AnasayfaBlogGenç Girişimciler İçin İpuçları
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler İçin İpuçları

08 Mayıs 2019
Bu görsel, bir teknede duran, beyaz gömlekli ve kırmızı kravatlı, bir elinde uzun gri bir nesne ve diğer elinde saplı kahverengi bir evrak çantası tutan bir adamın karikatürünü tasvir etmektedir. Bir çift güneş gözlüğü takmaktadır ve diğer elinde bir teleskop vardır. Adamın etrafı mavi sularla çevrilidir ve gökyüzü parlak mavidir. Teknesi beyazdır ve mavi bir yelkeni vardır. Adam sanki bir şey arıyormuş gibi yüzünde kararlı bir ifadeyle ufka bakmaktadır. Çevresindeki güzellikleri seyrediyor gibi görünüyor.

Genç girişimciler hayallerini yaşattıkları sürece yeni fikirlere sahip olurlar. Bu fikirleri gerçekleştirme yollarını bulduklarında engelleri aşarlar. Siz de genç girişimciler kategorisindeyseniz o engelleri aşmanın püf noktaları için bu seyahate katılın. Genç girişimciler öncelikle satmak istediğinin ne olduğuna karar vermelidir. Her şey belirginmiş gibi dursa da, o kadar da net değildir, en kötüsünü düşünürsek her an durum değişebilir. Yani satmak istediğiniz ürünü belirleyin. Bu belirleme sonrası zincirleme olarak bütün faktörler değişecek ve sonuç bambaşka bir hal alacak. Zor iş çünkü duygularınızı mı mantığınızı mı dinleyeceksiniz tercih etmelisiniz. Ürün satmak istediğiniz kişileri belirleyin. Satmayı planladığınız piyasanın ilgili kısmını belirlemelisiniz. Genç girişimciler baz alınarak yapılan veri analizlerine göre, en başta alacağınız karar, hedeflerinize varmak için kime hitap etmeniz gerektiğini belirleyecektir. Piyasaya genel olarak bir bakın. Piyasanın satmayı belirlediğiniz ürüne talebinin olup olmadığını bilmek mecburiyetindesiniz. Bu olduysa etkenleri değiştirin. Mesela mevcut durumdaki piyasa, kısım, ürün yerine başka bir piyasa, kısım, ürün deneyin.

Gelir ve Giderlerinizi Belirleyin

İşte geldik, bir ihtimalle en can alıcı kısımdır. Genç girişimciler arasından böyle düşünmeyenler olabilir. Bunu su götürmez bir durum olarak görüyorum. Nokta koysak ta virgüle de çevrilebilir. Çünkü küçük bir sermaye ile yapabileceklerinizi düşleyemezsiniz. Tabii ki de işin gelir gider farkını göz önünde bulundurmalı ve hesabınızı bilmelisiniz. Hiç olmazsa bununla uğraşın. Yine karar sizin. Bu makul bir öneridir.

Ortaklarınızı ve İşçilerinizi Belirleyin

İşinizde en belirleyici etken olduğu kanaatindeyim. İnsan varlığı etkenlerin en başında gelir. Günlerce, aylarca hatta yıllarca uğraşılarak yapılan emeklerin ortadan kaldırılmasının nedeni olabilir. Ters açıdan bakarsak daha iyi sonuçlar almak için üstünlük sağlayabilir. Dolayısıyla isabetli yer, isabetli insanları belirlemek, hatta güven duyulacak ortak tercihi en öncelikli işler arasındadır.

Mekanı Belirleyin

Genç girişimciler mekanı belirlemeyi ihmal ederler. Bu büyük bir hatadır. Açacağınız iş yeriniz veya mağazanızın nerede olacağını belirlemek önceliklerdendir. Birkaç metre mesafede yer farkı bile size üstünlük sağlayabilir. Örneğin, sokağın köşesindeki bir mağazanın müşteri sayısı yüksek olabilecekken ortasındaki mağaza, müşteri sayısında sıkıntı çekebilir. Ancak sokağın olduğu şehirdeki farklılık bile sokağın ortasındaki mağazayı da olumlu yönde etkileyebilir. Hatta deniz kıyısı bir şehirde mayonun ticaretini yapmak daha basittir değil mi?

Ürünlerinizi Geniş Kitlelere Nasıl Takdim Edeceğinizi Belirleyin

Çalışmalarınızın can damarını oluşturan ürünlerinizi nasıl tanıtacağınızı belirleyin. Pazarın ilgi merkezi, alıcıların alışkanlıkları vb. Alıcılarınızın toplu olarak veri analizlerini bilmelisiniz. Reklam için gazete, tv, internet veya sosyal ağları kullanabilirsiniz. Vermek istediğiniz reklam kampanyası kimlere ulaşacak? Örneğin, sosyal medyada tanıtım yapmak. Ulaşmak istediğiniz topluluk anneler veya babalar ise doğru yerdesiniz, ancak nineler, dedeler ise çok doğru bir mecrayı kullanmıyorsunuz. Bu yüzden dijital girişimciler ve marka yönetimi konusunu detaylı bir şekilde analiz edin.

Ürünlerin Alışveriş Şeklini Belirleyin

Ürünlerinizi alışagelmiş metodlar ile mi, internet mi veya evden eve gezerek mi satacağınızı belirlemelisiniz. 

İşinizden Beklentiniz Nedir? 

Genç girişimciler için temel faktörlerden biri de işinizin size sağlayacağı yararların ne olacağıdır. Hangi miktarda, neyi yatırım olarak kullanacaksınız? Bunları biliyorsanız, iş hayatına atılmakta engeliniz kalmamıştır. Sürdürülebilir ve gelişime uygun ticaret, daha iyi durumda olmayı bile feda ederek müşterilerin memnuniyetine yönelmek ile olur. Böylece her fırsatta müşterileriniz için tercih sebebi olabilirsiniz. 

Çalışma Hayatı ve Özel Hayat Bütünlüğünü Koruyun

Çalışma ve özel hayat arasındaki ilişki kendini çalışma ortamına veya özel hayatına kaptıranlar için tehlikelidir. İyi bir iş insanıysanız özel hayatınız ve işiniz arasındaki sınırları belirlemelisiniz. Genç girişimciler robot değildirler. Genç girişimciler ve marka yönetimi konusu bu noktada önemlidir. Hisleriniz sizi etkiler ve bu etkiler sizi içten çökertebilir ve yanlış kararlar almanıza sebep olabilir. Eğer iyi kullanırsanız belki normalden de daha büyük sinerji yakalamanıza sebep olabilir. Bu nedenle sevdiklerinizle beraber olmak sizin sıkıntılı anlarınızda ruhsal gerilimlerinizi azaltmanızı ve veya düşüncelerinizin netleşmesini sağlayabilir. Bu nedenle sevdiklerinizle iş ortamınızın getirdiği sorumluluklarınızı iyi ifade etmeli ve anlayışla karşılamalarını sağlamalısınız.

Genç Girişimciler Öncelikli Neye Karar Vermelidir?

Genç girişimciler öncelikle satmak istediğinin ne olduğuna karar vermelidir. Her şey belirginmiş gibi dursa da, o kadar da net değildir, en kötüsünü düşünürsek her an durum değişebilir. Yani satmak istediğiniz ürünü belirleyin. Bu belirleme sonrası zincirleme olarak bütün faktörler değişecek ve sonuç bambaşka bir hal alacak. 

Genç Girişimciler Gelir ve Giderleri Belirlemeli Mi?

İşte geldik, bir ihtimalle en can alıcı kısımdır. Genç girişimciler arasından böyle düşünmeyenler olabilir. Bunu su götürmez bir durum olarak görüyorum. 

Mekan Belirlemek Neden Önemli?

Genç girişimciler mekanı belirlemeyi ihmal ederler. Bu büyük bir hatadır. Açacağınız iş yeriniz veya mağazanızın nerede olacağını belirlemek önceliklerdendir. Birkaç metre mesafede yer farkı bile size üstünlük sağlayabilir. 

genç girişimciler piyasa yatırım sermaye
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli bir adam elinde kağıt para dolu bir sulama kabı tutmaktadır. Üzerinde toprak yığını olan bir masanın önünde durmaktadır. Yüzü arka planda hafifçe bulanıktır ve ön planda kırmızı kravatının yakın çekimi vardır. Kutudaki para da yakın plandadır ve banknotların değerini göstermektedir. Adam yaptığı işe odaklanmış, parayı doğrudan tenekeden dikkatle suluyor. Her banknotun yeterince ıslandığından emin olurken yüz ifadesi ciddi ve niyetlidir. Parayı tenekeden titizlikle boşaltıyor ve her bir banknotun hassasiyetle sulandığından emin oluyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler İçin 10 Öneri

13 Eylül 2015
Bu görsel, bir teknede duran, beyaz gömlekli ve kırmızı kravatlı, bir elinde uzun gri bir nesne ve diğer elinde saplı kahverengi bir evrak çantası tutan bir adamın karikatürünü tasvir etmektedir. Bir çift güneş gözlüğü takmaktadır ve diğer elinde bir teleskop vardır. Adamın etrafı mavi sularla çevrilidir ve gökyüzü parlak mavidir. Teknesi beyazdır ve mavi bir yelkeni vardır. Adam sanki bir şey arıyormuş gibi yüzünde kararlı bir ifadeyle ufka bakmaktadır. Çevresindeki güzellikleri seyrediyor gibi görünüyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler İçin İpuçları

08 Mayıs 2019
Gri takım elbiseli ve mavi kravatlı bir adam elindeki siyah tablet bilgisayara dikkatle bakıyor. Yüz ifadesi ciddi, gözleri cihazın içeriğine odaklanmış. Adamın koyu renk saçları yüzünden geriye doğru taranmış ve yanakları hafifçe sakallı. Gıcır gıcır beyaz gömleği ceketinin altından görünüyor. Arka plan net değil ama elinde mavi bir dosya tutan bir kadının bulanık görüntüsü arka planda görülebiliyor.
Genç Girişimciler

Adım Adım Genç Girişimciler

27 Haziran 2019
Papyonlu bir adam, çeşitli çizimlerin yer aldığı bir duvarın önündeki masada oturmaktadır. Yan tarafa bakmaktadır ve yakın planda boynu görünmektedir. Beyaz bir gömlek giymiş ve siyah bir kravat takmıştır ve gözleri sağındaki bir şeye odaklanmıştır. Elleri masanın üzerinde durmaktadır ve önünde bir kalem ve bir kâğıt vardır. Duvardaki çizimleri inceliyor ve kendi yaratımı için ilham arıyor gibi görünüyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler Başarıya Nasıl Ulaşıyor?

10 Haziran 2019