AnasayfaBlogHedef Kitle Nedir? Hedef Kitle Çeşitleri Nelerdir?
Nedir?

Hedef Kitle Nedir? Hedef Kitle Çeşitleri Nelerdir?

17 Eylül 2021
Gözlüklü bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Gözlerinde kararlı bir ifade vardır ve saçları arkaya doğru toplanmıştır. Mavi bir gömlek giymiş, boynunda sarı ve mavi desenli bir eşarp var. Arkasında düz mavi bir fon vardır. Çerçevenin sağ alt köşesinde sarı harflerle sarı dikdörtgen bir tabela var. Kendinden emin ve güçlü görünen kadın, yüzünde hafif bir gülümsemeyle ileriye bakıyor. Mavi fonda göze çarpan kadının gözlükleri etrafındaki ışığı yansıtıyor.
Hedef Kitle Nedir?Hedef Kitle ÇeşitleriHedef Kitle Belirlemenin Yolları
Ürün veya hizmetinizi isteme olasılığı en yüksek olan belirli bir tüketici grubudur.Demografik özelliklere, yaş gruplarına, yaşam tarzlarına, ilgi alanlarına vb. göre belirlenebilir.Müşteri tabanınızı analiz edin, müşteri görüşmeler yapın.
Ürün veya hizmetlerinizi hitap ettiğiniz insan grubunu ifade eder.İkamet ettikleri konum, cinsiyet, sosyo-ekonomik durumları, kültürleri, ihtiyaçları vb. göre belirlenebilir.Satın alma eğilimlerini değerlendirin, optimizasyon için yeni bilgileri göz önünde bulundurun.
Davranışsal ve demografik özelliklerle tanımlanabilen potansiyel müşterilerinizdir.Gelir durumları, aile ve ilişki durumları, satın alma motivasyonları, hangi sosyal medya sitelerini kullandıkları vb. göre belirlenebilir.Kullanıcı etkileşimlerini analiz edin, kullandıkları sosyal medya platformlarını değerlendirin.
Reklamlarınızın gösterileceği web sitelerine değil, sonunda pazarlama mesajlarınızı görecek kişilere odaklanmanız gereken gruptur.Yaş, gelir, eğitim, cinsiyet veya coğrafi konum gibi sosyo-ekonomik verilere göre belirlenebilir.Müşteri görüşmeleri yapın, pazar araştırmaları ile eşleşmiş görüşmeler yapın.
Dil ve bilgilerin bir demografide diğerinde olduğu kadar etkili olmayabileceğini dikkate alan gruptur.Demografik hedef kitle, cinsiyete dayalı hedef kitle, ilgi alanlarına dayalı hedef kitle, konuma dayalı hedef kitle, kültürel hedef kitle vb. gibi çeşitler vardır.Müşteri tabanınızı analiz ederken alıcı eğilimleri üzerine odaklanın, yeni bilgiler ortaya çıktıkça strateji geliştirin.
Eşyalarınızı satın almaya durumu olan ya da isteyen kişileri hedeflemeniz gereken gruptur.Eşyalarınızı satın alabilecek durumda olan kişiler, eşyalarınızı satın almayı tercih eden kişiler vb. gibi gruplara göre hedef kitle takip edilebilir.Trafik verilerini analiz edin, istatistiklere göre segment oluşturun.
Reklam, iletişim veya eğlence için belirlenen bir gruptur.Yaşa dayalı hedef kitle profili, eğitim durumuna dayalı hedef kitle profili, cinsiyete dayalı hedef kitle profili, iş unvanına dayalı hedef kitle profili vb. türler vardır.Optimizasyon yaparken hedef kitlenizin dil ve bilgilerine odaklanın.
Müşteri kazanma olasılığınızı yükselten hedef kitlenizle eşleşen ürün veya hizmeti sunan gruptur.Hedef kitlenizin ilgi alanlarına, yaşam tarzına, demografik özelliklerine, gelir ya da iş unvanına vb. göre belirlenebilir.Hedef kitlenizi belirlerken sunduğunuz ürün ve sunduğunuz ürünler hedef kitlenizin aradığıyla eşleşip eşleşmediği gibi faktörlere odaklanın.
Müşterilerinizin okudukları, düşündükleri ve değer verdikleri şeyler hakkında bilgi veren gruptur.Okumalarına, düşüncelerine ve değer verdikleri şeylere, ilgi alanlarına, yaşam tarzlarına, demografik özelliklerine göre belirlenir.Pazar araştırması yapın, müşteri görüşmeleri gerçekleştirin.
Ürün veya hizmetinizi arayan ve potansiyel alıcı olan kişilerdir.Potansiyel alıcıları, mevcut müşteriler, ilgi alanlarına göre hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz.Müşteri tabanınızı dikkatlice inceleyin, müşteri etkileşimlerinden gelen verilere dikkat edin.

Hedef kitleniz, ürün veya hizmetinizi isteme olasılığı en yüksek olan belirli bir tüketici grubunu ve dolayısıyla reklam kampanyalarınızı görmesi gereken insan grubunu ifade etmektedir. Hedef kitle, yaş, cinsiyet, gelir, konum, ilgi alanları ya da sayısız başka faktör tarafından belirlenebilmektedir. Hedef kitleler belirli insan gruplarından oluşmaktadır. Bu gruplar erkekler, kadınlar, gençler ya da çocuklar olabilmektedir. Genellikle okuma, giyim, yeme, içme, koşma ya da futbol gibi bir ilgi alanını ortak olarak paylaşmaktadırlar.

Bir pazarlamacı olarak hedef kitlenizi anlamak çok önemlidir. Bu bilgiler, yürüttüğünüz her pazarlama planını ve stratejisini tanımlamaktadır. Bir futbol müsabakası sırasında stadyumda veya sinema ekranında bir reklam yayınlamak, mümkün olduğunca çok insan tarafından görülmenin harika bir yolu gibi görünebilir, ancak aynı zamanda oldukça da pahalı bir seçimdir. Ayrıca, izleyicilerin yalnızca dörtte biri ürününüzle gerçekten ilgilenecektir. Hedef kitlenizin belirli bir yayını okuduğunu ya da belirli bir şov izlediğini bilmek, reklamınızın daha az kişi tarafından, ancak doğru kişiler tarafından görüleceği anlamına gelmektedir. Örneğin, koşu ayakkabısı satıyorsanız, koşu dergilerindeki reklamlar hedef kitleniz için daha uygun olabilir. Doğru medyayı seçmek, çabalarınızda pazarlama yatırım getirisi elde etmek için çok önemlidir.

Hedef Kitle Nedir?

Hedef kitle nedir sorusunun temel olarak cevabı potansiyel müşterilerinizdir. Ürün veya hizmetlerinizi hitap ettiğiniz insan grubunu ifade etmektedir. Yaş, cinsiyet, gelir, eğitim ya da konum gibi davranışsal ve demografik özelliklerle tanımlanabilir. Kitle grupları kullanıyorsanız, reklamların gösterileceği web sitelerine değil, sonunda pazarlama mesajlarınızı görecek kişilere odaklanmalısınız.

hedef kitle daha fazla tüketiciyi çekmek ve elde tutmaktır. hedef kitle demografinizi listelemeye veya hedef kitle türlerine göz atmaya başlamadan önce, olası trafik listenizi neden segmentlere ayırdığınızı anlamanız gerekmektedir. çoğu zaman, hedef kitle analiziniz konum, yaş, gelir vb. gibi belirli faktörlere dayalı olmaktadır. örneğin, bir makyaj şirketiyseniz, ürünlerinizi karşılayabilen ve gönderebileceğiniz bir bölgede yaşayan kadınlara hitap etmelisiniz. peki, hedef kitle neden önemlidir? bu sorunun basit cevabı, hedef kitlenizle bağlantı kurmak için kullandığınız kanallar, dil ve bilgilerin bir demografide diğerinde olduğu kadar etkili olmayabileceğidir. hedef kitle tanımınızı bulmak, müşterinize gerçekten hitap eden bir ses tonu oluşturmanıza yardımcı olacaktır. temel olarak, eşyalarınızı satın alacak kişileri hedeflemek isteyebilirsiniz. eşyalarınızı satın almaya durumu olmayan ya da istemeyen kişileri hedeflerseniz, daha fazla site trafiği elde edebilirsiniz, ancak bu sizin için fazla bir şey ifade etmeyecektir. ziyaretçilerinizin neden sizden alışveriş yapmadığını anlamaya çalışırken oldukça fazla zaman harcayabilirsiniz.

Hedef Kitle Çeşitleri Nelerdir?

Bir hedef kitle iletişimi medya, eğlence, bilgi veya reklam için odak noktası olarak tanımlanan bir gruptur. İyi tanımlanmış bir hedef kitle, mesajları hedef kitlenize göre uyarlamak ve onlara ulaşılabilecek yolları bulmak için kullanılmaktadır. Büyük bir bütçe ile iletişim, medya ve eğlence mümkün olduğunca geniş bir hedef kitleyi hedefleyebilmektedir. Örneğin; yüksek pazar payına sahip bir içecek firması olumlu bir duyguyu ileten reklamlar oluşturabilmektedir. Bir hedef kitle profili tasarlamak, alaka düzeyini belirlemekle ilgilidir. Sunduğunuz ürün ve sunduğunuz ürünler hedef kitlenizin aradığıyla eşleşiyorsa, müşteri kazanma olasılığınız daha yüksek olmaktadır. Bir kullanıcıyı tanımlayan sosyo-ekonomik veriler. Bu grup yaş, gelir, eğitim, cinsiyet veya coğrafi konum gibi özellikleri içerir. Hedef kitle türlerini şu şekildedir:

  • Demografik Özellikleri,

  • Cinsiyetleri,

  • İlgi Alanları,

  • Konumu,

  • Kültürleri,

  • İhtiyaçları,

  • Yaşam Tarzları,

  • Yaşa Dayalı Hedef Kitle Profili,

Sayısız farklı hedef kitle türü bulunmaktadır. Müşteri görüşmeleriyle eşleştirilmiş pazar araştırması, müşterilerinizin okudukları, düşündükleri ve değer verdikleri şeyler hakkında size daha iyi bilgiler verebilmektedir. Bu, hedef kitlenizin hangi kaynakları kullandığı ve nelere güvendiği konusunda önemli bir anlayış sunmaktadır. Hedef kitlenizi belirlemek için yukarıda bahsedilenlerin dışında şunlara da göz atabilirsiniz.

  • Gelir ya da İş Unvanı,

  • Aile ve İlişki Durumu,

  • Sorunlar ve Endişeleri,

  • Hangi Sosyal Medya Sitelerini Kullandıkları,

  • Satın Alma Motivasyonları,

Hedef Kitle Belirlemenin 7 Yolu

Hedef kitlenizi belirlemek için, tüketici etkileşimlerinden aldığınız verileri analiz etmek, mevcut alıcıları, satın alma eğilimlerini değerlendirmek ve yeni bilgiler ortaya çıktıkça optimizasyon yapmak için zaman harcamanız gerekmektedir. Aşağıdaki adımlar, hedef kitlenizi gerçekleştirmenize yardımcı olmaktadır. Bu adımlar şu şekildedir:

1. Müşteri Tabanınızı Analiz Edin ve Müşteri Görüşmeleri Gerçekleştirin

Hedef kitlenizin kim olduğunu belirlemenin en iyi yollarından biri, ürün ya da hizmetinizi satın alan kişilere bakmaktır. Kaç yaşındalar, nerede yaşıyorlar, ilgi alanları neler? Bunu öğrenmenin en iyi yolu, sosyal medyaya katılmak ya da müşteri anketleri dağıtmaktır.

2. Pazar Araştırması Yapın ve Endüstri Trendlerini Belirleyin

Pazar araştırması ile hedef kitlenizin hangi ürünlerinize daha çok ilgisi olduğunu bulabilirsiniz. En trend ve çok satan ürünleriniz için gerekli kampanyalarınızı oluşturabilir ve hedef kitlenizi haberdar edebilirsiniz.

3. Rakipleri Analiz Edin

Pazarlamacılar, genellikle kime satış yaptıklarını ve bu konuda nasıl gittiklerini görmek için rakiplere bakarak çok şey öğrenebilmektedirler. Çevrimiçi mi yoksa çevrimdışı kanalları mı kullanıyorlar? Her firmanın hedef kitleyi elde tutmak için fikirlere ihtiyacı olabilmektedir. Rakip analizleri ile belirli yollar kullanılabilmektedir.

4. Kişiler Oluşturun

Kişiler oluşturmak, hedef kitlenizi oluşturan belirli segmentleri derinlemesine incelemenin harika bir yoludur. Bu, özellikle geniş bir tüketici kitlesine hitap eden bir ürününüz varsa  oldukça yararlı bir yoldur. Kişiler, hedef tüketicilerinizin genel demografik özelliklerini, kişiliklerini ve ihtiyaçlarını belirlemenizi sağlamaktadır. Kişiler verilere, anketlere, dijital etkileşimlere ve alıcıların daha eksiksiz bir görünümünü sağlamak için pazarlamacıların alabileceği diğer bilgilere dayalı olarak oluşturulmaktadır.

5. Hedef Kitlenizin Kim Olmadığını Tanımlayın

Hedef demografinize yakın olan ancak mesajlaşma konusunda hareket etmeyecek tüketiciler kesinlikle olacaktır. Kitlenizin kim olduğunu ve kim olmadığını belirlerken spesifik olmaya çalışmalısınız. Demografik olarak kadınlarınız mı yoksa 20 ila 40 yaşları arasındaki kadınlar mı? Bu ince çizgiyi bilmek, sizin getiri getirmeyecek segmentlere reklam harcaması yapmasını engellemektedir.

6. Sürekli Gözden Geçirin

Daha fazla veri topladıkça ve müşterilerle etkileşime girdikçe, hedef kitleniz hakkında giderek daha doğru bir anlayışa sahip olacaksınız. Bu bilgilere dayanarak, en iyi sonuçları elde etmek için kişileri sürekli olarak optimize etmeli ve geliştirmelisiniz.

7. Google Analytics'i Kullanın

Google Analytics, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hakkında kapsamlı veriler sunmaktadır. Bu bilgiler, hedef kitlenizin hangi kanallardan geldiği veya en çok hangi tür içerikle etkileşime girip bağlantı kurdukları gibi temel bilgileri belirlemek için kullanılabilir. Ayrıca medya planlama sürecinde daha fazla veriye dayalı kararlar vermenize olanak tanımaktadır.

Pazarlamada Hedef Kitle Nedir?

Pazarlamada hedefleme, bu kitle içindeki belirli bir müşteri grubuna konsantre olmak için büyük bir pazarı daha küçük bölümlere ayıran bir stratejidir. Benzersiz özelliklerine göre bir müşteri segmenti tanımlar ve yalnızca onlara hizmet etmeye odaklanır. Hedefleme stratejisi, pazarı bölümlere ayırmayı, pazarın hangi bölümlerinin uygun olduğunu seçmeyi ve her bir bölümde sunulacak ürünlerin belirlenmesini içerir. Dört ana pazar bölümlendirme türü şunlardır:

  • Demografik Segmentasyon: Yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, ırk, din vb.

  • Psikografik Özelliklerine Göre Bölümleme: Kişilik, değerler, ilgi alanları, inançlar, yaşam tarzı vb.

  • Davranışsal Olarak Segmentasyon: Kullanıcı durumu, marka etkileşimleri, satın alma ya da harcama alışkanlıkları, vb.

  • Coğrafi Alanlar: Mahalle, alan kodu, şehir, bölge, ülke vb.

Bir marka, sektör, şirket büyüklüğü ya da yıllık gelir gibi şeyleri dikkate alarak iş segmentasyonundan da yararlanmaktadır. Pazar bölümlendirme yoluyla, markalar hedef pazarları hakkında daha spesifik hale gelmektedir. Ürünlerinden yararlanma ve ürünlerinden keyif alma olasılığı en yüksek olan küçük bir müşteri grubuna odaklanabilirler.

Ürün veya hizmetinizi isteme olasılığı en yüksek olan belirli bir tüketici grubudur, Demografik özelliklere, yaş gruplarına, yaşam tarzlarına, ilgi alanlarına vb göre belirlenebilir, Müşteri tabanınızı analiz edin, müşteri görüşmeler yapın, Ürün veya hizmetlerinizi hitap ettiğiniz insan grubunu ifade eder, İkamet ettikleri konum, cinsiyet, sosyo-ekonomik durumları, kültürleri, ihtiyaçları vb göre belirlenebilir, Satın alma eğilimlerini değerlendirin, optimizasyon için yeni bilgileri göz önünde bulundurun, Davranışsal ve demografik özelliklerle tanımlanabilen potansiyel müşterilerinizdir, Gelir durumları, aile ve ilişki durumları, satın alma motivasyonları, hangi sosyal medya sitelerini kullandıkları vb göre belirlenebilir, Kullanıcı etkileşimlerini analiz edin, kullandıkları sosyal medya platformlarını değerlendirin, Reklamlarınızın gösterileceği web sitelerine değil, sonunda pazarlama mesajlarınızı görecek kişilere odaklanmanız gereken gruptur, Yaş, gelir, eğitim, cinsiyet veya coğrafi konum gibi sosyo-ekonomik verilere göre belirlenebilir, Müşteri görüşmeleri yapın, pazar araştırmaları ile eşleşmiş görüşmeler yapın, Dil ve bilgilerin bir demografide diğerinde olduğu kadar etkili olmayabileceğini dikkate alan gruptur, Demografik hedef kitle, cinsiyete dayalı hedef kitle, ilgi alanlarına dayalı hedef kitle, konuma dayalı hedef kitle, kültürel hedef kitle vb gibi çeşitler vardır, Müşteri tabanınızı analiz ederken alıcı eğilimleri üzerine odaklanın, yeni bilgiler ortaya çıktıkça strateji geliştirin, Eşyalarınızı satın almaya durumu olan ya da isteyen kişileri hedeflemeniz gereken gruptur, Eşyalarınızı satın alabilecek durumda olan kişiler, eşyalarınızı satın almayı tercih eden kişiler vb gibi gruplara göre hedef kitle takip edilebilir, Trafik verilerini analiz edin, istatistiklere göre segment oluşturun, Reklam, iletişim veya eğlence için belirlenen bir gruptur, Yaşa dayalı hedef kitle profili, eğitim durumuna dayalı hedef kitle profili, cinsiyete dayalı hedef kitle profili, iş unvanına dayalı hedef kitle profili vb türler vardır, Optimizasyon yaparken hedef kitlenizin dil ve bilgilerine odaklanın, Müşteri kazanma olasılığınızı yükselten hedef kitlenizle eşleşen ürün veya hizmeti sunan gruptur, Hedef kitlenizin ilgi alanlarına, yaşam tarzına, demografik özelliklerine, gelir ya da iş unvanına vb göre belirlenebilir, Hedef kitlenizi belirlerken sunduğunuz ürün ve sunduğunuz ürünler hedef kitlenizin aradığıyla eşleşip eşleşmediği gibi faktörlere odaklanın, Müşterilerinizin okudukları, düşündükleri ve değer verdikleri şeyler hakkında bilgi veren gruptur, Okumalarına, düşüncelerine ve değer verdikleri şeylere, ilgi alanlarına, yaşam tarzlarına, demografik özelliklerine göre belirlenir, Pazar araştırması yapın, müşteri görüşmeleri gerçekleştirin, Ürün veya hizmetinizi arayan ve potansiyel alıcı olan kişilerdir, Potansiyel alıcıları, mevcut müşteriler, ilgi alanlarına göre hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz, Müşteri tabanınızı dikkatlice inceleyin, müşteri etkileşimlerinden gelen verilere dikkat edin
hedef kitle pazarlamahedef kitle analizi hedef kitle türleri hedef kitle önemi pazarlama iletişimi eğitimi
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.