AnasayfaBlogFarkındalığın Farkına Varmak
Kişisel Gelişim

Farkındalığın Farkına Varmak

24 Haziran 2019
Ciddi bir ifadeye sahip bir adam çerçevenin ortasında durmakta, sol elini çenesine dayamış. Üzerinde siyah beyaz desenli bir gömlek var ve saçları hafif dağınık görünüyor. Yan tarafa, çerçevenin dışına bakıyor ve gözleri bir şeye odaklanmış gibi görünüyor. Kadrajın sol tarafında bir piyano tuşunun yakın çekimi, sağ tarafında ise ellerinde çeşitli semboller olan bir grup insan var. Adam düşünceli ve dalgın görünüyor, derin düşüncelere dalmış.
KonuAçıklamaÖnem Seviyesi
FarkındalıkYargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla dikkatinizi toplayabilmektir.Yüksek
KüreselleşmeÜrünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış-verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme süreci.Yüksek
Kendini TanımaKişinin kendisini tanıması ve ne yönde gelişme göstermesi gerektiğinin farkına varma süreci.Çok Yüksek
Kendinle YüzleşmeÖnce kendin olmalı ve kendi eksikliklerinin farkına varmalısın.Çok Yüksek
Kişisel GelişimKişinin herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli biraz daha ileriye taşıması.Çok Yüksek
Kendini BilmekBu stratejilerin ana iskeletini oluşturan yapının kendini bil ilkesi olması.Çok Yüksek
Sürekli GelişimHayat bir yol ve bu yolu alabilmenin yolu da sonsuz gelişimden geçer.Yüksek
Online EğitimKendinizi geliştirmek için mutlaka çevrim içi eğitimler alın.Yüksek
Kişisel KontrolBu hayat senin. Kontrolu sakın elden bırakma.Çok Yüksek
Uygulamaİstanbul İşletme Enstitüsü, başta kişisel gelişim olmak üzere birçok konuda ücretsiz eğitimler sunuyor.Yüksek

Adeta zaman bize karşı biz de zamana karşı bitmek bitmeyen bir yarış içerisindeyiz. Peki ya bu sonsuz yarış içerisinde varmak istediğimiz yer neresi? Şu an yolun neresindeyiz ? İşte tam da bu noktada farkındalığın önemi karşımıza çıkıyor. 

Farkındalık Nedir?

Kişisel gelişim kapsamında bilinç, çağrışım ve farkındalık en önemli 3 kahraman. Kişisel gelişim yolculuğu boyunca bize katkı sağlayan ve bilinçli olarak ele alacağımız temellerin başında farkındalık gelir. Farkındalık, yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla dikkatinizi toplayabilmektir. Bir başka ifadeyle sürekli olarak ya geçmişte ya da gelecekte yaşamayı bırakıp anda kalabilmeyi başabilmek. Farkındalık konusunda önemli noktalardan biri de yalnızca olumlu duygulara ve yaşanmışlıklara odaklanma yanılgısından kurtulup iyisiyle ve kötüsüyle bir bütün olarak kabullenişe geçebilmektir.

İnsanlar Küreselleşiyor Mu?

Son zamanlarda hemen her mecrada karşımıza çıkan bir tabirdir küreselleşen dünya. Çok farklı boyutlarıyla ele alabileceğimiz bu kavram istesek de istemesek de bizi etkisi altına almakta. Bizleri benzer kalıplarla sistemin içerisinde tutmaya çalışan küreselleşme ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış-verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme süreci. Küreselleşme aynı zamanda ekonomik olduğu kadar siyasal, teknolojik ve kültürel boyutlu bir süreçtir.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dünya üzerinde bulunan ve bu sistemi ayakta tutan her türlü oluşum da büyük bir ilerleme kaydetmekte. Bu noktada küreselleşen yalnızca dünya değil beraberinde 'insanlar da küreselleşiyor. Eğer ki bu denli hızla gelişen dünya üzerinde sistemin gerisinde kalmak istemiyorsak her türlü gelişime açık olmak gerekli. Bunun yolu da kişinin kendisini tanımasından geçiyor. Burada kendimizi tanımaktan kasıt aslında ne yönde gelişme göstermemiz gerektiğinin farkına varma süreci.

Kendinle Yüzleşmek Neden Önemli?

Hayat denen bu sonsuz serüvende çoğu insan kişisel gelişim esnasında kendi karakter ve rolünü bulamadan yolculuğu tamamlıyor. Birikmiş korkulardan mı yoksa cesaretsizlikten mi bilinmez ama bu girdaptan bazen çıkamadığımız kesin. Kişisel gelişim için önce kendin ol. Başarı yolun sonu değil yolun kendisidir. Hayat bir akış ve sen de bu akışın bir parçası isen burada önemli olan şey seni bu akıştan alıkoyan engelleri keşfetmek. İçine dön ve sor şu an gerçekten olmak istediğin kişi misin ? Cevabı aldıktan sonra da şu an olduğun kişiyle yüzleşmekten de korkma. 

Unutma bu hayatta en cesur insan önce kendi eksikliklerinin farkına varabilendir. Hepimiz kendi özvarlığımız içerisinde eşsiz birer canlıyız. Eksiklerimiz ve kusurlarımız biz onları fark ettiğimiz oranda zararsızdır. Eğer sen bu evrende sadece bir boşluk olmanın ötesine geçip hakkını vererek bir rol üstlenebiliyorsan işte o zaman kişisel gelişim yolculuğuna başlamışsın demektir.

Kişisel gelişim nedir? Kişinin herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli biraz daha ileriye taşıması işine kişisel gelişim diyebiliriz. Her bireyin kendi dünyasında eşsiz birer canlı olması gerçeğinden yola çıkacak olursak kişiselleştirilmiş birçok kişisel gelişim stratejisinden söz etmek mümkün. Ancak bir gerçek var ki o da bu stratejilerin ana iskeletini oluşturan yapının kendini bil ilkesi olması.

Kendini Bilmek

Sonuç olarak hayat bir yol ve bu yol uzun. Bu uzun yolculukta karşımıza çıkacak olan bir sürü viraj olacak. O virajı alabilmenin yolu da sonsuz gelişimden geçer. Nasıl ki dünya üzerindeki gelişim bitmek bilmiyorsa kişisel gelişim de hiçbir zaman bitmemeli. Bu gelişim yolculuğunda kendine daima bunları fısılda. Olmak istediğim kişiyle gerçekten olmak istediğim yolda mıyım ? Tüm kontrol bende mi ? 

Kişisel gelişim sürecinde bir insanın kendine yapabileceği en büyük kötülük içindeki cevheri fark edememesi ve kullanamaması. Kendinizi geliştirmek için mutlaka online eğitimler alın. Bu eğitimler hayatımızın bir parçası. İstanbul İşletme Enstitüsü kişisel gelişim eğitimleri başta olmak üzere daha bir çok konuda ücretsiz eğitimler sunuyor. Bu hayat senin. Kontrolu sakın elden bırakma.

Yazar: Gülhan Akkurt

Farkındalık, Yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla dikkatinizi toplayabilmektir, Yüksek, Küreselleşme, Ürünlerin, fikirlerin, kültürlerin ve dünya görüşlerinin alış-verişinden doğan bir uluslararası bütünleşme süreci, Yüksek, Kendini Tanıma, Kişinin kendisini tanıması ve ne yönde gelişme göstermesi gerektiğinin farkına varma süreci, Çok Yüksek, Kendinle Yüzleşme, Önce kendin olmalı ve kendi eksikliklerinin farkına varmalısın, Çok Yüksek, Kişisel Gelişim, Kişinin herhangi bir alanda sahip olduğu potansiyeli biraz daha ileriye taşıması, Çok Yüksek, Kendini Bilmek, Bu stratejilerin ana iskeletini oluşturan yapının kendini bil ilkesi olması, Çok Yüksek, Sürekli Gelişim, Hayat bir yol ve bu yolu alabilmenin yolu da sonsuz gelişimden geçer, Yüksek, Online Eğitim, Kendinizi geliştirmek için mutlaka çevrim içi eğitimler alın, Yüksek, Kişisel Kontrol, Bu hayat senin Kontrolu sakın elden bırakma, Çok Yüksek, Uygulama, İstanbul İşletme Enstitüsü, başta kişisel gelişim olmak üzere birçok konuda ücretsiz eğitimler sunuyor, Yüksek
kişisel gelişim farkındalık küreselleşme kontrol çağrışım bilinç online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Sarı saçlı bir kadın kollarını kavuşturmuş sarı bir arka planın önünde duruyor. Yüzü sıcak bir gülümsemeyle aydınlanıyor ve kolyesinden sarkan bir kolye takıyor. Kadının yüzünü çerçeveleyen omuz hizasında saçları var ve kıyafetleri şık ve modaya uygun. Kameraya bakarken yüzünde memnuniyet ve güven ifadesi var. Gözleri parlak ve hayat dolu ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Sol elinde, bir web sitesinin ekran görüntüsünü gösteren bir akıllı telefon tutuyor.
5
(4)

Motivasyon 3.0 Eğitimi

8 Konu4 Saat
Uzun sarı saçlı genç bir kadın siyah bir tişört giymiş, beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Sarı saçları at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış ve yüzünü çerçeveliyor. Makyajı minimal düzeyde, doğal güzelliğinin parlamasına izin veriyor. Gözleri yumuşak mavi ve biraz da yeşil. Dudakları koyu pembe. Siyah tişörtü sade ama şık ve açık tenini tamamlıyor. Kendinden emin tavrını ve doğal güzelliğini göstererek uzun ve gururlu duruyor.Sultan Cüneyit
8080
Takım elbiseli bir adam kahverengi bir duvarın önünde dururken gülümsüyor. Beyaz bir elbise gömleği, siyah bir kravat ve siyah bir takım elbise ceketi giyiyor. Saçları gri ve kulağında bir küpe var. Dudakları yakın görünmektedir ve güçlü bir çenesi vardır. Arkasındaki duvarda, kahverengi yüzey üzerinde beyaz bir harf var. Sağ alt köşede, açık ve odak dışı bir ampul var.
Bu, şık takım elbiseli, iyi giyimli bir adamın fotoğrafı. Başı hafifçe yana eğik bir şekilde dik duruyor ve elleri ceplerinde. Yüzünde sakin, kendinden emin bir ifade var ve duruşu profesyonel ve gururlu. Takım elbisesi lacivert ve vücuduna göre dikilmiş, beyaz gömlekli ve desenli kravatlı. Kısa kahverengi saçları ve nazik bir yüzü vardır. Gözleri sanki derin düşüncelere dalmış gibi yana bakıyor. Zeki, başarılı ve kendinden emin görünüyor, her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.Faruk Ökenli
1102779
Bir kadın çerçevenin ortasındaki büyük beyaz bir beynin önünde duruyor. Açık renkli bir bluz ve koyu renk bir pantolon giymiş olan kadın ellerini göğsünün önünde kavuşturmuş. Geniş gülümsemesi ve parlak gözleri rahat ve mutlu olduğunu gösteriyor. Uzun siyah saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve siyah bir fonun önünde duruyor. Beyin beyaz ve ebruli bir dokuya sahip. Çerçevenin büyük bir kısmını kaplıyor ve ince siyah bir kenarlıkla çevreleniyor. Beynin detayları çok net ve kadın ön planda hayranlık dolu bir bakışla duruyor.
4.9
(73)

Duygusal Zeka Eğitimi

36 Konu5 Saat
Bu, koyu siyah saçlarını topuz yapmış bir kadının görüntüsüdür. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve kameradan uzağa bakıyor. Uzun kollu siyah bir üst ve beyaz bir alt giymiştir. Yüz ifadesi ciddidir ve gözleri görünmemektedir. Görüntüde başka hiçbir şey olmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor ve beden dili düşünceli olduğunu gösteriyor.Burcu Topçu Ekelik
1102779