Bazı insanları gördüğümüzde ‘’Ne kadar özgüvenli ne güzel sunum yapıyor ben asla onun gibi sunamam’’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Oysa etkili sunum yapmak aslında eğitimini alabileceğiniz ve öğrenebileceğiniz bir beceridir.
Sunum özünde, var olan bir içeriği karşı tarafa aktarmaktır. Etkili sunum ise aktardığınız bilginin karşı tarafa doğru ve başarılı bir şekilde geçebilmesidir. Eğer etkili sunum yapamazsanız paylaştığınız içerik ne olursa olsun, karşı taraf anlayamadığı için boşa gitmiş olur. Bu sorunu yaşamamak için etkili sunum teknikleri için basit birkaç yöntem uygulayarak siz de başarılı olabilirsiniz.
Temelde etkili sunumun özü, anlattığınız içeriğin bir çocuğun dahi anlayabileceği kadar sade ve basit olmasında gizlidir. Sadelik ve basitlik hem içeriğinizde hem de sunum dilinizde olması gereken bir özelliktir. Sade olunca başarılı bir sunum olmaz diye düşünüyor olabilirsiniz ama unutmayın ki önemli olan konuyu ne kadar iyi bildiğinizi göstermek değildir, önemli olan hiçbir şey bilmeyen bir dinleyicinin dahi sizi anlayabilmesidir.
Kimi zaman etkili bir sunum yapmak istediğimizde, vereceğimiz bilginin çok önemli olduğunu bu sebeple bizim nasıl göründüğümüzün bir önemi olmadığını düşünebiliriz. Oysa bu koca bir yanlıştır. İnsanlar sizi dış görünüşünüzle ağırlayıp verdiğiniz bilgilerle uğurlayacaktır. Korkmayın, sadece temiz ve özenli olmanız da yeterlidir.
Mutlaka sunum yapacağınız yerde önceden hazır olun ve tüm kontrollerinizi tamamlayın. Açılmayan bir slayt ya da çalışmayan bir mikrofon sizi sunum sırasında telaşa sokabilir. Sunumunuzu birkaç farklı formatta kaydetmek kurtarıcı bir yöntemdir. Ve size tavsiyemiz, ister CD ister taşıyıcı bellek sunumu neye alırsanız alın ve garanti olarak kendinize mail de atmanızdır.
Kendiniz için bütün sunumun tek bir kâğıda basit bir özetini hazırlayın. Bu özetin varlığı size kendinizi güvende hissettirecektir. Unuttuğunuz bir şey olduğunda ise bunu belli etmemeye çalışarak devam edin. Kimse o bilgiyi atladığınızı fark etmeyecek merak etmeyin.
Anlattığınız konu her ne olursa olsun ek görsellere sahip olmak çok etkili bir yoldur. Bu broşür, katalog ya da slayt gösterisi olabilir. Anlatacağınız içeriğin bol görselli şekilde karşı tarafa aktarılması sizin eksiklerinizi kapatırken, karşı tarafın daha çok bilgi edinmesini sağlar.
Mikrofon kullanıyor olmanız herkesin sizi duyduğu anlamına gelmeyebilir. Normalde sesiniz kısık dahi olsa biraz çabalayın. Sesinizi duyuramazsanız dinleyicilere anlattıklarınız maalesef ninni gibi gelecektir.
Sizin belki aylarca çabalayarak öğrendiğiniz bir bilginin tamamını dinleyicinin yirmi dakikada öğrenmesini beklemek hayal kırıklığı olacaktır. Bilgiyi süzerek, özet şekilde anlatmaya çalışın. Eğer size soru sorularak ek bilgi istenirse detaya girebilirsiniz.
Öncelikle sakin olun ve derin bir nefes alın. Sunumu siz yönetiyorsunuz. İnsanların araya girmesine izin vermeyin. Araya girenler olursa ‘’Katkılarınız için teşekkür ederim ama sunumun bütünlüğü için soru ve yorumlarınızı sunum bittiğinde iletebilir misiniz?’’ şeklinde bir uyarı yapmak herkesin sessizce sizi dinlemesini sağlayacaktır.
Öncelikle sorulan her soruyu bilmek zorunda değilsiniz. Cevap vermeye sorulan soru için teşekkür ederek başlarsanız bu size düşünme süresi verecektir. Eğer cevabı hiç bilmiyorsanız dinleyicinin güzel bir noktaya değindiğini ve konu hakkında detaylı çalışmalar yaparak sonrasında cevap verebileceğinizi söyleyebilirsiniz. Son olarak, doğal olun ve kendinize güvenin. Sizi o sunumu yapmaya kadar getiren birikiminizin farkında olun. Siz bunu hak ettiniz. Şimdi bunu gösterme zamanı!
Yazar: Merve Çetin