AnasayfaBlogİş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
ÖneriAçıklamaNotlar
Şirket Araştırması YapınMülakat öncesinde şirket hakkında geniş çaplı bir araştırma yaparak, işe alımlarda neye önem verdiklerini belirlemek mülakat sırasında deneyimlerinizi daha etkili bir şekilde göstermenizi sağlar.Bir şirketin kültürü, işe alım süreçleri ve sektördeki pozisyonları hakkındaki bilgiler başvuru sırasında büyük avantaj sağlar.
Profesyonel GörününProfesyonel bir giyim tarzı seçmek, iş görüşmesi için ne kadar ciddi olduğunuzu ve işi ne kadar önemsediğinizi gösterir.İlk izleniminizin kıyafetlerinizle başladığını unutmayın. Mülakatta uygun bir kıyafet seçimi sizin profesyonellik anlayışınızı yansıtabilir.
Zamanında Varınİş görüşmesi saatinden 10-15 dakika öncesinde görüşme yerine varın. Bu, stresinizi azaltır ve kıyafetlerinizi kontrol etme fırsatı sağlar.İşe alım uzmanları genellikle zamanında gelen adayları daha olumlu değerlendirebilir.
Güler Yüz Ve El Sıkışmaİlk fiziksel temastır ve karşınızdaki kişiye pozitif bir enerji verir. Güçlü ve güven veren bir el sıkışma mülakatınızı olumlu etkileyebilir.Bu durum, kendinize olan güveninizi ve işe olan istediğinizi gösterir.
Göz Teması KurunGörüşme sırasında işe alım uzmanıyla göz teması kurun. Bu, özgüveninizi ve konuşmanızı aktif olarak dinlediğinizi gösterir.Göz teması aynı zamanda düşünce organizasyonu ve duygusal bağlantıyı da gösterir.
Konuşurken Profesyonel OlunGörüşme sırasında gereğinden fazla samimi olmak yerine, profesyonel ve saygılı bir dil kullanın.Adayın kendini işe uygun bir şekilde ifade etmesi önemlidir. Kişisel detaylardan çok, işle ilgili bilgiler ön planda olmalıdır.
Aşırı Makyajdan KaçınınAşırı makyaj, işe alım uzmanının dikkatini dağıtabilir ve bu mülakatınızın olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir.İş görüşmelerindeki makyaj, genellikle doğal ve sade olmalıdır.
Telefonla Oynamayın?Görüşme sırasında telefonla oynamak saygısız bir davranış olarak algılanabilir ve işe alım sürecini olumsuz etkileyebilir.Telefon kullanımı, adayın işe odaklanmasının zayıf olduğunu gösterir.
Maaş Konusunu DokunmayınMaaşı soran ilk kişi siz olmayın. Bu, tek önceliğinizin maaş olduğu düşünülmesine neden olabilir.Maaşı genellikle işe alım uzmanı gündeme getirecektir, bu yüzden sabırlı olun.
Teşekkür EdinMülakat sonunda işe alım uzmanına zaman ayırdığı için teşekkür edin. Bu, profesyonelliğinizi ve nezaketinizi gösterir.Bu ufak jesti yapmak, sizi diğer adaylardan ayırabilir.

Mülakatlar işe alımlarda istenilen pozisyon için sizin doğru bir aday olduğunuzu gösterebilmeniz için bir şans verir. Bir mülakat esnasında basit gördüğümüz şeyler sizi diğer adaylardan öne çıkarabilir ya da küçük bir hata sizin işe alımınıza mal olabilir. Fakat unutmayın ki mülakatlar birer sınav değil ve bunun için saatlerce çalışmanıza gerek yok. 

Mülakata nasıl hazırlanmalıyız?

Mülakat öncesinde başvurduğunuz şirket hakkında özenli bir araştırma, şirketin işe alımlarda neye önem verdikleri belirleyerek deneyimlerinizi bu doğrultuda daha iyi gösterebilirsiniz. İyi bir hazırlık aşamasından sonra mülakat soruları karşısında daha az stresli olacak ve daha rahat hissedeceksiniz. Gelelim performansınızı arttırmak için iş görüşmesinde yapılması gerekenler konusuna.

İş Görüşmesinde Performansınızı Nasıl Arttırırsınız?

Araştırma Yapmak 

Mülakat öncesinde başvurduğunuz şirket hakkında edindiğiniz bilgiler size işe alım aşamasında yardımcı olacak ve kolaylık sağlayacak. 

Dış Görünüş 

İlk görüşmede verdiğimiz izlenim çok önemlidir. Yapılan araştırmalarda bir kişinin görüşmeci de ilk sekiz saniyede etki bıraktığını gösteriyor. Bu açıdan mülakat esnasında ilk olarak dış görünüşünüz, kıyafetleriniz ve giyim tarzınız dikkat çeker. Çünkü giyim tarzınız sizin ruh halinizi, zevklerinizi, kültürünüzü ortaya koyar. Görüşme için ne kadar ciddi olduğunuz ve işi ne kadar önemsediğiniz ilk olarak kıyafetlerinizden anlaşılır. Bu yüzden bir iş görüşmesi için uygun giyinmek her zaman önemlidir. 

Zamanında Yerinde Olmak 

İş görüşmesi saatinden 10-15 dakika öncesinde görüşme yerinde olun. Bu sizin görüşme öncesinde sakinleşmenizi, kıyafetlerinizi kontrol etmenizi ve olası ihtiyaçlarınızı gidermeniz de yardımcı olacaktır. 

El Sıkışmak

İş görüşmesi başladığında ilk olarak tek fiziksel temas el sıkışması olacaktır. Çok sarsmadan güçlü bir el sıkışmasıyla birlikte göz teması kurun ve gülümseyin. Sağlam bir el sıkışması kendinize olan güveninizi ve işe olan istediğinizi gösterir. Bu yüzden el sıkışmasının da ilk izlenim de önemli bir rol oynadığını unutmayın. 

Göz Teması

Görüşme sırasında ilk olarak görüşmeci ile göz temasında bulunun. Aksi takdirde özgüveni düşük veya ilgisiz görünmenize neden olabilir. Görüşmeci sorular sorarken sözünü kesmemeye özen gösterin tüm soruları iyice dinledikten ve anladığınızdan emin olduğunuz zaman soruları cevaplamaya başlayın. Eğer işe ilk başvuruda bulunmuşsanız pozisyon hakkında sizin ilginizi çeken durumları bu pozisyon için ne kadar uygun olduğunuzu, şirket için hedeflediğiniz ve gerçekleştirmek istediğiniz planlarınızdan bahsedebilirsiniz. 

Mülakat yapan kişiler sizi bir bütün olarak değerlendirecektir. Bilginiz yanında dış görünüşünüz, duruşunuz ve beden diliniz gibi birçok durum sizin işe alımınızda etkili olacaktır. Peki başarılı bir mülakat için kaçınmamız gereken durumlar nelerdir? 

Uygunsuz Kıyafet Ve Makyaj 

En çok yapılan hastalardan biri aşırı makyaj. Düşündüğünüzün tam tersi aşırı makyaj görüşmeyi yapan kişinin dikkatini dağıtır ve bu da sizin mülakatınızın olumsuz sonuçlanmasına sebep olur. Aynı şekilde düğüne gider gibi saç yaptırmak, aşırı parfüm, dekolte kıyafetler de mülakatınızı olumsuz yönde etkileyecek davranışlar arasında. 

Görüşme Sırasında Telefon İle Oynamak 

Bir çalışmada görüşme sırasında telefonla oynayan adayların bu davranışlarının saygısızlık olarak algılandığı aynı zamanda işe karşı yetersiz odaklanma ve istek olduğu düşünülerek işe alınmadıkları ortaya çıktı. 

Çok Konuşmak 

Konuşma yaparken profesyonellikten uzaklaşıp sıcak ve samimi görünmeye çalışmayın. Karşınızdaki sizin hayat hikayenizi, eşinizi, çocuklarınızı bilmek zorunda değil.

Maaş Sormak 

Maaşı soran ilk kişi siz olmayın. Aksi takdirde tek umursadığınız ve en önemli önceliğinizin para olduğu düşünülür. Fakat bir işveren için en önemli öncelik şirket için çalışma isteğinizdir. Maaşla ilgili teklif yapılana kadar bekleyin. Eğer görüşme yapan kişi size maaş soruyorsa kesin bir miktar vermeyin. Son olarak mülakat sonunda karşımızdakine size zaman ayırdığı için teşekkürde bulunun ve gülümseyin.

İşe görüşmesi ve mülakat ile ilgili İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler kapsamında İşe Alım ve Mülakat Teknikleri Eğitimi veriyor, takipte kalın. Tamamladığınız eğitim sonrasında alacağınız sertifika ile iş görüşmesi için hazırlayacağınız özgeçmişinize de artı değer katmış ve mülakatlarınıza bir adım önde başlamış olacaksınız.

Şirket Araştırması Yapın, Mülakat öncesinde şirket hakkında geniş çaplı bir araştırma yaparak, işe alımlarda neye önem verdiklerini belirlemek mülakat sırasında deneyimlerinizi daha etkili bir şekilde göstermenizi sağlar, Bir şirketin kültürü, işe alım süreçleri ve sektördeki pozisyonları hakkındaki bilgiler başvuru sırasında büyük avantaj sağlar, Profesyonel Görünün, Profesyonel bir giyim tarzı seçmek, iş görüşmesi için ne kadar ciddi olduğunuzu ve işi ne kadar önemsediğinizi gösterir, İlk izleniminizin kıyafetlerinizle başladığını unutmayın Mülakatta uygun bir kıyafet seçimi sizin profesyonellik anlayışınızı yansıtabilir, Zamanında Varın, İş görüşmesi saatinden 10-15 dakika öncesinde görüşme yerine varın Bu, stresinizi azaltır ve kıyafetlerinizi kontrol etme fırsatı sağlar, İşe alım uzmanları genellikle zamanında gelen adayları daha olumlu değerlendirebilir, Güler Yüz Ve El Sıkışma, İlk fiziksel temastır ve karşınızdaki kişiye pozitif bir enerji verir Güçlü ve güven veren bir el sıkışma mülakatınızı olumlu etkileyebilir, Bu durum, kendinize olan güveninizi ve işe olan istediğinizi gösterir, Göz Teması Kurun, Görüşme sırasında işe alım uzmanıyla göz teması kurun Bu, özgüveninizi ve konuşmanızı aktif olarak dinlediğinizi gösterir, Göz teması aynı zamanda düşünce organizasyonu ve duygusal bağlantıyı da gösterir, Konuşurken Profesyonel Olun, Görüşme sırasında gereğinden fazla samimi olmak yerine, profesyonel ve saygılı bir dil kullanın, Adayın kendini işe uygun bir şekilde ifade etmesi önemlidir Kişisel detaylardan çok, işle ilgili bilgiler ön planda olmalıdır, Aşırı Makyajdan Kaçının, Aşırı makyaj, işe alım uzmanının dikkatini dağıtabilir ve bu mülakatınızın olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir, İş görüşmelerindeki makyaj, genellikle doğal ve sade olmalıdır, Telefonla Oynamayın?, Görüşme sırasında telefonla oynamak saygısız bir davranış olarak algılanabilir ve işe alım sürecini olumsuz etkileyebilir, Telefon kullanımı, adayın işe odaklanmasının zayıf olduğunu gösterir, Maaş Konusunu Dokunmayın, Maaşı soran ilk kişi siz olmayın Bu, tek önceliğinizin maaş olduğu düşünülmesine neden olabilir, Maaşı genellikle işe alım uzmanı gündeme getirecektir, bu yüzden sabırlı olun, Teşekkür Edin, Mülakat sonunda işe alım uzmanına zaman ayırdığı için teşekkür edin Bu, profesyonelliğinizi ve nezaketinizi gösterir, Bu ufak jesti yapmak, sizi diğer adaylardan ayırabilir
iş görüşmesi mülakat sertifika işe alım online eğitimler dış görünüş görüşme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464