AnasayfaBlogİngilizce Konuşma Diyalogları
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Konuşma Diyalogları

24 Aralık 2019
Bir grup kadın bir arada durmuş, gülümsüyor ve içkilerini yudumluyor. Uzun saçlı ve kot ceket giyen ilk kadın sol elinde bir bardak bira tutuyor. İkinci kadın iki bardak bira, üçüncü kadın ise sağ elinde bir bardak bira tutmaktadır. Dördüncü kadın sol elinde bir bardak sarı sıvı ve sağ elinde bir bardak turuncu sıvı tutmaktadır. Tüm kadınlar harika vakit geçiriyor, içkilerinin ve birbirlerinin arkadaşlığının tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
Konuşma TipiNasıl İletişim KurulurÖrnek Konuşma
RestoranGarsona menü hakkında sorular sorulur, yemek siparişi verilir'What is the special for today?', 'Could I order the ... , please?'
TelefonKim olduğunu belirterek ve görüştüğü kişiye ne ile yardımcı olabileceğini sorman gerekiyor'Hello! This is Ali from the institute. I would like to talk to Mr Michael.'
Yön SormaBasit dil bilgisi kurallarına uygun kalıpları kullanarak yol tarifi istenir'Excuse me, could you please tell me the way to the nearest metro station?'
İngilizce KurslarıOnline Enstitü' de sunulan İngilizce yabancı dil kurslarına katılarakKatıldıktan sonra öğrenme işlemi başlar ve belirli bir süre sonra sertifika sahibi olarak tamamlanır
İş Yerinde İletişimYabancı firma veya çalışanlarla işle ilgili konular tartışılırİngilizce konuşulan bir iş arkadaşınızı bulmaya çalışırken süreyi verimli kullanmak için.
Toplu TaşımaTuristlere yöntem veya gidecekleri yeri açıklarTuristin yolu bulmasına yardımcı olmak için basit İngilizce cümleler kullanılır
Kültürlerarası İletişimYeni insanlarla tanışarak ve dostluklar kurarak İki farklı kültürün ortak dilde etkileşimde bulunduğu durumlar
Eğlenceli İngilizce ÖğrenmeEğlenceli aktiviteler ve oyunlarla İngilizce pratik yaparakEğlenerek İngilizce öğrenmek kolay hale gelir
Teknoloji KullanımıDijital sözlükler ve çevrimiçi araçlarla kelime öğrenimine yardımcı olurDijital sözlüklerle hızlı ve kolay kelime öğrenimine yardımcı olur
MotivasyonÖğrenme isteği ve motivasyonu yüksek tutmakİngilizce öğrenme motivasyonunu artırmak için günlük yaşamda İngilizceyi kullanma

Yabancı bir ülkeye gittiğimizde belli insani alışkanlıklarımızı yapmaya devam ederiz. Bunlar yeme, içme, telefon konuşmaları, yer tarifleri vb çoğaltabileceğimiz bir sürü şey... Aynı şey ülkemize gelen turistlerle konuşmakta da geçerli. İlk söze başlamak, sipariş verme sırasında kullanılan cümleler, yer - yön tarifinde sorulacak soruların dilbilgisi, bunların hepsi aslında çok kolay. Nasıl mı?

İngilizcede basit ve belli kalıplar dahilinde gittiğimiz yerlere göre belli konuşma kalıpları vardır. Bu kalıplar sayesinde İngilizceyi konuşmakta zorluk çeken kişiler, sadece ezber yaparak isteklerini rahatlıkla ifade edebilirler. Enstitü'den alacağınız online İngilizce Konuşma gibi yabancı dil kursları içerisinde de bunların daha fazlasını görmüş olacaksınız. Peki bu konuşma kalıpları ve basit İngilizce diyalogları neler? Başlıklar altında inceleyelim.  

İngilizce Restaurant Konuşma Diyalogları

Bir restorana girdik. Garson gelip sipariş alma sırasında bize isteklerimizi sorduğunda öncelikle spesiyal menülerinin neler olduğunu sorarız. "What is the special for today?" Çünkü menü ve yemeklere yabancı bir yerde olduğumuz için aşinalığımız yoktur. Daha sonrasında garsondan menü hakkında bir tavsiye isteriz. "Would you recommend the ...?" Karar verdikten sonra nazik bir şekilde seçtiğimiz yemeği garsona iletir ve siparişi sonlandırırız. "Could I order the ... , please?" İstek, rica, talep gibi cümlelerimizin sonuna muhakkak "lütfen" anlamına gelen "please" kelimesini eklemeliyiz. Kaba bir müşteri olmak istemeyiz. 

İngilizce Telefon Konuşma Diyalogları

Yabancı ülkeden bir şirketi ya da bir kişiyi telefonla aradığımızda, bizde de olduğu gibi telefon konuşma kurallarına göre ilerleriz. Önce selam verilir, sonra aranılan kişi sorulur ve kendimizi tanıtırız. Ardından da normal konuşma diyalogları geçer. Peki bu sırada ne gibi durumlarla karşılaşabiliriz? Konuşma sırasında eğer yanlış yeri aradıysak rahatsız ettiğimiz için özür dileriz ve konuşmayı sonlandırırız.  Bir örnekle aşağıda incelemeye ne dersiniz? İşinizi halledeceğiniz bir firmanın telefonunu aradınız ve sekreterle konuşuyorsunuz. Ama yanlış bir departmanı aramışsınız. Bakalım nasıl bir diyalog geçecek?

  • Sekreter: Hello! I am Suzan. Who is calling? How could I help you?

  • Siz: Hello! This is Ali from the institute. I would like to talk to Mr Michael. 

  • Sekreter: Sorry, there is nobody at that name here. Maybe you can contact from this number...

  • Siz: I am so sorry. I calling wrong. Thank you for your help. 

  • Sekreter: You're welcome. I wish you a good day. 

  • Siz: Some to you! Bye.

Evet, telefonda konuşmanın kısa bir örneğini gördük. Gayet basit kalıplar içerisinde oluşan soru ve cevaplar vermiş olduk. İngilizceyi yeni öğrenmeye başladıysanız, bu ve benzer kalıpları dil bilgisi kurallarına uygun, başka diyalog türlerinde de nasıl kurabileceğinizi A1-A2 seviye İngilizce eğitimleri alarak öğrenebilir ve sonunda sertifika alarak kariyeriniz boyunca kullanabilirsiniz. 

İngilizce Bilmenin Bize Kattığı Etkiler

İngilizce öğrenmek için illaki yurtdışına çıkmamıza gerek yok. Bulunduğumuz ülkede de yabancı uyruktan birçok insan var. İş yerimizde, arkadaşlarımız arasında, mekanlarda ya da toplu taşıma araçlarında... İş yerinde yurtdışı firmalarla ya da yabancı bir çalışan ile denk geldiğimiz zaman diyalog kurmamız gerekebilir. Ona işle ilgili derdimizi, istediğimiz işi doğru dil ile anlatabilirsek, işi aksatmadan yürümesine yardımcı olmuş oluruz. Ama İngilizce bilmiyorsak ve acil bir işi İngilizce konuşan bir arkadaşımızı bulmaya çalışırken kaybedeceğimiz süre, bize ve arkadaşımıza zaman kaybettirebilir. 

Toplu taşımalarda ülkemize gelen turistlerin bölgeye yabancı olmalarından dolayı, gidecekleri yere ulaşmaları her zaman haritalardan doğru okuyamayabiliyorlar. Bizimde bilmediğimiz yerlerde sorma yöntemini tercih edeceğimiz gibi onlarda kimi zaman sorarak yol bulabiliyorlar. İşte bu zamanlarda da onlara yardımcı olmak isterken hiçbir şey anlatamamak canımızı sıkabilir. Yeni öğrenmeye de başlasak, yine çat pat bir şeyler anlatarak yardımcı olabilmek her iki tarafında mutlu edebilir. Belki bu diyaloğu geliştirerek ortaya çıkacak güzel dostluklar da oluşabilir. Böylelikle iki yabancı kültürün ortak dil ile anlaşmasında olumlu etkiler oluşturabilir.

İşte, fark etmediğimiz günlük birçok alanda İngilizce bilmek bize birçok etki katabilir. Buna kendimizi inandırmamız ve öğrenme isteğimizle olan motivasyonumuzu yüksek tutmak bizim yeterli olan şey olacaktır. Diğer kısımda dersleri eğlenceli hale getirmek için bir çok yöntem sizin keşfetmenize kalmış. Gerçekten  eğlenerek İngilizce öğrenmek çok zor değil.

Nasıl İngilizce Öğrenebilirim?

İngilizce öğrenmek eskisi kadar zor değil. Eskiden, elimize sözlükler alıp, sayfa sayfa kelime ezberlemeye çalışılırdı. Şimdi ise işimizi kolaylaştıran ve her daim yanımızda bulundurabileceğimiz telefonlarımızda ki dijital sözlükler var. Aklımıza takılan kelimeleri bu sözlüklere bakarak karşıtlarını öğrenebilir, anında ezberleyebiliriz. Aklımıza geldiği anda öğrenim işini yapmak, akılda kalıcılık konusunda her zaman daha iyi etki eder. Zaman sıkıntısı yaşayanlar için yine akıllı telefonlarını kullanabilecekleri online eğitim veren Enstitü'nün yabancı dil programlarından uygun olanını seçerek eğitim alabilir ya da var olan bilgilerine yenilerini ekleyebilirler.

Yabancı hikaye kitapları okunabilir, bol bol alıştırma kitaplarından cümle çalışılabilir. Yukarda bahsettiğimiz gibi belli kalıpları ezberleyebilir, sık sık uygulama veya alıştırma yapabilir, evde sık kullandığımız nesnelere İngilizce karşılıklı etiketler yapıştırma gibi çoğaltabileceğimiz birçok İngilizce öğrenme tekniklerini hayatınızda uygulayabilirsiniz. İşinize uygun İngilizce konuşma teknikleri öğrenebilir, günlük konuşma diline ek olarak kendinizi geliştirebilirsiniz. 

İngilizce Konuşma Çeşitleri

İngilizce konuşma sırasında günlük dil ve iş dili farklılık gösterebilir. İş yerinde kullanılan terimler, günlük hayatta sık kullanılmadığı için harici öğrenmek durumunda kalabiliriz. Her mesleğin farklı terim grupları olabilir. Bu durum, İş İngilizcesi kavramını kendi içinde bölümlere ayırmaktadır. Profesyonel hayatımızda İngilizceyi aktif olarak kullanıyor isek mesleğimizi ilgilendiren terimleri iyi araştırıp öğrenmeliyiz. Çünkü bu kelimeler tüm dünya ülkelerinde bulunan, aynı meslekler için, aynı anlamı ifade edecektir. 

Günlük İngilizce konuşma, profesyonel hayattaki konuşmaya göre daha basittir. Kelimelerin yuvarlanması ile farklı cümle kalıpları doğmuştur. Ülkeler arasında aksan farklılıkları vardır. Bu da anlaşılmayı güçleştirdiği kadar kolaylaştırabilir de. Hangi bölgede yoğun iletişimde bulunuyorsak, o bölgenin aksanını öğrenmek işimizi kolaylaştırabilir. Ama İngilizceyi genel olarak konuşmak istiyorsanız, İngilizce aksanı olan ana aksan üzerinden İngilizce konuşabilirsiniz.

Günlük konuşma dili, her şekilde kullanabileceğiniz ve anlaşma sağlayabileceğiniz bir dil bilgisine sahiptir. Teknik terimler barındırmaz. Basit kalıplara sahiptir. Bu da konuşmayı ve anlamamızı kolaylaştırır. Alışverişte, yemekte, yürürken ya da bir gezi turunda... Kelime hazneniz geniş ise anlayamayacağınız hiçbir şey olmaz. 

Restoran, Garsona menü hakkında sorular sorulur, yemek siparişi verilir, 'What is the special for today?', 'Could I order the  , please?', Telefon, Kim olduğunu belirterek ve görüştüğü kişiye ne ile yardımcı olabileceğini sorman gerekiyor, 'Hello! This is Ali from the institute I would like to talk to Mr Michael', Yön Sorma, Basit dil bilgisi kurallarına uygun kalıpları kullanarak yol tarifi istenir, 'Excuse me, could you please tell me the way to the nearest metro station?', İngilizce Kursları, Online Enstitü' de sunulan İngilizce yabancı dil kurslarına katılarak, Katıldıktan sonra öğrenme işlemi başlar ve belirli bir süre sonra sertifika sahibi olarak tamamlanır, İş Yerinde İletişim, Yabancı firma veya çalışanlarla işle ilgili konular tartışılır, İngilizce konuşulan bir iş arkadaşınızı bulmaya çalışırken süreyi verimli kullanmak için, Toplu Taşıma, Turistlere yöntem veya gidecekleri yeri açıklar, Turistin yolu bulmasına yardımcı olmak için basit İngilizce cümleler kullanılır, Kültürlerarası İletişim, Yeni insanlarla tanışarak ve dostluklar kurarak , İki farklı kültürün ortak dilde etkileşimde bulunduğu durumlar, Eğlenceli İngilizce Öğrenme, Eğlenceli aktiviteler ve oyunlarla İngilizce pratik yaparak, Eğlenerek İngilizce öğrenmek kolay hale gelir, Teknoloji Kullanımı, Dijital sözlükler ve çevrimiçi araçlarla kelime öğrenimine yardımcı olur, Dijital sözlüklerle hızlı ve kolay kelime öğrenimine yardımcı olur, Motivasyon, Öğrenme isteği ve motivasyonu yüksek tutmak, İngilizce öğrenme motivasyonunu artırmak için günlük yaşamda İngilizceyi kullanma
İngilizce diyalog İngilizce konuşma İngilizce kursu Online İngilizce kursu İş İngilizcesi İngilizce aksanlar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi sol eliyle bir yığın kitap tutarken görülüyor. Kitaplar büyük ve kalındır, her birinin kapağında bir metin yazılıdır. Kişinin kolu görünüyor ve derisinde bir dövme görülebiliyor. Arka plan beyazdır ve kitapların üzerinde birkaç harfin görülebildiği siyah yazılar vardır. Kişi ayakta durmakta, vücudu hafifçe sola doğru eğilmiş ve kitap yığınına bakmaktadır. Parmakları kitapların etrafında kıvrılmış ve yığındaki kitaplar eşit aralıklarla dizilmiş.
Yabancı Dil Eğitimi

İş İngilizcesi ile Fark Yaratın

02 Ekim 2019
Bu resim, siyah ve sarı zemin üzerine beyaz metinli bir tabelayı göstermektedir. Metin beyaz renkte yazılmıştır ve resmin üst kısmında yer almaktadır. Resmin ortasında ortalanmıştır ve birkaç kelimeden oluşmaktadır. Metin sarı bir kenarlıkla çevrilidir ve kavisli bir şekle sahiptir. Harfler eşit aralıklarla yerleştirilmiş ve tek tip bir boyuta sahip olduğundan okunmaları kolay. Arka plan, metinden uzanan birkaç beyaz ve sarı çizgi ile sarı ve siyah bir gradyandır. Tüm görsel beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir.
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Basit Diyaloglar

19 Aralık 2019
Çerçevenin ortasındaki beyaz masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve bir not defteri duruyor. Dizüstü bilgisayarın siyah bir klavyesi ve gümüş bir fare altlığı var. Not defterinde siyah mürekkeple yazılmış notlar bulunan beyaz bir kağıt var. Çerçevenin sağ tarafında, duvarda bir rulo boya görülüyor. Çerçevenin sol tarafında saksı içinde yeşil bir bitki görülüyor. Çerçevenin sol üst köşesinde, üzerlerinde bazı yazılar bulunan birkaç kağıt görülebiliyor. Çerçevenin sol alt köşesinde, tuşları ayrıntılı bir şekilde görülebilen bir klavyenin yakın çekimi görülüyor.
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Konuşma Kalıpları

18 Aralık 2019
Büyük kulaklıklar takan bir kadının yakın plan portresi. Kadının gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrılmış. Saçları alnına dökülmüş ve çene çizgisi arka plandaki ışıkla vurgulanmış. Kadının üzerinde beyaz bir tişört var ve kulaklıklar altın desenli siyah. Kulaklığın altından görünen boynunda birkaç narin gümüş kolye var. Dikkati ön plandaki kadına odaklamak için arka plan bulanıklaştırılmış. Görüntünün sıcak ve rahat bir havası var.
Yabancı Dil Eğitimi

Etkili Dinleyerek İngilizce Öğrenme Yolları

16 Aralık 2019