AnasayfaBlogEvde SEO Nasıl Öğrenilir?
SEO

Evde SEO Nasıl Öğrenilir?

01 Şubat 2021
Farklı renklerde birden fazla ok içeren renkli bir arka plan, koyu mavi ile yazılmış SEO kelimesini işaret ediyor. En öndeki ok turuncu renkte ve yukarı doğru bakıyor, onu sağa doğru bakan kırmızı bir ok takip ediyor. SEO kelimesinin altında, diğer harflerle çevrili gri bir yüzey üzerinde kırmızı bir E harfi bulunmaktadır. Resmin sol tarafında yukarı doğru bakan mor bir ok ve aşağı doğru bakan yeşil bir ok bulunmaktadır. Sağ tarafta ise mavi bir kabloyu işaret eden mavi bir ok bulunmaktadır. Görüntü siyah bir yüzey üzerinde bir büyüteçle çerçevelenmiştir.
SEO Öğrenme YollarıSEO'nun ÖnemiSEO Uzmanı Olmanın Gereklilikleri
İnternet üzerinde yazılı ve video kaynakları, kitaplar, eğitim programlarıDijital dünyada var olmak ve üst sıralarda yer almak için gereklidirProgramlı çalışma becerisi, analitik düşünme kabiliyeti, etik kurallara uyma, araştırma- geliştirme yetisi
Pratik yapma, Kendi web sitesi açma ve uygulamaArama sonuçlarında üst sıralara yerleşmek için içeriklerin SEO uyumlu olması gerekmekteSEO dinamik bir kavram olup, sürekli değişim ve gelişim içinde olduğu için yenilikleri takip etme
Profesyonel olarak SEO hizmeti alarak öğrenmeWeb sitesi ziyaretçi sayısını ve backlink miktarına arttırmak için gereklidirSEO hizmeti vermeden önce SEO'yu tam anlamıyla bilmek
SEO Eğitimi’ne katılarak tüm detayları öğrenmeReklam ödemesi yapmaksızın, arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almayı sağlarKendi web sitenizi geliştirebilir ya da SEO uzmanı olarak, freelance veya ajanslara bağlı çalışabilirsiniz
Yenilikleri sürekli olarak takip etmek ve uygulamakEğer bir web siteniz varsa veya bir web sitesinde görev alıyorsanız, SEO öğrenmek şarttırSEO uzmanı olmak için yalnızca SEO’yu bilmek yeterli değildir
Dijital pazarlama ile ilgileniyorsanız, SEO'yu öğrenmek ve uygulamak işin ayrılmaz bir parçasıdırDijital pazarlama stratejilerinin etkili olabilmesi için SEO'ya hakim olmak gerekirÇeşitli analitik araçlara hakim olma ve SEO destekli içerik yazabilme becerisi
Kendinize ait bir web sitesi üzerinde SEO uygulamaları yaparak öğrenebilirsinizWeb sitenizin organik trafik alabilmesi için SEO uygulamaları gereklidirSEO'nun teknik kısmına hakim olmak ve algoritmalara uygun çalışmalar yapabilmek
Online SEO eğitimleri aracılığıyla bilgi edinebilirsinizWeb sitenizin daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi için SEO önemlidirÖzgün ve kaliteli içerik oluşturabilmek ve yapışıklıklık sağlayabilmek
SEO'nun temelini anlamak ve ardından gelişmiş tekniklere ve stratejilere geçmekKullanıcıların aradıklarını kolay ve hızlı bir şekilde bulabilmeleri için gereklidirArama motoru algoritmalarını sürekli takip etme ve güncel değişikliklere göre düzenlemeler yapabilmek
SEO seminerleri, webinarları ve konferanslara katılarak öğrenebilirsinizReklam ödemesi yapmadan ziyaretçi çekme ve sıralamada yükselme kabiliyetine sahip olunsun diye gereklidirWeb analitik araçları konusunda bilgili olma ve içerik yönetim sistemlerine hakim olma

Dijital dünya giderek büyüyor. Q2 Dijital 2020 raporuna göre dünya çapında internet kullanıcı sayısı 4 milyar 517 milyona, sosyal medya kullanıcı sayısı 3 milyar 805 milyona, akıllı telefon kullanıcılarının sayısı ise 5 milyar 190 milyona ulaştı. Bu rakamlar dijital dünyada var olmanın önemini gözler önüne seriyor.

Dijital dünyada var olmak ve süreklilik sağlamak için en önemli unsurun SEO olduğu su götürmez bir gerçek. Ancak SEO şu tür siteler için şarttır şeklinde bir sınıflandırma yapmak doğru değil. Dijital dünyada var olmak isteyen her platform için SEO olmazsa olmaz. Bunun sebebini SEO’ nun tanımını yaptıktan sonra daha net açıklayabileceğiz.

SEO Nedir?

Google başta olmak üzere tüm arama motorları açıldığı günden itibaren bir internet sitesinin gelişimini ve trafiğini takip eder. Arama motorlarının algoritmaları, bir sitenin popülerliğini ise siteyi ziyaret edenlerin sayısı ve site hakkında yapılan bilgilendirme ve link paylaşımlarından anlar.

Başka bir deyişle arama motorları algoritmaları temelde 3 konuyu irdeleyerek web sitelerini sıralar.

  • Uygunluk: Web sitesi ve içerikler kullanıcıların arama yaparken kullandığı anahtar kelimelere uyumlu olmalıdır. Örneğin; "kolay tatlı tarifleri" anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan bir arama sonucunda, bu anahtar kelimeleri içeren bir spor sayfası ile karşılaşılıyorsa, içeriğin anahtar kelimelerle uyumlu olmadığı anlaşılır. Bu da arama yapan kişiye aradığı sonucu vermeyecektir. Kullanıcıları yanlış yönlendirmenin algoritmalar tarafından affedilmediği unutulmamalıdır. Bu tür sitelerin arama sonuç sayfasında üst sıralara yerleşme imkanı yoktur.

  • Yetki: Arama motorlarının, içeriğin güvenilir ve doğru bir içerik olup olmadığını saptama sistemidir. Bir sayfanın yetkili olduğu, diğer sayfalar tarafından o sayfaya verilen bağlantı sayısı ile anlaşılır. Diğer sayfalar tarafından verilen bu bağlantılar backlink olarak adlandırılır, ve backlink sayısı sayfanın ne denli yetkili olduğunu belirler.

  • Kullanışlılık: Bir içerik uygun ve yetkili olabilir. Ancak bu üst sıralarda yer almak için yeterli değildir. İçeriğin aynı zamanda kullanışlı olması gerekir.

Tüm bu kurallara uygun içeriği bulmak için, içerik hakkında şu sorular sorulmalıdır:

  • İçerik kullanıcıların yaşantısını kolaylaştırıyor mu?

  • Bu içerikte ürün veya hizmete dair yeni olan ne var?

  • Kullanıcılarda başkalarıyla paylaşma arzusu uyandırıyor mu?

  • İçerik teknik olarak SEO uyumlu mu?

Web sayfalarının ve içeriklerin, tüm bu kurallara uygun olarak hazırlanması ise SEO olarak adlandırılır. Açılımı Search Engine Optimization olan bu sözcük, Türkçeye Arama Motoru Optimizasyonu olarak çevrilir. Web sitelerinin reklam ödemesi yapmaksızın, tamamen ziyaretçi sayısı ve backlink miktarına göre SERPlerde üst sıralarda yer almasını sağlar.

SEO Nasıl Öğrenilir? SEO Öğrenmek Zor Mu?

SEO, bir cümle ile tanımlanabilse de özünde karmaşık bir kavramdır. Yalnızca tanımını veya SEO uyumlu bir içeriğin nasıl yazılacağını bilmek SEO kavramına hakim olmak anlamına gelmez. Bu şekilde ancak SEO ne demek sorusunu cevaplayabilirsiniz.

Tüm detaylarıyla SEO öğrenmek için internet üzerinde birçok kaynak mevcuttur. Yazılı kaynakların yanı sıra videolar da SEO öğrenme esnasında oldukça yardımcı olacaktır. İnternet dışında, bu konuda yazılmış kitaplar da bulunmaktadır. Bu kaynakların her birinden yararlanarak kendi kendinize SEO öğrenebilirsiniz.

Ancak SEO’nun kafa karıştırıcı bir kavram olduğu düşünülünce, eğitim almak işleri çok daha kolaylaştıracak ve öğrenme sürecini kısaltacaktır. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen SEO Eğitimi’ne katılarak tüm detayları öğrenebilirsiniz. Bir yol gösterici, SEO öğrenme aşamasında maksimum fayda sağlayacaktır.

SEO analiz gerektiren bir kavramdır. Bu yüzden ister eğitim alın, ister kendi kendinize öğrenin, en önemlisi bol bol pratik yapmaktır. Kendinize bir web sitesi açarak kaynaklardan edindiğiniz bilgileri bu site üzerinde uygulamanız en iyi öğrenme yollarından biri olacaktır.

Web siteniz için profesyonel olarak bu işi yapan kişi veya ajanslardan SEO hizmeti almanız da mümkündür. Ancak bu hizmetin ücretsiz olmayacağını belirtmek gerekir.

SEO’yu öğrendiğiniz taktirde kendi web sitenizi geliştirebilir ya da SEO uzmanı olarak, freelance veya ajanslara bağlı çalışabilirsiniz.

SEO uzmanı olarak çalışmak için yalnızca SEO’yu bilmek yeterli değildir. SEO uzmanları

  • Programlı çalışma becerisi,

  • analitik düşünme kabiliyeti,

  • Etik kurallara uyma,

  • Araştırma- geliştirme yetisi gibi özelliklere sahip olmalıdırlar. Çünkü SEO dinamik bir kavramdır, sürekli değişim ve gelişim içerisindedir. Başarılı bir SEO uzmanı olmanın yolu, yenilikleri takip etmekten geçer.

SEO Neden Gerekli? Kimler SEO Öğrenmeli?

SEO, dijital dünyada faaliyet gösteren ve gelişimi amaçlayan tüm siteler için gereklidir. İnternet sitesi ve sitedeki içerikler ne kadar SEO uyumlu olursa, site arama motorlarında o derece üst sıralara çıkacaktır. Eğer bir web siteniz varsa veya bir web sitesini geliştirmek için çalışıyorsanız SEO kavramı tam hayatınızın ortasında duruyor demektir. Çünkü amacınız sitenizin ziyaretçi trafiğini arttırmak ve arama motorları sonuç sayfalarında en üst sıralara çıkmaktır.

Arama motorları düzenli olarak sitenizi incelemeye tabi tutar. Bu incelemeler sırasında 200'den fazla kriter kullanırlar. Etiketlerin doğru kullanımı, anahtar kelime yoğunluğu, yazım kuralları, içerik uzunluğu bu kriterlerden sadece birkaçıdır.

SEO bilmeniz sitenizi ve içeriklerinizi bu kurallara uygun düzenleyebilmeniz için çok önemlidir. Peki kimler SEO öğrenmeli?

  • İşletmelere ait e-ticaret web sitelerini yönetenler

  • Web sitesine organik ve düzenli ziyaretçi çekmek isteyenler

  • Dijital pazarlamaya ilgi duyanlar

  • Freelance veya ajanslarda SEO uzmanı olarak görev yapmak isteyenler

SEO Eğitiminde Konu Başlıkları

SEO çeşitli kaynaklar yardımıyla kendi kendinize de öğrenebileceğiniz bir konudur. Ancak eğitim almak hem öğrenmenizi kolaylaştıracak hem de aklınızda soru işaretleri kalmasına izin vermeyecektir. Yazılı kaynakların öğretme sistemi veya online eğitimler esnasında ana hatlarıyla

  • SEO’nun ne olduğunu,

  • İnternet arama motorlarının nasıl çalıştığını,

  • Dijital pazarlamada SEO’nun önemini,

  • Site başlıklarının nasıl yapılandırılacağını,

  • Sitelerde başlık ve anahtar kelimelerin nasıl kullanılacağını,

  • Yönlendirilen ve bulunamayan sayfaların ne olduğunu ve önemini,

  • Site hızının neden önemli olduğunu ve optimizasyonun nasıl yapılacağını,

  • Mobil SEO’nun tanımını ve ne işe yaradığını,

  • İçeriğin nasıl hazırlandığını ve kaliteli içeriğin ipuçlarını,

  • Anahtar kelime seçiminde metriklerin neler olduğunu ve kullanılacak araçları,

  • Off-page optimizasyonun anlamını ve nasıl uygulandığını,

  • Kaliteli url inşa etmeyi ve backlink oluşturmanın temellerini,

  • Zararlı backlinklerin nasıl temizleneceğini,

  • Google Analytics ve Screaming Frog ile SEO ilişkisinin nasıl kurulacağını ve metriklerin nasıl okunacağını öğrenmiş olacaksınız.

İnternet üzerinde yazılı ve video kaynakları, kitaplar, eğitim programları, Dijital dünyada var olmak ve üst sıralarda yer almak için gereklidir, Programlı çalışma becerisi, analitik düşünme kabiliyeti, etik kurallara uyma, araştırma- geliştirme yetisi, Pratik yapma, Kendi web sitesi açma ve uygulama, Arama sonuçlarında üst sıralara yerleşmek için içeriklerin SEO uyumlu olması gerekmekte, SEO dinamik bir kavram olup, sürekli değişim ve gelişim içinde olduğu için yenilikleri takip etme, Profesyonel olarak SEO hizmeti alarak öğrenme, Web sitesi ziyaretçi sayısını ve backlink miktarına arttırmak için gereklidir, SEO hizmeti vermeden önce SEO'yu tam anlamıyla bilmek, SEO Eğitimi’ne katılarak tüm detayları öğrenme, Reklam ödemesi yapmaksızın, arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almayı sağlar, Kendi web sitenizi geliştirebilir ya da SEO uzmanı olarak, freelance veya ajanslara bağlı çalışabilirsiniz, Yenilikleri sürekli olarak takip etmek ve uygulamak, Eğer bir web siteniz varsa veya bir web sitesinde görev alıyorsanız, SEO öğrenmek şarttır, SEO uzmanı olmak için yalnızca SEO’yu bilmek yeterli değildir, Dijital pazarlama ile ilgileniyorsanız, SEO'yu öğrenmek ve uygulamak işin ayrılmaz bir parçasıdır, Dijital pazarlama stratejilerinin etkili olabilmesi için SEO'ya hakim olmak gerekir, Çeşitli analitik araçlara hakim olma ve SEO destekli içerik yazabilme becerisi, Kendinize ait bir web sitesi üzerinde SEO uygulamaları yaparak öğrenebilirsiniz, Web sitenizin organik trafik alabilmesi için SEO uygulamaları gereklidir, SEO'nun teknik kısmına hakim olmak ve algoritmalara uygun çalışmalar yapabilmek, Online SEO eğitimleri aracılığıyla bilgi edinebilirsiniz, Web sitenizin daha fazla kullanıcıya ulaşabilmesi için SEO önemlidir, Özgün ve kaliteli içerik oluşturabilmek ve yapışıklıklık sağlayabilmek, SEO'nun temelini anlamak ve ardından gelişmiş tekniklere ve stratejilere geçmek, Kullanıcıların aradıklarını kolay ve hızlı bir şekilde bulabilmeleri için gereklidir, Arama motoru algoritmalarını sürekli takip etme ve güncel değişikliklere göre düzenlemeler yapabilmek, SEO seminerleri, webinarları ve konferanslara katılarak öğrenebilirsiniz, Reklam ödemesi yapmadan ziyaretçi çekme ve sıralamada yükselme kabiliyetine sahip olunsun diye gereklidir, Web analitik araçları konusunda bilgili olma ve içerik yönetim sistemlerine hakim olma
SEO SEO nedir SEO nasıl öğrenilir SEO neden önemlidir SEO eğitimi web sitesi arama motoru optimizasyonu seo analiz
Buket Sağdinç
Buket Sağdinç
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu. Yaklaşık 15 yıldır profesyonel olarak dalgıçlık yapıyor ve çalışma hayatının çoğu turizm sektörü içerisinde geçti. Araştırmayı, öğrenmeyi ve öğrendiklerini aktarmayı keyifli buluyor. Şu an İstanbul İşletme Enstitüsü’nün yanı sıra bir kaç dijital içerik ajansında yazar olarak çalışmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat