AnasayfaBlogGeleceğin Lideri Olmak
Liderlik

Geleceğin Lideri Olmak

01 Kasım 2019
Takım elbiseli bir adam, gri bir takım elbise giymiş ve siyah kravat takmış olarak kameranın önünde durmaktadır. Gözlükleri yüzünü çerçeveliyor ve kısa sakalı düzgünce kesilmiş. Gözleri kameradan uzağa bakıyor ve başı hafifçe yana eğik. Yüzünde ciddi bir ifade var ve elleri önünde birbirine kenetlenmiş. Düz bir arka planın önünde durmaktadır. Takım elbisesi kırışık ve vücuduna tam oturmuş görünüyor. Kravatı düz ve gömleğinin içine sokulmuş. Dengeli ve profesyonel görünüyor.
Liderlik ÖzellikleriÖrneklerSonuçlar
Duvarları köprüye çevirebilmekİşin yürümesi için inisiyatif almakOrganizasyon içinde daha fazla etkileşim ve anlayış
Güçlü bir güven ortamı yaratmakAçık ve şeffaf bir yönetim yaklaşımı benimsemekİş ortamında güven ve rahatlık
Etkin dinlemekÇalışanların fikir ve önerilerini anlamak ve değerlendirmekVerimli ve yenilikçi bir iş ortamı
Değişimi kucaklamakİş ve endüstri trendlerini takip etmekBir organizasyonun sürekli gelişimi
Gücünü organizasyondan almakVizyona ulaşmak için organizasyonun kaynaklarını kullanmakDaha hızlı ve etkili sonuçlar
Kriz dönemlerinde değişime liderlik etmekDeğişen ekonomik ve sosyal koşullara hızla uyum sağlamakOrganizasyonun krizleri aşma ve gelişme yeteneği
Sorunları fırsatlara çevirebilmekBir problemi çözümlenebilir ve öğrenilebilir bir deneyim olarak görmekİyileştirilmiş performans ve motivasyon
Takipçilerine ilham vermekKendine güvenen ve vizyonu paylaşan bir takım oluşturmakDaha yüksek iş etkisi ve takipçilerin liderleri
Reklam yoluyla görünürlük sağlamakİyi bir imaj oluşturmak ve varlığını geniş bir kitleye duyurmak için sosyal medyayı kullanmakDaha geniş bir etki alanı ve daha fazla fırsatlar
Beklentileri açıkça ifade etmekAçık ve tutarlı bir iletişim sağlamakBelli bir yol ve hedef belirleyen takım

Geleceğin lideri örülen duvarlara köprüler inşa edebilen kişi olacaktır. Duvarlarınızı yıkmaya geldim yerine onları birlikte aşacağız diyebilmek liderlik gerektirir. Bunu yaparken organizasyon için güçlü bir güven ortamı yaratmalıdır.  Çünkü birbirine inanan ve güvenen kişilerin belirlenen hedeflere ulaşabilmesi hem daha kolay olacaktır hem de o organizasyon içinde işler daha şeffaf olacaktır. Şeffaflık sağlanmış bir ortamda lider çalışanların çok daha rahat bir şekilde konuşabilmelerini ve kendilerini ifade edebileceklerini bilir. Bu durum çalışanların öneri ve eleştirilerini beraberinde getirecektir. 

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Gücünü Organizasyondan Alan Lider

İşte geleceğin lideri bu noktada kritik bir görev üstlenir. Bu görev öğrenci olabilmektir. İyi bir lider etkin dinleyebilmelidir. Bu sayede öğrenebileceği, üzerinde düşünüp şekillendirebileceği çok fazla yeni düşünce ve fikre sahip olacağını bilir. Yönettiği organizasyonu iyi tanıyan lider gücünü bilir ve onu nasıl kullanacağını anlamış olur. 

Gücünü organizasyonundan alan bir lider belirlenen vizyona ulaşmakta daha az sorunla karşılaşacaktır. Her ne kadar güven ortamı yaratıp şeffaf bir yönetimle vizyonunuzu paylaşsanız da çalışanlarınız içinde değişimi kabullenmekte sorun yaşayanlar olacaktır. Özellikle işler iyi giderken bu tür bir değişime adapte olmak kolay olmayacaktır. Ama unutulmaması gereken ve geçmişte birçok örneğini gördüğümüz konu, değişimin zamanında ve hızlıca kabullenilmemesi firmaların ömürlerini sona erdirebileceğidir. 

Kriz Döneminde Değişim Nasıl Olur?

Değişime kriz dönemlerinde geçmek aslında daha zordur. Özellikle hızlı bir dönüşüm içinde olan global dünyada sınırlar gün geçtikçe ortadan kaldırılıyor. Hızla gelişen teknoloji ve yaşam stilleri insan ihtiyaçlarını değiştirerek şekillendiriyor. Ülkelerin aldığı ekonomik ve sosyal kararlar birbirlerinden daha fazla etkilendikleri için bir zorunluluk haline geliyor. Değişime ne bir ülke ne bir iş kolu ya da şirket ne de bir birey olarak direnmek bir kazanç sağlamayacaktır. Aksine değişimi iyi bir şekilde özümsemek ve oluşacak yeni dönüşümde fırsatları görebilmek farklılık yaratmayı sağlayabilecektir. 

ABD Mortage Krizinde Neler Yaşandı?

ABD de yaşanan mortgage krizi sonrası ülke yönetimi bankaların bu borcunu tamamen ödeyeceğini ve Amerikan merkez bankasının para basacağını duyurdu. 2008 krizinde ABD merkez bankası 3 trilyon dolar para bastı ve düzenli basmaya devam edeceğini açıkladı. Faizleri %0 a indirdi. Ekonomisini canlandırdı ama bastığı para kendi ülkesinde yatırıma dönüşmedi. 



Bu yatırım firmaları paralarını gelişmekte olan ülkelerde değerlendirdi. Çünkü faiz oranları nedeni ile buralarda paradan para kazanmak oldukça kolaydı. 2014 yılında ABD yönetimi paraları geri çağırma kararı aldı. Ülkeye yurtdışından giriş yapan sıcak para yerel paraya dönüşür ve faize yatırılır. 

Ardından tekrar dövize dönüşür ve ülkeyi terk eder. Özellikle bizim gibi dışa bağımlı ülkelerin ekonomik yapıları çok hassas ve kırılgandır. Liderin yalnızca organizasyonuna hâkim olması yetmeyecektir. İçinde olduğu sektör ya da iş kolu, devletin aldığı ya da alacağı politik, ekonomik vb. kararlar, dünyadaki trendlerin yakından izlenmesi gerekmektedir.

Çalışanlarına İlham Veren Sıra Dışı Liderler

Takipçilerine yüksek performans için ilham veren sıra dışı liderlere ihtiyaç olduğu bugün artık herkesin kabul ettiği bir konudur. Çalışanlarını dinleyerek fikir ve önerilerine değer verdiğini göstermek, vizyonunu herkesin paylaşmasını sağlamak, değişime açık ve uyum sağlayacak bir organizasyon kurmak, yüksek düzeyde enerji ile yüksek motivasyon oluşturmak liderin başlıca görevleridir. 

Takipçilerine güvenmek ve sorumluluk vermekten kaçınmamak gereklidir. Bir liderin başarısı takipçileri arasından liderleri çıkartabilmesinde gizlidir. Bunun için adil olmalı ve sorumluluk vermekten asla kaçınmamalıdır. Yaşasın bir sorunumuz oldu. Bulunan bir sorun üzerine kutlama yapmak gerekir. Çünkü artık bulunmuş ve iyileştirilerek düzeltilecek ve artık tekrarlanma ihtimali olmayacaktır. 

Geleceğin Lideri İşleri Kolaylaştıran ve Mümkün Kılandır 

Sorunlar çoğu zaman çalışanlar arasında bir duvar olarak görünür. Lider sorunlara bakış açısı ve yaklaşım tarzı ile fark yarattığı sürece bir kültür oluşturabilecektir. Geleceğin lideri dişlileri birbirine geçmiş ve her biri sorunsuz bir şekilde çalışarak birbirlerinin ve de organizasyonun başarısına hizmet eden bir makine oluşturmak için çalışır.

Geleceğin lideri nasıl olmalı?

Geleceğin lideri ortak bir vizyon oluşturan, takipçilerine ve gelişimlerine önem veren, değişimi kucaklayan ve fırsatları görebilen, trendleri yakından takip edebilen kişi olacaktır. Tüm bunları yaparken de reklam yapmayı ihmal etmemelidir. Günümüz dünyasında geldiğimiz nokta reklam üzerine kuruludur. 

Özellikle sosyal medyada etkin bir şekilde reklam yapabilmek hem bireysel hem de organizasyon başarısı üzerinde etkilidir. Lider çalışanlarından beklentilerini açıkça ifade edebilmelidir. Çünkü çalışanın ilgi alanı ile etki alanı arasındaki payın yüksek olması gerekir. Yani takipçiniz çok fazla çalışmış olabilir ama sonuçta ne kadarında istenilen seviyeye ulaşılmıştır bu önemli olacaktır. 

Lider İletişimde Uzman Olmalı

Çalışanlarının enerjilerini doğru noktalara çekebilmek organizasyonun başarısı üzerinde oldukça önemlidir. Lider vizyonu ile müşteri ihtiyaçlarını birleştirebilmelidir. Hızla değişen dünyada müşteri istek ve beklentileri de hızla değişmektedir. Bu nedenle özellikle müşteri ile iletişimde olan ve daha fazla zaman bu etkileşim içinde kalmış olan çalışanların görüşlerine fazlaca önem vermelidir.

Lider her türlü iletişimde bir uzman olmalıdır. Karşısındakine göre esneyebilmeyi ve onu etkin dinleyebilmelidir. Kitleleri arkasından sürükleyebilecek bir lider güçlü bir hitap yeteneğinin yanında karizmaya da sahip olabilmelidir. Yüzyılımızın en büyük lideri olarak tüm dünya tarafından kabul edilen Atatürk’ün de dediği gibi muasır medeniyetler seviyesine ulaşabilmek hızla değişen dünyanın dönüşen kurallarına uyum sağlayarak gerçekleşecektir.

Yazar: Erkan Suna

Duvarları köprüye çevirebilmek, İşin yürümesi için inisiyatif almak, Organizasyon içinde daha fazla etkileşim ve anlayış, Güçlü bir güven ortamı yaratmak, Açık ve şeffaf bir yönetim yaklaşımı benimsemek, İş ortamında güven ve rahatlık, Etkin dinlemek, Çalışanların fikir ve önerilerini anlamak ve değerlendirmek, Verimli ve yenilikçi bir iş ortamı, Değişimi kucaklamak, İş ve endüstri trendlerini takip etmek, Bir organizasyonun sürekli gelişimi, Gücünü organizasyondan almak, Vizyona ulaşmak için organizasyonun kaynaklarını kullanmak, Daha hızlı ve etkili sonuçlar, Kriz dönemlerinde değişime liderlik etmek, Değişen ekonomik ve sosyal koşullara hızla uyum sağlamak, Organizasyonun krizleri aşma ve gelişme yeteneği, Sorunları fırsatlara çevirebilmek, Bir problemi çözümlenebilir ve öğrenilebilir bir deneyim olarak görmek, İyileştirilmiş performans ve motivasyon, Takipçilerine ilham vermek, Kendine güvenen ve vizyonu paylaşan bir takım oluşturmak, Daha yüksek iş etkisi ve takipçilerin liderleri, Reklam yoluyla görünürlük sağlamak, İyi bir imaj oluşturmak ve varlığını geniş bir kitleye duyurmak için sosyal medyayı kullanmak, Daha geniş bir etki alanı ve daha fazla fırsatlar, Beklentileri açıkça ifade etmek, Açık ve tutarlı bir iletişim sağlamak, Belli bir yol ve hedef belirleyen takım
liderlikgeleceğin lideriilhamliderlidershipvizyon
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Koyu renk takım elbiseli bir adam beyaz bir binanın önünde durmuş, uzaktaki bir şeyi işaret ediyor. Sağ kolunu uzatmış ve ciddi bir ifadeyle yana doğru bakmaktadır. Koyu renk saçları düzgünce taranmış ve takım elbise ceketinin altına beyaz bir gömlek giymiş ve gri bir kravat takmış. Arka plan bulanık ama yüksek binalar ve işlek caddelerle dolu hareketli bir şehir manzarası gibi görünüyor. Adam görüntünün merkezinde duruyor ve dikkati uzaktaki bir şeye odaklanmış durumda.
Liderlik

Liderlik Hakkında Her şey

13 Eylül 2019
Bir grup kağıt teknenin okyanusta yelken açtığı görülüyor; teknelerin başındaki teknenin rengi parlak sarı. Siyah beyaz çizgili bir bayrakla süslenmiş olan tekneyi birkaç küçük tekne takip ediyor. İkinci tekne pembe ve beyaz bir şeritle süslenmiş, geri kalanlar ise sade. Tekneler bir sıra halinde ufka doğru ilerliyor gibi görünmektedir. Su sakin ve gökyüzü parlak mavi, beyaz bulutlar gökyüzünü süslüyor. Güneş batıyor, teknelerin ve çevrenin üzerine altın rengi bir parıltı yayıyor. Huzurlu ve sakinleştirici bir manzara, denizde sakin bir yaz günü için mükemmel.
Liderlik

Liderlik Teorileri Nedir?

16 Ağustos 2021