AnasayfaBlogİçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Arası Farklar Nelerdir?
Nedir?

İçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Arası Farklar Nelerdir?

07 Eylül 2021
İçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Arası Farklar Nelerdir?
Özelliklerİçerik YazarıMetin Yazarı
İş Tanımıİçerik yazarları her konu hakkında özgün ve fazla kelime sayısı içeren metinler üretir. Okuyucuyla bağlantı kurarak, ürün veya hizmetleri tanıtır ve bilgilendirir.Metin yazarları genellikle belirlenmiş bir ürün veya hizmet için çarpıcı ve kısa metinler üretir. Hedef kitleye ulaşmak için duygulara hitap eden ve mizahi dili birleştiren metinler yazmaktadır.
Çalışma AlanıSosyal medya, blog sayfaları, makaleler ve ürün tanıtım metinleri gibi alanlarda yazılar yazılır.Reklam ajansları, TV ve radyo reklamları, billboard, gazete, dergi ve sosyal medya gibi platformlarda yazılar yazılır.
Kullanıcı Erişimiİçerik yazarlarının yazılarına ulaşmak için internete erişimi olan herkes okuyabilir.Metin yazarlarının yazıları genellikle hedef kitleye ulaşır.
Çalışma ŞartlarıHer mekanda metin oluşturabilir, ofis çalışanı gibi düzenli maaş almayabilir.Genellikle bir reklam ajansı içerisinde ofis ortamında çalışır ve düzenli maaş alır.
AmaçOkuyucuyu bilgilendirmeyi, tavsiye etmeyi ve konunun detayları üzerinde durmayı hedefler.Ürün veya hizmeti satın almayı hedefler.
Yazı StiliDetaylı ve uzun anlatımlar kullanır, anahtar kelimelerle dikkat çeker.Çarpıcı, kısa ve etkileyici anlatımlar kullanır.
GörevlerBir konu hakkında genel anlamda bilgi sağlar ve bir tutarlılık oluşturur.Belirli bir ürün veya hizmet hakkında çarpıcı ve dikkat çekici bilgiler sağlar.
SeslendirmeGenellikle metinler yazılı olarak sunulur. Seslendirme gerektirmez.Metinleri yazılı ve/veya görsel bir biçimde sunulur ve aynı zamanda seslendirme de gerekebilir.
Gelişimİçerik yazarları, okuyucunun beklentilerini ve tepkilerini anlamak için sürekli gözlem yaparlar ve empati yeteneklerini kullanırlar.Metin yazarları, yazılarıyla okuyucuyu etkilemek için duygusal ve mizahi dil yeteneklerini geliştirirler.
ÖzgünlükYazılan içeriklerin özgün ve kaliteli olması gereklidir.Yazılan metinlerin çarpıcı ve hedef kitleye hitap ediyor olması gereklidir.

İçinde bulunduğumuz teknolojik çağ her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Bu gelişim süreci beraberinde farklı sektörler ve ihtiyaçlar doğuruyor. Pazarlama sektöründe gözümüze çarpan değişimler, içerik yazarlığının büyük önem kazanmasının sebeplerini gözler önüne seriyor. İçerik yazarlığından farklı değilmiş gibi gözükse de, metin yazarlığı, köklü geçmişiyle reklam sektörünün temel taşlarındandır.

Metin üretme konusunda ortak bir noktadan hareket ediyor olsalar da, iki farklı meslek olarak değerlendirilmeleri gerekiyor. Aralarındaki farkları değerlendirirken rekabeti değil, iş birliği içinde hareket etmelerini göz önünde bulundurarak karşılaştırma yapmak daha doğru olacaktır. Reklamcılık sektörünü değerlendirirken, aslında benzer gibi gözüken içerik ve metin sözcüklerin, farklı kavramları temsil ettiklerini fark ediyoruz. İçerik ve metin yazarları bulundukları alanda kendilerini geliştirirken birbirinin tecrübelerinden faydalanmalı ve yaptıkları işleri takip etmelidir. Bu süreç her iki meslek için hem birleştirici hem geliştirici yönüyle, yol almalarına destek verecektir.

İçerik Yazarı Ne İş Yapar?

İçerik yazarları her konu için içerik üretebilirler. Yazılan içerikler genellikle fazla kelime sayısı içerir. İçeriğin özgün olması ve kaliteli yazılması başlıca özelliklerindendir. Arama motorlarında ilk sıralarda yer alabilecek ve kalıcı olan içerikler üretmek önemlidir. Okuyucunun dikkatini çekmeyi amaçlayan anahtar kelimeleri özenle seçer ve kullanır. Fazla sayıda kullanıcıya ulaşması önemli bir diğer unsurdur.

Kullanıcının dikkatini çekerek, bir ürün veya hizmeti satmak gibi bir çaba göstermez. Asıl olan ürün veya hizmeti satın alabilecek değerleri doğru bir şekilde tanıtarak, müşterinin dikkatini çekmek ve satışa doğru yönlenmesine yardımcı olmaktır. Okuyucuyu bilgilendirmeyi hedef aldığı için detaylı ve uzun bilgilendirici anlatımlar kullanır.

Metin Yazarı Ne İş Yapar?

metin yazarları, belirlenmiş bir ürün için anlatımı kısa olan fakat çarpıcı etki yaratan metinler üretirler. metinler, yazılı veya görsel medyada okuyucu ile buluşur. metinler, yazılı olarak veya bazen görsel olarak yayınlandığı gibi bazen her iki durumda söz konusu olabilir. bazı durumlarda ise animasyon ile birlikte yayınlanarak, seslendirme yapılabilir. metin yazarı genellikle anlatmak istediği konuya dair birkaç cümle ile kısıtlı kalır.

Buradaki önemli husus kısıtlı alanda özenle seçilmiş kelimeleri tercih etmesidir. Hedef kitleye ulaşması gerektiği için nitelik ön plandadır. Asıl amacı üzerinde çalışma yaptığı ürün veya hizmeti hedef kitleye tanıtmak, beğenmeleri sağlamak ve satın almaya yönlendirmektir. Okuyucu ile arasında kurmaya çalıştığı zihinsel bağ ile mizahi ve duygulara hitap eden dili birleşerek, etkilenmesini sağlamaktır.

İçerik ve Metin Yazarının Çalışma Alanları



Metin yazarları genellikle bir reklam ajansı içinde çalışırlar. Çok az sayıda firma içinde reklam departmanı mevcuttur. Metin yazarını genel olarak bir ofis çalışanı olarak değerlendirebiliriz. Metin yazarları hazırladıkları metinleri, TV ve radyo reklamları, billboard, gazete ve dergi aynı zamanda sosyal medya gibi farklı platformlarda kullanabilir. İçerik yazarları internete ulaşabileceği her mekanda metnini hazırlayabilir.

Bir ofis çalışanı gibi düzenli maaş almadığı göz önünde bulundurulduğunda metin yazarları güvence ve gelir olarak daha üst seviyede kalabilir. İçerik yazarlarının hazırladığı metinler, sosyal medya üzerinde yer alan blog sayfalarında, makale ve bülten olarak, ürün tanıtımı gibi alanlarda kullanılır. İçerik yazarı ve metin yazarı ortak mecralarda farklı görevlerle benzer iş akışı içinde yer alırlar. İçerik yazarı bilgilendirmeyi ve tavsiye etmeyi, metin yazarı ise harekete geçirip satış yapmayı hedefler.

İçerik Yazarı Nasıl Olabilirim?

İçerik yazarı olmak, sadece yazmaktan ibaret değildir. Kaliteli ve özgün içerikler üretmek ,öncelikli olarak iyi bir araştırma ve teknik yaklaşımlar gerektirir. Göründüğü kadar kolay olmayan içerik yazarlığı için edinilmesi gereken bazı önemli teknikler vardır. Online olarak alabileceğiniz eğitimler bu konuda en büyük yardımcınız olacaktır. Enstitü aracılığı ile online eğitim olarak hazırlanan içerik editörlüğü eğitimi yeni iş modeli olarak karşımıza çıkan içerik yazarlığı için gerekli olan temel bilgiler ile, tüm içerik yazarlığı hedefi olanları buluşturmaktır. Kaliteli bir içerik üreticisi olabilmek için nasıl bir yol izlememiz gerektiğine bakalım.

  • İyi bir gözlemci olmak ve çok okumak; okunan tüm metinlere bir gözlemci bakış açısı ile yaklaşmak önemlidir. İlginizi çeken içeriklerin neden aklınızda kaldığı araştırmalısınız. Kişisel tespitlerin yanı sıra bir okuyucuyu nelerin etkilediğini anlamak hızınızı arttıracaktır.

  • Empati yeteneği; bir yazarın en büyük özelliklerinden bir empati yapabilmesidir. Bu durum onu okuyucunun beklentileri, ilgileri ve tepkileri konusunda yönlendirici etkiye sahip olacaktır. Okuduğumuzda ne hissettiğimiz, diğer okuyucularında ne hissedeceğini düşünerek içerik üretmemizi sağlar.

  • Yazım kurallarına hakim olmak; imla kurallarına uymak, dilin gereklerine uygun içerik üretmek, çok önemlidir. Kelime kalabalığı olan, imla kurallarına dikkat edilmemiş metinler, okuyucu tarafından hoş karşılanmayacaktır. Anlatım bozukluğu içeren bir metin, okuyucuyu konudan uzaklaştırır.

  • Uyum; yazdığınız metinler, çalıştığınız markanın kültürünü yansıtmalıdır. Ne kadar çok stil öğrenirseniz, içerik yazarlığı kimliğini geliştirirken o kadar çok değer katarsınız.

  • Fayda önemlidir; fayda dikkatle üzerinde durulması gereken bir konudur. Arama motorlarında ilk sıralarda yer almak faydalı içerik üretmek sayesinde gerçekleşiyor. Bir içerik yazarı için belki de önemli hususlardan biri faydalı içerik üretmesidir.

  • SEO anlayışı; SEO kurallarına uygun seçilmiş başlık ve anahtar kelime, başarılı içeriklerin anahtarıdır. Ayrıca Google’la ait algoritma değişikliklerini yakından takip etmek önemlidir.

  • Odaklanmak; konuya odaklanmak önemlidir. Tam olarak odaklanma gerektiren, zor konular ile karşılaşabilirsiniz. Bu tip durumlarda, dikkat dağıtan tüm etkenlerden uzaklaşarak, çalışmaya başlamalısınız.

  • Sürdürebilirlik; belirlenen sınırlar, araştırmalar ve birikimler ile beklenene cevap vermeyi önemsemelisiniz. Süreklilik sağlamak için gereğinden fazla efor sarf etmek veya görev dışı hareket etmek, zarar verebilir.

  • Zaman yönetimi; profesyonel ve güvenilir olmanın en önemli adımı verilen işi zamanında teslim etmektir.

  • Düzenleme; pek çok metin ilk yazıldığı hali ile kalmaz, yeniden yazılır. Bu süreç sabır, dikkat ve beceri gerektirir.

  • Yenilikçi olma; yenilikleri takip etmiyorsanız, kendinizi geliştirmiyorsanız ne kadar mükemmel bir içerik yazarı olursanız olun iş imkanları kısıtlı kalacaktır. Yenilikleri takip edip, profilinizi güncel tutmak sosyal mecralar içinde var olmaya çalışmak önemlidir.

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

İş Tanımı, İçerik yazarları her konu hakkında özgün ve fazla kelime sayısı içeren metinler üretir Okuyucuyla bağlantı kurarak, ürün veya hizmetleri tanıtır ve bilgilendirir, Metin yazarları genellikle belirlenmiş bir ürün veya hizmet için çarpıcı ve kısa metinler üretir Hedef kitleye ulaşmak için duygulara hitap eden ve mizahi dili birleştiren metinler yazmaktadır, Çalışma Alanı, Sosyal medya, blog sayfaları, makaleler ve ürün tanıtım metinleri gibi alanlarda yazılar yazılır, Reklam ajansları, TV ve radyo reklamları, billboard, gazete, dergi ve sosyal medya gibi platformlarda yazılar yazılır, Kullanıcı Erişimi, İçerik yazarlarının yazılarına ulaşmak için internete erişimi olan herkes okuyabilir, Metin yazarlarının yazıları genellikle hedef kitleye ulaşır, Çalışma Şartları, Her mekanda metin oluşturabilir, ofis çalışanı gibi düzenli maaş almayabilir, Genellikle bir reklam ajansı içerisinde ofis ortamında çalışır ve düzenli maaş alır, Amaç, Okuyucuyu bilgilendirmeyi, tavsiye etmeyi ve konunun detayları üzerinde durmayı hedefler, Ürün veya hizmeti satın almayı hedefler, Yazı Stili, Detaylı ve uzun anlatımlar kullanır, anahtar kelimelerle dikkat çeker, Çarpıcı, kısa ve etkileyici anlatımlar kullanır, Görevler, Bir konu hakkında genel anlamda bilgi sağlar ve bir tutarlılık oluşturur, Belirli bir ürün veya hizmet hakkında çarpıcı ve dikkat çekici bilgiler sağlar, Seslendirme, Genellikle metinler yazılı olarak sunulur Seslendirme gerektirmez, Metinleri yazılı ve/veya görsel bir biçimde sunulur ve aynı zamanda seslendirme de gerekebilir, Gelişim, İçerik yazarları, okuyucunun beklentilerini ve tepkilerini anlamak için sürekli gözlem yaparlar ve empati yeteneklerini kullanırlar, Metin yazarları, yazılarıyla okuyucuyu etkilemek için duygusal ve mizahi dil yeteneklerini geliştirirler, Özgünlük, Yazılan içeriklerin özgün ve kaliteli olması gereklidir, Yazılan metinlerin çarpıcı ve hedef kitleye hitap ediyor olması gereklidir
içerik yazarı metin yazarı içerik editörü online eğitim pazarlama
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü bir dizüstü bilgisayara bakan bir kadını gösteriyor. Kadın rahat bir pozisyonda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizüstü bilgisayarın üzerine koymuş. Yüzü bilgisayar ekranı tarafından aydınlatılıyor ve ona odaklanmış ve konsantre bir ifade veriyor. Mavi ve beyaz desenli bir gömlek giymiş ve saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış. Arka planda, bir kişinin kafasının bulanık görüntüsü görülebiliyor. Görüntünün sağ tarafında, bir kadının yüzünün yakın çekimi, kravat ve mavi bir saatle birlikte görülüyor. Görüntünün sağ alt köşesinde bir sokak lambasının bulanık bir görüntüsü mevcut. Dizüstü bilgisayar gümüş bir kaplamaya sahip ve ekranı parlak bir ışıkla aydınlatılmış. Kadın dikkatle dizüstü bilgisayarı inceliyor ve görüntünün atmosferi odaklanma ve konsantrasyondan oluşuyor.
Kişisel Gelişim

Yazı Yazma Yolculuğu

05 Temmuz 2019
Genç bir kadın ahşap bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarında çalışıyor. Yanındaki sehpaya bir dijital fotoğraf makinesi yerleştirilmiş ve önündeki tabağın üzerinde bir fincan kahve duruyor. Güneş gözlüğü takıyor ve sağındaki masanın üzerinde saksı içinde küçük bir bitki duruyor. Dizüstü bilgisayar ekranı aydınlatılmış ve kameranın objektifi ona doğrultulmuştur. Kahve sıcak ve dumanı tütüyor, bitki odakta, yaprakları ve saksısı arka planda görünüyor.
Blog Yazmak

Blog Yazmak İçin 5 Altın Kural

17 Temmuz 2019
Bir adam masa başında oturmuş, dizüstü bilgisayarının önünde bir şeyler yazıyor. Bir gözlük takıyor ve önündeki defterin üzerinde bir kalem tutuyor. Başının yakın çekiminde saçları görünüyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki yüzeyde siyah bir kapak ve üzerinde başka bir gözlük bulunan beyaz bir bez var. Tüm dikkatini dizüstü bilgisayara vermiş ve önemli bir şeyler yazıyor gibi görünüyor. Yüzünde odaklanmış bir ifade var ve elleri klavyenin üzerinde hızla hareket ediyor.
Kişisel Gelişim

Hızlı Yazma Teknikleri

21 Ocak 2021