AnasayfaBlogGayrimenkul Yatırım Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

01 Temmuz 2021
Bir kişi yakın çekimde bir belgeyi imzalıyor. Adamın eli bir masanın üzerinde ve arka planda beyaz bir klavye görülüyor. Beyaz bir arka plan üzerinde yer alan siyah bir 'D' harfi de görülebiliyor. Bir tabelanın yakın çekimi de var ve sağ üst köşede kırmızı bir çatı görülebiliyor. Önündeki belgeyi dikkatli ve hassas bir şekilde imzalayan kişinin eli kalem tutarken görülüyor. Kişi belgeyi imzalamaya konsantre olduğu için faaliyet odaklanmış ve yoğundur. Görüntü net ve odaklanmış, adamın elinin ve imzaladığı belgenin ayrıntılarını gösteriyor.
Gayrimenkul Yatırım Danışmanının GöreviGereken YeteneklerGayrimenkul Yatırım Danışmanının Hedefleri
Müşterinin karar vermesini kolaylaştırmak.Analitik düşünme ve davranma.Müşterinin önceliklerini öğrenme.
Müşteriye doğru bilgileri sunmak.Gerçekçi öngörülerde bulunabilme.Getiri maksimize edilebilecek öneriler geliştirmek.
Müşteriyi gayrimenkul yatırım sürecinde yönlendirme.Piyasa analizi yapabilme.Müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılamak.
Yatırımcının mülkün getirisini yükseltmeyi hedeflemesine yardımcı olmak.Mülk değerlendirme ve tahmin yetenekleri.Yatırımcının beklentilerini karşılayacak stratejiler geliştirmek.
Yatırımcıya yatırım seçeneklerini sunmak.Gayrimenkul sektörüne hakim olma.Yatırımcıya en uygun seçenekleri sunmak.
Müşterinin yatırım hedeflerini anlamak.İyi iletişim ve kavrama yeteneği.Müşteri hedeflerini gayrimenkul yatırım stratejisi ile uyumlu hale getirme.
Riskleri ve fırsatları değerlendirerek yatırım planı oluşturmak.Risk analizi ve yönetimi.Müşterinin risk toleransına uygun yatırım planı oluşturma.
Gayrimenkul hukuku konusunda müşteriye bilgilendirme.Gayrimenkul hukuku bilgisi.Müşteriyi hukuki risklerden koruma.
Müşteriye satın alma, satma veya kiralama sürecinde yardımcı olma.Pazarlık yetenekleri.Müşterinin anlaşmadan en yüksek getiriyi alabilmesini sağlama.
Doğru zamanlarda yatırım yapma konusunda tavsiyeler vermek.Piyasa trendlerini ve ekonomik döngüleri takip etme kabiliyeti.Yatırımcıya optimum yatırım zamanlaması sağlama.

Gayrimenkul yatırım danışmanlığı analitik düşünmeyi ve analitik davranmayı gerektiren bir meslek dalıdır. İyi bir yatırım danışmanın görevi müşterisinin karar vermesini kolaylaştırmaktır. Bu görevi yerine getirirken de müşteriye doğru bilgileri sunmalıdır. Özellikle gerçekçi öngörülerde bulunması şarttır. Gayrimenkul yatırım danışmanının ilk amacı müşterinin önceliklerini öğrenmektir. Her yatırımcı farklı bir bakış açısına sahiptir ve öncelikleri de farklıdır. Ek masraf yapmadan getiriyi maksimize etmek isteyen kişiler olduğu gibi, ek yatırımlar ile mülkün getirisini yükseltmeyi hedefleyen kişiler de bulunmaktadır. Bu farklı yaklaşımlara göre sunumlar geliştirmelidir.

Son yıllarda oldukça popüler olan gayrimenkul yatırım danışmanı, araştırma aşamasından başlamak üzere oldukça önemli sorumluluklar üstlenir. Yazımızda gayrimenkul danışmanı ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt aradık. Gayrimenkul Yatırım danışmanı Nedir? Gayrimenkul Yatırım danışmanı ne iş yapar? Gayrimenkul Yatırım danışmanı maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Nedir?

Gayrimenkul yatırım danışmanı, yapılması planlanan yatırımın ne gibi faydalar sağlayacağını öngörerek yatırımcılara önerilerde bulunan kişidir. Ortaya çıkabilecek her türlü riski en aza indirmeye çalışan meslek profesyoneli, bu alanda deneyim sahibi olan kişidir. Emlak ve diğer gayrimenkullerin alım, satım ve kiralama işleriyle ilgilenir. Gayrimenkulleri kendi portföylerine dahil eder ve bu sayede istedikleri satıcı kitlesine kolayca ulaşabilme imkanını yakalar.

Ayrıca pazarlama politikalarını uygulamak üzere kendilerine belirli bir bölge belirler. Emlak ve inşaat sektöründe faaliyette olan kişiler gayrimenkul yatırım danışmanı olarak çalışabilir. Günümüzde lise mezunu olanlar da kendini geliştirerek gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapmaktadır. Ancak üniversitelerde yer alan bankacılık, işletme, mühendislik ve muhasebe bölümlerinden mezun olan ve danışmanlık sertifikası edinen kişiler meslekte her zaman bir adım önde olmaktadır. Ayrıca mesleği icra etmek isteyen kişilerin ticari ve kişisel sicili mutlaka temiz olmalıdır. Özellikle banka referanslarında olumlu bir kayda sahip olmaları gerekir.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ne İş Yapar?

Küreselleşme ile birlikte önemi her geçen gün artan gayrimenkul sektörü son yıllarda en büyük rekabet koşulların ortaya çıktığı sektörler içinde yerini aldı. Rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için güçlü, donanımlı ve tecrübeli meslek çalışanlarına olan ihtiyaç da aynı oranda artmaktadır. Gayrimenkul yatırım danışmanları sektör içindeki ihtiyaçları karşılamak üzere farklı pazarlama planlamaları yaparak fark yaratma çabası içindedir. Gayrimenkul yatırım danışmanı bulundukları pozisyona göre pek çok alanda görev alabilir. Belli başlı görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Müşteri sayısını arttırmak üzere portföyü genişletme çalışmaları sürdürür.

  • Alıcıları ihtiyaç duydukları tüm konularda bilgilendirir.

  • Finans ve kredi gibi tüm mali işlerden sorumludur.

  • Müşterilere çıktıkları yolda rehberlik eder.

  • Gayrimenkul sektörü ile ilgili tüm kanun, yönetmelik, yasa ve kuralları bilmekle yükümlüdür.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Maaşları

Gayrimenkul yatırım danışmanını hedefi yatırımcının elde ettiği değeri maksimize etmektir. Değer ile fiyat birbirinden farklı kavramlardır. Değer alıcının elde ettiği fayda ve getiri olarak bilinirken, fiyat ise ödenen tutarı temsil eder. Her zaman elde edilen değer ödenen fiyattan fazla olmalıdır. Danışmanın en önemli faydalarından biri de bir mülkün yasal olarak izin verilen ve fiziksel olarak sağlanan en yüksek getiriyi verecek şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Bir gayrimenkul mevcut kullanım alanından farklı bir alanda ya da farklı şekilde kullanıldığında daha fazla getiri sağlayabilir. Aynı şekilde finansal getiri gayrimenkule yapılacak ilaveler ile arttırılabilir. Mülkün potansiyelini keşfetmek ise tamamen danışmanın görevleri arasındadır.

Gayrimenkul yatırım danışmanı inşaat sektörüne yatırım yapmak isteyen müşteriler için, uygun arazi seçiminden, hasılat paylaşımı sözleşmeleri takibine, fizibilite çalışmalarından pazar analizlerine, pazarlama ve satış stratejilerinin geliştirilmesinden mimari projeler ve uygulama işlerine kadar oldukça çeşitli çalışmalar içinde yer alır. Tüm bunları sahip olduğu bilgi ve tecrübeler ışığında bağlı olduğu kurumun politikaları dahilinde ve tamamen yasalara uygun bir şekilde gerçekleştirir. Gayrimenkul danışmanının maaşları da değişiklik gösterir. Çalıştığı kurumun özellikleri, kendi bilgi ve tecrübesi belirleyici unsurlar arasında yer alır. Peki, bir gayrimenkul yatırım danışmanı ne kadar maaş kazanır?

  • Yeni çalışmaya başlayan bir gayrimenkul yatırım danışmanı 3.500 TL maaş alır.

  • Tecrübe edinmiş ve bilgi sahibi bir gayrimenkul yatırım danışmanı ortalama 6.000 TL maaş kazanır.

  • Bu alanda uzun yıllar tecrübe edinmiş bir gayrimenkul yatırım danışmanı 12.000 TL’ye kadar gelir elde ettikleri görülmektedir.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Nasıl Olunur?

Gayrimenkul yatırım danışmanlığı özellikle sayısal alana ilgisi olan adaylar tarafından değerlendirilen kariyer imkanları arasında yer alır. Üniversitelerin bankacılık, işletme, mühendislik ve muhasebe bölümlerinden mezun olmuş ve danışmanlık sertifikası edinmiş kişiler meslekte her zaman daha başarılı olur. Emlak ve inşaat sektöründe çalışmalarını yürüten kişiler gayrimenkul yatırım danışmanı olarak çalışabilir. Günümüzde lise mezunu olan ve kendini geliştirerek gayrimenkul yatırım danışmanlığı işi ile ilgilenen oldukça fazla çalışan da vardır. Bu alanda kariyer planı gerçekleştirmek isteyen kişilerin ticari ve kişisel sicili mutlaka temiz olmalıdır. Özellikle banka referanslarında olumlu kayıtları bulunmalıdır. Gayrimenkul yatırım danışmanlığı mesleğinde kendini geliştirmek, piyasalara hakim olmak oldukça önemlidir. Piyasadaki rakiplerin önüne geçebilmek için mutlaka bir adım önde olacak niteliklere sahip olmak gerekir.

milli eğitim bakanlığı tarafından düzenlenen "emlak danışmanlığı" kursuna katılarak sertifika alan kişiler bu alanda fark yaratmayı başarabilir. Enstittü tarafından sunulan Emlak danışmanlığı kursu ile bu alanda temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğitimler sayesinde mesleği icra etmek isteyen kimseler, hem sektör hakkında daha fazla bilgi edinmiş olur hem de müşterilerinin gözünde daha güvenilir olmayı başarır. Eğitimleri ile ilgili gelişim kaydetmek isteyen kişiler büyük emlak şirketlerinin açtıkları sertifika programlarına katılarak avantaj elde edebilir. Diğer yandan gayrimenkul şirketleri, emekli öğretmen ya da emekli memur olan kişileri istihdam etmektedir. Sektörü yakından takip etmek, mevzuatlara hakim olmak ve sürekli güncek kalmak mesleğin olmazsa olmazları arasındadır. Ayrıca başarılı olmanın anahtarı, her meslekte olduğu gibi işini severek yapmaktır.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Nedir?

Gayrimenkul yatırım danışmanı, yapılacak yatırımın ne gibi faydalar sağlayacağını öngörerek yatırımcılara rehberlik eden kişilere verilen addır. Ortaya çıkabilecek her türlü riski en aza indirmeye çalışan meslek çalışanları, bu alanda deneyim, bilgi ve tecrübe sahibi olan kişilerdir. Emlak ve diğer gayrimenkullerin alım, satım ve kiralama işleriyle ilgilenir.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Gayrimenkul yatırım danışmanı, müşteri sayısını arttırmak üzere portföyü genişletme çalışmaları sürdüren kişidir. Alıcıları ihtiyaç duydukları tüm konular hakkında bilgilendirir. Finans ve kredi gibi tüm mali işlerden sorumlu olup, müşterilere çıktıkları yolda rehberlik görevini üstlenir. Gayrimenkul sektörü ile ilgili tüm kanun, yönetmelik, yasa ve kurallara hakim olması gerekir.

Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Olmak İsteyenler Hangi Eğitimleri Almalıdır?

Gayrimenkul yatırım danışmanları; üniversitelerin bankacılık, işletme, mühendislik ve muhasebe bölümlerinden mezun olmuş ve danışmanlık sertifikası edinmiş ise meslekte her zaman daha başarılı olurlar. Günümüzde lise mezunu olan ve kendini geliştirmeye devam eden gayrimenkul yatırım danışmanlığı işi ile ilgilenen oldukça fazla kişi vardır. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "Emlak Danışmanlığı" kursuna katılarak sertifika alan kişiler bu alanda fark yaratmayı deneyebilir.

Müşterinin karar vermesini kolaylaştırmak, Analitik düşünme ve davranma, Müşterinin önceliklerini öğrenme, Müşteriye doğru bilgileri sunmak, Gerçekçi öngörülerde bulunabilme, Getiri maksimize edilebilecek öneriler geliştirmek, Müşteriyi gayrimenkul yatırım sürecinde yönlendirme, Piyasa analizi yapabilme, Müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılamak, Yatırımcının mülkün getirisini yükseltmeyi hedeflemesine yardımcı olmak, Mülk değerlendirme ve tahmin yetenekleri, Yatırımcının beklentilerini karşılayacak stratejiler geliştirmek, Yatırımcıya yatırım seçeneklerini sunmak, Gayrimenkul sektörüne hakim olma, Yatırımcıya en uygun seçenekleri sunmak, Müşterinin yatırım hedeflerini anlamak, İyi iletişim ve kavrama yeteneği, Müşteri hedeflerini gayrimenkul yatırım stratejisi ile uyumlu hale getirme, Riskleri ve fırsatları değerlendirerek yatırım planı oluşturmak, Risk analizi ve yönetimi, Müşterinin risk toleransına uygun yatırım planı oluşturma, Gayrimenkul hukuku konusunda müşteriye bilgilendirme, Gayrimenkul hukuku bilgisi, Müşteriyi hukuki risklerden koruma, Müşteriye satın alma, satma veya kiralama sürecinde yardımcı olma, Pazarlık yetenekleri, Müşterinin anlaşmadan en yüksek getiriyi alabilmesini sağlama, Doğru zamanlarda yatırım yapma konusunda tavsiyeler vermek, Piyasa trendlerini ve ekonomik döngüleri takip etme kabiliyeti, Yatırımcıya optimum yatırım zamanlaması sağlama
Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?emlak danışmanlığı gayrimenkul gayrimenkul yatırım danışmanımaşteriyatırım
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.