İnşaat Mühendisliği bölümü, malzemeleri en iyi şekilde bir araya getirip, yapıların plan, proje ve denetlenmeleriyle ilgilenen temel bir mühendislik dalıdır. Bu mühendislik medeniyet demektir. İnşaat Mühendisleri bölümünden mezun olanlar genelde bina,su kemerleri, havaalanı, baraj, köprü, liman, kanalizasyon, yol, şu şebekeleri, demiryolları, hızlı tren ve metro gibi yapıların planlanmasını, projelendirilmesini, yapımını ve denetlenmelerini konularında araştırmalar yapar.
İnşaat Mühendisliği en eski temel mühendislik dallarından biridir. İnşaat Mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının en başında gelir. İnşaat Mühendisliği bölümünün çok geniş alanları kapsadığından dolayı çeşitli uzmanlaşma alanları mevcuttur. Bunlar;
İnşaat Mühendisliği, bilimsel ve fiziksel ilkelerin uygulamasıdır. Bu mühendislik uzmanlaşmış birkaç alt bilimler ile oldukça geniş çaplı bir meslektir. Malzeme bilimi, tarih, jeoloji, coğrafya, mekanik, çevre gibi birçok bilgi birikimine dayanır. İnşaat Mühendisliği büyüyen dünya ile birlikte insan yapıları değişmez projelerin genel ara yüzü ile ilgilidir.
Genelde İnşaat Mühendisleri kendilerine verilen projelerin sabit bir şekilde, toplum, sınıflandırma, iletişim kaynağı, elektrik arazi bölümlerinde bilirkişi olarak hizmet etmek için çalışırlar. Mühendisler genel olarak, zamanlarının büyük bir kısmını proje sahalarında dolaşarak, fikir birliklerini geliştirerek, inşa planlarını hazırlayarak geçirirler. Kısaca İnşaat Mühendisliği, insanların ihtiyaç duyacağı her yapıyı farklı malzemeler, tasarımlar ve projelerle bir araya getirip düşünceyi eyleme dönüştüren kişi olarak tanımlanabilir.
İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler İnşaat Mühendisi unvanını alır. İnşaat Mühendisi lisansını tamamlayıp okulunu bitirdikten sonra mezuniyet puanları iyiyse üniversite de kalıp yüksek lisans yapma şansına sahiptir. Bunu yapmak isteyenler master eğitimi veren inşaat bölümlerindeki ana bilim dallarından birini seçmek zorundadırlar.
Seçecekleri dal ilgi alanları olursa yüksek lisans yapmak onlar için daha kolay olabilir. Fakat her dal da boş yer olmayabilir. Bu yüzden istemediğiniz bir dal da seçmek zorunda kalabilirsiniz. Ana bilim dalları her üniversitede farklılık gösterse de belli başlı yüksek lisans dalları şöyledir:
Seçtiğiniz bölümlerden en az bir yıl belirli kredili dersler alırsınız. Lisans eğitiminde olduğu gibi kredili şekilde eğitiminizi tamamlarsınız. Bu sırada sizinle ilgilenen ve yardımcı olacak olan bir hoca atanır ve tez yazmaya başlarsınız. Tez konusu üzerinde yoğun bir araştırma yapılır. En az bir yıl süren bu eğitimin sonunda teziniz geçer not alıp kabul edilirse “İnşaat Yüksek Mühendisi” unvanını almaya hak kazanırsınız. Ayrıca yüksek lisans haricinde İnşaat Mühendisliği bölümüne ait birçok alanda da iş olanağı vardır.
İnşaat Mühendisi unvanına sahip bir kişi öncelikle işlerine düşük sorumluluk gerektiren işlerle başlarlar. Kendilerini ve yetkilerini kanıtladıkça daha yüksek düzeyde sorumluluk isteyen iş ve görevleri yapmaya başlarlar. Bazı firmalarda yeni çalışmaya başlayan İnşaat Mühendisleri onlardan daha kıdemli olan mühendislerin yardımcıları gibi olup inşaat izleme bölümü gibi alt düzey bir iş ile başlarken bazı firmalarda ise analiz, tasarım ve yorum kanallarında işe başlayabilirler. Deneyimli İnşaat Mühendisleri ise kompleks analiz işleri, karmaşık tasarım projeleri yönetimi veya diğer mühendislerin yönetimini ve danışmalığını yaparak daha büyük sorumluluk gerektiren alanlarda çalışabilirler. Ayrıca kamu sektörlerinde de çalışabilirler. Bu sektörler:
Özel sektörlerde ise, müteahhit firmaları, inşaat firmaları, endüstri ve hizmet alanları, şantiyeler, yapısal çizim, üretim, proje firmalarında çeşitli yönetim, bakım ve aynı zamanda saha uygulamalarında, araştırma ve geliştirme işlerinde çalışabilirler.
Bir İnşaat Mühendisi, inşaat arazisinin yapıya uygun olup olmadığını inceler, hesaplarını yapar ve bunlara ait projeler tasarlayarak gerekli araç gereç teminini sağlar. İnşaatın projesini çizer, projede değişiklikler yapabilir. Şantiye ve çalışacak kişilerin seçimlerini yapar ve sorumluluklarını üstlenir.
2019 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) İnşaat Mühendisi atama puanı 91,81 puanla Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendis kadrosudur.
İnşaat Mühendisliği bölümü 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Hazırlık sınıfı ile bu süre 5 yıla çıkabilir. Bu bölümde dersler sayısal ağırlıklıdır ve bilgisayar uygulama programları da öğretilmektedir. Hem yetenek hem de sabır isteyen bu bölümün ağır dersleri vardır. Öğrenciler bu bölümde Fizik, Kimya, Matematik, Türk Dili gibi temel dersler haricinde mühendisliğin tanımını ve ayrıntılarını öğreneceklerdir. Çevresel değerlerin ve ekolojik doğanın tahribi, bozulması, yok olmasını önleyecek, mevcut bozulmaları gidererek, çevreyi iyileştirip geliştirmeye kadar birçok konuda eğitim verilmektedir. Her bölümde olduğu gibi bu bölümlerde de seçmeli dersler mevcuttur. Öğrencinin yeteneğine ve ilgi alanına göre o dersleri seçmesi gerekir. Betonarme dersi ile binalarda ki betonun çelik kullanılarak güçlendirilmesi anlatılmaktadır. İnşaat Mühendisliği bölümü lisans programındaki verilen başlıca dersler aşağıda verilmiştir.
İnşaat Mühendisliği, mühendislik bölümleri arasındaki en zorlu bölümlerden biridir. Bu bölümde uygulamalı ve laboratuvar dersleri de vardır. Bu derslerde İnşaat Mühendisliği’nde kullanılacak aletler de anlatılır. Bu aletler teodolit, nivo, çelik şerit metre, mira, jalon ve prizma gibi kullanabilecekleri aletlerdir.
Bölümde ayrıca basınç merkezi inceleme modülü, debi ölçümü, jet çarpma etkisi deney modülü, Excel dosyasına otomatik kayıt sistemi gibi ana derslerin bulunduğu eğitimler verilmektedir. Bir inşaatın nasıl yapıldığı, nasıl planlandığı, tasarımının nasıl yapılması gerektiği gibi konularda mevcuttur.
İnşaat Mühendisliği bölümü sayısal ağırlıklı bir bölümdür. Matematik ve fizik derslerini bilmek ve sevmek bu bölüm için oldukça önemlidir. TYT ve AYT sınavlarından iyi derecede yüksek puan alarak bu bölüme girmeye hak kazanabilirsiniz. İngilizce ağırlıklı olan İnşaat Mühendisliği bölümünün hemen hemen her üniversitede eğitimleri de yabancı dil ağırlıklıdır. Aşağıda en yüksek puana sahip üniversitelerin sırlaması yapılmıştır. Bunlar:
Boğaziçi Üniversitesi (İstanbul-İngilizce)- Taban Puanı: 475, Başarı Sırası: 16308
İstanbul Teknik Üniversitesi (İstanbul-İngilizce)- Taban Puanı: 454, Başarı Sırası: 27614
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Ankara-İngilizce)- Taban Puanı: 433, Başarı Sırası: 40603
İstanbul Teknik Üniversitesi (İstanbul)- Taban Puanı: 410, Başarı Sırası: 56926
Türk-Alman Üniversitesi (İstanbul-Almanca)- Taban Puanı: 408, Başarı Sırası: 57880
Yıldız Teknik Üniversitesi (İstanbul-İngilizce)- Taban Puanı: 396, Başarı Sırası: 67800
Normalde 4 yıllık lisans bölümü olan İnşaat Mühendisliği yabancı dil ağırlıklı olduğu için hazırlık sınıfı ile birlikte eğitimi 5 yıla çıkar. Sektörler arasında büyük bir öneme sahip olan İnşaat Mühendisliği için yabancı dilde çok önemlidir. İnşaat sektörü dünya çapında gelişmeler ve değişmeler gösterdiği için ulusal anlamda bu sektörü takip etmek gerekir.
Mezun olduktan sonra çalışılan firmaya bağlı olmakla beraber İngilizce genel anlamda istenilen bir dildir. İş alanı her ne kadar Türkiye içi olsa da kullanılan programlar İngilizcedir. Bu programların dil desteği ile Türkçe’ye çevirmek mümkün olsa da eğer uluslararası bir firmada çalışıyorsanız farklı dillerin bilinmesi gerekir. Hazırlık sınıfı bu açıdan çok avantajlıdır. Üniversite hazırlık sınıfları öğrencilere ücretsiz olarak bir senelik hazırlanma ve yabancı dil öğrenmek için sunulan eğitim dönemidir. Haftalık ortalama 33 saatlik ders programıyla öğrenciye İngilizce öğretilir. Öğretilen İngilizce lise seviyesi programının üstüdür.
Öğretilen İngilizce konularının % 80’i temel İngilizce, % 20’si ise bölüme ait teknik İngilizce konularıdır. Her üniversitede bu farklılık gösterir ve üç farklı seçenek şeklinde karşımıza çıkar. Zorunlu hazırlık sınıfı, isteğe bağlı hazırlık sınıfı ve zorunlu olmayan hazırlık sınıfıdır. Tercih ettiğiniz üniversitenin bölümüne bağlı olarak %30’luk bir İngilizce eğitim söz konusu ise hazırlık sınıflarının zorunlu olması yüksek bir olasılıktır.
Hazırlık sınıfını zorunda okumak olan öğrenciler için bu sınıfı atlayıp direk 1. sınıftan başlamak isteyen kişilerin yabancı dil yeterliliğini kanıtlamaları istenir. Bunun için de üniversiteler kendi bünyelerinde yabancı dil muafiyet sınavı gerçekleştirirler. Bu sınavdan geçerli not alan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf sayılırlar. Muafiyet sınavının geçerlilik notu bazı üniversitelerde 50 bazılarında ise 70 olarak değişiklik gösterebilir.
İnşaat Mühendisliği bölümü Türkiye’nin hemen hemen her üniversitesinde mevcuttur. Genellikle İngilizce girişli bir bölümdür. Özel üniversitelerde yeterli puan alındığında burslu olarak tercih edilip okunabilir. Bazı özel üniversitelerde %25, %50, %75 indirimli olarak tercih yapılabilir. Özel üniversite de bu bölümü okumak isteyenler için çoğu üniversite de bu bölüm bulunmaktadır. İnşaat Mühendisliği bölümüne ait bazı özel üniversiteler aşağıda verilmiştir.
Yeditepe Üniversitesi - İngilizce – Burslu
Bahçeşehir Üniversitesi - İngilizce – Burslu
İzmir Ekonomi Üniversitesi - İngilizce – Burslu
Mef Üniversitesi - İngilizce – Burslu
Başkent Üniversitesi – Burslu
İstanbul Medipol Üniversitesi – İngilizce – Burslu
Çankaya Üniversitesi – İngilizce – Burslu
Maltepe Üniversitesi – İngilizce – Burslu
Özel üniversitelere burs alarak girmeye hak kazanan öğrencilerin burs ücretleri üniversitelere göre farklılık gösterse de 2019 yılında ödenen burslar 500 ila 2000 TL arasındadır. Bu bursu alabilmek için yüksek bir puana ve iyi bir başarı sırasına ihtiyacınız olması gerekir.
İyi bir İnşaat Mühendisi olabilmek için bazı özelliklerin olması gerekir. Öncelikle sayısal yeteneğin güçlü olması gerekir. Çünkü bölüm sayısaldır ve okutulan dersler de hep sayısal ağırlıklıdır. İnşaat Mühendisliği’nde başarılı olabilmek için bazı niteliklerin bulunması şarttır. Bunlar;
Öğrenme ve konsantrasyon yeteneğinin iyi olması,
Sayısal yeteneğinin olması ve akıldan kısa sürede işlemler yapabilmesi,
Problem çözme becerisine ve analitik düşünce yapısına sahip olması,
Üç boyutlu görünüşten, faklı bakış açılarını göz önüne getirebilmesi,
Yabancı dilinin olması,
Yeni şeyler öğrenmeye meraklı olması,
Sabırlı ve sorumluluk sahibi olması,
İletişiminin kuvvetli olması, gerekir.
İnşaat Mühendisliği bölümünden yeni mezun olmuş İnşaat Mühendisi unvanını alan bir mühendisin maaşları özel sektörde ve devlet sektöründe farklı farklıdır. Kamu çalışanları için maaş kat sayısı ile hesaplanmış İnşaat Mühendisi maaşları aşağıda gösterilmiştir.
İnşaat Mühendisliği maaşları alanlara göre sabit olup kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Prim, ikramiye, fazla mesai maaş tutarına ekli değildir. Maaşlara sadece Asgari Geçim İndirimi (AGİ) eklenmiştir. En düşük maaş bekar İnşaat Mühendisinin maaşıdır. En yüksek maaş ise evli, 2 çocuklu ve eşi çalışmayan İnşaat Mühendisi maaş hesaplamasıdır.
Özel sektörlerin maaşları ise;
Ayrıca bir kamu sektöründe çalışan İnşaat Mühendisinin haftalık 40 çalışma saatine sahiptir. İstisnai durumlarda, proje yetiştirme gibi artı durumlar için mesai bile olsa normal çalışma saatleri budur.
İnşaat Mühendisi Kimdir?
İnşaat Mühendisliği bölümünden başarılı bir şekilde mezun olarak eğitimini tamamlayan kişilere İnşaat Mühendisi denir. İnşaat Mühendisi: yol, baraj, kanalizasyon, köprü, arıtma sistemleri, tünel gibi büyük inşaat projelerini tasarlar. Bu yapıların inşa edilmesini sağlar ve denetlemelerini yapar.
İnşaat Mühendisliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Son yıllarda gelişen inşaat sektörü ile İnşaat Mühendisleri için fazlasıyla iş imkanı doğmuştur. İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan birisi akademisyenlik başta olmak üzere, danışmanlık, proje müdürlüğü, malzeme denetleyiciliği, teknik çizim, iş planlaması, proje ve inşaat denetlemesi gibi alanlarda çalışabilirler. Ayrıca KPSS sınavından yeterli puanı alarak başarılı olurlarsa devlet bünyesinde de çalışma imkanları vardır.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması
İnşaat Mühendisliği bölümü sayısal bir bölüm olmakla beraber puanı ve başarı sıralaması yüksektir. Bu bölümün taban puanı olarak en yüksek Boğaziçi Üniversitesi 475 puan, en düşük ise Gazi Üniversitesi 262 puandır. Başarı sıralamaları en yüksek 16308, en düşük 294626’dır.