AnasayfaBlogHipnozla İkna Etmenin 5 Yolu
İkna Teknikleri

Hipnozla İkna Etmenin 5 Yolu

26 Ağustos 2021
Bu resimde kanepede oturan bir kadın görülüyor. Uzun siyah saçları var ve açık mavi renkli bir gömlek giyiyor. Kadın görüntünün ortasında bacak bacak üstüne atmış ve kollarını kanepenin kolçağına dayamış şekilde oturuyor. Arkasında hafifçe odak dışında kalan bir tel çit var. Kadının solunda biraz yeşillik olan bir bitki var. Görüntünün sağ tarafında kırmızı bir kutunun yakın çekimi var. Görüntünün sağ alt köşesinde ise bir kişinin parmağının bulanık bir yakın çekimi yer alıyor. Sonuç olarak bu resim, evinde bulunan ve bir hikaye anlatmaya yardımcı olan çeşitli nesnelerle çevrili bir kadının ayrıntılı bir portresidir.
Hipnoz TürleriAçıklamaNasıl Kullanılır
Hipnotik Dil KalıplarıRasyonel düşünceyi atlayarak bilinçaltı ile iletişim kurulmasını sağlar.Fikirlerinizi aktarmada, özellikle de birinin hayatında büyük değişiklikler yapmasına yardımcı olurken çok etkilidir.
'Biz' Dili KullanmakKatılımcının, kendisini konuşulanların bir parçası olarak hissetmesini sağlar.Konuşmalarda 'biz' kelimesini kullanarak, dinleyicinin daha çok ilgi göstermesi ve ikna olmasını sağlar.
Süreçlere OdaklanmakKişiyi, sonuçlara değil, sürece dahil etmeyi hedefler.Bireylerin bir amaca yönelik atacakları adımlar hakkında konuşmak, onların daha istekli hale gelmelerini sağlar.
Duygu İçeren Sözler KullanmakDüşünce ve eylemler yerine duygusal ifadelere odaklanmayı içerir.Konuşmalarda duygusal ifadeler kullanarak, karşıdakinin ilgisini çeker ve duygusal bir bağlantı kurar.
Konuşmaya Vurgu KatmakKonuşmanın duygusal yoğunluğunu ve etkileyiciliğini artırmayı hedefler.Konuşmanın belirli bölümlerine vurgu yaparak, dinleyicinin dikkatini çeker ve ikna edici olmak için hareketlilik kullanır.
Tanıdık Örnekler KullanmakDinleyicinin konuyu daha iyi anlamasını ve ilgisini artırmasını hedefler.Konuşmalarda tanıdık örnekler sunarak, konuların daha anlaşılır ve ilgi çekici olmasını sağlar.
Duygular BulaşıcıdırKarşı tarafın duygusal durumuna empati ile yaklaşılır ,kişi kendisi ile bağdaştırılır.Güçlü duygusal dil kullanarak, karşı tarafta duygu bulaşmasını sağlar.
Sürekli Vurgu YapmaBir kişi sürekli duygusal ve şiddetli bir vurgu yaparsa, mesajı tarafından görmezden gelinmeye başlar.Duygusal dilinizi dengeleyerek insanları etkilemeniz ve ikna etmeniz kolaylaşır.
Karşıtlık Yaratan DurumlarKarşıtlık yaratan durumlarda, genellikle insanlar karşıt düşüncedeki kişinin düşüncelerini önemsemez.Karşıt bir argüman sunarken, savunmaya geçmemelisiniz.
İsim KullanmakKişinin ismini doğrudan kullanmak, duygusal bir bağ oluşturur ve kişi üzerinde etkileyici bir izlenim bırakır.Duygu hissini bu kişiyle bağdaştırın.

Herhangi birini hemen hemen her şeyi yapmaya ikna etmenin anahtarı, hipnotik dil kalıplarının kullanılmasıdır. Zor müşterileri ikna etme konusunda da oldukça işinize yarayan bir dil kullanımıdır.

Birçok insan hipnozdan çekinir, bunun ya bir sihirbazlık numarası ya da sahne sanatçıları ve kalitesiz satıcılar tarafından kullanılan bir şey olduğunu düşünür. Ama bu yanlış bir düşüncedir. Hipnoz, önerileri daha kolay kabul edebileceğiniz yüksek bir konsantrasyon halidir. Bu yazı, kendi ikna edici amaçlarınız için hipnozun gücünü nasıl kullanacağınızı gösterecektir. İkna tekniklerini hiç bu yönden düşünmemiş olabilirsiniz.

Hipnoz Nedir?

Hipnoz, zihnin gevşeme ve odaklanmış bir dikkatle değişmesi durumudur. Bilinçaltınız hipnoz olmanız durumunda önerilere daha açıktır. Bazı insanlar hipnozu diğerlerinden daha kolay deneyimler ve hızlı bir şekilde hipnotik duruma girebilirler, bazıları ise bunun biraz zaman veya pratik gerektirdiğini düşünür.

Hipnotik Dil Kalıbı Nedir?

Hipnotik dil kalıpları, rasyonel düşünceyi yani zihninizin mantıkla ilgilenen kısmını atlar. Yani herkesi daha kolay ikna etmenize izin veren bir bilinçaltı iletişimidir. Bu ince konuşma kalıplarını kullanmak, fikirlerinizi aktarmada çok etkilidir. Özellikle de birinin hayatında büyük değişiklikler yapmasına yardım etmeye çalışırken. Aslında bazı terapistler derin terapi seansları için, hastalarının derinlerde yatan sorunlarını çözmelerine ve davranışlarını güçlü yollarla değiştirmelerine yardımcı olabilecekleri bir hipnoz tekniği kullanır.

Hipnotik bir şekilde konuşmayı biliyorsanız, diğer insanlar size daha fazla ilgi gösterecek, söyleyeceklerinize daha fazla dikkat edecek ve onlardan istediğiniz her şeyi yapacaktır.

İkna tekniklerini öğrenmek için bugün kayıt olun ve online eğitime katılın.
Online Eğitim - Uluslararası Sertifika
İkna Teknikleri Eğitimi
Etkili iletişim ve ikna becerileriyle hayatınızı dönüştürün! İkna teknikleri eğitimimize katılın ve kariyerinizde yeni başarılara imza atın!

Hipnozla İkna Etmenin 5 Yolu



1) "Biz" dilini kullanın.

"Biz"den bahsetmek, bir katılım hissi yaratarak dinleyiciyi olaya dahil eder. Ayrıca insanlara özel veya ayrıcalıklı bir şeyin parçası olduklarını hissettirir. "Biz" kullanmak, çatışma yerine işbirliği içerisinde olmak anlamına gelir.

Şu anda bunu, yüksek sesle "Hepimiz daha iyi yerlerde olmalıyız!" diyerek deneyebilirsiniz. Bu söylediğinizin, "Daha iyi yerde olmayı denemelisin" demekten ne kadar farklı olduğunu görüyor musunuz? Biz dili daha ikna edici ve samimi bir dildir.

2) Sonuçlar yerine süreçlere odaklanın.

Başkalarının içerisinde olduğu ve yapmaya çalıştığınız bir plana katılımcıları dahil etmek için sonuçlar yerine süreçler açısından düşünmek önemlidir. 

Örneğin, arkadaşlarınızla haftalık bir ders çalışma planı yaptığınızı düşünelim. Bunun için arkadaşlarınızı bir araya getirmek istediğinizi varsayalım. Herkesi bir araya getirme sürecinde arkadaşlarınızı bu sürece dahil edin. Bu durumda onların ders çalışmak için daha istekli olduklarını göreceksiniz. Bu onların ders çalışmak konusunda daha kolay ikna olmalarını sağlayacaktır.

3) Duygu içeren sözler kullanın.

Düşünceler veya eylemler yerine duygulara odaklanan kelimeler kullanın. Birine bir şey yap demek genellikle tepki alır. Çünkü insanlar ne yapacaklarının söylenmesinden hoşlanmazlar. Ama yapmalarını istediğiniz hedefe ulaştıklarında nasıl hissedeceklerinden bahsedebilirsiniz. O zaman çok daha az tepki alırsınız. 

Mümkünse kişilerin isimlerini kullanın ve duygu hissini bu kişiyle bağdaştırın. Mesela; "Mehmet Bey, bu konuda eğitim aldığınızda gerçekten başarılı olacaksınız."

Duygular bulaşıcıdır. Birisi konuşmasında güçlü duygular kullandığında, karşısındaki de bu duygudan etkilenir. Bu, değişim yaratmak için en güçlü araçlardan biridir. Ama aynı zamanda bir tehlike de taşır. Duygusal dili çok sık kullanırsanız, insanlar buna duyarsızlaşarak mesajınızı görmezden gelmeye başlayabilir.

4) Konuşmanıza vurgu katın.

Daha hareketli bir şekilde konuşmaya animasyon deniliyor. Bir noktayı vurgulamak için konuşmanızı yavaşlattığınızda, buna dramatik bir vurgu denmektedir. Her ikisi de son derece etkili hipnotik ikna araçlarıdır.

Birini planınızın en iyisi olduğuna ikna etmek istiyorsanız, fikirlerinizi tartışırken hem animasyonu hem de dramatik vurguları kullandığınızdan emin olun.

5) Tanıdık örnekler kullanın.

Tanıdık örneklerle ilişki kurmak çoğu insan için soyut fikirlerden çok daha kolaydır. Bazı insanlar tanıdık örnek vermekten hoşlanmazlar. Ancak diğerlerine tanıdık geldiği için bu yöntem onların konuya daha çok odaklanmalarını sağlayacak. Konuya hipnoz olacakları ikna edici bir örnekleme olacaktır.

Tanıdık örnekler verirken sizinle aynı fikirde olmayan biri varsa, genellikle o konuya karşı savunma yapmak için fevri davranırlar. Düşüncenizin ikna edici olmasını istiyorsanız ikna etmenin tekniğini bilmelisiniz.

Örneğin, "Yöneticimiz geçen yılki satışların düşmemesi için kampanya düzenlememizi söylüyor ama ben öyle düşünmüyorum" dersem, benim düşüncem karşıt bir görüş olduğu için çoğu kişi yöneticimizin görüşünü savunacaktır. Bu yüzden karşıt düşüncemi önemsemeyeceklerdir. Tanıdık bir örnek verirken karşıt bir savunmaymış gibi bahsetmek yerine, ne demek istediğinizi olumlu terimlerle tanımlayın. Örneğin, “Satışların düşmemesi için kampanya düzenlemek yerine hizmet kalitemizi iyileştirme yoluna başvurabiliriz. Bunun hepimiz için daha iyi olacağını düşünüyorum.” demek daha ikna edici bir tavsiye olacaktır. Burada kullandığım ifadeler, karşıt düşüncem yerine önermiş olduğum fikrime odaklanmalarını sağlayacaktır.

İkna teknikleri konusunda birçok strateji bulunmaktadır. Hipnozla ikna etmenin en etkili yolu hipnotik bir dil kullanmaktır. En etkili 5 yoldan söz etmiş olsak da daha fazlası da bulunmaktadır. Bununla ilgili kendinizi geliştireceğiniz online eğitimlere katılabilirsiniz. İkna teknikleri sertifikasına sahip olmanız size daha profesyonel bir imaj kazandıracaktır. İkna Teknikleri ve İkna Oyunları eğitimlerini inceleyebilirsiniz.

Hipnotik Dil Kalıpları, Rasyonel düşünceyi atlayarak bilinçaltı ile iletişim kurulmasını sağlar, Fikirlerinizi aktarmada, özellikle de birinin hayatında büyük değişiklikler yapmasına yardımcı olurken çok etkilidir, 'Biz' Dili Kullanmak, Katılımcının, kendisini konuşulanların bir parçası olarak hissetmesini sağlar, Konuşmalarda 'biz' kelimesini kullanarak, dinleyicinin daha çok ilgi göstermesi ve ikna olmasını sağlar, Süreçlere Odaklanmak, Kişiyi, sonuçlara değil, sürece dahil etmeyi hedefler, Bireylerin bir amaca yönelik atacakları adımlar hakkında konuşmak, onların daha istekli hale gelmelerini sağlar, Duygu İçeren Sözler Kullanmak, Düşünce ve eylemler yerine duygusal ifadelere odaklanmayı içerir, Konuşmalarda duygusal ifadeler kullanarak, karşıdakinin ilgisini çeker ve duygusal bir bağlantı kurar, Konuşmaya Vurgu Katmak, Konuşmanın duygusal yoğunluğunu ve etkileyiciliğini artırmayı hedefler, Konuşmanın belirli bölümlerine vurgu yaparak, dinleyicinin dikkatini çeker ve ikna edici olmak için hareketlilik kullanır, Tanıdık Örnekler Kullanmak, Dinleyicinin konuyu daha iyi anlamasını ve ilgisini artırmasını hedefler, Konuşmalarda tanıdık örnekler sunarak, konuların daha anlaşılır ve ilgi çekici olmasını sağlar, Duygular Bulaşıcıdır, Karşı tarafın duygusal durumuna empati ile yaklaşılır ,kişi kendisi ile bağdaştırılır, Güçlü duygusal dil kullanarak, karşı tarafta duygu bulaşmasını sağlar, Sürekli Vurgu Yapma, Bir kişi sürekli duygusal ve şiddetli bir vurgu yaparsa, mesajı tarafından görmezden gelinmeye başlar, Duygusal dilinizi dengeleyerek insanları etkilemeniz ve ikna etmeniz kolaylaşır, Karşıtlık Yaratan Durumlar, Karşıtlık yaratan durumlarda, genellikle insanlar karşıt düşüncedeki kişinin düşüncelerini önemsemez, Karşıt bir argüman sunarken, savunmaya geçmemelisiniz, İsim Kullanmak, Kişinin ismini doğrudan kullanmak, duygusal bir bağ oluşturur ve kişi üzerinde etkileyici bir izlenim bırakır, Duygu hissini bu kişiyle bağdaştırın
ikna teknikleri hipnoz hipnotik hipnoz ne demek hipnoz nedir hipnotik dil kalıbı ne demek hipnotik dil kalıbı nedir ikna teknikleri eğitimi ikna
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi takım elbiseli bir kadın iyi aydınlatılmış bir alanda bir bankta oturmaktadır. Sarı saçları yana doğru taranmıştır ve açık mavi bir etek ile ona uygun bir takım elbise ceketi giymektedir. Yanındaki bankta üzerinde dalgalar olan beyaz bir hoparlör sembolü vardır. Sağında üzerinde siyah yazılar olan bir tabela vardır. Arka planda ahşap bir yüzeyin yakın çekimi var. Kadın yüzünde huzurlu bir ifadeyle uzaklara bakmaktadır. Beyaz bir gömlek giymiş ve kollarını bankın üzerine dayamış.
İkna Teknikleri

Algı ve İkna Yönetimi Nasıl Yapılır?

04 Şubat 2021
Bir adam loş bir odanın zemininde bağdaş kurmuş oturmaktadır. Üzerinde siyah bir gömlek var ve önündeki ahşap masanın üzerine yerleştirilmiş bir kitaba bakıyor. Masanın üzerinde birkaç başka kitap ve beyaz bir fincan var. Arkasında, üzerinde beyaz yazılar olan siyah bir podyum vardır. Yanındaki duvarda siyah zemin üzerine yazılmış beyaz bir rakam ve siyah zemin üzerine yazılmış beyaz bir harf var. Adamın yüzünde rahat bir ifade vardır ve kameraya doğru gülümsemektedir.
İkna Teknikleri

Psikolojik İkna Teknikleri

07 Ekim 2021