AnasayfaBlogİktisatçıların İzlemesi Gereken 10 Film
Kişisel Gelişim

İktisatçıların İzlemesi Gereken 10 Film

06 Eylül 2021
Resimdeki adamın üzerinde beyaz bir gömlek ve kravatla bağlanmış bir çift siyah pantolon askısı var. Yüzünde sakin bir ifade var ve başını kaldırmış yana bakıyor gibi görünüyor. Yüz hatları bulanık, ancak kulağı yakın çekimde görülebiliyor. Görüntü onu göğsünden yukarı doğru yakalıyor ve açık renkli duvarları olan bir odada duruyor gibi görünüyor. Koyu renk gözleri, ince bir burnu ve güçlü bir çene çizgisi var. Koyu renk saçları düzgünce taranmış ve yeni kesilmiş gibi görünüyor. Sağ elinde bir saat ve bir yüzük takıyor. Adam bu görüntüde kendinden emin ve sakin görünüyor.
Film AdıYapım Yılı ve SüreÖzet ve IMDB Puanı
Banka: Kelebek Etkisi2003, 1 saat 43 dakikaBankacılık, rüşvet ve simyacılığa odaklanan film; IMDB puanı 6.6.
Akıl Oyunları2002, 2 saat 14 dakikaJohn Nash'ın hayatını konu alan film; IMDB puanı 8.2.
Para Avcısı2014, 3 saatGerçek bir yaşam öyküsünü konu alan film; IMDB puanı 8.2.
Borsa: Para Asla Uyumaz2010, 2 saat 11 dakikaKüresel bir ekonomik kriz konu olan film; IMDB puanı 6.2.
Umudunu Kaybetme2007, 2 saatChris Gardner'ın hayatını anlatan film; IMDB puanı 8.
Halk Düşmanları2009, 2 saat 20 dakikaBüyük Bunalım yıllarında dönemin suçlularını anlatan film; IMDB puanı 7.
Oyunun Sonu2011, 1 saat 47 dakikaBir dram ve gerilim filmi; IMDB puanı 7.1.
Derin Darbe2015, 2 saat 10 dakikaGlobal ekonomik krizi tetikleyen olayları anlatan film; IMDB puanı 7.8.
Margin Call2011, 1 saat 47 dakikaFinansal kriz öncesi bir yatırım bankasında geçen film; IMDB puanı 7.1.
Kavramsal Sanatlar2019, 1 saat 45 dakikaSanat dünyasındaki kâr hırsını ve kavramsal sanatı sorgulayan bir komedi filmi; IMDB puanı 6.4.

İktisat, ekonomi ile alakalı hem sosyal hem de teknik bir bilimdir. Ekonominin işleyişini, piyasa süreçlerini ve devletin ekonomiye etkilerini inceler. İktisatçı, iktisat bölümünden mezun olan kişilere deniliyor. İktisatçının diğer bir adı da ekonomist. Ekonomi günümüzde hepimizin önem vermesi gereken bir alan. En basiti hayatımızı devam ettirmek için gerekli. İktisatçılar enflasyon ve borsa gibi birçok kavram ile ilgileniyorlar. Günümüzde de oldukça bilinmesi gereken konular. Neredeyse herkesin şu an bir kredi kartı var. 18 yaşını geçenler hemen kredi kartı alıyor. 18 yaşından küçüklerin bile ailesinin onayıyla kartları var. Hal böyle olunca banka işleri herkesin bilmesi gereken işler oldu. Yazının devamında da iktisatçılar için tavsiye edilen filmler bulunmakta. Ancak sadece iktisatçılar değil ekonomiye ilgisi olan herkes izleyebilir. 

İktisatçıların İzlemesi Gereken Filmler

Banka: Kelebek Etkisi

2003 yapımı olan gerilim filmi 1 saat 43 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 6.6’dır. Filmde bankacılık, rüşvet ve simyacılığa odaklanılmıştır. Jim Doyle, matematik alanında bir deha olarak kabul edilmektedir. Onun hazırladığı bir program vardır. Bu program sayesinde borsadaki olabilecek çöküşler önceden saptanabilmektedir. Simon O’Reilly ise Centa Bank’ın üst düzey yöneticisidir. Biraz karmaşık durumların içerisindedir. Banka tarafından tepki gördüğü için kendine çıkış yolu aramaktadır. Jim’den yardım alır. Maalesef sistemin kurbanı olacaklardır. Filmin başrollerinde David Wenham, Anthony LaPaglia ve Sibylla Budd bulunmaktadır.

Akıl Oyunları

2002 yapımı olan dram filmi 2 saat 14 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 8.2’dir. Film asosyal bir matematikçi olan John Nash ile ilgilidir. John, bir burs kazanır ve Princeton Üniversitesi’nde öğrenci olur. Parlak zekâsı hemen dikkat çekmektedir. Dolayısıyla da çevredekilerle uyum sorunu yaşamaktadır. Bir gün inanılmaz bir teori ortaya atar. Bu teoriyi kanıtlama aşamasına kadar da gelir. Ancak zamanla şizofrenlik belirtileriyle mücadele etmeye başlar. Kendi kurgusundaki gerçeklik ile asıl gerçeklik arasında ayrım yapamaz hale gelir. Filmin başrollerinde Russell Crowe, Jennifer Connelly ve Ed Harris bulunmaktadır.

Para Avcısı

2014 yapımı olan film 3 saat sürmektedir. Biyografik ve dram filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 8.2’dir. Gerçek bir yaşam öyküsünü konu etmektedir. Filmin konusundan bahsedelim. Jordan Belfort 24 yaşında hırslı bir gençtir. Para kazanma arzusu ile önce Wall Street borsasında komisyoncu olur. Sonra Stratton Oakmont adlı bir yatırım firmasında CEO olur. Önemsiz tahviller ile birçok yatırımcıyı aldatır. Jordan kısa zamanda bir para makinasına dönüşür. Aynı zamanda da bir harcama makinesine. Bir günde milyonlar kazanıp harcayabilmektedir. Ancak çöküş çok uzakta değildir. Filmin başrollerinde Leonardo DiCaprio, Jonah Hill ve Margot Robbie bulunmaktadır. Çok ünlü oyuncuların oynadığı çok ünlü bir filmdir.

Borsa: Para Asla Uyumaz



2010 yapımı olan dram filmi 2 saat 11 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 6.2’dir. Film küresel bir ekonomik kriz ile ilgilidir. Genç bir Wall Street yatırımcısı vardır. Bu yatırımcı kötü durumdaki eski bir uzmanla anlaşır. Bu anlaşmaya göre yapılacaklar şunlardır. Gelecek olan finansal çöküş öncesi finansal çevreler haberdar edilecektir. Ayrıca genç yatırımcının akıl hocasının ölümünden sorumlu kişi bulunacaktır. Filmin başrollerinde Michael Douglas, Shia LaBeouf ve Josh Brolin bulunmaktadır.

Umudunu Kaybetme

2007 yapımı film yaklaşık 2 saat sürmektedir. Filmin türü biyografik ve dramdır. IMDB puanı 10 üzerinden 8’dir. Bu film ölmeden önce izlenecekler listesindeki filmlerden biridir. Çok meşhur ve izlenmeli denilen bir filmdir. Şimdi konusundan bahsedelim. Chris Gardner iyi bir babadır. Ancak işinde sorunlar yaşamaktadır. Maddi açıdan sarsıntıdadır. Eşi bu sıkıntılara daha fazla dayanamaz ve onu terk eder. Oğlu ile bir başına kalır. Bu sırada ev sahibi de baba ve oğlu dışarı atar. Sokaklarda kalırlar ve tuvaletlerde çalışırlar. Chris’in en büyük güç kaynağı oğlunun ona olan sevgisidir. Sevgi her kapıyı açacak mükemmel bir anahtardır. Filmin başrollerinde Will Smith, Thandiwe Newton ve Jaden Smith bulunmaktadır.

Halk Düşmanları

2009 yapımı olan film 2 saat 20 dakika sürmektedir. Türü polisiye, biyografik ve dramdır. IMDB puanı 10 üzerinden 7’dir. Film Hollywod’un gerçek bir hikâyeye en çok yaklaşan filmlerinden seçilmiştir. Amerika’nın Büyük Bunalım yıllarında geçmektedir. Dönemin en suçluları ile FBI arasında yaşananlar anlatılmaktadır. FBI akanı Melvin Pursiv’in mücadelesi konu alınmıştır. Kendisi dönemin en ünlü suçlularını cezaevine tıkmaya çalışmaktadır. Bu suçlular John Dillinger, Baby Face Nelson ve Pretty Boy Floyd’dur. Filmin başrollerinde Johnny Depp, Christian Bale ve Marion Cotillard bulunmaktadır.

Oyunun Sonu

2011 yapımı olan film 1 saat 47 dakika sürmektedir. Dram ve gerilim filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.1’dir. Filmin başrollerinde Kevin Spacey, Paul Bettany ve Jeremy Irons bulunmaktadır. Film Wall Street’de geçmektedir. Hisseleri yerle bir olmak üzere olan bir yatırım bankası ile ilgilidir. Bankanın üst düzey yöneticileri ve çalışanları krizi ertelemeye çalışmaktadır. Ancak pek de erteleyemeyecekleri ortadadır. Bu üst düzey yöneticilerin önemli bir problemi vardır. Yatırım yapan müşterilere haber vermeleri gerekmektedir. Ancak bu durum kimsenin hoşuna gitmeyecektir.

Şirket

1993 yapımı olan gerilim filmi 2 saat 34 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 6.8’dir. Başrollerinde Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn ve Gene Hackman bulunmaktadır. Filmin konusundan bahsedelim. Mitch McDeere, Harvard’dan yeni mezun olmuş bir avukattır. New York ve Şikago’da büyük hukuk firmaları peşine düşmüştür. Ancak Tennessee Memphis’de yıldızı parlayan bir şirket iyi şartlarda iş teklif eder. Mitch ve karısı Abby’de Menphis’e taşınırlar. Hayat onlar için çok iyi gitmeye başlar. Son model bir Mercedes ve yeni bir evleri vardır. Ancak her güzel şeyin bir bedeli vardır. Mitch’de bunu çok yakında keşfedecektir.

Büyük Açık

2016 yapımı olan film 2 saat 11 dakika sürmektedir. Türü dram, komedi ve biyografiktir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.8’dir. Filmin konusundan bahsedelim. Sektör dışından olan dört kişi ile ilgilidir. Kendileri dünya ekonomisi hakkında belirli bilgiye sahiptirler. Ancak bankacılık sektöründe yer almamaktadırlar. Bu dörtlü küresel çöküşü görünce bir fikir ortaya atmışlardır. Büyük açık. Bankalar ve hükümet bu durumu reddetmişlerdir. Oluşan bu büyük açığı sadece en cesurlar değerlendirebilecektir. Bu süreç onları bankacılığın karanlık ve hassas noktalarına götürecektir. Herkesi ve her şeyi sorgulamaları gerekmektedir. Filmin başrollerinde Brad Pitt, Christian Bale, Steve Carell ve Ryan Gosling bulunmaktadır.

Zengin ve Sefil

1983 yapımı olan komedi filmi yaklaşık 2 saat sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.5’tir. Başrollerinde Eddie Murphy ve Dan Aykroyd bulunmaktadır. Film birbirinin tam zıttı olan iki karakter ile ilgilidir. Bu ikili hayatlarını alt üst eden kişilerden intikam almak istemektedirler. Bunun için de birleşerek intikam almaya çalışırlar. Filmin altında işlediği mesajlar çok etkileyicidir. İnsanların geleceğini neyin belirlediği sorgulanmaktadır. Genetik mi belirliyor yoksa çevre mi? Bunun üzerine bir iddiaya giriliyor. Sonucunda da beyaz bir müdürle, siyah bir üçkağıtçı yer değişiyor. 

Banka: Kelebek Etkisi, 2003, 1 saat 43 dakika, Bankacılık, rüşvet ve simyacılığa odaklanan film; IMDB puanı 66, Akıl Oyunları, 2002, 2 saat 14 dakika, John Nash'ın hayatını konu alan film; IMDB puanı 82, Para Avcısı, 2014, 3 saat, Gerçek bir yaşam öyküsünü konu alan film; IMDB puanı 82, Borsa: Para Asla Uyumaz, 2010, 2 saat 11 dakika, Küresel bir ekonomik kriz konu olan film; IMDB puanı 62, Umudunu Kaybetme, 2007, 2 saat, Chris Gardner'ın hayatını anlatan film; IMDB puanı 8, Halk Düşmanları, 2009, 2 saat 20 dakika, Büyük Bunalım yıllarında dönemin suçlularını anlatan film; IMDB puanı 7, Oyunun Sonu, 2011, 1 saat 47 dakika, Bir dram ve gerilim filmi; IMDB puanı 71, Derin Darbe, 2015, 2 saat 10 dakika, Global ekonomik krizi tetikleyen olayları anlatan film; IMDB puanı 78, Margin Call, 2011, 1 saat 47 dakika, Finansal kriz öncesi bir yatırım bankasında geçen film; IMDB puanı 71, Kavramsal Sanatlar, 2019, 1 saat 45 dakika, Sanat dünyasındaki kâr hırsını ve kavramsal sanatı sorgulayan bir komedi filmi; IMDB puanı 64
banka başrol dram film iktisat IMDB para
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu gazete, görüntünün ortasında bir grafik göstermektedir. Grafik, biraz bulanık görünen bir dizi siyah ve kırmızı sayıdan oluşuyor. Grafiğin üzerinde, ay ve yılın yakından görülebildiği bir takvim var. Sağda, gün sayısı görülebilen yakın çekim başka bir takvim var. Sol altta bir gazete sütununda birkaç kelimelik bir metin var. Arka planda, odak dışı gibi görünen bir havalandırma deliği var. Genel olarak görüntü, üzerinde bir grafik ve bazı tarihler bulunan bir gazeteyi yakalıyor.
İktisat

Derin Bir Evren: İktisat

13 Ocak 2019
Çerçevede bir dişlinin yakın çekim görüntüsü görülüyor. Dişli, dış kısmı boyunca çıkıntıları olan dairesel bir şekle sahip. Dişlinin ortasında dikdörtgen bir oyuk var; bu oyuk muhtemelen bir çarkın ya da aksın yerleştirilmesi için kullanılıyor. Dişli metalik renktedir ve çelikten yapılmış gibi görünmektedir. Dişlinin kenarlarında muhtemelen vida veya cıvata için kullanılan birkaç küçük delik vardır. Dişli bakımlı ve nispeten yeni görünüyor. Dişlinin arkasındaki arka plan bulanık, bu da görüntünün ana odağının dişli olduğunu gösteriyor.
İktisat

Milli Gelirin MONIAC Hali

26 Kasım 2018
Uzun siyah saçlı bir kadın gümüş bir madeni paranın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade vardır ve madeni para ellerinin arasında havaya kaldırılmıştır. Kollarını iki yana açmış ve gözleri madeni paraya odaklanmış. Madeni para ışıkta parıldıyor ve detayları görülebiliyor. Kadın beyaz yakalı siyah bir elbise giymiş ve saçlarını topuz yapmış. Arka plan bulanıktır ve görüntünün odağı kadın ve madeni paradır. Bu fotoğraf madeni paranın ne getireceğine dair beklenti anını yakalıyor.
Bölümler

İktisat Mezunu Ne İş Yapar?

09 Mayıs 2022