AnasayfaBlogEtkili Motivasyon Teknikleri
Motivasyon

Etkili Motivasyon Teknikleri

23 Mayıs 2019
Kollarını gökyüzüne doğru açmış bir kadın sahilde durmaktadır. Beyaz bir elbise giymiş ve uzun, dalgalı kahverengi saçları var. Yüzünde huzurlu bir ifade var ve gözleri derin düşüncelere dalmış gibi kapalı. Arka planda güneş batıyor ve gökyüzü güzel bir renk karışımı. Kum yumuşak ve altın sarısı, deniz ise sakin. Kadın kendi dünyasındaymış gibi görünüyor ve sanki bir dua ya da meditasyonun ortasındaymış gibi kollarını kaldırmış.
Motivasyon TürüTanımÖneriler ve İpuçları
Dış MotivasyonDış etmenlere bağlı olarak değişen motivasyon türüdür.Kişinin etrafındaki etmenlere odaklanmadan önce, kendi iç dinamiklerini anlaması ve geliştirmesi gerekir.
İç MotivasyonKişinin içsel durumuna ve hedeflerine bağlı olarak gelişen motivasyon türüdür.Kişinin hayatındaki problemleri fırsat olarak görmesi ve her durumda çözüm arayışında olması önerilir.
Kendine inanmakKişinin yeteneklerine, başarısına ve hedeflerine ulaşabilme becerisine olan inanç durumdur.Kişinin kendine olan inancını arttırmak için gerçekçi hedefler belirlemesi ve başarabileceğine dair güçlü bir inanca sahip olması gerekir.
HedeflerKişinin ulaşmayı amaçladığı sonuçlardır.Hedeflerin açık, somut ve gerçekçi olması önerilir, bu hedefler kişinin yolunu aydınlatır.
Çözümcü düşünmekKarşılaşılan problemlere karşı çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemektir.Kişinin karşılaştığı sorunları çözme becerisi, iç motivasyonunu ve başarı olasılığını artırır.
Esnek düşünmekFarklı durum ve problemlere karşı geniş bir perspektiften bakabilmeyi ifade eder.Kişinin sınırlı bir bakış açısına sahip olmaması, ona hayata karşı geniş bir perspektif kazandırır.
Pozitif düşünmekOlayları ve durumları pozitif bir açıdan değerlendirmektir.Pozitif düşünmek, kişinin motivasyon seviyesini arttırır ve daha başarılı olmasını sağlar.
KararlılıkBir hedefe ulaşmak için sürekli ve tutarlı bir şekilde çaba göstermektir.Hedeflere ulaşmada kararlılık, başarının en temel taşlarından birisidir.
İnançKişinin başarabileceğine dair tutum ve inanışlarıdır.İnanmak başarmanın yarısıdır. Her zaman için inançlı olunmalıdır.
BaşarıHedeflere ulaşılmış olma durumudur.Başarı, içsel motivasyonun yüksek olması durumunda daha kolay elde edilir. Unutulmamalıdır ki, her başarının altında güçlü bir motivasyon yatar.

Motivasyon kelimesi bir diğer anlamı ile güdülenme, dilimize Latince “motive” kelimesinden geliyor. Motivasyon, insanın düşüncelerini, umutlarını, inançlarını etkinleştirerek, hedeflere ulaşmamız için bizi eyleme geçiren içsel bir güçtür.

Yaşantımız içerisinde iki farklı motivasyon türü karşımıza çıkar. Bunlar dış motivasyon ve iç motivasyondur.

Dış Motivasyon

Dış motivasyona sahip insanlar, hayatın olağan akışı içerisinde karşısına çıkan her zorlukta, olumsuzlukların asıl nedenini bir dış faktöre bağlarlar. Her zaman kendilerini değiştirmek değil de etrafını değiştirmek için çaba sarf ederler. Örneğin; bu insanlar için havanın kapalı olması, onların motivasyonlarının düşmesi, üretkenliklerinin azalması için yeterli bir sebeptir.

Dış motivasyona sahip insanlar şunu düşünmelidir. “Havanın kapalı olması neden insanlar ile olan ilişkimi etkilesin?” Bu düşünce tarzı ile kendi iç dünyalarında sorgulama eyiliminde olmalıdırlar.

İçsel Motivasyon

İçsel motivasyona sahip insanlar karşısına çıkan problemleri hayatının geri kalanı için bir fırsat olarak görürler. Bu insanlar için hayatlarında yaşadıkları her olay başarı koridorlarına açılan bir kapı niteliğindedir. Problemlerin büyüklüğü,zorluğu karşısında dış etmenleri suçlamak yerine her zaman çözüm yolları arama gayreti içerisindedirler. Başarı veya başarısızlığı sürekli olarak kendi içlerinde sorgularlar. İçsel motivasyona sahip olan insanların hayatta başarılı olma şansları çok daha yüksektir. 

Etkili Motivasyonun Sırları 

Etkili motivasyona ulaşmak için hedef belirleme büyük bir etkendir, hedefler açıkça tanımlanmış olmalı ve gerçeklikten uzak olmamalıdır. Hayatımızda belirlediğimiz hedefler yolumuza ışık tutarak bizi yönlendirirler. Bir hedef belirlendiğinde yapılan bütün eylemler o hedef üzerinde yoğunlaşmış olmalıdır. Enerjimiz, bilgimiz, azmimiz kesin bir kararlılık ile hedefimize ulaşmak için kullanılmalıdır.

Etkili motivasyona ulaşmak için olmazsa olmaz belli başlı unsurlar vardır:

  • Kendine inanmak

  • Hedefler

  • Çözümcü düşünebilmek

  • Esnek düşünebilmek

  • Pozitif düşünebilmek

  • Kararlılık

Etkili motivasyona ulaşmak için kendine inanmak çok önemlidir. Kişinin ilk olarak bir amaç uğrunda çabalayacağına, o amacı elde edeceğine kendi iç dünyasında inanması gerekir. “Ben bu işi yapacağım.” cümlesini özümsemeli ve içselleştirmelidir. Daha sonra belirlenen hedef açık, somut ve gerçekliğe yakın olmalıdır. Hedefe giden yolda zaman yönetimi ve asla pes etmemek kişinin kendine daha çok inanmasını sağlar.

Hedefe doğru yol alırken, karşımıza çıkan sorunları bir fırsat olarak görmeli ve bu sorunları aşmak için gerekli olan çözümleri belirlemeliyiz. Esnek düşünebilmek, insanın hayata bakış açısını belirler. Örneğin, ağaca bakan bir insan, ormanı göremiyor ise hayata bakış açısı dardır. Verilen örnekte bahsedildiği gibi hayata bakış açımız sınırlı kalmamalıdır.

Pozitif Düşünmek

etkili motivasyon elde etme yolunda pozitif düşünebilmenin payı oldukça fazladır. pozitif düşünmek, hayatımız içerisinde gelişen olaylara karşı etkilenme ve davranışlarımızı da değiştirmektedir. başarılı insanlara bakıldığında hayatları içerisinde her zaman pozitif düşünce eğilimindedirler. yaşam içindeki sorunları karamsarlık ile karşılamaktansa pozitif düşünerek yenilikçi çözümler ortaya koyarlar.

Yaşam yaptığımız davranışların yansımasıdır ve evren daima bizim ona verdiklerimizi fazlasıyla geri verir. Bu nedenle daha fazla sevgi istiyorsak daha çok sevmeliyiz, daha fazla şefkat istiyorsak daha çok şefkatli olmalıyız, saygı istiyorsak, insanlara daha fazla saygı göstermeliyiz. Unutmayın, yaşam bir tesadüf değil yaptıklarımızın aynasıdır.

Kararlılık

Kararlılık, etkili bir motivasyonun en temel taşlarından birisidir. Hedef doğrultusunda sabır ile ilerlenmelidir. Öz güvenimizi iç mesajlarımız ile yönlendiririz. İç mesajlara dikkat edilmelidir. Olumsuz mesajları değiştirmeli ve yerlerine olumlu mesajlar eklemeliyiz. İç konuşmalarımız ile kendimizi bilemeli ve daha güçlü daha kararlı bir hale getirmeliyiz.

Başarı imkansız değil öncelikle bu fikir benimsenmelidir. Başarı yolculuğunda atılan ilk adım kadar son adım da önemlidir. Hedef doğrultusunda her zaman bir hareket bir eylem içerisinde olunmalıdır. Hayat içersinde herhangi bir başarıyı elde etmek için tek engel insanın kendisidir. İçsel motivasyon ne kadar yüksek olursa en aşılmaz engeller bile gözünüze kolay görünür, sorunlar zorlanılmadan aşılır ve başarıya ulaşılır.

Etkili bir motivasyon elde etmek için inanç etmeni geri planda kalmamalıdır. Her zaman söylenen bir söz vardır. “İnanmak başarmanın yarısıdır.” İnanmaktan asla vazgeçmeyin.

Yazar: Enes Kızıltan

Dış Motivasyon, Dış etmenlere bağlı olarak değişen motivasyon türüdür, Kişinin etrafındaki etmenlere odaklanmadan önce, kendi iç dinamiklerini anlaması ve geliştirmesi gerekir, İç Motivasyon, Kişinin içsel durumuna ve hedeflerine bağlı olarak gelişen motivasyon türüdür, Kişinin hayatındaki problemleri fırsat olarak görmesi ve her durumda çözüm arayışında olması önerilir, Kendine inanmak, Kişinin yeteneklerine, başarısına ve hedeflerine ulaşabilme becerisine olan inanç durumdur, Kişinin kendine olan inancını arttırmak için gerçekçi hedefler belirlemesi ve başarabileceğine dair güçlü bir inanca sahip olması gerekir, Hedefler, Kişinin ulaşmayı amaçladığı sonuçlardır, Hedeflerin açık, somut ve gerçekçi olması önerilir, bu hedefler kişinin yolunu aydınlatır, Çözümcü düşünmek, Karşılaşılan problemlere karşı çözüm odaklı bir yaklaşım sergilemektir, Kişinin karşılaştığı sorunları çözme becerisi, iç motivasyonunu ve başarı olasılığını artırır, Esnek düşünmek, Farklı durum ve problemlere karşı geniş bir perspektiften bakabilmeyi ifade eder, Kişinin sınırlı bir bakış açısına sahip olmaması, ona hayata karşı geniş bir perspektif kazandırır, Pozitif düşünmek, Olayları ve durumları pozitif bir açıdan değerlendirmektir, Pozitif düşünmek, kişinin motivasyon seviyesini arttırır ve daha başarılı olmasını sağlar, Kararlılık, Bir hedefe ulaşmak için sürekli ve tutarlı bir şekilde çaba göstermektir, Hedeflere ulaşmada kararlılık, başarının en temel taşlarından birisidir, İnanç, Kişinin başarabileceğine dair tutum ve inanışlarıdır, İnanmak başarmanın yarısıdır Her zaman için inançlı olunmalıdır, Başarı, Hedeflere ulaşılmış olma durumudur, Başarı, içsel motivasyonun yüksek olması durumunda daha kolay elde edilir Unutulmamalıdır ki, her başarının altında güçlü bir motivasyon yatar
etkili motivasyon içsel motivasyon dış motivasyon iç motivasyon hedef belirleme başarı kararlılık pozitif düşünme motivasyon
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.