AnasayfaBlogGayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

01 Haziran 2021
Üzerine birkaç ev çizilmiş bir kağıdı incelemek için bir büyüteç kullanılıyor. Büyüteç kağıda yakın tutularak ev çizimlerinin karmaşık detayları ortaya çıkarılıyor. Kağıdın sol üst köşesinde, arka planı beyaz olan kırmızı bir üçgen görülüyor. Üçgenin sağında, aralarında küçük tuğlalar ve harç bulunan bir tuğla duvar var. Daha sağda ise çatısı ve tepesinde bir bacası olan bir ev yer alıyor. Resim detaylı ve nettir ve büyüteç bunu daha net görmeye yardımcı olur.
BaşlıkAçıklamaÖnemli Notlar
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir?Arsa, bina, arazi ve konut gibi taşınmazlar üzerinde tespit çalışması yapan kişilerdir.Bu tespitler; satış, yatırım, ipotek ya da kredi işlemleri için değer belirleme çalışmalarıdır.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nasıl Olunur?Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra SPK tarafından düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavında başarı göstermeli ve lisans alınmalıdır.Askerlik yükümlülüğü erkek adaylar için tamamlanmış olması beklenmektedir.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ne İş Yapar?Kişilere ya da kurumlara ait olan gayrimenkullerin piyasa araştırmalarını yapar, mülk değerlerini tespit eder ve değerleme raporları hazırlar.Raporlar gizlilik esasına göre arşivlenmelidir.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanının ÖzellikleriAlanına dair teknik usul ve esaslara hakim olmalı, etkin iletişim becerisi sergilemeli, ekip çalışmasına yatkın olmalı ve zaman yönetimi konusunda başarılı olmalıdır.Mesleki gelişim ve yeniliklere açık olmalı, yabancı dil bilgisi avantaj sağlar.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı MaaşlarıÖzellikle özel sektörde faaliyet gösteren bir meslek mensubudur. Özel sektörde gayrimenkuller üzerinden değerleme faaliyetlerinde bulunan kurumlar ve bankalar bulunur.Lisans eğitimin yeni tamamlayan gayrimenkul değerleme uzmanının genellikle firmalarda ve kurumlarda işe başlama maaşı 3500-4000 TL civarındadır.
Gayrimenkul Değerleme ŞirketleriGayrimenkul değerleme uzmanı çoğunlukla gayrimenkul değerleme şirketleri ile ortak çalışmalar sürdürür.SPK lisansına ilişkin düzenlemeleri yaparlar.
Eğitim GereklilikleriGayrimenkul değerleme uzmanı olmak için üniversitelerde yer alan Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme, Şehir ve Bölge Planlama ya da ilgili bölümlerden mezun olunmalıdır.Üniversiteler dışında çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavı için hazırlık kurslarına katılmak avantaj sağlar.
TrendlerGayrimenkul piyasası trendlerini tanımlamalı ve bunun için ilgili verileri toplamalı ve analiz etmelidir.Gayrimenkul son yıllarda oldukça dinamik hale gelen bir alandır. Bu alanda yaşanan gelişmeler çok yakından takip edilmelidir.
Arazi DiyagramlarıBulguları desteklemek üzere değerleme raporlarında kullanılacak arazi diyagramlarını çizmelidir.Gelecekteki değere etki edebilecek faktörler dikkate alınarak, mülklerin yer aldığı arazi ve mahalleleri değerlendirmelidir.
Gayrimenkul Değerleme RaporlarıMülk değerlerini tahmin ederken, tahminlerin yapıldığı yöntemleri özetleyen ve değerlendirme standartlarını karşılayan yazılı raporlar hazırlamalıdır.Değerleme raporlarının gizlilik esasına göre arşivlenmesi ve sürekli olarak güncel olması gerekir.

Mesleklerin her biri çeşitli görev ve sorumlulukla iş hayatında yer alırlar. Her mesleğin farklı bir görevi olduğu gibi iş akışı, sorumlulukları ve aldıkları maaşlar da farklılıklar gösterir. Gayrimenkul değerleme uzmanları da kendi alanlarında farklı görev ve sorumluluklara sahip olan bir meslek grubudur. Uzmanlar bir gayrimenkul ya da projesinin değerlemesini yapan ve gerekli anlaşmaları düzenleyen meslek mensubudur.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı çoğunlukla gayrimenkul değerleme şirketleri ile ortak çalışmalar sürdürür. Gayrimenkul değerleme şirketleri ile sözleşme dahilinde, kişilerin sahip oldukları gayrimenkullerin değerinin ortaya çıkarılması ile ilgili SPK lisansına ilişkin düzenlemeleri yaparlar. 

Yazımızda sizler için gayrimenkul değerleme uzmanı nedir, ne iş yapar, Gayrimenkul değerleme uzmanı olma şartları nelerdir şeklindeki sorulara cevaplar hazırladık.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir?

Gayrimenkul değerleme uzmanı; arsa, bina, arazi ve konut gibi taşınmazlar üzerinde tespit çalışması yapan kişilerdir. Bu tespitler; satış, yatırım, ipotek ya da kredi işlemleri için değer belirleme çalışmalarıdır. Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak isteyen kişiler mesleğin nasıl bir kariyer planı sunduğunu araştırır. İlk yapmaları gereken gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için üniversitelerde yer alan; Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme, Şehir ve Bölge Planlama ya da ilgili bölümlerinden mezun olmalarıdır. Bunun yanında eğitimini tamamlayan kişiler SPK tarafından düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavında başarı göstermeli ve lisans almaya hak kazanmalıdır.

Bu alanda başarılı olabilmenin önemli kriterlerinden biri işi sevmektir. Bu işe yönelik mesleki niteliklere sahip olmaktır. Sahip olduğunuz nitelikler başarınızda önemli roller üstlenir. Gayrimenkul son yıllarda oldukça dinamik hale gelen bir alandır. Bu alanda yaşanan gelişmeler çok yakından takip edilmelidir. Dolayısı ile meslek mensuplarının kendilerini yaşam boyu geliştirmeye devam etmesi ve güncel olması gerekir. Gayrimenkul değerleme uzmanının sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Bir gayrimenkul değerleme uzmanı kendi alanına dair teknik usul ve esaslara hakim olmalıdır.

  • Etkili iletişim becerisi sergilemelidir. Sözlü ve yazılı olarak iletişim içinde olması gerekecektir.

  • Ekip çalışmasına yatkınlık göstermeli, uyum içinde çalışmalıdır.

  • Planlama ve iş takibi becerisine sahip olmalı özellikle zaman yönetimi konusunda üstün başarı göstermelidir.

  • Mesleki gelişim ve yeniliklere açık olmalı, gelişmeleri sürekli takip etmelidir.

  • Aktif olarak araç kullanabilmelidir.

  • Yabancı dil bilen özellikle iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olan adaylar işverenler tarafından ilk sıralarda değerlendirilir.

  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğünün tamamlanmış olması beklenir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ne İş Yapar?

Kişilere ya da kurumlara ait olan gayrimenkullerin piyasa araştırmalarını yapmakla sorumlu olan gayrimenkul değerleme uzmanı bazı önemli görev ve sorumluluklara sahiptir. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ne iş yapar? Sorusunu yanıtlayalım.

  • Gayrimenkul piyasası trendlerini tanımlamalı ve bunun için ilgili verileri toplamalı ve analiz etmelidir.

  • Piyasa koşulları veya eğilimlerini analiz etmelidir.

  • Değerleme raporlarını tamamlamak üzere mülklerin iç ve dış kısımlarını fotoğraflamalıdır.

  • Alışveriş merkezi, okul, park gibi gayrimenkul yakınında yer alan hizmet ya da tesislerin mülk değeri üzerindeki etkilerini araştırmalı ve incelemelidir.

  • Bulguları desteklemek üzere değerleme raporlarında kullanılacak arazi diyagramlarını çizmelidir.

  • Gelecekteki değere etki edebilecek faktörleri dikkate almalı ve mülklerin yer aldığı arazi ve mahalleleri değerlendirmelidir.

  • Mülk değerlerinin tespit edilmesine yardımcı olmak için ilçe arazi değerleri ile yakındaki mülkler hakkında satış bilgileri toplamalıdır.

  • Amortisman, ikame ücretleri, benzer gayrimenkullerin değer karşılaştırmaları ve gelir potansiyeli gibi faktörleri dikkate almalı ve mülkiyet değerlerinin nihai tahminini hesaplamalıdır.

  • Mülk değerlerini tahmin ederken, tahminlerin yapıldığı yöntemleri özetleyen ve değerlendirme standartlarını karşılayan yazılı raporlar hazırlamalıdır.

  • Değerleme raporlarının gizlilik esasına göre arşivlenmesini sağlamalıdır.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Maaşları

Gayrimenkul değerleme uzmanı özellikle özel sektörde faaliyet gösteren bir meslek mensubudur. Özel sektör içerisinde gayrimenkuller üzerinden değerleme faaliyetlerinde bulunan kurumlar vardır. Bu kurumlarda kişiler değerleme uzmanı olarak faaliyet gösterir. Bazı özel bankalar da kendi bünyelerinde gayrimenkul değerleme uzmanı ile çalışmayı seçmektedir. İsteyen kişiler özel sektör içerisinde bankaları da tercih edebiliyor. Bankalar diğer kurumlara oranla şartlar bakımından daha iyi bir fırsatlar sunmaktadır. Lisans eğitimin yeni tamamlayan gayrimenkul değerleme uzmanının, genellikle firmalarda ve kurumlarda asgari ücretle işe başladığı görülmektedir.

Kişilerin bu alanda deneyimi arttıkça doğru orantılı olarak maaşı da artmaktadır. Gayrimenkul değerleme kurumunda görev alan ve yaklaşık 10 yıllık bir deneyime sahip olan uzmanların ortalama maaşları ise 4.500 – 5.500 TL arasında değişiklik gösterir. Eğer gayrimenkul değerleme uzmanı bankalarda değerleme uzmanı olarak lisansını alarak çalışmalara başladıysa, bu kişinin maaşı yaklaşık olarak 5.000 TL civarında olur. Çalışma alanı olarak bankada çalışmayı seçen uzmanların tüm imkanları hatta maaşlarının da daha iyi olduğu görülmektedir. Çalıştığınız kurumun özellikleri maaşınızı en çok etkileyen unsurdur. Bunun yanında eğitiminiz, tecrübeniz ve sahip olduğunuz nitelikler kazancınızı belirler.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nasıl Olunur?

Gayrimenkul değerleme uzmanı olarak kariyer planı yapan kişiler nasıl bir eğitim almaları gerektiğini hangi bölümleri tercih edeceklerini merak eder. Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikle üniversitelerin dört yıllık lisans eğitimi veren; İnşaat Mühendisliği, İktisat, Şehir Planlama Bölümü, Mimarlık ya da İşletme gibi programlarından mezun olmaları gerekir. Lisans eğitiminden mezun olan kişiler, SPK tarafından düzenlenen Değerleme Uzmanlığı Sınavına katılmalı ve sınav sonrasında Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisansını alması gerekir. Bu şartlara sahip olan kişiler gayrimenkul değerleme uzmanı olarak görev alabilirler. Bu alanda faaliyet gösteren kurum sayısı her geçen gün artmaktadır. Dolayısı ile meslek mensuplarına olan ihtiyaç ta artış göstermektedir. Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekir.

  • 4 yıllık bir lisans programından mezun olunmaları gerekir.

  • Tamamlanan lisans programı İktisat, Şehir Planlama Bölümü, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği ya da işletme bölümlerinden biri olmalıdır.

  • SPK kurumunun açtığı değerleme uzmanı sınavına katılmaları gerekir.

  • Sınav ortalamasının en az 60 puan ve üzeri olması gerekir.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir?, Arsa, bina, arazi ve konut gibi taşınmazlar üzerinde tespit çalışması yapan kişilerdir, Bu tespitler; satış, yatırım, ipotek ya da kredi işlemleri için değer belirleme çalışmalarıdır, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nasıl Olunur?, Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra SPK tarafından düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı sınavında başarı göstermeli ve lisans alınmalıdır, Askerlik yükümlülüğü erkek adaylar için tamamlanmış olması beklenmektedir, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ne İş Yapar?, Kişilere ya da kurumlara ait olan gayrimenkullerin piyasa araştırmalarını yapar, mülk değerlerini tespit eder ve değerleme raporları hazırlar, Raporlar gizlilik esasına göre arşivlenmelidir, Gayrimenkul Değerleme Uzmanının Özellikleri, Alanına dair teknik usul ve esaslara hakim olmalı, etkin iletişim becerisi sergilemeli, ekip çalışmasına yatkın olmalı ve zaman yönetimi konusunda başarılı olmalıdır, Mesleki gelişim ve yeniliklere açık olmalı, yabancı dil bilgisi avantaj sağlar, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Maaşları, Özellikle özel sektörde faaliyet gösteren bir meslek mensubudur Özel sektörde gayrimenkuller üzerinden değerleme faaliyetlerinde bulunan kurumlar ve bankalar bulunur, Lisans eğitimin yeni tamamlayan gayrimenkul değerleme uzmanının genellikle firmalarda ve kurumlarda işe başlama maaşı 3500-4000 TL civarındadır, Gayrimenkul Değerleme Şirketleri, Gayrimenkul değerleme uzmanı çoğunlukla gayrimenkul değerleme şirketleri ile ortak çalışmalar sürdürür, SPK lisansına ilişkin düzenlemeleri yaparlar, Eğitim Gereklilikleri, Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak için üniversitelerde yer alan Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme, Şehir ve Bölge Planlama ya da ilgili bölümlerden mezun olunmalıdır, Üniversiteler dışında çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavı için hazırlık kurslarına katılmak avantaj sağlar, Trendler, Gayrimenkul piyasası trendlerini tanımlamalı ve bunun için ilgili verileri toplamalı ve analiz etmelidir, Gayrimenkul son yıllarda oldukça dinamik hale gelen bir alandır Bu alanda yaşanan gelişmeler çok yakından takip edilmelidir, Arazi Diyagramları, Bulguları desteklemek üzere değerleme raporlarında kullanılacak arazi diyagramlarını çizmelidir, Gelecekteki değere etki edebilecek faktörler dikkate alınarak, mülklerin yer aldığı arazi ve mahalleleri değerlendirmelidir, Gayrimenkul Değerleme Raporları, Mülk değerlerini tahmin ederken, tahminlerin yapıldığı yöntemleri özetleyen ve değerlendirme standartlarını karşılayan yazılı raporlar hazırlamalıdır, Değerleme raporlarının gizlilik esasına göre arşivlenmesi ve sürekli olarak güncel olması gerekir
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı nedir Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ne iş yapar Gayrimenkul Değerleme Uzmanı nasıl olunur Gayrimenkul Değerleme Uzmanı maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
 Bu online kurs ile iş iletişiminizde ikna tekniklerini nasıl kullanacağınızı öğrenin.
5
(141)

İkna Teknikleri Eğitimi

14 Konu5 Saat
Dalgalı, sarı saçlı güzel bir kadın şık, gri bir takım elbise giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var, gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve uzun bacaklarını ayak bileklerinden kavuşturmuş. Bir çift siyah, sivri burunlu topuklu ayakkabı giyiyor. Boynunda inci bir kolye ve bir çift küçük altın küpe var. Dudakları açık pembe tonuna boyanmış. Dengeli ve zarif görünüyor.Fatoş Kanıtemiz
1110464
Bu görüntü bir çevrimiçi Satış Yönetimi Kursunu tasvir etmektedir. Bir adam kameraya doğru gülümsüyor ve arkasında mavi bir arka plan var. Görselde ayrıca bir tabela, bir harf, bir logo ve birkaç kağıt parçası yakın plan çekilmiştir. Bu detaylar kursun satış yönetimi konularına odaklandığını gösteriyor. Adamın ifadesi, kursa olan hevesini ve bağlılığını yansıtıyor ve bir coşku ve motivasyon duygusu sergiliyor. Bu görüntü, başarıya ulaşmak için gereken ciddiyet ve adanmışlığı yansıttığı için kursun ideal bir temsilidir. Ayrıca, belirli bir konu hakkında bilgili ve bilgili olmanın önemini de aktarmaktadır. Bu imaj ile kurs, öğrenciye başarılı bir satış yöneticisi olmak için gerekli araçları ve kaynakları sağlamayı amaçlamaktadır. Çevrimiçi bir kurs sunarak, öğrenciler satış yönetimi alanında mükemmelleşmek için gereken bilgi ve becerileri kazanabilirler.
5
(21)

Satış Yönetimi Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, siyah tişört giyen bir adamın görüntüsüdür. Beyaz bir arka planın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile dümdüz karşıya bakıyor. Kolları yanlarında rahat bir şekilde duruyor. Yakası v yakalı, vücuda oturan siyah bir tişört giyiyor. Koyu kahverengi saçları yüzünden uzakta geriye taranmış. Koyu renk gözleri yoğun ve odaklanmış görünüyor. Güçlü bir çene çizgisi ve ince bir bıyığı var. Cildi hafif bronzlaşmış. Sol koluna gümüş bir saat takıyor. Kendinden emin ve kontrollü görünüyor.Ali Kayacan
1245464