AnasayfaBlogHaydi Yabancı Dil Öğreniyoruz
Yabancı Dil Eğitimi

Haydi Yabancı Dil Öğreniyoruz

09 Temmuz 2019
Gözlüklü bir kadın kara tahtanın önünde duruyor. Üzerinde beyaz bir gömlek var ve gülümsüyor. Yüzü yakın plandadır ve boynu da odaktadır. Kara tahta çeşitli yazı ve metinlerle çok ayrıntılıdır ve kadın dikkatle tahtaya bakmaktadır. Kollarını kavuşturmuş ve ellerini omuzlarına koymuş. Işık parlak, görüntü net ve canlı. Kadın görüntünün merkezinde ve kara tahta arka planın büyük kısmını kaplıyor. Kara tahta çoğunlukla beyaz ve birkaç renk daha karışmış.
Öğrenme MetoduGerekli OlanlarÖrneğin Avantajları
Evde dil öğrenmeKişinin kendi isteği ve azmiEsnek zaman kullanımı, Kendi hızınızda öğrenme olanağı
Akıllı telefon uygulamaları ile dil öğrenmeAkıllı telefon ve internet bağlantısıMobil öğrenme olanağı, Farklı dil seçenekleri
Dil öğrenme çevrimiçi kurslarıİnternet bağlantısı ve istekProfesyonel eğitimcilere erişim, İnteraktif öğrenme tecrübeleri
Kitaplarla dil öğrenmeDil öğrenme kitaplarıKendi hızınızda ilerleme, Dil bilgisini detaylı öğrenme olanağı
Dil öğrenmenin fiziksel kurslarıDüzenli kurslara katılımDiğer öğrenciler ve öğretmenlerle etkileşim imkanı, Yüz yüze dil pratiği
Dil Eşliğiyle öğrenmeBir dil partneriYabancı dil pratik yapma, İletişimsel becerilerin artması
Film ve müzikle dil öğrenmeYabancı dilde film ve müzikDil becerilerinin eğlenceli bir şekilde geliştirilmesi, Kültürel bilgi kazanımı
Video oyunlarıyla dil öğrenmeYabancı dilde video oyunlarıEğlenceli ve etkileşimli öğrenme deneyimi, Problem çözme ve çoklu görev becerilerinin geliştirilmesi
Yurt dışında dil öğrenmeYurtdışı konaklama ve yaşam giderleriKültür ve dilin aynı anda öğrenilmesi, Yeni bir coğrafya keşfi
Dil değişim programları ile dil öğrenmeProgram çerçevesine uygun olmaYerel halk ile etkileşim, Yurtdışında yaşama deneyimi

Dil öğrenmek başlı başına bir zorluk olarak görülmekte. Oysa evde kendi başımıza otururken bile dil öğrenmek mümkündür. Dil öğrenmeniz için gerekenler istek ve azim. Günümüzde akıllı telefonlara indirilen uygulamalar ile de yabancı dil öğrenmek mümkün.

Bir Azim Hikayesi

Neden yabancı dil öğrenemiyoruz diye paniğe kapılmayın. Bakın gerçek bir başarı hikayesi.Tuğba Tunca’nın hikayesini belki bilmiyorsunuzdur, biraz bahsedeyim. Fransa’da ev hanımı olan Tuğba hanım kendi imkanlarıyla 3 yılda 3 dil öğrendi. Bu diller Hintçe, Urduca ve İngilizce. Bollywood ile ilk tanıştığı zaman anne evinde olan Tunca tamamen bilinçli bir şekilde dizi izlemeye başladığında kızı kundaktaymış.

Sonra Google’da çevirilere başlamış ve farklı farklı çeviriler görünce sinirlenmiş. Ben orijinal dilden çevireceğim demiş ve ilk önce şarkı çevirilerinden başlamış. Sonra bir gün bakmış ki tüm dilleri konuşuyor yani yavaş yavaş öğrenmiş. Sonrasında tam 5 bin adet şarkı ve birçok filmin çevirisini yapmış. İşte yabancı dil öğrenme isteği ve sonucu.

Dil Öğrenmek Çok Zor Değil

Aslında dil öğrenmek çok zor veya imkansız değil. Sadece istemek yeterli oluyor. Biz zaten dünyanın en zor 3. dilini kullanıyor ve konuşuyoruz. Evinizin sıcaklığında şarkılar dinleyerek diziler izleyerek bir dili öğrenmeye başlayabilirsiniz. İleri derece eğitime ihtiyacınız olduğu zaman bile evinizden çıkmaya ihtiyaç duymadan uzaktan online eğitimler ile bunu başarabilirsiniz.

İstanbul İşletme Enstitüsü dil öğrenme konusunda ücretsiz eğitimler düzenliyor. Enstitü kapsamında alacağınız farklı Yabancı Dil Eğitimleri size çok şey katacaktır. Ancak bunu kendiniz istediğiniz için yapın zorlama ile olacak iş değildir. Yabancı dil öğrenmek için öncelikle herkes kendi kabiliyet kapasitesini tespit etmeli. Kişi öğrenmek istediği dilde radyo programları, haber ve belgesel izlemeli. Mümkün olduğunca dergi ve gazete okumalı.

Bir diğer alternatif olarak öğrenmek istediğiniz dilde alt yazılı videolar, filmler veya diziler izlemek hem kelimeleri hem de telaffuzu öğrenmenizi sağlar. Kulaklarınız o dile aşinalık kazanır ve bir süre sonra tanıdık gelmeye başlar. Bir bakmışsınız dili öğreniyorsunuz! Yani hiçte zor bir şey değil en azından göründüğü kadar. Kendinizi boş yere korkutmayın ve azimli olun.

Kitaplar Çok Faydalı

Yabancı dil öğrenmede kitaplar bir diğer alternatif olarak gösterilebilir. En basit çocuk kitabını bile okusanız size faydası olacaktır. Yeni bir dil öğrenmede en önemli etkenlerden biri kelime öğrenmektir ve kitaplar size bunu ücretsiz olarak sunar. Çok geçmeden öğrenmek istediğiniz dilde bir kitap edinin. Ama sıkılıp bırakmamanız gerek. En ama en basit örnek olarak sevdiğiniz bir çocuk masalının kitabını alabilirsiniz. Hem severek öğrenmeye çalışacak hem de keyifli zaman geçireceksinizdir.

Kurduğunuz cümleleri beyninizde istediğiniz dile çevirmeye çalışın. Sesli şekilde konuşun. Hatta sosyal medyadan arkadaş edinip onunla konuşabilirsiniz. Aman dikkat edin dilini kötü kullanan biri olmasın sizin için eksi olacaktır. Bir başka yol olarak ayna karşısında kendi kendinize konuşabilirsiniz. Beyninizde ki düşünceler bir şekilde dışarı çıkmalı. Doğru mu yanlış mı diye düşünmeden konuşun. Diliniz ve beyniniz o dile alışsın. Zaman içinde farkı elbet göreceksiniz. 

Post-it’lerin Faydası

Kelimeleri küçük kağıtlara yazıp görebileceğiniz yerlere yapıştırırsanız kelime hazneniz genişleyecektir. Unutmayın dilleri kelimeler oluşturur. Ne kadar çok kelime o kadar çok cümle demek. Daha fazla cümle kendinizi daha çok anlatmanıza kapı açar. Görsel hafızanızda iyiyse oldu bu iş. Gelsin kelimeler gelsin cümleler. Bu arada ilginizi çekecek renkte post-it alırsanız daha fazla dikkatinizi çeker.

Ve Müzik

Bol bol müzik dinleyin ve çevirmeye çalışın. Aman dikkat edin rapperlara denk gelmeyin hiçbir kelimeyi anlayamaz ve kendinize küsebilirsiniz. Daha slow ve anlaşılır müzikler dinlemeye çalışın ki anlayabilesiniz. Şarkıyı yüksek sesle söyleyip söylememekte size kalmış bir tercih. Denemeniz gerekiyor bence. Kendinizi kaybedip dans etmeye de başlarsanız gelsin eğlenceli dakikalar.

Not Alın

Hepsi bu kadar mı? Tabi ki de hayır. Kendinize bir kelime defteri tutun ve her öğrendiğiniz yeni kelimeyi oraya not almayı unutmayın. Zaman içinde ne kadar yol kat ettiğinizi göreceksiniz ki bu da size daha da fazla istek temin edecektir. 

Yazar: Edanur Kaya

Evde dil öğrenme, Kişinin kendi isteği ve azmi, Esnek zaman kullanımı, Kendi hızınızda öğrenme olanağı, Akıllı telefon uygulamaları ile dil öğrenme, Akıllı telefon ve internet bağlantısı, Mobil öğrenme olanağı, Farklı dil seçenekleri, Dil öğrenme çevrimiçi kursları, İnternet bağlantısı ve istek, Profesyonel eğitimcilere erişim, İnteraktif öğrenme tecrübeleri, Kitaplarla dil öğrenme, Dil öğrenme kitapları, Kendi hızınızda ilerleme, Dil bilgisini detaylı öğrenme olanağı, Dil öğrenmenin fiziksel kursları, Düzenli kurslara katılım, Diğer öğrenciler ve öğretmenlerle etkileşim imkanı, Yüz yüze dil pratiği, Dil Eşliğiyle öğrenme, Bir dil partneri, Yabancı dil pratik yapma, İletişimsel becerilerin artması, Film ve müzikle dil öğrenme, Yabancı dilde film ve müzik, Dil becerilerinin eğlenceli bir şekilde geliştirilmesi, Kültürel bilgi kazanımı, Video oyunlarıyla dil öğrenme, Yabancı dilde video oyunları, Eğlenceli ve etkileşimli öğrenme deneyimi, Problem çözme ve çoklu görev becerilerinin geliştirilmesi, Yurt dışında dil öğrenme, Yurtdışı konaklama ve yaşam giderleri, Kültür ve dilin aynı anda öğrenilmesi, Yeni bir coğrafya keşfi, Dil değişim programları ile dil öğrenme, Program çerçevesine uygun olma, Yerel halk ile etkileşim, Yurtdışında yaşama deneyimi
yabancı dil dil öğrenmek online eğitimler yabancı dil eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir yüzey üzerinde farklı dillerde bir dizi kitap sergilenmektedir. Arkada beyaz metinli kırmızı dikdörtgen bir nesne, siyah metinli beyaz bir kutu, kırmızı metinli sarı bir kap, siyah metinli yeşil bir etiket ve bayraklı mavi bir kitap var. Ön tarafta siyah beyaz bir işaret ve bir kitabın yakın çekimi var. Mavi kitabın üzerinde rüzgarda dalgalanan kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan bir bayrak var. Kitap sırasının ortasında, mavi arka planı ve beyaz yıldızları olan bir bayrağın yakın çekimi yer alıyor. Tüm kitapların farklı dillerde başlıkları var ve bu da resme çeşitli ve çok kültürlü bir hava veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri

13 Nisan 2021
Bu görüntü, kırmızı beyaz çizgili bir bayrakla kaplı bir masanın üzerinde duran bir çift kulaklığı gösteriyor. Ön planda, ortasında sarı bir yıldız bulunan bayrağın yakın çekimi görülebiliyor. En sağda, kulaklıklar bir not defterinin üzerinde dururken görülüyor ve kulaklıkların yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda, üzerinde bazı metinler bulunan sarı ve kırmızı bir işaret görülmektedir. Bu görsel, ders çalışırken müzik dinleme ya da sadece huzur ve sessizliğin tadını çıkarma fikrini temsil etmek için kullanılabilir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

26 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde yuvarlak bir küre duruyor ve üzerinde onu koruyan bir tel örgü var. Masanın etrafına dağılmış birkaç kitap ve yan tarafta bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda üzerinde kelimeler yazılı sarı bir tabela, arka planda ise bir kutu var. Kitap yığınının farklı dillerde baskıları var ve duvarda bir kişinin bulanık bir fotoğrafı asılı. Kişi, içeriye doğal ışık giren bir pencerenin önünde oturuyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Dil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?

17 Ocak 2021