AnasayfaBlogGrafik Tasarımcılarının Kullanabileceği İngilizce Terimler
Yabancı Dil Eğitimi

Grafik Tasarımcılarının Kullanabileceği İngilizce Terimler

18 Aralık 2023
Sanat formu olarak dijital illüstrasyon seçildi. Bu görsel, amatör ya da profesyonel tüm grafik tasarımcılarının iletişimde sıklıkla karşılaştığı ve anlamını bilmekte zorlandığı önemli İngilizce terimler ve anlamlarını, etkileyici ve anlaşılır bir şekilde aktaracak, onlar için bir hızlı referans kaynağı olacak. Görselde, pop-art tarzında tasarlanmış bilgisayar monitörü ve klavye dikkat çekiyor. Monitör ekranında her bir terim, çizgi roman baloncukları içinde ve altlarında Türkçe karşılıkları ile birlikte gösteriliyor. Parlıyor gibi görünen, canlı renklerdeki monitör özellikle mavi ve yeşil tonlarıyla büyülüyor. Baloncuklar ve yazılar ise belirgin ve net bir şekilde görülebilmek için beyaz ve siyah renklerle tasarlandı. Çevrede hafif bir loş ışık var ancak tuşların üzerinde parıldayan bir ışık var, bu da çalışmayı daha gerçekçi ve çekici hale getiriyor. Tüm bu öğeler, bir grafik tasarımcının alıştığını en iyi tarz ve atmosferi oluştururken, aynı zamanda dikkat çekici ve bilgilendirici bir öğretim aracı oluşturuyor. İngilizce iletişimde akıcı olmak, görsel tasarım alanında çok önemlidir ve bu görsel, tasarımcılara bu konuda yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Bugünkü yazımızda; grafik tasarımcılarının işlerini kolaylaştıracak, belki de sıklıkla karşılaştıkları fakat tam anlamıyla anlamını ve kullanımını bilmedikleri İngilizce terimleri açıklayacağız. Bu terminolojiyi öğrenmek, tasarımcıların özellikle uluslararası alanda daha verimli ve başarılı bir şekilde çalışmalarını sağlayacak.

Grafik Tasarımcıları için Kullanışlı İngilizce Terimler

Temel Grafik Tasarım ve Dizgi Terimleri

  1. "Typography" (Tipografi)

    Tipografi; yazı karakterleri ve bu karakterlerin biçimlendirilmesini, düzenlenmesini ve tasarlanmasını içerir. Aynı zamanda, metnin okunabilmesini ve estetiğini iyileştirmeyi amaçlar.

  2. "Raster Images" (Raster Görüntüler)

    Pixel tabanlı görsellerdir. JPEG, GIF ve PNG gibi formatları kapsar.

  3. "Vector Images" (Vektör Görüntüler)

    Matematiksel denklemler ve şekiller kullanılarak oluşturulan görüntülerdir. EPS ve AI gibi formatları barındırır.

  4. "Alignment" (Hizalama)

    Baskı, metin veya diğer öğelerin konumlandırılması ve düzgün bir şekilde hizalanması anlamına gelir.

İleri Seviye Grafik Tasarım Terimleri

  1. "Bleed" (Bleed)

    Bleed, bir tasarımın baskının kenarları ötesine çıkmasını ifade eder, böylece kesildiğinde tasarım baskının tam boyutuna tamamen genişler.

  2. "Mockup" (Maket)

    Maket, bir tasarımın son hali olarak üretileceği ürün üzerinde nasıl görüneceğini gösteren bir model veya örnektir. Bu genellikle logo, web site tasarımı ve ambalaj tasarımlarında görülür.

  3. "Wireframe" (Wireframe)

    Bir web sayfası veya uygulamanın ana hatları anlamına geliyor. Tasarım sürecinde, genellikle bir site veya uygulamanın genel yapısını belirlenir ve içeriğin yerleştirilmesine yardımcı olur.

Grafik tasarım alanında başarılı olabilmek için bu terimlerin yanı sıra, çok sayıda yazılım ve programın temel bilgisini de bilmek gerekir.

Bu listedeki her bir kelimenin bir grafik tasarımcının işini anlaması ve verimli bir şekilde iletişim kurabilmesi için çok önemli olduğunu unutmayın. Şimdi gördüğünüz gibi, grafik tasarım kelime haznesi aslında alanda başarılı olmak için olmazsa olmazdır.

Unutmayın ki günümüzde küresel bir dünyada yaşıyoruz ve tasarım dilinin çoğunluğu İngilizce'dir. Ayrıca, tasarım topluluğu genel olarak çok uluslu olduğundan, bu İngilizce terimlerle konuşabiliyor olmak size hem yerel hem de uluslararası projelerde daha fazla fırsat sağlayacaktır.

Dolayısıyla, kendi gelişiminiz ve kariyeriniz için bu terimlere vakit ayırmanızı öneririz:

Grafik tasarımcılarının İngilizce bilmesi önemli mi?

Bu yazıdaki İngilizce terimlerinin her biri, bir grafik tasarımcının işini daha iyi anlamasını ve verimli bir şekilde iletişim kurabilmesini sağlamak açısından çok önemlidir.

Grafik tasarım literatürünün, alanda başarılı olmak için bir zorunluluk olduğu apaçık ortadadır.

Unutmamak gerekir ki, bir dünya vatandaşı olarak, tasarım dilinin büyük çoğunluğunun İngilizce olduğunu ve tasarım topluluğunun genellikle çok uluslu olduğunu görüyoruz.

Bu İngilizce terimlere hakim olmak da, hem yerel hem de uluslararası projelerde daha fazla fırsat yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Bu sebeplede bu ifadeleri öğrenmek ve uygulamak kendi gelişiminiz ve kariyeriniz için çok önemlidir.

İngilizce kurslarımız (İngilizce A1-A2, İngilizce B1-B2, İngilizce C1-C2, Sıfırdan İngilizce) ile bu terimleri ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz. Sıfırdan İngilizce kursumuza katılarak İngilizce'yi temelinden öğrenin ve kariyerinizi bir adım öteye taşıyın.

Grafik Tasarımcıları İngilizce Terimler Typography Raster Images Vector Images Alignment Bleed Mockup Wireframe
Genç bir kadın yakın plan bir portrede görülüyor. Açık tenli, yüksek elmacık kemikli ve belirgin bir çene hattına sahip. Gözleri parlak ve büyüleyici, uzun kirpikleri ve kapakların etrafındaki hafif gölgesi var. Dudakları dolgun ve açık pembe bir renge boyanmış. Saçları koyu kahverengi ve yüzünün etrafına yumuşak dalgalar halinde dökülüyor. Güzelliği yayan kendinden emin ama nazik bir ifadesi var.
Meryem Winstead
Blog Yazarı

Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketim Bilimleri Bölümü mezunuyum. Blog yazarlığı ve insan kaynakları yönetimi sertifikalarım var. İngilizce dilinde yüksek lisans derecem var ve 3 yıl ABD'de yaşadım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.