AnasayfaBlogEvden Çalışmayla Home Office Çalışma Arasındaki Farklar
İş Hayatı

Evden Çalışmayla Home Office Çalışma Arasındaki Farklar

02 Mayıs 2020
Bir dizüstü bilgisayar ve bir telefon, siyah kenarlıklı bir beyaz tahtanın önündeki ahşap bir masanın üzerinde oturuyor. Dizüstü bilgisayarın ekranı siyahtır ve telefon yakından çekilmiştir. Yanında bir kaşıkla bir fincan kahve var. Dizüstü bilgisayarda bir klavye görülüyor ve dizüstü bilgisayarın sağ tarafında bir defter açık ve üzerinde bir kalem duruyor. Kahve fincanının benzersiz bir özelliği içine çizilmiş bir yüzdür. Masa açık renklidir ve arka plan bulanıktır.
Çalışma TürüAçıklamaAvantajları
Uzaktan ÇalışmaTeknolojik iletişim araçlarını kullanarak, evde veya ofis dışında çalışma yöntemi. Sistem, şirket tarafından belirlenir.İşverenin maliyet tasarrufu, çalışanın daha üretici ve verimli olması, zamandan tasarruf, gibi sebeplerle tercih edilir.
Home Office ÇalışmaÇalışanların işlerini evden yaptıkları bir yöntem. Genellikle geçici çalışanlar veya girişimciler tarafından tercih edilir.Ofis maliyetlerinden tasarruf, kurumsal hayatın stresinden uzaklaşma, daha özgür bir çalışma ortamı gibi sebeplerle tercih edilir.
Uzaktan Çalışma ve Home Office Arasındaki FarkUzaktan çalışma, işlerin nasıl yapılacağını belirleyen bir yaklaşım iken home office, geçici bir durum olabilir.Uzaktan çalışma daha sistemli ve planlı bir iş akışı sunarken, home office daha özgür ve esnek bir çalışma ortamı sunar.
Girişimcilik ve Home OfficeGirişimciler, genellikle serbest çalışan, yani bir işletmeye bağlı olmadan ürettiklerini, internet üzerinden dijital ortamdan satan kişilerdir.Fikirlerini özgürce hayata geçirebilme, maliyet tasarrufu, kendi işini kurma gibi sebeplerle tercih edilir.
Uzaktan Çalışmanın AvantajlarıOfis ortamı dışında çalışma, her çalışanın hayalidir.Yönetici baskısından kurtulma, kendi zamanını yönetme, daha fazla tasarruf, daha özgür olma gibi sebeplerle tercih edilir.
Home Office AvantajlarıKendi işini evden yönetme olanağı, kurumsal stresi azaltır ve üretkenliği artırır.Ofis maliyetlerinden tasarruf, kendi zamanını yönetme, esnek çalışma saatleri gibi sebeplerle tercih edilir.
Uzaktan Çalışmanın DezavantajlarıUzaktan çalışma ile sosyal izolasyon, ev ve iş hayatının çakışması gibi sorunlar yaşanabilir.İyi bir zaman yönetim ve disiplin ile bu dezavantajlar aşılabilecektir.
Home Office DezavantajlarıEvden çalışma, mesleki gelişim ve toplulukla bağlantı kurma konusunda zorluklar çıkarabilir.Online eğitimler ve sosyal etkinliklere katılmak bu dezavantajları aşılabilecektir.
Ofis Ortamının AvantajlarıOfis ortamı, çalışma disiplini, iş takibi ve kolay yan yana çalışmayı sağlar.Daha kolay iş akışı, çalışanlar arası etkileşim, kamuoyu algısı gibi sebeplerle tercih edilir.
Ofis Ortamının DezavantajlarıOfis ortamı, seyahat süresi, ofis politikası ve ev ve iş hayatı arasında denge kurma gibi zorluklar oluşturabilir.Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma gibi alternatiflerle bu dezavantajları aşılabilecektir.

Çok olağanüstü zamanlardan geçtiğimiz şu günlerde koronavirüs pandemisi ile birlikte birçok alışkanlıklarımız değişti. Alışveriş merkezleri, restoranlar, oteller ve okulların kapanmasıyla birlikte birçok işletme sanal dünyadan faaliyetlerini sürdürmeye başladı. 

Büyük plazalarda farklı faaliyetlerde çalışan milyonlarca insan home-office çalışma düzenine geçti. Diğer adı evden çalışma olan home office çalışmak artık bir ayrıcalık değil, zorunluluk halini aldı. Bir şekilde bütün iş akışı evde çalışmaya göre organize edildi. Müşterilerle görüşmeler, büyük toplantılar çevrim içi platformlar üzerinden yapılmaya başlandı. 

Kendi hayatımdan örnek vermem gerekirse bu dönem içinde salonumuz eşimin ofisi, kızımın odası ise okul oldu. Finans piyasasında çalışan eşim, tek bilgisayara 3 ayrı program yükleyerek şirket iş akışını uzaktan çalışmayla yürütüyor. Kızım ise online eğitimle okul sistemine bağlanarak eğitimini sürdürmeye çalışıyor. Yaşam alanımızı bu işleyişe göre planlamak zorunda kaldık. Mesai ve okul saatleri içerisinde onların motivasyonlarını bozmaması adına her türlü ortamı oluşturduk. 

Uzaktan çalışma, teknolojik iletişim araçlarını kullanarak, iş organizasyonu oluşturmak suretiyle, çalışanın evinde veya ofis dışında çalışma yöntemi. Uzaktan çalışma yönetmeliği ile sistem belirlenir. Şirket çalışana gerekli alt yapıyı sağlar. Uzaktan çalışanlarda işverenin sorumluluğu altındadır ve tüm haklardan yararlanır. 

Home office (evden çalışma); çalışanların işlerini evden yaptıkları bir yöntem. Gelişen teknoloji ile birlikte mesafeler ortadan kalkarak, home office çalışmak artık kolay bir yöntem haline gelmiştir. Evden çalışma için kullanılabilecek uygulamalar ile yeni iş alanları oluştu.

Uzaktan Çalışmayla Home Office Çalışma Arasındaki Fark

Uzaktan çalışma ve home office yani evden çalışma kavramları son zamanda teknolojinin gelişmesiyle birlikte günden güne trend olmuş durumda. Ancak bu iki kavram aynı şeyler değil. Uzaktan çalışma  da işlerin ne şekilde yapılacağını belirleyen bir yaklaşım varken home office çalışma geçici bir durum olabilir. 

Uzaktan çalışma durumunda şirkette olmadığınızın  tek farkı bulunduğumuz konumdur. Bütün iş planı şirket tarafından yapılmış ve size gerekli teknolojik ekipman sağlanmıştır. Zaman yönetimi kavramını çok iyi planlamanız gerekir. Bir iş ortamı ve yöneticiye bağlı olarak çalışırsınız. Çalışma ortamını kendiniz planlarsınız. Doğru ekipmanla ve verimli çalışmayla tercih edilebilir bir çalışma şeklidir. Ofiste çalışmadan tek farkı bulunduğunuz konum ve mekandır. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Home office yani evden çalışma ise daha çok geçici çalışanlar veya girişimciler tarafından tercih edilen bir çalışma şeklidir. Girişimcilik son yıllarda oldukça rağbet görmeye başladı. Kendi işini kurmak isteyenler, internet üzerinden satış yapanlar, farklı fikirler üretenler için evden çalışma daha cazip hale geldi. Bu şekilde ofis ortamının getirdiği birçok masraftan da tasarruf edilmiş oldu. Kurumsal hayatın karmaşasından bunalanların da hayallerini home office çalışmak süslüyor.

Girişimciler genellikle serbest çalışan, yani bir işletmeye bağlı olmadan ürettiklerini,  internet üzerinden dijital ortamdan satan kişilerdir. Evden çalışan girişimciler hangi işleri yapabilir diye düşünüyorsanız inanın bunun bir sınırı yok. Girişimcilik uçsuz bucaksız değişik fikirler üreterek gerekli emek ve zamanı harcayarak internet ortamından satış yapabilirler. Home office yani evden çalışan girişimciler, Enstitü tarafından verilen Girişimcilik ve Değer Yaratma Stratejileri Eğitimi alabilirler. Belli başlı girişimcilik fikirleri için şunları sayabiliriz; e-ticaret, evde reçel ve konserve yapımı, el emeği ürünler satmak, butik pasta, blog yazarlığı, fotoğrafçılık ve ev yemekleri gibi daha pek çok örnekler verilebilir.

Uzaktan Çalışmanın Avantajları 

Ofis ortamı dışında çalışma, her çalışanın hayalidir. Uzaktan çalışma sizi iş hayatının stresinden kurtarır ve her gün ofise gidip gelme telaşından kurtulursunuz. Ancak, bu şekilde çalışmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Gelin bunlara birlikte göz atalım.

  • Bu tarz çalışma sizi yönetici baskısından kurtardığı için daha üretken olursunuz. Yöneticiniz size hiçbir baskı yapmasa dahi çalışma ortamında girdiğiniz stresten kurtulduğunuz için daha verimli ve üretken düşünürsünüz.

  • Bu çalışma sistemi kişiye kendi zamanını yönetme imkanı verir. İşlerinizi planlayıp en verimli saate yapmaya başlayabilirsiniz. Hatta ofise gitmek için trafikte kullandığınız zamanı uykuda geçirmeniz de mümkündür.

  • Daha rahat hareket ettiğiniz için daha özgür olursunuz.

  • Uzaktan çalışma işveren için az maliyetlidir. Ofis malzemeleri, temizlik, yemek ve diğer giderler hesaplandığında bu çalışma tarzı çok az maliyetlidir.

  • Uzaktan çalışan kişilerde daha fazla tasarruf ederler. Günlük işe gidip gelme maliyeti, zamandan tasarruf ve ofis kıyafeti gibi gider harcamaları son bulur.

  • Kişiler rahat çalışma ortamlarından dolayı çalıştıkları kuruma daha bağlıdırlar.

  • Bu çalışma sistemi ile çevreye de katkıda bulunmuş olursunuz. Otoyol kullanımı, elektrik bedeli, dönüştürülemeyen atıklar gibi çevreyi olumsuz etkileyen unsurlar ortadan kalkar.

Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları

  • Arkadaşlarla iletişim azalması yaşarsanız. Hem sosyal hem de iş çevresindeki arkadaşlarınızla görüşmeniz azalır. Kendinizi sosyal çevreden soyutlanmış hissedebilirsiniz. Arkadaşlarınızla bir kahve içmeyi bile özlersiniz.

  • Esnek çalışma saatleri olduğundan iş ve özel hayat dengesi tamamen sizin kontrolünüzdedir.. Bunu sağlamak oldukça zor olabilir. Disiplin sağlanması zor olabilir. Hele ki evde yalnız yaşamıyorsanız ev halkı ile çalışma sınırlarını koymada zorluk çekebilirsiniz.

  • Planlı ve sistemli bir çalışma tarzı oluşturmazsanız konsantrasyon eksikliği yaşayabilirsiniz. Buda verimli çalışmanızı engeller.

  • Rahat çalışma ortamında olduğunuz için evdeki aile bireylerinin sizden beklentileri fazla olabilir. Bu nedenle iş ve aile  dengesini güzel kurmalısınız. 

Home-Office Çalışmanın Avantajları 

Home office çalışmak son zamanlarda en çok da girişimciler için tercih edilen bir çalışma şeklidir. Teknolojideki gelişmelerde bunun için her türlü imkanı sağlıyor. Evden çalışmanın avantajlarına göz atalım

  • Uyku saatleriniz uzar. Sabahları yataktan kalkmak hemen hemen hepimiz için zor gelir. Alarmınız çalar kapatırız. O beş dakikalık uyku ne tatlıdır. İşe giderken trafik eziyetinden kurtulur, yolda harcayacağınız zamanı uykuda geçirebilirsiniz. Yataktan kalkıp bilgisayar başına geçme lüksünü yaşarsınız.

  • Esnek çalışma saatlerinden dolayı kendinizi özgür hissedersiniz. Zamanınızı planlamak sadece size aittir.

  • Her sabah işe giderken yaşadığınız bugün ne giyeceğim derdi yaşamazsınız. Bir şort bir t-shirt ile hatta pijamalarınızla çalışabilirsiniz. 

  • İşe giderken pastahaneden aldığınız poğaça ile alelacele kahvaltı yapmak yerine sağlıklı bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.

  • İstediğiniz şekilde çalışma lüksünüz vardır. İster müzik eşliğinde ister sessiz bir ortamda. Her şey sizin kontrolünüzde.

  • Bütün çalışma planı sizin yönetiminizdedir. İstediğiniz şekilde işlerinizi tamamlayabilirsiniz.

  • Yol masrafı ve çalışma giderleri azalır. Kıyafet için ödediğiniz para cebinizde kalır. Öğlen yemeklerini evde yersiniz. Maliyeti azaltıp bir çok şeyden tasarruf yaptığınızı görürsünüz.

  • Kendinizi geliştirmeye daha fazla imkan bulabilirsiniz. İşlerinizi tamamlayınca online eğitimlere katılabilir, sertifika alabilirsiniz. Yeni eğitimler alarak ufkunuzu genişletebilirsiniz.

Home-Office Çalışmanın Dezavantajları

Tabi ki pek çok kişi tarafından home-office çalışmak cazip gelse de bu çalışma şeklinin bir de dezavantajları var.

  • Evde çalıştığınız ve esnek çalışma saatleriniz olduğu için kimse sizin gerçek anlamda çalıştığınıza inanmak istemez. Başta aile üyelerinin olmak üzere, genel çevrenin sizden zamanınızın bol olduğunu düşünüp bitmez istekleri olabilir. 

  • Zamanınızın bol olduğunu düşünerek sürekli bir şeyleri ertelemeye gidebilirsiniz. Sonra bir bakmışsınız zaman geçmiş, iş bitmemiş. 

  • Aile bireylerinin yaptığınız işi benimsemesini sağlamayı başaramazsanız toplantı ortasında istenmeyen müdahaleler olabilir. 

  • Dış çevreyle iletişiminiz azalır. Sürekli evden çalışan insanlarda asosyal bir hayat tarzı yerleştiği görülmüştür. Tabi zamanlamanızı doğru yapıp bunu kırmak sizin elinizde.

  • Gerekli disiplini sağlayamadığınız da aile bireyleri ile ilişkilerin ve iş düzeninizin bozulması kaçınılmazdır.

  • Evden çalıştığınız için insanlar sizi istedikleri zaman arayabileceklerini düşünürler. Oysa iş yerindeyken mesainiz bittiğinde herkes mesai bitti rahatsız etmeyim diye düşünür. Evden çalışırken mesai saatleriniz hakkında taviz vermeyin.

  • İş ve özel hayatı birbirinden ayırma disiplinine sahip olmadığınızda bütün düzenin allak bullak olduğunu görürsünüz. İş zamanında iş, eğlence zamanında eğlence yapmalısınız. Belirlediğiniz sınırların dışına çıkmayın. 

  • Ev ortamında sabit ve yüksek paralar kazanabileceğiniz iş alternatifleri yok denecek kadar azdır. 

  • Maalesef bu çalışma tarzı her ne kadar gelişmeye başlasa da çevrenizdeki insanlar evden çalışma fikrine pek saygı duymuyor. 

  • Tüm gün hareketsiz kalıyorsunuz. Masa başında bilgisayarda zaman geçirdiğiniz için hareket alanınız azaldığı için kilo almaya bile başlayabilirsiniz. İşe giderken en azından metroya, otobüse yürüyorduk. Şirket içerisinde bir hareketiniz oluyordu. Bu çalışma tarzında ev içerisinde hareketiniz sınırlı kalacaktır.

Uzaktan Çalışma, Teknolojik iletişim araçlarını kullanarak, evde veya ofis dışında çalışma yöntemi Sistem, şirket tarafından belirlenir, İşverenin maliyet tasarrufu, çalışanın daha üretici ve verimli olması, zamandan tasarruf, gibi sebeplerle tercih edilir, Home Office Çalışma, Çalışanların işlerini evden yaptıkları bir yöntem Genellikle geçici çalışanlar veya girişimciler tarafından tercih edilir, Ofis maliyetlerinden tasarruf, kurumsal hayatın stresinden uzaklaşma, daha özgür bir çalışma ortamı gibi sebeplerle tercih edilir, Uzaktan Çalışma ve Home Office Arasındaki Fark, Uzaktan çalışma, işlerin nasıl yapılacağını belirleyen bir yaklaşım iken home office, geçici bir durum olabilir, Uzaktan çalışma daha sistemli ve planlı bir iş akışı sunarken, home office daha özgür ve esnek bir çalışma ortamı sunar, Girişimcilik ve Home Office, Girişimciler, genellikle serbest çalışan, yani bir işletmeye bağlı olmadan ürettiklerini, internet üzerinden dijital ortamdan satan kişilerdir, Fikirlerini özgürce hayata geçirebilme, maliyet tasarrufu, kendi işini kurma gibi sebeplerle tercih edilir, Uzaktan Çalışmanın Avantajları, Ofis ortamı dışında çalışma, her çalışanın hayalidir, Yönetici baskısından kurtulma, kendi zamanını yönetme, daha fazla tasarruf, daha özgür olma gibi sebeplerle tercih edilir, Home Office Avantajları, Kendi işini evden yönetme olanağı, kurumsal stresi azaltır ve üretkenliği artırır, Ofis maliyetlerinden tasarruf, kendi zamanını yönetme, esnek çalışma saatleri gibi sebeplerle tercih edilir, Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları, Uzaktan çalışma ile sosyal izolasyon, ev ve iş hayatının çakışması gibi sorunlar yaşanabilir, İyi bir zaman yönetim ve disiplin ile bu dezavantajlar aşılabilecektir, Home Office Dezavantajları, Evden çalışma, mesleki gelişim ve toplulukla bağlantı kurma konusunda zorluklar çıkarabilir, Online eğitimler ve sosyal etkinliklere katılmak bu dezavantajları aşılabilecektir, Ofis Ortamının Avantajları, Ofis ortamı, çalışma disiplini, iş takibi ve kolay yan yana çalışmayı sağlar, Daha kolay iş akışı, çalışanlar arası etkileşim, kamuoyu algısı gibi sebeplerle tercih edilir, Ofis Ortamının Dezavantajları, Ofis ortamı, seyahat süresi, ofis politikası ve ev ve iş hayatı arasında denge kurma gibi zorluklar oluşturabilir, Esnek çalışma saatleri ve uzaktan çalışma gibi alternatiflerle bu dezavantajları aşılabilecektir
home-office uzaktan çalışmaevden çalışma girişimcilikhome office çalışma uzaktan çalışma
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.