AnasayfaBlogİlham Perisi Beklerken Ne Yapmalıyız?
Motivasyon

İlham Perisi Beklerken Ne Yapmalıyız?

14 Mayıs 2019
Beyaz gömlek ve mavi kot pantolon giymiş bir kadın yerde oturuyor, bacak bacak üstüne atmış. Sağ elinde bir kalem tutuyor ve kucağındaki açık kitaba bir şeyler yazıyor. Kitabın kenarlarından birkaç sayfa dışarı taşmış. Sağındaki masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar, bir resim çerçevesi ve bir yığın kitap var. Ön planda bir fincan ve fincan tabağı görülüyor. Arka plan bulanık ama masanın üzerinde bir kitap yığını olduğu anlaşılıyor. Kadın işine derinlemesine odaklanmış gibi görünüyor. İfadesinde konsantrasyon ve kararlılık var.
İlham TeknikleriAçıklamaÖrnekler
Gevşeyin ve RahatlayınZihnimizi rahatlatmamız ve olaya başka bir gözle bakmamız gerekir. Meditasyon yapmak, doğada yürümek, deniz kenarında oturmak bu noktada yardımcı olabilir.Doğa yürüyüşleri, deniz kenarında oturma, meditasyon seansları
Kendinize Güveninİlham perisi kendine güvenen, hedefine ulaşmayı isteyen ve buna gerçekten inanan insanları sever.Olumlu düşünme ve olumlu beklentiler oluşturma
Müzik DinleyinMüzik ilham perisi için bir kapı aralayabilir. İstediğiniz müziği dinleyerek hayal gücünüzü harekete geçirebilirsiniz.Klasik müzik, jazz, rock müzik vb. dinlemek
Kitap OkuyunKitap okumak, kelime dağarcığı ve hayal gücünü genişletebilir. Rastlanılan bir kelime yeni bir ufuk açabilir ve ilham perisini geri getirebilir.Bilim kurgu, felsefi, tarih, edebi, biyografik kitaplar okumak
Konumunuzu Değiştirinİlham perisi aynı yerde olmaktan sıkılabilir. Farklı ortamlar ve nesneler yeni bir ilham kaynağı oluşturabilir.Çalışma odası, oturma odası, balkon, park, kafe gibi farklı yerlerde çalışmak
Farklı Şeyler DeneyinYeni deneyimler ve bilgiler yeni fikirlerin filizlenmesini sağlar. Farklı hobilere girmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni bir kursa yazılmak bizi ilham perisinin ziyaretine yakınlaştırabilir.Spor, resim, yemek yapma, yabancı dil öğrenme gibi farklı hobi ve etkinlikler
Doğayla İç İçe OlunDoğanın yaratıcılığı tetiklediği bilinmekte. Ormanda yürüyüş yapmak, göl kenarında oturmak, bahçe ile uğraşmak bize farklı bakış açıları kazandırabilir.Doğa yürüyüşleri, bahçe işleri ile uğraşmak, kuş gözlemlemek
Uyuyun ve Dinleninİyi bir uyku ve dinlenme beyin fonksiyonlarını düzgün çalıştırır, daha net düşünme fırsatı sağlar.Yeterli ve düzenli uyku, gün içinde kısa dinlenme molaları
Geziye ÇıkınFarklı yerler görüp, yeni kültürlerle tanışmak ve yeni deneyimler yaşamak yaratıcılığı arttırır.Şehirlerarası veya yurtdışı geziler, müze ziyaretleri
Yeni Şeyler ÖğreninBilmediğimiz konular hakkında bilgi edinmek ve kendimizi geliştirmek de ilham perisini çekebilir.Online veya yüz yüze kurslar, belgeseller izlemek, seminerlere katılmak

İlham perisi, sanat ve edebiyatla uğraşan kişilerin dilinden düşürmediği bir söylemdir. Özellikle röportajlarda yazarlara nasıl yazdıkları sorulduğunda: “İlham gelince yazıyorum, yoksa kalem oynatamıyorum.” tarzında cevaplar duyarız. “İyi ama bu kadar meşhur olan ilham perisi nasıl gelir? Kimleri daha çok ziyaret eder?” sorularınızı duyar gibiyim.

İlham Türk Dil Kurumuna göre ‘esin’ anlamına geliyor. Üretmemiz, farklı fikirler ortaya sunmamız için ihtiyacımız olan ansızın içimize doğan güçlü bir histir. İlham perisi aniden gelir ve oldukça kaprislidir. Değer verilmesini ister. O geldiği an her şeyi bırakıp onunla ilgilenmeniz gerekir. Umursamazsanız küser ve çekip gider. Bazen öyle fikirler gelir ki aklınıza, unutmanıza ihtimal vermezsiniz. Unutmayacağınıza inandığınız için not almaz ve sonraya ertelersiniz. Bir bakmışsınız ki uçup gitmiş.

Kemal Sunal’ın filmini hatırlıyor musunuz? Filmde Kemal Sunal’ın canlandırdığı Niyazi karakteri, altılı ganyan oynarken minibüste şarkı dinliyor ve bu şekilde kuponları tutturuyordu. İlham gelmesi tam olarak böyledir aslında. Esinlendiğiniz bir şeylerin olması işinizi kolaylaştıracaktır.

İlham nedir?

İlham kelimesinin sözlük anlamı esin, esinlenmek, insan ruhunu ele geçiren tanrısal güçtür. Yazarı herhangi bir konu üzerinde yazmaya iten kelime, şairin şiirini tamamlayan bir dizedir. Ressamın tuvalde fırçasını hareket ettiren güç, müzisyenin kulağına fısıldayan melodi, heykeltıraşın eserinde o güne kadar yapılmamış bir dokunuşudur. Sadece sanatsal alanda değil günlük yaşamda hiç bilmediğimiz bir soruyla karşılaştığımızda cevabın birden aklımızda belirmesi halidir. 

İlham perisi kavramı, tarihte çok eski zamanlara dayanır. Antik Yunan mitolojisinde geçen trajedi, ilahi, tiyatro, destan, şiir, müzik, dans ve bilgi tanrıçası olan dokuz ilham perisi vardır. Bir şair veya besteci eserine başlarken ilham perilerinin yardımını ister. Musalar, yani Yunan mitolojisindeki periler, tanrıların kralı Zeus ile Mnemosyne’in  dokuz kızıdır. Antik Yunan’ın önemli  şairlerinden  Hesiodos, sürülerini otlatırken edebiyat ve sanatın tanrıçaları olan Musalar tarafından ziyaret edilir. Bundan sonra Hesiodos yarışmalara katılır ve güçlü eserler yazar.

Antik Çağ’dan günümüze kadar süregelen zamanda yaratıcı edebi, veya sanatsal ürünler çıkmasını sağlayan duygulara ilham perisi gelmesi durumu denilmektedir. 

İlham Perisi Nasıl Çağırılır?

İlham perisi gelmesinin herhangi bir kuralı ve şartı yoktur. Günün her anında yolda, çarşıda, müzik dinlerken, kitap okurken, kahve içerken ansızın gelebilir. Ancak zaman zaman tıkandığımız ve çıkmaza girdimiz anlar olur. Böyle zamanlarda yaratıcılığımızı geliştirecek, ilham perisini tekrar harekete geçirecek 5 basit tavsiyeye gelin beraber göz atalım.

Gevşeyin ve Rahatlayın

Tıkandığımız anlarda durup sakinleşmek, olaya dışardan bir gözle bakmak ilham perisi için oldukça etkili bir çözümdür. Günlük hayatın koşturması içinde yorulan zihnimiz aynı anda birçok olaya odaklanır ve veri karmaşasına girer. Meditasyon yapmak, doğada yürümek, deniz kenarında oturmak zihnimizi rahatlatmaya yardımcı olan eylemlerdir. Bedenimizi ve kafamızı ne kadar rahatlatırsak yaratıcılığımız o kadar gelişir. Zihnimizde ilham perisine yer açılır.

Kendinize Güvenin

Yapabileceğinize gönülden inanın. Başladığınız işi ilham gelmiyor diye ilk bahanede terk etmeyin. Sonra ilham perisini bekleyin. İlham perisi kendisine güvenen, hedefe ulaşmayı isteyen ve buna gerçekten inanan insanları sever. Bu noktada öz güven ve hayatımızdaki rolü önemlidir.

Müzik Dinleyin

Müzik, eski çağlardan beri ruha şifa olarak tavsiye edilir. Çalışırken müzik dinlemek ya da yaratıcılığımızın tıkandığı zamanlarda müzikle iç içe olmak ilham perisi için kapıyı aralar.

İstediğiniz müziği dinleyebilirsiniz. Bu tamamen sizin kendi tercihiniz. İlham gelmesi için klasik müzik dinlenmeli gibi bir şart bulunmuyor. Müzik, duygularınızı harekete geçirmekte önemli bir faktördür. Kendi zevkinize göre açtığınız müziği dinlerken elinizde olmadan hayal kurarsınız. İlham perisi hayal kurma yeteneğinizle ortaya çıkacaktır.

Kitap Okuyun

Kitap okumak, kelime dağarcığımızı ve hayal gücümüzü  genişletir. Rastladığımız bir kelime bize yeni bir ufuk açar ve ilham perisi gittiği uzak diyarlardan tekrar geri döner.

Çok okumak kelime dağarcığınızı genişletir. Gelişiminize yardımcı olur. Kendinizi geliştirdiğiniz sürece daha iyi sonuçlar elde edersiniz. Daha hızlı olursunuz. Az zamanda çok iş yapabildiğiniz için daha çok tecrübeniz olur. Tecrübe ve deneyimler sizin en iyi dostlarınızdandır.

Konumunuzu Değiştirin

Çalışma odanızda oturmuş ilham perisinin gelmesini bekliyorsanız bir de oturma odanıza geçip bekleyin. Oturma odanızdaki nesneler, objeler hatta belki duvarda asılı tablonun yamuk duruşu, orta sehpanın üzerinde iki gündür kaldırmanızı bekleyen su bardağı bile size bir şeyler çağrıştırabilir. Kimi ilham perileri hep aynı yerde buluşmak ister. Kimisi aynı yerde olmaktan sıkılır. Farklılık ister.

Akışa Bırakın

Yazarken tıkandığımız noktalarda zihnimizden geçen tüm kelimeleri olduğu gibi akış halinde yazıya dökelim. Resim yaparken işin içinden çıkamıyorsak bırakalım fırçamız istediği gibi hareket etsin müdahale etmeyelim.  Akışta olmak, olanı doğasına bırakmak ilham perisi için cezbedici bir ortamdır. Bu anlamda içsel motivasyon çok önemli bir unsurdur. Ortaya çıkarmak istediğiniz eser için motive olamadığınızı düşünüyorsanız Motivasyon İçin 9 İpucu yazısını mutlaka okuyun. 

Hareketlenin

Yürüyüşe çıkın. Varmak istediğiniz bir konum olmadan sadece yürüyün. Müzik açıp dans edin. Hatta sadece kalkıp uzun süredir ertelediğiniz dolabınızı düzenlemeyi deneyebilirsiniz. Tabi tüm dolabı boşaltıp tekrar düzenlemeyi denemeyin. Çünkü ilham geldiği an kendisiyle ilgilenilmesini ister. Bu sefer aklınız dağınık bıraktığınız odanızda kalmasın.

Gözlem Yapın

Etrafı ve çevremizde olan biteni gözlemlemek yeni bir bakış açısı kazandırır. Dışarıdaki olayları, insanların düşüncelerini ve eylemlerini izlemek bize hiç görmediğimiz yeni bir pencere açar. Bir olgudan, bir görüntüden, bir sözden esinlenmek yaratıcılığımızda başka okyanuslara doğru yelken açmamızı sağlar.

İlham perisi elbette herkes için aynı şekilde gelmez. Kimi için peri, kimine sopasıyla dürten ak sakallı dede, bazen bir fısıltı, bazen de iç sıkıntısı olabilir. Kişilere, mekana, durumlara göre değişiklik gösterse de önemli olan kendimizi tanıyıp bizim için uygun olan çağırma yöntemi bulmaktır.

Meditasyon Yapın

‘’Zihnimi sakinleştiremiyorum.’’ diyorsanız zihin arındırma meditasyonları yapmak zihninizi sakin kılmanızı sağlar. Böylelikle yapacağınız işe, yazacağınız yazıya, çizeceğiniz resme odaklanmanız kolaylaşacaktır.            

Film Seyredin

Kahvenizi alıp sevdiğiniz bir filmi açın. Bazen tek bir sözcük bile ilham verebilir. İzlediğiniz filmden bir replik size bir şeyler anımsatabilir. Bazen bir kahve kokusu bile sayfalarca yazmanızı sağlayabilir.

Sohbet Edin

Size ilham vereceğine inandığınız birini arayın. Uzunca sohbet edin. Üzerinde çalıştığınız konu hakkında sohbet etmek zorunda değilsiniz. Zevklerine, tercihlerine, kararlarına güvendiğin birisi size ilham verebilir.

İlham Perisi İle Dost Olun

Bazen ilk çağırdığınızda gelmez. Gerçekten yanınızda olmasını, size yardım etmesini istiyorsanız biraz ısrarcı olun. Tekrar tekrar çağırın.

Bütün bunları denerken yapmanız gereken işi düşünmeyin. Sadece zihninizi rahatlatmaya bakın. İlham perisi düşüncelidir. Zihniniz doluyken sizi rahatsız etmek istemez.

Eylem her zaman ilham üretir. İlham gelmiyor diye yapacağınız şeyden vazgeçmeyin. İnatçı olun. Harekete geçin. Binlerce adımı atmanız için öncelikle ilk adımı atmanız gerekir. Bilinçaltınızla dalga geçmeyin. Kendinize söz verin ve sözünüzden asla dönmeyin. İşte o zaman olanlara siz bile şaşıracaksınız.

Gevşeyin ve Rahatlayın, Zihnimizi rahatlatmamız ve olaya başka bir gözle bakmamız gerekir Meditasyon yapmak, doğada yürümek, deniz kenarında oturmak bu noktada yardımcı olabilir, Doğa yürüyüşleri, deniz kenarında oturma, meditasyon seansları, Kendinize Güvenin, İlham perisi kendine güvenen, hedefine ulaşmayı isteyen ve buna gerçekten inanan insanları sever, Olumlu düşünme ve olumlu beklentiler oluşturma, Müzik Dinleyin, Müzik ilham perisi için bir kapı aralayabilir İstediğiniz müziği dinleyerek hayal gücünüzü harekete geçirebilirsiniz, Klasik müzik, jazz, rock müzik vb dinlemek, Kitap Okuyun, Kitap okumak, kelime dağarcığı ve hayal gücünü genişletebilir Rastlanılan bir kelime yeni bir ufuk açabilir ve ilham perisini geri getirebilir, Bilim kurgu, felsefi, tarih, edebi, biyografik kitaplar okumak, Konumunuzu Değiştirin, İlham perisi aynı yerde olmaktan sıkılabilir Farklı ortamlar ve nesneler yeni bir ilham kaynağı oluşturabilir, Çalışma odası, oturma odası, balkon, park, kafe gibi farklı yerlerde çalışmak, Farklı Şeyler Deneyin, Yeni deneyimler ve bilgiler yeni fikirlerin filizlenmesini sağlar Farklı hobilere girmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni bir kursa yazılmak bizi ilham perisinin ziyaretine yakınlaştırabilir, Spor, resim, yemek yapma, yabancı dil öğrenme gibi farklı hobi ve etkinlikler, Doğayla İç İçe Olun, Doğanın yaratıcılığı tetiklediği bilinmekte Ormanda yürüyüş yapmak, göl kenarında oturmak, bahçe ile uğraşmak bize farklı bakış açıları kazandırabilir, Doğa yürüyüşleri, bahçe işleri ile uğraşmak, kuş gözlemlemek, Uyuyun ve Dinlenin, İyi bir uyku ve dinlenme beyin fonksiyonlarını düzgün çalıştırır, daha net düşünme fırsatı sağlar, Yeterli ve düzenli uyku, gün içinde kısa dinlenme molaları, Geziye Çıkın, Farklı yerler görüp, yeni kültürlerle tanışmak ve yeni deneyimler yaşamak yaratıcılığı arttırır, Şehirlerarası veya yurtdışı geziler, müze ziyaretleri, Yeni Şeyler Öğrenin, Bilmediğimiz konular hakkında bilgi edinmek ve kendimizi geliştirmek de ilham perisini çekebilir, Online veya yüz yüze kurslar, belgeseller izlemek, seminerlere katılmak
ilham perisi ilham perisi nasıl gelir motivasyon içsel motivasyon ilham yunan mitolojisi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi masa başında oturmakta ve dizüstü bilgisayar kullanmaktadır. Solunda kırmızı ve beyaz çizgili bir kap, sağında ise üzerinde beyaz yazılar olan siyah bir klaket var. Kişinin elleri görünür, bir kart tutmakta ve dizüstü bilgisayarda yazı yazmaktadır. Tuşların üzerinde gezinen bir parmak da yakın plandadır. Kişinin yüzünde yoğun bir ifade vardır ve tamamen elindeki işe odaklanmıştır. Dizüstü bilgisayarın ekranı aydınlatılmış, bilgi ve görüntüler gösteriliyor. Kişi beyaz bir gömlek ve lacivert bir pantolon giymektedir. Arka plan soluk mavi bir duvardır.
Motivasyon

İlham Veren Motivasyon Filmleri

17 Şubat 2020
Saçlarını arkaya toplamış bir kadın kameraya gülümsüyor. Yüzünden yayılan parlak, sıcak bir gülümsemesi var. Gözleri neşe içinde kapalı ve yanakları hafifçe kızarmış. Göğsünde siyah bir V harfi olan beyaz, uzun kollu bir gömlek giyiyor. Dudakları kırmızımsı pembeye boyanmış ve cildi sağlıklı, doğal bir ışıltıya sahip görünüyor. Boynu görünüyor ve göğsüne dağılmış küçük çiller var. Başı yana doğru eğik, bu da gülümsemesine ekstra bir çekicilik katıyor. Mutlu ve memnun görünüyor, bu da anı güzel ve unutulmaz kılıyor.
Genç Girişimciler

İlham Veren Genç Girişimci: Jan Koum

14 Mayıs 2019
Zor müşterinin, sizin düşünce, söylem veya eylem tarzınıza inanmasını, kabul etmesini ve bu esnada mutlu olmasını sağlayan ikna etme teknikleri hakkında bilgi sahibi olun.
İkna Teknikleri

Zor Müşteriyi İkna Etme Teknikleri

14 Nisan 2020