AnasayfaBlogHer Şeye Rağmen Kadın Olmak
İş Hayatında Kadınlar

Her Şeye Rağmen Kadın Olmak

25 Haziran 2019
Bir kadın kollarını iki yana açmış, bir elinde siyah bir dosya klasörü, diğerinde cep telefonu tutmaktadır. Beyaz bir gömlek, mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giymiştir. Saçları at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmış ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Arka planda beyaz bir duvar ve uzakta bir pencere görülüyor. Kadın yukarıya ve sola bakıyor, sanki düşüncelere dalmış gibi. Dosya klasörü ve cep telefonu sağ elinde ve cep telefonu ona doğru bakıyor. Dosya klasörü elinde vücuduna dik olacak şekilde konumlandırılmıştır.
KonuÖnemAçıklama
Kadın OlmakToplumda YeriBir kadın olmanın zorluklarına rağmen, kadın gücün ayrıca bir simgesidir.
İş Hayatında Kadın OlmakCinsiyet Eşitsizliği ve Toplumsal YüklerGeleneksel düşünceye sahip toplumlarda kadınların karşılaştığı cinsiyet eşitsizlikleri ve toplumsal yüklerin varlığı.
İş Hayatında Anne OlmakÇalışma Hayatı ve Özel Hayatın DengelenmesiMaddi ve manevi yüklerin yanı sıra, 'iyi bir anne' ve 'çalışan bir kadın' rolünün dengelenmesi gerekliliği.
Kadınlar ve Duygusal Zekaİletişim ve İlişkilerKadınların iş hayatında başarılı olmasına yardımcı olan duygusal zeka ve iletişim yeteneklerinden bahsedilmiştir.
Özgürlük ve ÖzgüvenKadınların Kendi Hayatlarını YönetmeKadınların ekonomik özgürlüğe ve özgüvene sahip olmalarının önemi.
BaşarıKadınların Hedeflerine UlaşmasıKadınların başarı için mücadele etmeleri ve zirveye ulaşmayı hedeflemeleri hakkında bilgi veriliyor.
Cinsiyet EşitsizliğiToplumsal SorunlarToplumsal cinsiyet eşitsizliği ulusal ve uluslararası düzeyde büyük bir sorun olmuştur ve ekonomik ilerlemeyi engeller.
Çift Maaşlı Aile ModeliEkonomik Yüklerin PaylaşılmasıKadınların iş gücüne katılımının artması, çift maaşlı aile modelinin oluşmasına yardımcı olmuştur.
EğitimKadınların İş Gücüne KatılımıKadınların eğitim seviyesinin yükselmesi, iş gücüne katılımları ve maddi bağımsızlıkları açısından önemlidir.
Erkek Dominantlı İş HayatıCinsiyetler Arası Dengesizlikİş gücündeki cinsiyetler arası dengesizliğin, kadınların kariyer gelişimi ve iş hayatındaki başarıları üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.

İnsanların iş hayatını ve özel hayatını birbiriyle bağdaştırarak yaşamlarını bir bütün halinde ele alması gerek. Bu bütün çerçevesinde erkek-kadın ayrımı olmasa iyi olur faka iş hayatında kadın olmak diye bir gerçek de var. Ve bu gerçek kapsamında kadına bir çok eleştiri getirilmekte ve baskı uygulanmakta.

Kadın Gücün Simgesi

Kadın olmak hayatın her evresinde zor olmasına rağmen bu zorluklarla başa çıkabilen kadın gücün simgesidir. Bu gücün büyük bir kısmını kendi ayakları üstünde durabilmekten alır. Çalışmak, üretmek ve emeğinin karşılığını alarak ekonomik özgürlüğe sahip olmak onu mutlu eder. Bu mutluluk beraberinde özgüveni getirir ve dimdik duran bir kadın ortaya çıkar.

İş dünyasında kadın olmak zor mu? sorusunun cevabı tabi ki evet olacak. Geleneksel düşünceye sahip toplumlarda kadın çalışma hayatında bir çok engelle karşılaşır. Sadece iş hayatında değil özel hayatında da sırf çalıştığı için eleştiriye maruz kalmıştır. İş hayatında kadın ve anne olmak yine zorluklarla başa çıkmak demektir.

İş Hayatında Anne Olmak

Kadın bir anne ise "Çalışmak yerine çocuklarına zaman ayırmalısın", "Çalışmak zorunda mısın?" veya "Çalışmazsan geçinemeyecek misiniz?" gibi sorularla karşılaşır. Tabi kadın ister istemez bu sorular karşısında modunu düşürür ve yeterli olmadığı kanaatine varır. Çocuğuna karşı iyi bir anne olamadığını eş olarak sorumluluklarını yerine getirirken eksik kaldığını ve bunun gibi farklı sorumluluklarını da tam anlamıyla yerine getiremediğini düşünür. 

Bu düşünceler onun daha fazla çalışmasına iş hayatının zorluklarına ve yoruculuğuna rağmen evde faydalı bir ebeveyn olmak için kendinden zaman çalmasına yol açar. Kendinden çaldığı zamanlar yavaş yavaş mutsuzluğuna sebep olur ve onu pasifize eder. İşte en önemli nokta, mükemmeliyeti yakalamak için çabalarken elinden kaçan fırsatları görememektir. Kadın olmak bu tarz toplumsal eleştirilere karşı bir kalkan oluşturup yaptığı her işte başarılı olduğuna inanmaktır. 

Kadın Zirveyi Hedefler

Kadın yaşamının her alanında düzenli ve planlıdır. Yaptığı çalışmalar da titiz davranır. Kolay iletişim kurabilen duygusal zekaya sahip varlıklardır. Bu özellikler onun iş hayatında başarılı olmasına sebep olur. Kadınların başarı için mücadelesi asla bitmez. Başarı beraberinde kadına saygınlık, ekonomik yönden özgürlük ve özgüven getirir.

Kadınlar duygusal varlıklardır. Kadın olmak için var olmak, özgür olmak, yetiyor olmak çok önemlidir. Her kadının hedeflediği bir zirve vardır. Bu zirveye ulaşmak için olağanüstü güçlere ihtiyacı yoktur. Sadece kendine inanması yeterlidir. İnanmamak demek hayata bir sıfır yenik başlamak demektir. İnanmak zorluklarla savaşmanın ilk kuralıdır. Önce inanırsın ve devamında hayal ettiğin her şeyi gerçekleştirebilirsin. Bu süreçte size destek olmak yerine kötü enerjisiyle modunuzu düşüren herkesten ve her şeyden uzak durmak gerekir. 

Cinsiyet Eşitsizliği

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği tüm toplumlarda problem olmuştur. Başta ekonomik büyüme olmak üzere bir çok alanda o ülkenin ilerlemesine engel olur. Bu sebeple gelişmiş ülkelerde kadınların çalışma hayatı içerisindeki payı oldukça fazladır. Türkiye'de kabul görmüş düşünce erkeğin kazandığı tek maaşlı aile modelidir. Son yıllarda devletlerin kadının eğitimine önem vermesi bu platformda yapılan çalışmalar kadınların eğitim seviyelerinde artışa sebep olmuştur.

Eğitim seviyesindeki bu artış kadınlarında iş hayatına girerek çift maaşlı aile modeli yaratılmasını sağlamıştır. TÜİK tarafından açıklanan iş gücü verilerine göre iş gücüne katılma oranı erkeklerde 0,3 puan artarken kadınlarda bu orandaki artış 1,1 puandır. Yine toplum olarak eğitim seviyesiyle birlikte düşünce yapısında da değişiklikler olmuş yapılan bir araştırmada kadınların çalışmasının uygun bulanların oranı toplamda %84.9 olmuştur. Bu istatistikler kadının gücünü ortaya koymaktadır. Yaşadığı toplumda var olmasını bilen, yaratıcılığın ve üretmenin hazzını yaşayan, tutkusunu ve hayallerini hiçbir zaman kaybetmeyen emekçi kadınlara.

Yazar: Kübra Ölmez

Kadın Olmak, Toplumda Yeri, Bir kadın olmanın zorluklarına rağmen, kadın gücün ayrıca bir simgesidir, İş Hayatında Kadın Olmak, Cinsiyet Eşitsizliği ve Toplumsal Yükler, Geleneksel düşünceye sahip toplumlarda kadınların karşılaştığı cinsiyet eşitsizlikleri ve toplumsal yüklerin varlığı, İş Hayatında Anne Olmak, Çalışma Hayatı ve Özel Hayatın Dengelenmesi, Maddi ve manevi yüklerin yanı sıra, 'iyi bir anne' ve 'çalışan bir kadın' rolünün dengelenmesi gerekliliği, Kadınlar ve Duygusal Zeka, İletişim ve İlişkiler, Kadınların iş hayatında başarılı olmasına yardımcı olan duygusal zeka ve iletişim yeteneklerinden bahsedilmiştir, Özgürlük ve Özgüven, Kadınların Kendi Hayatlarını Yönetme, Kadınların ekonomik özgürlüğe ve özgüvene sahip olmalarının önemi, Başarı, Kadınların Hedeflerine Ulaşması, Kadınların başarı için mücadele etmeleri ve zirveye ulaşmayı hedeflemeleri hakkında bilgi veriliyor, Cinsiyet Eşitsizliği, Toplumsal Sorunlar, Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ulusal ve uluslararası düzeyde büyük bir sorun olmuştur ve ekonomik ilerlemeyi engeller, Çift Maaşlı Aile Modeli, Ekonomik Yüklerin Paylaşılması, Kadınların iş gücüne katılımının artması, çift maaşlı aile modelinin oluşmasına yardımcı olmuştur, Eğitim, Kadınların İş Gücüne Katılımı, Kadınların eğitim seviyesinin yükselmesi, iş gücüne katılımları ve maddi bağımsızlıkları açısından önemlidir, Erkek Dominantlı İş Hayatı, Cinsiyetler Arası Dengesizlik, İş gücündeki cinsiyetler arası dengesizliğin, kadınların kariyer gelişimi ve iş hayatındaki başarıları üzerinde olumsuz bir etkisi vardır
iş hayatında kadınlar bir anne olarak iş hayatı her şeye rağmen kadın olmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi ahşap bir yüzey üzerinde küçük, mavi bir heykelciği dengede tutarken görülüyor. Kişi çerçevenin ortasında durmakta, kollarını açmış ve gözlerini aşağıya dikerek dikkatini heykelciğe odaklamaktadır. Ahşap yüzey, heykelciği çevreleyen dairesel bir desene sahip ve arka planda pembe kağıttan bir kadın kesiti de görülüyor. Heykelciğin altındaki kum yüzeyin yakın çekimi sahneye daha da katkıda bulunuyor. Arka plandaki masa da genel görüntüye katkıda bulunarak güzel ve ayrıntılı bir görsel oluşturuyor.
Nedir?

Toplumsal Cinsiyet Nedir?

22 Aralık 2020
Koruyucu gözlük ve eldiven giyen bir kadın daire testere kullanıyor. Kulağında kulaklık var ve testerenin önünde durarak bıçağı dikkatle yönlendiriyor. Testere sarı renktedir ve kadın bir şef önlüğü giymektedir. Yüzü yakın plandadır ve dikkatle işine odaklanmaktadır. Kadının arkasında, arka planda bir makine görülüyor. Kadın testereyi kullanırken tüm güvenlik önlemlerini alıyor ve yaptığı işe güveniyor.
İş Hayatında Kadınlar

Kadın İstihdamı Artıyor

28 Mart 2019
Bu görüntü, baret ve kask takmış, dikkatle bilgisayar ekranına bakan bir kadın mühendisi gösteriyor. Gri ve mavi bir ceket giymektedir ve bilgisayar ekranında detaylı bir tasarım görüntülenmektedir. Sağında bir adam bir plan üzerinde çalışıyor, solunda ise bir insanın kulağına benzeyen bir şey yakından görülüyor. Arka planda mavi ve gri plastik bir türbin görülüyor. Kadın profesyonel bir ortamda, yüzünde odaklanmış ve kararlı bir ifade var. Konsantrasyonu hissediliyor ve duruşu işine derinden bağlı olduğunu gösteriyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadın Olmak

27 Mart 2019
Koruyucu gözlük ve eldiven takmış bir kadın bulanık bir kutunun önünde durmakta ve eldivenli ellerinde bir paspas tutmaktadır. Kırmızı ve mavi bir ceket giymektedir ve gözleri koruyucu gözlüklerinin ardından görülebilmektedir. Eldivenli eli paspası sıkıca kavrıyor ve eldiveninin yakın çekimi görülebiliyor. Arka plandaki kutu bulanık ve odak dışı görünüyor. Kadının yüzünde sanki her işin üstesinden gelmeye hazırmış gibi kararlı bir ifade var.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Yaşamındaki Rolü

29 Ekim 2018