AnasayfaBlogHarika Tasarıma Sahip 5 Marka Logosu
İş Hayatı

Harika Tasarıma Sahip 5 Marka Logosu

11 Haziran 2020
Bu görsel, ortasında bir kare bulunan sarı, kırmızı, yeşil ve mavi bir daireden oluşan renkli bir G harfidir. Arka plan beyazdır ve G harfi dairenin ortasındadır, ortada mavi bir dikdörtgen ve her iki tarafta iki yeşil ve beyaz bayrak benzeri şekilden oluşur. G harfinin renkleri parlak ve canlıdır ve genel şekli görsel olarak hoştur. G harfi, içinde sarı ve kırmızı bir daire bulunan daha büyük yeşil ve beyaz bir bayrakla çerçevelenmiştir. Bayrağın yeşil alanı, görüntünün görsel karmaşıklığına katkıda bulunan karmaşık tasarımlara ve desenlere sahiptir.
Marka / LogoAçıklamaDeğişim Süreci
MarkaBir işletmenin sattığı ürün ya da verdiği hizmetleri ayırabilmek için verilen özlüktür.Marka tescil işlemi 12 ile 18 ay arası sürebilir.
LogoHerhangi bir şirketin ya da firmanın görsel olarak temsil edildiği semboldür.Belirli bir süreliği olmamakla birlikte, markalar genellikle 10-20 yıl arasında logolarını günceller.
AppleIsırılmış elma şeklindeki logo, markanın kimliğini oluşturur.1976'da başlamış ve günümüze kadar birkaç kez ufak değişikliklere uğramıştır.
Logo TasarımıLogo tasarımları genellikle sade ve anlaşılır yapılarda olmalıdır.Tasarım trendlerine göre bu süreçte de değişiklikler görülebilir.
Dijital MedyaDijital dönüşüm ile markaların logoları daha fazla önem kazanmıştır.Dijital dünyaya hızlı adapte olabilmek için markaların logoları hızlı bir süreçten geçer.
Renk SeçimiLogolarda kimi zaman canlı veya pastel renkler kullanılmaktadır.Renk trendlerine ve markanın kimliğine göre değişebilir.
Minimal TasarımlarMinimal çalışmalar son dönemlerin en popüler tasarımları arasındadır.Tasarım trendlerine ve markanın estetiğine bağlı olarak değişebilir.
Marka KimliğiMarkanın kimliği için keskin ya da yuvarlak hatlar logo tasarımında önemlidir.Markanın hedef kitlesi ve imajı bu süreci etkileyebilir.
Sembol KullanımıLogo tasarımında sembol ve amblem kullanımı da yaygındır.Markanın sektörü ve hedef kitlesi, sembol seçiminde önemli bir rol oynar.
Tasarım RevizyonuMarkalar genellikle belirli aralıklarla logo tasarımlarında revizyona gider.Markanın sektörü ve piyasadaki konumu, revizyon zamanlamasını etkiler.

Marka logosu, şirketi güçlü şekilde temsil eden bir objedir. Logo, geçmişten günümüze gelen süreçte şirketin belli bir kimliğini yansıtır. Marka ve logo oluşturma ciddi emek isteyen bir iştir. Her ikisini beraber yürütmek ve güçlü bir karakter oraya koymak kolay değildir. Belli bir süreçten sonra marka ve daha sonrasında logo ortaya çıkar. Ancak bu süre herkesin tahmin ettiğinden daha uzun sürebilir. İnsanların markanızı hatırlaması için slogan ve logonuzu gerekli zaman içinde tamamlamanız gerekir.

Marka, logo ve sloganın insanlar üzerinde ciddi etkileri vardır. Ayrıca ortaya çıkarılan logolar çağımıza hitap etmelidir. Geleneksel ve miladını doldurmuş logo müşterilerin dikkatini çekmez. Yıllarca aynı logo üzerinden insanlara hitap eden bir marka göremezsiniz. 10 sene, 15 sene hatta bazıları 20 senede bir logolarında revizyona gider. En iyi logolar bu şekilde taze ve yeni kalırlar.

Geçmişten günümüze gelen birçok marka logosu evrim geçirmiş ve değişmiştir. Her yeni değişiklik o markaya olan ilgiyi daha da arttırmıştır. Hangi işi yaparsanız yapın, yenilik çoğu zaman fayda getirir.

Dijital medya sürecinde markaların çıkardığı logolar daha fazla önem kazanmıştır. Bunun sebebi ise, dijital dönüşüm ile her şeyin değişmesidir. Dijital dünyaya daha hızlı adapte olabilmek için marka, logo ve slogan hızlı bir süreçten geçmelidir. Ancak marka ve logo birbiriyle karıştırılmamalıdır. İkisi birbirini tamamlayan öğelerdir. Fakat her ikisini de aynı görmek son derece yanlış bir düşüncedir.

Kısaca marka ve logo nedir? Nasıl oluşturulur? Bu süreçlere göz atalım. Daha sonrasında dünyada harika tasarıma sahip 5 marka logosu hangileridir, açıklayalım.

Marka ve Logo Nedir?

Marka, bir işletmenin sattığı ürün ya da verdiği hizmetleri bir başka işletmeden ayırabilmek için verilen özlüktür. Marka, firmaya has verilen bir kimlik gibidir. Marka, bir veya daha fazla sözcüklerle ifade edilebilir. Genellikle sözcüklerle ifade edilse de, sayılar, şekiller ve grafik gibi nesnelerle de marka tanımlanabilir.

Bir işletmenin marka alabilmesi için tescillenmesi yani onaylanması gerekir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından marka tescil işlemi yapılmalıdır. Bu süreç yaklaşık 12 ile 18 ay içerisinde tamamlanmaktadır.

Logo, herhangi bir şirketin ya da firmanın görsel olarak temsil edildiği semboldür. Logo, şirketin veya markanın tanınması için grafik materyalleri ile süsleme işidir. Logolar son zamanlarda isimlerden de oluşabilmektedir. Yani markanın isim ile yazılı haliyle de logo oluşturulabilir. Logo, amblem ve sembol isimleriyle de bilinmektedir.



Marka logosu oluşturulurken belli bir kriter yoktur. Logo tasarımı yapan kişi veya kişiler illa bir kurala uymak zorunda değildir. Ancak yine de tasarım oluşturulurken şu konulara dikkat edilir:

  • Marka logoları genellikle açık, anlaşılır ve sade yapılardan oluşur.

  • Dinamik ve daha çağdaş logolar günümüzü yansıtır.

  • Minimal çalışmalar son zamanların en revaçta tasarımlar arasındadır.

  • Logolarda kimi zaman canlı veya pastel renkler kullanılmaktadır.

  • Markanın kimliğine göre keskin ya da yuvarlak hatlar logo tasarımında güçlü karakter oluşturur.

Markalaşmış En İyi 5 Tasarım Logosu

En iyi logolar unvanını kazanmak aslında kolay değil. Markaların eski logolarına baktığımızda birçoğumuz tasarımlarını yerden yere vururuz. Gerçekten göze hoş gelmeyen ve karmaşık tasarımlara sahiptir. Ancak bundan 30 – 40 sene önce yaşayan insanlara göre güzel gözükebilir. Şimdi o markalar tek tek logolarında değişiklikler yaptı. Çoğu marka ilk çıktığı logonun üstüne fazlaca değişiklik yapmıştır. Şimdi harika tasarıma sahip 5 marka logosu hangileri göz atalım.

1.    Apple

Apple, logo tarihine 1976 yılındaki anlamsız tasarımı ile başlangıç yaptı. Markanın ismine yakışmayan ve anlamsız olan logonun serüveni sadece 1 yıl sürdü. 1977 yılında ‘’Elma’’ figürünü kullanarak Apple asıl logosuna kavuştu. Bu tasarım 2020 yılına kadar geldi. Fakat dönem dönem değişiklikler yaşadı. Isırılmış yarım bir elmayı andıran logo, markanın büyük bir kimliğini oluşturdu.
Apple, 1998 yılında çıkardığı logodan sonra 2 kere daha değişiklik yaptı. Ancak 2015 yılında yine 1998 yılına atıfta bulunarak aynı logoyu seçti. Sade ve düz olan logo müşterilerin gözünde daha akılda kalıcı oldu.

2.    Nike

Ünlü spor giyim markası Nike’ın logo tasarım macerası 1971 yılında başladı. O yıllarda grafik tasarım öğrencisi olan Carolyn Davidson, logonun büyük çoğunluğunu oluşturdu. Logo 7 sene arayla iki sefer değişikliğe uğradı. 1985 yılından sonra ise, son şeklini 1995 yılında aldı. Günümüzde halen Nike, 1995 yılında tasarlanan logo ile piyasada.1971 yılında tanıtılan logo fazla değişim içine girmedi. Ancak 1995 yılından beri kullanılan logo, daha modern görünüme kavuştuğunu söyleyebiliriz. 1995 yılında tasarlanan logo ile Nike, ünlü marka logoları arasına girmeyi başardı.

3.    Toyota

Marka ismi ‘’Toyoda’’ ile ilk olarak piyasaya çıkmıştır. Şirketin asıl kurucusunun adıyla başlayan hikaye daha sonrasında ‘’Toyota’’ ismine dönüşmüştür. Düzenlenen bir yarışma sonrasında marka yeni ismine kavuştu. Toyoda yerine Toyota ismi marka da kullanılmaya başlandı.
Marka logosu anlamı ile de müşterinin gözüne girmeyi başarıyor. Tasarımda daha çok oval hatlar tercih edildi. Hem dış kısmında hem iç kısmında oval şekiller yer alıyor. Ayrıca iç kısmında yer alan oval şekiller insanın kalbi ve markanın kalbini temsil ediyor. Logo ilk bakışta karmaşık gibi gözüküyor. Ancak taşıdığı anlam düşünülünce markanın ortaya iyi bir iş çıkardığı görülüyor.

4.    Google

Arama motoru Google asıl logosuna kavuşmak için 1998 yılını bekledi. 1998 yılına kadar birkaç evreden geçen marka logosu, son şeklini 1998 senesinde aldı. Ancak 1998 yılından sonrada evrim geçirdi. Belli bir kalıba oturtulan logo, 2009 ve 2015 yıllarında da değişikliğe uğradı. Günümüzde halen 2015 senesinde yer alan logo ile kullanılmaktadır. Güncel logo üzerinde daha çok canlı renklere yer verilmiştir. Aynı zamanda logonun oluşturduğu harfler genellikle keskin kenarlıdır. Google, son tasarımı ile beraber daha modern ve minimal bir web tarayıcısı görünümüne kavuştu. Kullandığı renklerle birlikte tüm dünyayı kucaklayan ve barışı simgeleyen bir tasarımı ön plana çıkardı.

5.    LG

sloganıyla değişimi başlattı. Bu sloganla yola çıkan marka, bir sonraki değişikliğini logo da yaptı. Yaptığı tasarıma gizli bir emoji yerleştiren tasarımcılar, LG markasını en iyi sloganlar arasına soktu. Marka logosu halen günümüzde son haliyle kullanılmaktadır.

Marka, Bir işletmenin sattığı ürün ya da verdiği hizmetleri ayırabilmek için verilen özlüktür, Marka tescil işlemi 12 ile 18 ay arası sürebilir, Logo, Herhangi bir şirketin ya da firmanın görsel olarak temsil edildiği semboldür, Belirli bir süreliği olmamakla birlikte, markalar genellikle 10-20 yıl arasında logolarını günceller, Apple, Isırılmış elma şeklindeki logo, markanın kimliğini oluşturur, 1976'da başlamış ve günümüze kadar birkaç kez ufak değişikliklere uğramıştır, Logo Tasarımı, Logo tasarımları genellikle sade ve anlaşılır yapılarda olmalıdır, Tasarım trendlerine göre bu süreçte de değişiklikler görülebilir, Dijital Medya, Dijital dönüşüm ile markaların logoları daha fazla önem kazanmıştır, Dijital dünyaya hızlı adapte olabilmek için markaların logoları hızlı bir süreçten geçer, Renk Seçimi, Logolarda kimi zaman canlı veya pastel renkler kullanılmaktadır, Renk trendlerine ve markanın kimliğine göre değişebilir, Minimal Tasarımlar, Minimal çalışmalar son dönemlerin en popüler tasarımları arasındadır, Tasarım trendlerine ve markanın estetiğine bağlı olarak değişebilir, Marka Kimliği, Markanın kimliği için keskin ya da yuvarlak hatlar logo tasarımında önemlidir, Markanın hedef kitlesi ve imajı bu süreci etkileyebilir, Sembol Kullanımı, Logo tasarımında sembol ve amblem kullanımı da yaygındır, Markanın sektörü ve hedef kitlesi, sembol seçiminde önemli bir rol oynar, Tasarım Revizyonu, Markalar genellikle belirli aralıklarla logo tasarımlarında revizyona gider, Markanın sektörü ve piyasadaki konumu, revizyon zamanlamasını etkiler
harika tasarıma sahip 5 marka logosu marka logosu en iyi logolar en güzel logolar marka logoları ünlü marka logoları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.