AnasayfaBlogGirişimcilerin İzlemesi Gereken Filmler
Girişimcilik

Girişimcilerin İzlemesi Gereken Filmler

29 Nisan 2021
Girişimcilerin İzlemesi Gereken Filmler
Film AdıIMDB PuanıFilm Özeti
Stajyer (The Intern)7,1Jules Ostin, genç yaşta başarılı bir girişimci ve bir şirketin sahibi olarak değerli yaşam deneyimlerine sahip bir stajyer ile ilginç ve değerli bir dostluğa adım atan bir kadının hikayesini anlatır.
Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness)8Maddi sıkıntılar ve eşini kaybetme gibi zorluklarla karşılaşan Chris Gardner'ın, oğlu ile sokaklarda kalırken verdiği yaşam mücadelesini ve sonuçta başarıya ulaşmasını anlatan iç açıcı bir hikaye.
Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption)9,3Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankacıyken bir cinayet suçunda haksız yere hapse düşer. Bununla birlikte hapis hayatına uyum sağlama ve mahkumları özgür bir yaşam umuduyla baş başa bırakma hikayesini anlatır.
Forrest Gump8,8Düşük zeka seviyesine sahip Forrest Gump'ın hayatındaki dönüm noktaları, deneyimler ve olayları nasıl etkilediği eğlenceli ve dokunaklı bir şekilde aktarılır.
Joy6,6Hayal gücü genç yaşta güçlü olan Joy, sürdürmekte olduğu zorlu aile yaşamına rağmen üretkenliğini hiç kaybetmeyen ve hayallerine ulaşmak için sürekli girişimlerde bulunan bir kadının hikayesini anlatır.
Ofis Çılgınlığı (Office Space)7,7Orta ya krizine biraz erken giren Peter Gibbons'un, iş yerinde yaşadığı rutinlerden sıkılması ve özel hayatındaki sorunlarla nasıl başa çıktığı anlatılır.
Limit Yok (Limitless)Diğerlerine Kıyasla Daha DüşükEddie Morra, başarılı olamayan bir yazardır. Bir gün, bir hapın hayatını tamamen değiştirerek, son derece odaklanmasını ve süper insan becerilerini aktifleştirmesini sağladığını keşfeder.

Girişimci yetenek, birikim ve cesaretin birleşmesi ile oluşur. Girişimcinin amacı ürettiği mal ve hizmeti, kazançlı koşulla satmaktır. Büyük riskler alır ve projesini hayata geçirir. Sonrasında başka kişilere istihdam sağlar. Girişimcilik gerçekten cesaret isteyen bir iştir. Bir fikriniz olduğunda ona karşı çıkan insanlar hep olacaktır. Sizi kararınızdan döndürmeye, başarısız olacağınıza ikna etmeye çalışırlar. Onlara kulak asmayıp yola devam etmek gerekir. Nice hayranlıkla bakılan iş, zamanında birer fikirden ibaretti. Pes etmeyip, kendi fikrinize sımsıkı tutunmanız lazım. Yazının devamında girişimleriyle kendilerine güzel kapılar açmış kişilerin hikayelerini göreceksiniz.

Girişimcilerin İzlemesi Gereken Filmler

Girişimcilere ilham olacak filmleri birlikte inceleyelim.

Stajyer

Stajyer (The Intern)

Jules Ostin, başarılı bir şirketin sahibidir. Genç yaşta başarılı olmuş girişimci kadınlardandır. Bu şirketi çok cesur bir girişim sayesinde kurmuştur. Çalışanlarından biri ilginç bir staj programı tavsiye eder. Bu programdaki stajyerler gençler değildir. Biraz yaş almış, deneyimli kişilerdir. Bu fikri denemek için birkaç kişi işe alırlar. İşe alınanlardan biri de 70 yaşındaki Ben Whittaker’dır. Şirketteki çalışanlar oldukça gençtir ve aralarında en yaşlısı Ben’dir. Başlarda Jules’a kendisini bir türlü sevdiremez. Ortama uyum sağlamakta zorluk çeker. Sonrasında Jules ile aralarında çok samimi bir dostluk oluşur. Stajyer filmi 2015 yapımıdır ve IMDB puanı 7,1’dir.

Umudunu Kaybetme

Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness)

Chris Gardner, iyi bir babadır. İşinde bazı sorunlar yaşamaktadır. Maddi açıdan da sıkıntıları vardır. İyi bir baba olmanın yanında aynı zamanda iyi bir eştir. Ancak eşi sorunlara daha fazla katlanamaz ve Chris’i terk eder. Oğulları Christopeher’da babasının yanında kalır. Bu da yetmezmiş gibi ev sahibi onları dışarı atar. İkili, sokaklarda kalır. Chris düşkünler evinde çalışarak kendilerini geçindirmeye çalışır. Oğlu bu süreçte hep babasına sevgisini gösterir. Babası da bu sevgi sayesinde daha çok mücadele eder. Aynı zamanda Chris büyük bir var olma savaşı verir. Bu mücadeleler onlara sonunda güzel kapıları açacaktır. Umudunu Kaybetme filmi 2006 yapımıdır ve IMDB puanı 8’dir. 

Esaretin Bedeli

Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption)

Bu filmde Andy ve Red isimli iki mahkûmun hikayesi anlatılıyor. Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankacıdır. Bir gün karısıyla tartışır, evden çıkar gider. Sonrasında karısını ve karısının sevgilisini öldürmek suçu ile yargılanır. Ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. Masumluğunu bir türlü kanıtlayamaz. Hapishanede dayak, işkence, tecavüz gibi birçok zorbalığa maruz kalır. Bunlara rağmen Andy hayata bağlı ve iyimser olmaya devam eder. Bu tutumundan etraftakiler de etkilenir. Andy’nin umutlu bakış açısı etrafa yayılır. Mahkumları, parmaklıklar ardında da özgürce yaşayabileceklerine inandırır. Bu fikri için de çok güzel ve önemli girişimlerde bulunur. Andy’ye ortak olan kişi ise Red olacaktır. Esaretin Bedeli filmi 1994 yapımıdır ve IMDB puanı 9,3’dür.

Forrest Gump

Forrest Gump 

Forrest Gump düşük zeka seviyesine sahip bir adamdır. Jenny adında bir kızla tanışır ve sonrasında ona âşık olur. Gump küçük yaşta yürüme sorunları yaşamaktadır. Ancak sonrasında çok hızlı koşmasıyla dikkatleri çekmiştir. Genç yaşında Elvis Presley, Kennedy gibi ünlü isimlerle kaza eseri tanışır. Daha sonra Gump tesadüfi bir şekilde savaşa katılır. Vietnam savaşında Amerikan tarihinin önemli olaylarına da şahit olur. Bazılarında direk olarak rol alır. Bilmeden birçok şey yapar. Sonuçlarının ne kadar önemli olduğundan ise haberi yoktur. Aslında farkında olmadan birçok konuda girişimcilik yapmıştır. Kendi anlamasa da etraftakiler onu takip eder. Forrest Gump filmi 1994 yapımıdır ve IMDB puanı 8,8’dir.

Joy

Joy

Joy, küçüklüğünden itibaren hayal gücü çok güçlü bir kızdır. Sürekli yeni icatlar ve girişimler peşindedir. Ailesinde yaşadığı zorluklara rağmen üretkenliğini hiç kaybetmemiştir. Günlük yaşamında pratik konulara dair elinden her iş gelir. Boşandığı eşi, sorunlu annesi, ilgi isteyen iki çocuğu vardır. Birde yarı belalı babası ile birlikte normal bir hayat yaşamaya çalışmaktadır. Ancak bir gün canına tak eder. Joy yarım bıraktığı hayallerin bir yerinden tutmaya karar verir. Joy filmi 2015 yapımıdır ve IMDB puanı 6,6’dır.

Ofis Çılgınlığı

Ofis Çılgınlığı (Office Space)

Peter Gibbons bir bilgisayar programcısıdır. Orta yaş krizine biraz erken girmiştir. Çalıştığı iş yerinde kendini heba etmektedir. Rutinlerden artık çok sıkılmıştır. Sanki rutinler onun beynini uyuşturan, dayanılmaz eylemlerdir. Özel hayatı da maalesef pek iyi değildir. Bir kız arkadaşı vardır ama onu aldattığından emindir. Ofis Çılgınlığı filmi 1999 yapımıdır ve IMDB puanı 7,7’dir.

Limit Yok

Limit Yok (Limitless)

Eddie’nin hayatı pek de parlak değildir. New York’ta düzensiz bir hayatı vardır. Aynı zamanda pek başarılı denilemeyecek bir yazardır. Bir gün kız arkadaşından ayrılır. Yolda eski arkadaşıyla karşılaşır ve hayatı tamamen değişir. Eski arkadaşından bir hap alır. Bu hap beyninin tam kapasite ile çalışmasını sağlamaktadır. Hap sayesinde dünyası değişir, hayata farklı bir gözle bakar. Artık çekiciliğe, paraya ve yüksek bir zekaya sahiptir. Ancak çok geçmeden yan etkiler ortaya çıkmaya başlar. Limit Yok filmi 2011 yapımıdır ve IMDB puanı 7,4’dür.

The Founder

The Founder 

Ray Kroc, 1954’te milkshake makineleri satan gezgin bir satıcıdır. Eşi ile birlikte kendilerine yetecek kadar bir hayat sürmektedir. Ancak hayallerinde hep zengin olmak vardır. Bir gün California’ya bir ziyarette bulunur. Burada McDonald’s restoranı ile karşılaşır. Servis hızından ve çalışma düzeyinden oldukça etkilenir. Mac ve Dick McDonald kardeşler ile işi büyütmek için görüşür. Kardeşler de daha önce başka şubeler açmayı düşünmüştür. Fakat hep başarısız olmuşlardır, dolayısıyla teklife sıcak bakmazlar. Kroc çok ısrar edince restoran zinciri oluşturmasına izin verirler. Kroc başlarda çok zorlansa da işleri büyütmeyi başarır. Ancak işler büyüdükçe kardeşler ile arasında anlaşmazlıklar çıkar. Yine de durmaya hiç niyeti yoktur. The Founder filmi 2016 yapımıdır ve IMDB puanı 7,2’dir.

Stajyer (The Intern), 7,1, Jules Ostin, genç yaşta başarılı bir girişimci ve bir şirketin sahibi olarak değerli yaşam deneyimlerine sahip bir stajyer ile ilginç ve değerli bir dostluğa adım atan bir kadının hikayesini anlatır, Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness), 8, Maddi sıkıntılar ve eşini kaybetme gibi zorluklarla karşılaşan Chris Gardner'ın, oğlu ile sokaklarda kalırken verdiği yaşam mücadelesini ve sonuçta başarıya ulaşmasını anlatan iç açıcı bir hikaye, Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption), 9,3, Andy Dufresne, genç ve başarılı bir bankacıyken bir cinayet suçunda haksız yere hapse düşer Bununla birlikte hapis hayatına uyum sağlama ve mahkumları özgür bir yaşam umuduyla baş başa bırakma hikayesini anlatır, Forrest Gump, 8,8, Düşük zeka seviyesine sahip Forrest Gump'ın hayatındaki dönüm noktaları, deneyimler ve olayları nasıl etkilediği eğlenceli ve dokunaklı bir şekilde aktarılır, Joy, 6,6, Hayal gücü genç yaşta güçlü olan Joy, sürdürmekte olduğu zorlu aile yaşamına rağmen üretkenliğini hiç kaybetmeyen ve hayallerine ulaşmak için sürekli girişimlerde bulunan bir kadının hikayesini anlatır, Ofis Çılgınlığı (Office Space), 7,7, Orta ya krizine biraz erken giren Peter Gibbons'un, iş yerinde yaşadığı rutinlerden sıkılması ve özel hayatındaki sorunlarla nasıl başa çıktığı anlatılır, Limit Yok (Limitless), Diğerlerine Kıyasla Daha Düşük, Eddie Morra, başarılı olamayan bir yazardır Bir gün, bir hapın hayatını tamamen değiştirerek, son derece odaklanmasını ve süper insan becerilerini aktifleştirmesini sağladığını keşfeder
Girişimcilerin İzlemesi Gereken Filmler Stajyer (The Intern) Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happyness) Girişimciler Hangi Filmleri İzlemeli Esaretin bedeli
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimdeki kadın koyu renk saçlı ve çizgili bir gömlek giyiyor. Arka planda gökyüzünü ve birkaç ağacı gören bir pencerenin önünde durmaktadır. Pencereden giren güneş, kadının yüzüne ve vücuduna sıcak bir ışık saçıyor. Gözleri kapalı, sanki düşüncelere dalmış gibi. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, düşünceli ve dalgın bir hava yaratıyor. Dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Duruşu ve ifadesi huzur ve dinginliği yansıtıyor. Resimdeki renkler mavi ve beyaz vurgularla sessizleştirilmiş. Genel etki durgunluk ve sükunetten oluşuyor.
Girişimcilik

Ticari Girişimcilik Nedir?

28 Haziran 2021
Takım elbiseli ve gözlüklü bir adam bir odada durmaktadır. Gülümsüyor ve kravat takıyor. Gözlükleri siyah çerçeveli ve takım elbisesi açık gri renktedir. Bir eli cebinde, diğer eli hafifçe havaya kalkmış. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir duvar var. İçeri doğal ışık alan ve odayı aydınlatan bir pencerenin önünde duruyor. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Kendinden emin ve memnun görünüyor.
Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Nedir?

12 Kasım 2020
Bir grup insan, gülümseyerek ve başparmaklarını kaldırarak bir odada durmaktadır. İlk kişi siyah gömlek ve kot pantolon giyen bir kadındır ve sağ eliyle başparmağını kaldırmaktadır. İkinci kişi beyaz gömlekli bir erkektir ve iki eliyle de başparmak işareti yapmaktadır. Üçüncü kişi ise pembe gömlekli bir kadın ve o da iki eliyle başparmağını kaldırıyor. Resmin arka planında, içinde bir rulo kağıt ve keçeli kalem bulunan bir kutu ve sağda pembe bir yüzeyin yakın çekimi var. Oda iyi aydınlatılmış ve neşeli bir atmosfer yaratılmış. Resimdeki insanların yüzlerindeki ifadeler mutlu ve memnun olduklarını gösteriyor.
Girişimcilik

Girişimcilik Nedir? Türleri Nelerdir?

01 Aralık 2019
Beyaz gömlekli bir kadının yakın çekimi. Yana doğru bakmaktadır ve saçları arkaya toplanmıştır. Sağ eli beline dolanmış kahverengi bir kemer tutmaktadır. Yüzü kısmen görünüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış ve ifadesi nötr. Arka plan bulanık ve odak dışı. Kadın parlak, doğal bir ışıkta duruyor ve gömleği aydınlanmış. Gömleğinin kumaşı kırışmış ve yakası hafifçe yamuk. Vücudu ince ve duruşu rahat. Fotoğraf beyaz gömlekli bir kadının net bir temsili ve kadının kendine has özellikleri ve giysileri onu öne çıkarıyor.
Girişimcilik

Girişimcilik İçin 6 Fikir

26 Kasım 2019