AnasayfaBlogGıda Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Gıda Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

02 Haziran 2021
Beyaz önlüklü bir grup insan bir odada durmakta ve her biri ellerindeki panoya dikkatle bakmaktadır. Bir kadın mavi eldivenler ve beyaz bir laboratuvar önlüğü giymektedir. Başka bir kişi kırmızı ve sarı plastik bir nesne tutmaktadır. Arka planda bir adamın yüzü yakın plandadır ve sağında bir bilgisayar ekranı yakın plandadır. Görüntünün ortasında, mavi eldivenli bir el bir kağıt parçası tutmaktadır. Grubun etrafı birkaç parça tıbbi ekipmanla çevrili. Hepsi odaklanmış ve ciddi, hareketlerinde bir amaç duygusu var.
GörevlerSorumluluklarÇalışma Ortamı
Gıda ürünlerini test etme ve incelemeGıda ürünlerinin güvenli olmasını ve belirli standartları karşılamasını sağlamaLaboratuvarlar, mutfaklar, fabrikalar
Yeni ürün fikirleri ve tarifleri üretmeGıda üretim süreçlerini ve tariflerini geliştirmeÜretim fabrikaları, R&D laboratuvarları
Mevcut tariflerin değiştirilmesi ve iyileştirilmesiGıda kalitesinin iyileştirilmesiGıda test laboratuvarları
Büyük ölçekte tariflerin üretimi için süreçlerin ve makinelerin tasarlanmasıÜretim verimliliğinin artırılmasıEndüstriyel gıda üretim tesisleri
Katkı maddelerinin kullanımının izlenmesiGıda güvenliği standartlarının karşılanmasını sağlamaKalite kontrol laboratuvarları
Hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uymaSağlık risklerini önlemeEndüstriyel mutfaklar
Numunelerin test edilmesi ve incelenmesiGıda güvenliği ve kalite kontrolBiyolojik ve kimyasal laboratuvarlar
Rapor yazmaTest sonuçlarını analiz etme ve sunmaOfisler
Tedarikçilerden ürünlerin belirlenmesi ve seçilmesiMaliyet verimliliği ve kalite kontrolTedarikevi ve depolar
Pazarlama personeli ile iletişim kurmaYeni ürün lansmanları ve pazarlama stratejileriPazarlama ve satış ofisleri

Gıda teknisyenleri, gıda ürünlerinin güvenliğini, kalitesini test etmede ve gıda endüstrisinde gelişmelere yol açabilecek araştırmalar yürütmede gıda bilimcilerine yardımcı olan kişilere denir. Çalıştıkları laboratuvarın türüne bağlı olarak, zararlı gıda ürünlerini halka salınmadan önce tespit eden, gıda formülasyonlarının geliştirilmesine yardımcı olan ya da gıda üretim verimliliğini artıran analitik deneyler yapabilirler. Bir çalışma tamamlandıktan sonra, kamuoyu, devlet kurumları veya bilim camiası ile paylaşmak üzere raporlar hazırlamaktan sorumlu olabilmektedirler.

Gıda teknisyenleri, üretim süreçlerini, ürün kalitesini kontrol edip, ekipmanın bakımını ve temel onarımını üstlenmektedirler. Bu uzmanlar gıda ürünleri geliştirme, üretim ve paketleme için standartlar oluşturma konusunda yardımcı olmaktadırlar. Ayrıca sağlıklı beslenmeye teşvik ederek insanları bilgilendirmektedirler.

Gıda Teknisyeni Nedir?

Gıda teknisyeni, gıda ürünlerini test ederek ve inceleyerek gıda bilimcilerinin araştırmalarına yardımcı olmaktadırlar. Gıda kalitesini iyileştirmenin yanı sıra, laboratuvarın stoklanmış ve ekipmanın kullanıma hazır olmasını sağlamaları gerekmektedir. İş görevleri, ekipmanı temizlemeyi, malzeme sipariş etmeyi ve kayıt tutmayı içermektedir. Gıda bilimcisi gözetiminde, bir gıda maddesi içindeki renklendirme, besin maddeleri, nem seviyeleri ve diğer faktörleri belirlemek için testler yapmaları gerekmektedir. Ek sorumlulukları arasında test sonuçlarının analiz edilmesi ve materyal üzerinde sunumların derlenmesi de yer almaktadır.

Bir Gıda Teknisyeninin birincil sorumlulukları, gıda ürünlerinin güvenli olmasını ve belirli standartları karşılamasını sağlamaktır. Muhtemelen yiyecek ve içecek ürünlerinin üretim süreçlerini ve tariflerini geliştirmeye de dahil olmaktadırlar. Bu, yeni tarifler ve konseptler bulmak için hem mevcut hem de yeni keşfedilen malzemeler üzerinde çalışmayı içerebilmektedir. Yağsız ürünler, hazır yemekler gibi ürünler oluşturmak için yiyecekleri değiştirebilir ve geliştirme mutfağı örneklerine dayalı olarak fabrikada hazır yemek tarifleri sağlamaya yardımcı olmak için genellikle ürün geliştirme ekipleriyle çalışabilmektedirler. Sürekli değişen gıda üretim yönetmeliklerine ayak uydurmak işlerinin en önemli bir parçası olmaktadır.

Gıda Teknisyeni Ne İş Yapar?

Gıda teknisyenleri, yiyecek ve içecek ürünlerinin üretimini planlamaktadır. Mutfaklar, fabrikalar, laboratuvarlar ve ofisler dahil olmak üzere çok çeşitli ortamlarda çalışabilmektedirler. Gıda teknisyenleri, gıda bilimcilerinin gözetiminde, işlenmiş gıda ürünleri, katkı maddeleri gibi ürünlerin üzerinde araştırma yaparak deneylere yardımcı olmak için çalışmaktadırlar. Sonuçlarına göre raporlar, grafikler ve sunum oluştururlar. Gıda ürünlerinin güvenli, yasal olarak üretilmesini ve iddia edilen kalitede olmasını sağlarlar. Sürekli güncellenen, katı bir düzenleyici çerçeveye uymalarını temin etmektedirler.

Ayrıca yeni tarifler ve konseptler oluşturmak için mevcut veya yeni keşfedilen içerikler ve teknolojiler üzerinde çalışabilmektedirler. Örnek vermek gerekirse, yağsız ürünler ve hazır yemekler oluşturmak için gıdaları değiştirmek gibi işlemleri kontrol etmektedirler. Gıda Teknisyenleri, her gün binlerce insanın yiyebileceği ürünlerin güvenliğinden ve kalitesinden sorumludur. Bu, özellikle belirli diyet gereksinimlerinin artan yaygınlığı ile büyük bir sorumluluktur. Bu uzmanlar lezzet ve besin değerini korumak için gıdaları birleştirmenin, işlemenin, saklamanın ve korumanın en iyi yolunu bulmanın yanı sıra ürünler için içerik maddeleri de sağlamaktadırlar. Gıda teknisyenlerinin belirli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Yeni ürün fikirleri ve tarifleri üretmek,

  • Mevcut tariflerin değiştirilmesi ve iyileştirilmesi sağlamak,

  • Büyük ölçekte tariflerin üretimi için süreçlerin ve makinelerin tasarlanmasını sağlamak,

  • Pazarlama personeli ile bağlantı kurmak,

  • Sıkı hijyen gıda güvenliği standartlarının karşılanmasını sağlamak,

  • Tedarikçilerden ürünlerin belirlenmesi ve seçilmesini sağlamak,

  • Katkı maddelerinin kullanımının izlenmesini gözlemlemek,

  • Numunelerin test edilmesi ve incelenmesini sağlamak,

  • Rapor yazmaktır.

Gıda Teknisyenleri, çekme, basınç test sistemleri, doku analizörleri, hassas ölçüm cihazlarının yanı sıra sondalar ve fikstürler gibi çeşitli laboratuvar ve bilimsel araştırma ekipmanlarını kullanırlar. Buzdolabı, blender ve fırın gibi standart mutfak aletlerini de kullanabilmektedirler. Paketleme, işleme makinelerini, bilgisayarları, özel yazılımları, güvenlik ve hijyen ekipmanlarını kullanabilmektedirler. Bu uzmanlar çoğunlukla gıda üretim organizasyonları için çalışırlar ve özel rollerine bağlı olarak laboratuvarlarda, ofislerde veya fabrikalarda çalışabilirler. Göreve bağlı olarak, gıda hazırlama kaynağında bağımsız testler yaparak laboratuvar dışında çok fazla zaman harcamaktadırlar.

Gıda ve gıda ürünlerinin fiilen tutulduğu, temiz, sterilizasyon ve iyi aydınlatılmış olması gereken tesislerde çalışmaları gerekebilmektedir. Genellikle normal saatlerde çalışmaktadırlar. Ancak son teslim tarihlerini karşılamak için daha uzun saatler çalışması beklenebilmektedir. Bazen geceleri ya da hafta sonları gibi yoğun olmayan zamanlarda laboratuvar testleri yapmaları gerekebilmektedir. Ayrıca, ürünü örneklemek veya konferanslara katılmak için seyahat etmeleri gerekebilmektedir.

Gıda Teknisyeni Maaşları

Gıda Teknisyenleri sürekli olarak daha iyi gıda muhafaza yöntemleri, daha iyi işleme ve paketleme prosedürleri, daha iyi depolama ve hatta daha iyi teslimat süreçleri geliştirmek için çalışırlar. Ayrıca, gıdaların güvenli ve sağlıklı olduğundan emin olmak için zararlı gıda katkı maddelerini araştırır ve yerine kullanılabilecek maddeler geliştirirler. Bazıları hükümetin gıda etiketlemesine yardımcı olması veya sanitasyon kurallarına ve güvenlik düzenlemelerine uyduklarından emin olmak için restoranları ve gıda işleme tesislerini ziyaret etmesi için çalışmaktadırlar. Gıda Teknisyenleri 2021 verilerine göre en düşük 2.825 TL, en yüksek 4.500 TL maaş alabilmektedirler. Ortalama maaş miktarları ise 3.662 TL olarak belirlenmiştir.

Bu uzmanların çalıştıkları alanlara ve firmalara göre bu maaş ücretleri değişkenlik gösterebilmektedir. Çoğu Gıda Teknisyeni, yapılan prosedürleri gözlemlemek ve gıda üretim işletmelerinde yer alan teknoloji ile uygulamalı deneyim kazanmak için bir çıraklık veya staj programının parçası olarak çalışmaya başlamaktadırlar. Farklı alanlarda eğitim ve deneyimden sonra, bazı Gıda Teknisyen uzmanları, süt, et veya bitkisel üretim ürünleri gibi daha spesifik bir gıda departmanında da çalışabilmektedir.

Gıda Teknisyeni Nasıl Olunur?

Bir Gıda Teknisyeni uzmanı olarak çoğu iş için bir ön lisans derecesi gereklidir. Bazı Gıda Teknisyenleri belirli araştırmalar yapmak için ajanslarla çalışabilmektedir. Araştırma ve bilimsel alanlar genellikle yüksek lisans derecesi gerektirmektedir. İdari araştırma geliştirme düzeyinde çalışan veya üniversite dersleri vermek isteyen bir Gıda Teknisyeni çoğu durumda doktora derecesine ihtiyaç duymaktadır. Gıda Teknisyeni olmak için üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren Gıda Teknolojisi ön lisans bölümlerinden mezun olmaları gerekmektedir. Bu öğretim programı boyunca öğrenciler gıda muhafazası, mikrobiyoloji, hijyen, fiziki değişimler, hacim değiştirme, laboratuvar ve kimyasal değişimler gibi dersleri okumaktadırlar.

Gıda Teknisyeni Kimdir?

Gıda Teknisyenleri, üretim süreçlerini, ürün kalitesini kontrol etmektedir. Ayrıca ekipmanın bakımını ve temel onarımını üstlenmektedirler. Gıda Teknolojisi uzmanlarına gıda ürünleri geliştirme, üretim ve paketleme için standartlar oluşturma konusunda da yardımcı olmaktadırlar.

Gıda Teknisyeni Nerelerde Çalışabilir?

Birçok şirket, ekiplerinde düzenli teknoloji uzmanlarından biri olarak çalışmadan önce birkaç yıllık deneyime sahip bir Gıda Teknisyeni uzmanına ihtiyaç duymaktadır. Bu teknisyenler özel sektörde gıda üretimi yapan fabrikalarda, laboratuvarlarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, görev yapmaktadırlar. Ayrıca ofislerde ve mutfak gibi ilgili alanlarda da iş imkanı bulabilmektedirler.

Gıda Teknisyeninin Özellikleri Nelerdir?

Gıda Teknisyenlerinin bir takım anahtar beceri özellikleri bulunmaktadır. Bunlar; mükemmel yazım ve sözlü iletişim yetenekleri, iyi takım çalışması yetenekleri, güven sağlama, bağımsız çalışma yeteneği gibi özellikler bulunmaktadır. Ayrıca özellikle gıda hijyeni ve güvenliği ile ilgili ayrıntılara gösterilen titizlik, güçlü analitik ve sayısal becerilerine de sahip olmaları gerekmektedir.

Gıda ürünlerini test etme ve inceleme, Gıda ürünlerinin güvenli olmasını ve belirli standartları karşılamasını sağlama, Laboratuvarlar, mutfaklar, fabrikalar, Yeni ürün fikirleri ve tarifleri üretme, Gıda üretim süreçlerini ve tariflerini geliştirme, Üretim fabrikaları, R&D laboratuvarları, Mevcut tariflerin değiştirilmesi ve iyileştirilmesi, Gıda kalitesinin iyileştirilmesi, Gıda test laboratuvarları, Büyük ölçekte tariflerin üretimi için süreçlerin ve makinelerin tasarlanması, Üretim verimliliğinin artırılması, Endüstriyel gıda üretim tesisleri, Katkı maddelerinin kullanımının izlenmesi, Gıda güvenliği standartlarının karşılanmasını sağlama, Kalite kontrol laboratuvarları, Hijyen ve gıda güvenliği standartlarına uyma, Sağlık risklerini önleme, Endüstriyel mutfaklar, Numunelerin test edilmesi ve incelenmesi, Gıda güvenliği ve kalite kontrol, Biyolojik ve kimyasal laboratuvarlar, Rapor yazma, Test sonuçlarını analiz etme ve sunma, Ofisler, Tedarikçilerden ürünlerin belirlenmesi ve seçilmesi, Maliyet verimliliği ve kalite kontrol, Tedarikevi ve depolar, Pazarlama personeli ile iletişim kurma, Yeni ürün lansmanları ve pazarlama stratejileri, Pazarlama ve satış ofisleri
Gıda Teknisyeni Gıda Teknisyeni nedir Gıda Teknisyeni ne iş yapar Gıda Teknisyeni maaşları Gıda Teknisyeni nasıl olur
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.