AnasayfaBlogHava Trafik Kontrolörleri İçin İngilizce Terimler
Yabancı Dil Eğitimi

Hava Trafik Kontrolörleri İçin İngilizce Terimler

30 Aralık 2023
'Gözlerimizi, bir resimde binlerce kelimenin yaşandığı kütüphanenin büyüleyici derinliklerine çeviriyoruz; hava trafik kontrolörlerinin karmaşık ve sürekli hareket halindeki dünyası ile anlaşılması gereken İngilizce terimler ve kavramlara dikkat çeken, etkileyici bir fotoğraf kompozisyonu... Sanatçımız Andrew Moore'un ustaca yakaladığı bu 35mm'lik hikaye, izleyicinin hemen dikkatini çeken geniş merkezi bir figür, bir hava trafik kontrolörünü odak noktasına almış. Görüntünın geneline hakim olan mavi ve yeşil tonlarının soğuk etkisi, kontrol kulesinin camında yansıyan uçakların, yer ekipmanlarının ve havaalanı terminallerinin hareketliliğini dengeliyor. Kontrolörün yüz ifadesi ise özenle seçilmiş; dikkatle ve kesinlikle ekrana baktığı açıkça görülüyor. Fotoğrafta, her bir ışığı, düğmeyi ve radar ekranını vurgulayan detaylı aydınlatma; stresli, hızlı ve yoğun bir atmosferi etkili bir şekilde yansıtıyor. Andrew Moore, bu fotoğrafında notlar, grafikler ve tablolarla dolu bir bilgi havuzu sunarak hava trafik kontrol dili içinde master yapmanız için sizi çağırıyor!'

Uluslararası hava sahasında, hava trafik kontrolörlerinin (air traffic controllers) en temel ihtiyaçlarından biri ortak bir dil kullanabilmektir. Bu dil genellikle İngilizce'dir ve çeşitli özgün terimler, ifadeler ve kısaltmalara sahip olabilir.

Bu terimlerin çoğu şüphesiz bir pilotun veya hava trafik kontrolörünün dilinde olması gereken temel kelime olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazıda, hava trafik kontrol uzmanlarına yönelik en önemli İngilizce terimleri ve bunların Türkçe karşılıklarını bulacaksınız.

Hava Trafik Kontrolörleri için İngilizce Terimler Nelerdir?

Öncelikle, hava trafik kontrolörünün görevi, havada ("in the air") ve havalimanındaki uçak trafiğini ("aircraft traffic") organize etmek ve yönetmek olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu görevin başarıyla yerine getirilmesi için, kontrolörün, "airspace" ("hava sahası") dediğimiz gökyüzünün belirli bir bölgesi üzerinde tam hakimiyet kurması gerekir.

  • "Holding pattern" ("bekleme deseni") terimi, bir uçağın belirli bir bölgede tur atmaya devam etmesine izin verilmesi durumunu ifade eder. Bu durum genellikle hava sahası yoğunluğu veya hava durumu gibi sebeplerle uçağın iniş yapmasının ertelemesi gerekli olması durumunda ortaya çıkar.

  • "Taxi" ("taksi") terimi, uçağın havalimanı apronu ve pistleri boyunca yerde hareket etme işlemine verilen addır.

  • "Take off" ("kalkış") ve "landing" ("iniş") ifadeleri, bir uçağın uçuşuna başlama veya uçuşunu sonlandırma süreçlerini ifade eder.

  • "Flight plan" ("uçuş planı") ifadesi, bir uçağın uçuş öncesi, uçuş sırası ve uçuş sonrası etkinliklerini içeren, pilot ve hava trafik kontrolörü tarafından onaylanmış bir planı belirtir.

  • "Ground Control" ("yer kontrol"), hava trafik kontrolörlerinin hava sahasını, özellikle havalimanı çevresindeki uçak trafiğini yönetmek için kullandıkları terimdir. Bu ifade genellikle yer kontrol merkezlerine atıfta bulunur.

  • "Emergency" ("acil durum") terimi, uçuş sırasında güvenlik tehdidi oluşturan veya sağlık sorunlarına yol açabilecek olayları ifade eder.

Hava trafik kontrolörleri için İngilizce terimler, işlevsel ve zorunlu bir dil bilgisini temsil eder. Her bir uçuş, evrensel olarak kabul görülen bu terimlerle detaylı ve özenli bir şekilde planlanır ve uygulanır. Dikkat ve dil bilgisi, gökyüzünde güvenliği sağlamanın ve uçuşları başarıyla tamamlamanın en önemli unsurlarıdır.

Hava Trafik Kontrolörlerinin İngilizce Bilmesi Önemli mi?

Hava trafik kontrolörleri için İngilizce terimler, bu alandaki işlevselliğin ve dil bilgisinin sağlanmasında vazgeçilmezdir. Bu terimler, her uçuşun detaylı ve özenli bir şekilde planlanması ve uygulanmasını sağlar.

İngilizce'ye bakış açımızın dili sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda gökyüzündeki güvenliği sağlamanın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtmek gereklidir.

Ancak burada anlatılanlar sadece bu dildeki terimlerin sadece bir kısmıdır. İngilizce kurslarımızda (İngilizce A1-A2, İngilizce B1-B2, İngilizce C1-C2 ve Sıfırdan İngilizce) bu ve bunun gibi çok daha fazla terim öğrenebilirsiniz. Kendinizi bu eşsiz dilin içinde bulup, havacılık dünyasına yeni bir bakış açısı kazandırabilirsiniz.

Hava trafik kontrolörleri için İngilizce'nin karmaşık ve kısa sürede öğrenilmesi gereken bir dil olduğunu biliyoruz, bu yüzden sizlere en etkili ve hızlı öğrenme metodlarını sunuyoruz. Sıfırdan İngilizce kursuna katılarak, bu özel ve teknik dili en temelden, doğru ve etkin bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Bu alandaki başarınızı artırmak ve kendinizi daha da geliştirmek için bizimle yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Uçmanın dilini öğrenin ve gökyüzünde güvenliği sağlayın. Sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

(Bu liste kesinlikle tükenmez ve bu gibi terimlerin yanı sıra çok daha fazlasını içerir. Ancak, temel bir anlayış ve terimlerin çoğuyla tanışma sağlayacağına inanıyoruz. ICAO'nun (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) ve FAA'nın (Federal Havacılık İdaresi) resmi web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.)

H2 air traffic controllers İngilizce airspace Holding pattern Taxi Takeoff landing Flight plan Ground Control emergency ICAO FAA
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.