AnasayfaBlogİnternet Haberciliği Nedir?
Meslekler

İnternet Haberciliği Nedir?

04 Kasım 2019
Çerçevenin ortasındaki ahşap masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve kalem duruyor. Dizüstü bilgisayar açık ve beyaz tuşları olan açık gri bir klavyeye sahip. Dizüstü bilgisayarın sağ tarafında yanında siyah bir kalem duruyor, kalemin kapağı çıkarılmış. Dizüstü bilgisayarın ekranında beyaz bir arka plan ve üst kısımda yatay olarak uzanan tek bir siyah çizgi görülmektedir. Dizüstü bilgisayarın sol tarafında, içinde birkaç parça kağıt bulunan bir not defteri var. Masa hafif bir ahşaptan yapılmış ve üzerinde birkaç çizik ve ezik var. Çerçevenin sağ tarafından gelen ve dizüstü bilgisayarın sağ tarafına parlak bir ışık veren bir ışık kaynağının yansıması var.
KonuAçıklamaEk Bilgi
İnternet Haberciliğiİnternet üzerinde haber yayınları yapan habercilik türüAnlık olarak gelişmeleri takip etme imkanı sağlar.
Yeni MedyaÇevrimiçi akıllı cihazlar ve internet aracılığı ile oluşturulan dijital ortamlar.İnteraktif bir kullanıcı deneyimi sağlar ve maliyeti düşüktür.
Basılı Gazetelerin DurumuBasılı gazetelerin maliyetlerinin artması ve reklam pastelesinden pay alamaması nedeniyle dijital haberciliğe taşınmıştır.Bazı gazeteler (Habertürk, Radikal) tamamen dijital yayına geçmiştir.
Habercilikte Hızİnternet haberciliği, haberlerin anında okuyucuya ulaştırılmasını sağlar.Mobil uyamalar üzerinden haber bildirimleri alabilir, son dakika gelişmelerini hemen öğrenme imkanı sunar.
İnternet Haberciliğinde GüvenBilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği internet haberciliğinde önemli bir kriterdir.Hatalı bilgiler internet'te hızlı yayıldığı için kontrol etmek esasal önem taşır.
İnternet Haberciliğinde ÖzelliklerHaber değeri taşıyan, doğru ve objektif bilgilerin yanı sıra yazım kurallarına dikkat edilme ve insan haklarına saygılı yayın yapılması gerekmektedir.Toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun olmayan yayınlar yapılamaz.
Clickbait JournalismTık uğruna sansasyonel haber başlıkları ve görseller kullanma eğilimiİnternet haberciliği etik kurallarına aykırı bir uygulamadır.
Haberin Özneleriİnternet haberciliğinde anlatılan her olay, 5N1K sorularının yanıtlarını içermek zorundadır.Bu kural, okuyucunun ayrıntılı ve kapsamlı bilgi almasını sağlar.
İnternet Haberciliği Eğitimiİnternet haberciliği üzerine çok sayıda eğitim programı ve sertifika kursu bulunmaktadır.Bu eğitimler, internet haberciliği tekniklerini ve etik kurallarını daha iyi anlamayı sağlar.
İnternet Haberciliği ve Yeni Medya ReklamcılığıReklam verenlerin tercihi yeni medya teknolojileri olmaya başlamıştır.Online platformlarda verilen reklamlar, geniş kitlelere ulaşma potansiyeli ile dikkat çeker.

İnternet haberciliği ve yeni medyanın her geçen gün büyümeye, geleneksel medyanın da her geçen gün küçülmeye başladığı bir dönemdeyiz. Peki yeni medya nedir? diye düşünecek olanlarınızın çoğunlukta olduğunu biliyorum. Yeni medya kısaca; çevrimiçi akıllı cihazlar (cep telefonu, bilgisayar, tablet) ve internet aracılığı ile oluşturulan dijital ortamlardır. Bu ortamlarda zaman ve mekana bağlılık yoktur. Aktif internet bağlantısı sayesinde işlerimizi kolaylaştıran bir mecradır.

İnternet haberciliği de yeni medya ortamında gerçekleştirilen bir faaliyettir. Yeni medyanın popülerleşmesinde pek çok etken mevcut.

  • Yeni medyada maliyetler daha düşüktür. Matbaa, baskı, kağıt gibi masraflar yoktur. İnternet bağlantısı ve akıllı cihaz gibi unsurların olması yeterlidir.

  • Yeni medya, etkileşime açık bir ortamdır. Yapılan haberlere yorumlar alabilir, iletişim konusunda çift yön sağlanabilir. 

  • Yeni medyanın hayatımıza hızla entegre olması ile birlikte geleneksel medyanın pabucu iyiden iyiye dama atılmaya başlandı. Yalnızca dünyada değil Türkiye’de de kapanan ve yayınlarına dijital ortamdan devam eden gazeteler de mevcut. Habertürk, Radikal Gazeteleri buna örnek verilebilir. 

Gazeteler neden kapanmaya başladı? 

Yurtdışından döviz ile alınan gazete kağıtlarının maliyetlerinin artması en büyük sebeplerden biri. Öte yandan, gazetelerin reklam pastasındaki payının küçülmesi, gazetelerin kar edememesi gibi nedenler gazetelerin kapanmasına ya da dijital mecralara taşınmasına neden oldu.

İnternet Haberciliği

Basılı gazetelerin azalması ile internet haberciliğinin iyi bir geleceğinin olması, son dönemlerde fazlasıyla konuşulmakta. İnternet haberciliği, yalnızca internet ortamında haber yayını yapılmasıdır. Gazeteler gibi gündemi bir gün geriden değil, anlık olarak takip edebilme imkanına sahip olursunuz.

İnternet haberciliği, geleneksel gazetelerin uzantısı web siteleri olabileceği gibi, kapanan gazetelerin web sitesi de olabilmektedir. Öte yandan yalnızca dijital ortamda doğup, varlığını oradan sürdüren pek çok site mevcut.

İnternet haberciliği, genel olarak ücretsiz ve internet erişiminin olduğu her yerden ulaşılabilmesi nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Ayrıca habercilikte hız kavramının son derece öneme sahip olduğunu da göz önünde bulundurursak, internet gazeteleri sayesinde bunu sağlamak mümkün. İnternet gazetelerinin mobil uygulamalarından gelen haber bildirimleri, son dakika gelişmeleri her an her şeyden hızlıca haberdar olmamıza olanak sağlıyor. Ayrıca reklam verenlerin tercihi de artık yeni medya teknolojileri olmaya başlamıştır.



Sarsıntılı bir deprem olduğunda şüphesiz ilk baktığımız yer sosyal medyadır. İnternet gazetelerinin, geleneksel medyayı geride bırakıp ayrıntıları en önce vermesi bu konuda etkilidir. Televizyondaki haberlerde depremin detaylarını beklerken bir de bakmışsınız ki #deprem hashtagı Türkiye gündemine girmiş. Öte yandan Kandilli Rasathanesinin de; meydana gelen depremin büyüklüğünü, konumunu geleneksel medyadan da önce yeni medya aracılığı ile duyurduğunu görürüz.

Habercilikte en önemli meslek ilkelerinden biri de güvendir. İnternet haberciliğinde hızlı olacağım derken hata yapma payı da yüksek olabilmekte. Bu yüzden bir haberi paylaşırken dikkatli olmakta ve kontrol etmekte fayda var. Aksi takdirde yanlış bilgiler verip okuyucularınızı yanlış yönlendirebilirsiniz. Kitlenizi doğru bilgilendirmek, kurumunuzun iyi ve güvenilir bir imaja sahip olması açısından önemlidir.

İnternet Haberciliğinde Olması Gereken Özellikler Neler?

İletişim fakültesinde habercilik eğitimi aldığım senelerde habercilikte öğrendiğimiz temel ilke; "köpeğin insanı ısırması haber değildir ancak insanın köpeği ısırması haberdir".

  • İnternet haberciliğinde anlatılan olaylar haber değeri taşımalıdır, ilginç olmalıdır. Habercilikte sıradan, olağan şeylere yer olması sizi sıradanlaştırır. 

  • Haber, 5N1K sorularının yanıtlarını içermelidir. 

  • Okuyucuya ya da izleyiciye aktarılan bilgiler doğru ve hatasız olmalıdır.

  • Tarafsızlık ilkesi haberciliğin en önemli ilkelerinden biridir. Haber objektif bir biçimde aktarılmalıdır. Topluma ham bilgiyi sunarsınız ancak değerlendirmek ve yorum yapmak halkın inisiyatifine sunulur.

  • Haberde yazım kurallarına dikkat edilmeli, fotoğraf seçimleri içerik ile bağlantılı olmalıdır.

  • İnternet haber siteleri insan haklarına ve evrensel değerlere saygılı yayın yaparlar. Irkçılık, nefret söylemlerinden uzak olmalıdır.

  • İnternet haber sitelerinin sorumluları da çalışanları da gazetecilik kaygısı ile hareket etmelidir.

  • İnternet haber sitelerinde bireylerin bedenini metalaştırmaya hizmet eden, toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun olmayan yayınlar yapılamaz. 

  • Clickbait journalism olarak ifade edilen tık haberciliği uğruna içeriği yansıtmayan, sansasyonel haber başlıkları ya da kapak görselleri kullanmak doğru değildir. 

İnternet Haberciliği Eğitimini Nereden Alabilirim?

Bugünün ve geleceğin önemli mesleklerinden biri olan internet haberciliği; haber sitelerinde internet haberciliği yapmak isteyen genç muhabirlerin, foto muhabirlerin, editörlerin öğrenmesi gereken bir alandır. Öte yandan bu alanda bilgi sahibi olmak, internet haberlerini daha bilinçli takip edebilmek için internet haberciliği eğitiminden faydalanabilirsiniz. 

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen online eğitimler sayfasından İnternet Haberciliği Eğitimine katılabilir, eğitim sonundaki pratik sınavdan başarılı olarak sertifikanızı ücretsiz olarak alabilirsiniz. 

İnternet Haberciliği, İnternet üzerinde haber yayınları yapan habercilik türü, Anlık olarak gelişmeleri takip etme imkanı sağlar, Yeni Medya, Çevrimiçi akıllı cihazlar ve internet aracılığı ile oluşturulan dijital ortamlar, İnteraktif bir kullanıcı deneyimi sağlar ve maliyeti düşüktür, Basılı Gazetelerin Durumu, Basılı gazetelerin maliyetlerinin artması ve reklam pastelesinden pay alamaması nedeniyle dijital haberciliğe taşınmıştır, Bazı gazeteler (Habertürk, Radikal) tamamen dijital yayına geçmiştir, Habercilikte Hız, İnternet haberciliği, haberlerin anında okuyucuya ulaştırılmasını sağlar, Mobil uyamalar üzerinden haber bildirimleri alabilir, son dakika gelişmelerini hemen öğrenme imkanı sunar, İnternet Haberciliğinde Güven, Bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği internet haberciliğinde önemli bir kriterdir, Hatalı bilgiler internet'te hızlı yayıldığı için kontrol etmek esasal önem taşır, İnternet Haberciliğinde Özellikler, Haber değeri taşıyan, doğru ve objektif bilgilerin yanı sıra yazım kurallarına dikkat edilme ve insan haklarına saygılı yayın yapılması gerekmektedir, Toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun olmayan yayınlar yapılamaz, Clickbait Journalism, Tık uğruna sansasyonel haber başlıkları ve görseller kullanma eğilimi, İnternet haberciliği etik kurallarına aykırı bir uygulamadır, Haberin Özneleri, İnternet haberciliğinde anlatılan her olay, 5N1K sorularının yanıtlarını içermek zorundadır, Bu kural, okuyucunun ayrıntılı ve kapsamlı bilgi almasını sağlar, İnternet Haberciliği Eğitimi, İnternet haberciliği üzerine çok sayıda eğitim programı ve sertifika kursu bulunmaktadır, Bu eğitimler, internet haberciliği tekniklerini ve etik kurallarını daha iyi anlamayı sağlar, İnternet Haberciliği ve Yeni Medya Reklamcılığı, Reklam verenlerin tercihi yeni medya teknolojileri olmaya başlamıştır, Online platformlarda verilen reklamlar, geniş kitlelere ulaşma potansiyeli ile dikkat çeker
internet haberciliği habercilik gazete yeni medya geleneksel medya online eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.