AnasayfaBlogİnsan Kaynaklarında Çalışmak İsteyenler İçin Öneriler
İnsan Kaynakları

İnsan Kaynaklarında Çalışmak İsteyenler İçin Öneriler

23 Mayıs 2018
Bir grup insan bir bekleme odasında arka arkaya oturmakta ve her biri telefonlarını kullanıyor gibi görünmektedir. İlk kişi, mavi gömlekli bir adam, görüntünün odak noktasıdır. Yüzü biraz bulanık ama gömleği net bir şekilde görülebiliyor. Onun sağında iki kişi daha var; beyaz gömlekli bir kadın ve elinde beyaz bir nesne tutan bir kişi. Onların arkasında, sandalyelerde oturan dört kişi daha var, hepsi de ellerinde telefonlarıyla öne bakıyor. Arkadaki insanlar biraz odak dışında kalıyor ama telefonlarındaki ışık yansıması hala görülebiliyor. Hepsi düzgün, düzenli bir sıra halinde oturuyor ve huzurlu bir atmosfer yaratıyorlar.
ÖneriAçıklamaÖrnek
İK'da çalışmak istediğinizi belirtinİnsan kaynaklarında kariyer hedeflediğinizi gerekli yerlere belirtin.İK departmanına ve patronunuza, kariyer hedefiniz olduğunu bizzat görüşerek söyleyin.
Deneyim kazanınMevcut işinizde, insan kaynakları ile alakalı iş yükünü üstlenin.Muhasebede çalışıyorsanız, İK'da maaş bordrosu düzenlemeye başlayabilirsiniz.
Yaratıcı düşününİK pozisyonuna gitmek için farklı yollar düşünün.Resepsiyonist olarak işe başlayıp, derece derece İK görevlerine geçiş yapabilirsiniz.
Sertifika Edinin veya Eğitim Alınİnsan kaynaklarında çalışana kadar sertifika programlarına katılın ve eğitimler alın.İK alanında alınabilecek sertifikaları araştırın ve alın.
Referans ağı oluşturunİK profesyonelleri ile tanışın, bağlantılar kurun.İK derneklerine üye olun, toplantılarına ve seminerlerine katılın.
İK ile ilgili literatürü takip edinİK alanında yapılan röportajları, yazıları ve makaleleri okuyun.Başarılı İK yöneticilerinin röportajlarını takip edin.
Yetenek ve deneyimlerinizi vurgulayınÖzgeçmişinizi ve ön yazı mektubunuzu İK yöneticisi olarak nitelendiren özelliklerinizi vurgulayacak şekilde düzenleyin.İK ile ilgili olan deneyiminizi özgeçmişinizde ön plana çıkarın.
Stajyerlik yapmayı düşününŞirketlerde veya mevcut işinizde İK stajyerliği yapın.Bir şirkette İK departmanında stajyer olarak çalışmayı teklif edin.
İlgili Eğitimİnsan kaynakları veya işletme mezunu olmanız, iş bulmanızı kolaylaştırabilir.İnsan Kaynakları konusunda lisans veya yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz.
Sosyal Medya BağlantılarıLinkedIn, Facebook gibi alanları aktif kullanarak daha fazla kişiyle tanışmalısınız.İK profesyonelleriyle bağlantı kurmak için LinkedIn kullanabilirsiniz.

İnsan Kaynaklarında çalışmak mı istiyorsunuz? Öncelikle şunu söylemeliyim ki kimse sizi İK'cı yapmaz. İnsan kaynaklarında çalışmak için birşeyler yapmalı, harekete geçmelisiniz. İnsan kaynaklarında kariyer hedefleyenler ve artık harekete geçme zamanı diyenler için aşağıda bazı önerilerimi yazdım.

İnsan kaynaklarında kariyer yapmak nasıl olur?

Bir insan kaynakları pozisyonuna giden en kısa ve en kolay yol mevcut işvereninizden geçer. Bu yüzden, patronunuza ve insan kaynakları departmanına insan kaynaklarında kariyer hedeflediğinizi ve taleplerinizi iletin. Bunu eposta ile değil, randevu alarak, bizzat görüşerek yapın. İnsan kaynaklarında bir uzman yardımcılığı pozisyonu açıldığında neler yapmanız gerektiği hakkında onların tavsiyelerini dinleyin.

Mevcut işvereninizi kariyer hedeflerinizden haberdar etmek için yüzyüze ve de net bir şekilde konuşmanız gerek. Yani dolaylı yoldan anlatmayın. Direkt olarak hedefinizi söyleyin. İK’ya doğru olan atılımlarınız ancak bu şekilde başarılı olabilir. Sadece radarları açın ve uygun bir pozisyon için bekleyin. Mevcut durumda insan kaynaklarında yapılan bir işi şu anki görevinizde almaya çalışın. Örneğin, muhasebede çalışan birçok insan bu işe İK’da maaş bordrosu düzenleyerek başlamıştır. Belkide halen çalıştığınız departmanda bunu yapmanın yollarını bulabilirsiniz ve böylece İK departmanı size yeşil ışık yakabilir.

Yaratıcı düşünmenin önemi nedir?

Danışmanlık yaptığım bir işletmede yeni mezun biri işe resepsiyonda başlamıştı ve sonra derece derece mülakata gelen adayları karşılama, adayları mülakata davet etme ve mülakat organizasyonu derken İK’da göreve başladı. Kimse ona bu görevleri vermedi. Kendisi istedi. Çünkü kariyer hedefinde İK'da çalışmak vardı.

İnsan kaynakları uzmanlarına bu alanda çalışmak istiyorum, siz bu pozisyona nasıl geldiniz diye sorduğunuzda cevaplar ikiye ayrılıyor. Bazı insan kaynakları profesyonelleri size İK'da çalışmak için bazı dersler aldıklarını ve daha da önemlisi sertifika aldıklarını anlatacaklardır. Diğer profesyoneller ise referansın ve deneyimin püf nokta olduğunu söyleyecektir.

Ama siz insan kaynaklarında çalışana kadar sertifikaları biriktirin. İnsan kaynakları departmanında işe başlamak hakkında tavsiye almak için neden bazı başarılı İK yöneticilerinin röportajlarını okumuyorsunuz? İnsan kaynaklarında çalışmak için nasıl deneyim elde etmeniz gerektiği ve ne gibi beceriler geliştirmeniz gerektiğine dair fikirlerini bazı röportajlarda paylaşırlar. Coca Cola İK Direktörü Rengin Onay buna güzel bir örnek olabilir. İK hakkındaki düşüncelerini bir röportajda paylaşmış. Buraya tıklayarak o röportajı da okuyabilirsiniz. Çevrenizde İK profesyonellerinin aktif olarak katıldığı herhangi bir derneğe başvuru yapın. Toplantılarına ve seminerlerine katılın. Gerçekten bu iş için kurulmuş birçok İK derneği mevcut. Referans ağı kurmak hayalinizdeki işinizi bulmaya hazır olduğunuzda çok işinize yarayacaktır.

Ayrıca LinkedIn, Facebook gibi çevrimiçi sosyal medya ağlarında bağlantı kurun. Önceki deneyimleriniz, eğitim ve yetkinliklerinizi gözden geçirin. Özgeçmişinizi ve ön yazı mektubunuzu sizi bir İK yöneticisi olarak nitelendiren özelliklerinizi vurgulayarak gözden geçirin. Herhangi bir pozisyonda İK ile ilgili olan deneyiminize odaklanan bir özgeçmiş oluşturmalı ve okuyan kişinin dikkatini  çekmek için yetkinliklerinizin altını çizmeli ve vurgulamalısınız.

Bir işveren yoğun iş temposu içerisinde sizin yetkinliklerinizi bulmak için satır aralarını okumaya vakit ayırmaz. İK yetkinliklerinizi onlar için vurgulamanız gerekir, hatta, mevcut işvereniniz için bile bunu yapmalısınız. Bir İK kariyerine geçişin nasıl yapılacağına dair bütün fikirleri okuyun. Bir şirketin ya da mevcut şirketinizin İK stajyerliğini yapmak için mevcut işinizden kısa bir izin almayı bile düşünün. Birçok işveren ücretsiz izin teklif edecektir. Eğer maaş almadan bir süre idare edebilirseniz, stajyerlik iyi bir başlangıç olabilir.

Eğer insan kaynakları veya işletme mezunu değilseniz, bu mezuniyetlerin günden güne daha önemli hale geldiğini unutmayın. Özgeçmişinizde bir insan kaynakları sertifika programı bulunması, sizin İK alanında daha çok fırsata sahip olmanızı sağlayacaktır. Umarım, hayalinizdeki insan kaynakları işini kovalarken bu fikirler size yardımcı olur. Öyle olmasa bile, bu öneriler sizi İK’da gelecekte kariyer yoluna sokacağından eminim. Neden denemeyesiniz ki?

İK'da çalışmak istediğinizi belirtin, İnsan kaynaklarında kariyer hedeflediğinizi gerekli yerlere belirtin, İK departmanına ve patronunuza, kariyer hedefiniz olduğunu bizzat görüşerek söyleyin, Deneyim kazanın, Mevcut işinizde, insan kaynakları ile alakalı iş yükünü üstlenin, Muhasebede çalışıyorsanız, İK'da maaş bordrosu düzenlemeye başlayabilirsiniz, Yaratıcı düşünün, İK pozisyonuna gitmek için farklı yollar düşünün, Resepsiyonist olarak işe başlayıp, derece derece İK görevlerine geçiş yapabilirsiniz, Sertifika Edinin veya Eğitim Alın, İnsan kaynaklarında çalışana kadar sertifika programlarına katılın ve eğitimler alın, İK alanında alınabilecek sertifikaları araştırın ve alın, Referans ağı oluşturun, İK profesyonelleri ile tanışın, bağlantılar kurun, İK derneklerine üye olun, toplantılarına ve seminerlerine katılın, İK ile ilgili literatürü takip edin, İK alanında yapılan röportajları, yazıları ve makaleleri okuyun, Başarılı İK yöneticilerinin röportajlarını takip edin, Yetenek ve deneyimlerinizi vurgulayın, Özgeçmişinizi ve ön yazı mektubunuzu İK yöneticisi olarak nitelendiren özelliklerinizi vurgulayacak şekilde düzenleyin, İK ile ilgili olan deneyiminizi özgeçmişinizde ön plana çıkarın, Stajyerlik yapmayı düşünün, Şirketlerde veya mevcut işinizde İK stajyerliği yapın, Bir şirkette İK departmanında stajyer olarak çalışmayı teklif edin, İlgili Eğitim, İnsan kaynakları veya işletme mezunu olmanız, iş bulmanızı kolaylaştırabilir, İnsan Kaynakları konusunda lisans veya yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz, Sosyal Medya Bağlantıları, LinkedIn, Facebook gibi alanları aktif kullanarak daha fazla kişiyle tanışmalısınız, İK profesyonelleriyle bağlantı kurmak için LinkedIn kullanabilirsiniz
insan kaynakları insan kaynakları yönetimi ik cı olmak ik da nasıl işe girebilirim ik da çalışmak insan kaynaklarında çalışmak nasıl ik cı olunur
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.