AnasayfaBlogEtkileyici Kısa Film Senaryoları
Nedir?

Etkileyici Kısa Film Senaryoları

06 Temmuz 2020
Bir kadın elinde bir dizüstü bilgisayar ve kalemle masada oturmaktadır. Çizgili bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve saçları kahverengi ve dalgalı. Arka planda kırmızı ve beyaz çizgili bir bayrağın yakın çekimi görülüyor. Ayrıca bir kişinin ağzı, bir kravat, bir kişinin poposu ve iki farklı siyah-beyaz çizgili nesne de yakın plandadır. Bayrağın yakın çekimi siyah ve kırmızı çizgili bir yüzeyle çerçevelenmiş. Kadın odaklanmış ve kararlı görünüyor.
Kısa Film ÖzellikleriKısa Film Senaryosunun ÖzellikleriÖrnek Kısa Film: Empty
Festivallerde gösterilir, geniş kitlelere ulaşması zorYalın anlatı yapısında ve özgünAnoreksiyayı ele alır, beklenmedik son
Genellikle öğrencilere hitap eder, yarışmalarda yer alırİyi kullanılan zaman, hızlı olay akışı2015 yapımı, süresi 8 dakika
İzleme nedeni genellikle filmin anlattığı hikayeTek bir öykü yapısı, diyalogsuz da olabilirAnoreksiyayı kişisinin ruh haline gönderme yaparak başlar
Kısa süreli olup, olayı hızla anlatma gerekliliğiAna konu ve tema belirlenir, ayrıntı verilmezDidaktik olmayan çarpıcı bir üslup kullanılır
Teknik ve senaryo kullanımı ile etkileyicilik kazanırInandırıcılık ve tutarlılık önemlidirİzleyiciye beklenmedik bir son sunar
Özgün ve yaratıcı fikirlere sahip olabilirSinopsis yazılır, öykünün başlangıcı, gelişimi ve sonu açıklanırHastalığın kişiye olan etkisini net bir şekilde anlatmaktadır
Kısa film sektörünün özgürlüğünden doğan çeşitlilikSenaryo yazarının özgünlüğünün yansıtılmasına olanak sağlarBaskı ve kontrol temasını işler
Ödüllü kısa filmler ve izlenmesi gereken kısa filmler mevcutturSenaryo ve tema üzerine inşa edilmiştirAkışın beklenmedik bir yöne gitmesi ile dikkat çeker
Görülmeye değer ürünler üretebilirKendi tarzınızı ortaya çıkarabilirBireysel ve toplumsal meseleleri ele alır
Gelişen sinema sektörünün önemli bir parçasıKısa film senaryo yazma becerileri geliştirilebilirToplumsal bir konuya çarpıcı bir üslup ile değinir

Sinema sektörü var olduğundan bu yana uzun metraj filmler ile anılmış ve sevilmiştir. Oysaki uzun metraj filmlerle beraber kısa filmler de bu alanın önemli bir parçasını oluşturuyor. Genellikle festivaller aracılığıyla izleyici ile buluşan kısa film, bu yüzden geniş kitlelere ulaşamayabiliyor. Bu durum da kısa filmlerin, adını duymamızı zorlaştırıyor. Yine de hem kısa filmler hem de kısa film senaryoları, yalın anlatı yapıları ve özgünlükleriyle sinemanın değerli bir alanını oluşturuyor. 

Kısa filmlerin gözlerden uzak durumu, son yıllarda  kısa film yarışmaları ve festivallerle giderilmeye çalışılıyor ve bu alanda öğrencilere de çeşitli fırsatlar sunuluyor. Bununla beraber kısa film yarışması, alışılmış olan uzun metraj film yarışmaları kadar ses getirmiyor. Bu eksikliğin giderilmesi, kısa film sektörünü ve çalışanlarını da elbette canlandıracaktır. 

Kısa film sektörüne şöyle bir baktıktan sonra, kısa film yapısının önemli bir kısmını oluşturan senaryoya da bakmak gerek. Yazıda da bahsedeceğimiz üzere kısa filmler, teknik ve senaryo ile etkili bir anlatıya sahip oluyor. Bir kısa filmi izleme nedenimiz çoğu zaman filmin ne anlatacağına bağlıdır. Bu yüzden de senaryo, kısa filmin farklılığına vurgu yapacak niteliğe sahip olabiliyor. Kısa film yapımı, kısa film senaryoları, uzun metraj filmden ayrı olarak verilen süreyi iyi kullanma üzerine tasarlanır. Bu alandaki etkileyici kısa filmler de senaryo ve tekniği ile kullanarak izleyiciyi etkisi altına alabiliyor. 

İlgili Eğitim: Kısa Film Yapımı

Kısa Film Senaryoları Nasıl Yazılır?

Senaryonun, filmlere olan olumlu-olumsuz katkısı üzerine yazılıp çizilen pek çok metne, içeriğe denk gelmişsinizdir. Biz bu tartışmalardan uzak, senaryonun teknik anlatım ile olan ilişkisine fazla girmeden, kısa film anlatılarına bir bakalım. 

Kısa film senaryosu, kısa filmin süresi ile uyumlu ve tutarlı olur. Genellikle en fazla 40 dakika süresi olan kısa filmler, yalın ve tek bir öykü yapısına sahiptir. Uzun metrajın, uzun zamana yaydığı öyküyü, kısa filmde hemen anlatabilmelisiniz. İlk sahneden başlayarak olayın akışana yönelik bir aksiyon, durum ortaya çıkabilmelidir. Kısa film senaryoları; diyalog, sahne, dekor, mekân, zaman ve karakter kurgusu üzerine inşa edilebilir. Tek bir diyalog olmadan dahi etkileyici ve farklı bir iş ortaya çıkabilirsiniz. Burada karakter, olay ve olayın işlenişi devreye girer ve diyalogdan daha iyi bir netice doğurabilir. 

Senaryo yazarken ana konu ve temanın belirlenmesi, süreç için daha sağlıklı olur. Aklınıza gelen her şeyi dahil etmekten ziyade bir konu ve tema seçimi, işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Örneğin, konu işsizlik ise tema işsizlik, kişiyi değiştirir, işsizlik toplumu da etkiler gibi cümlelerden seçilebilir. Konular genel olsa da temalar işleniş açısından türetilebiilr. Tema seçildikten sonra, sinopsis( taslak öykü) yazılır. Sinopsiste; tema, öykünün işleniş yapısı, olay örgüsü, zaman, mekân ve karakter yer alır. Sinopsis yazımında ayrıntılara yer verilmez, öykünün başlangıcı, gelişimi ve sonu açıklanır. 

Kısa film gibi belirli bir zaman sınırı olan anlatılarda, öykünün tutarlı ve inandırıcı olması gerekir. Buradaki inandırıcılık gerçeğe dayalı olmak değil, öykünün akışına kendimizi bırakabilmemizdir. Sınırlı bir zamanı olan kısa film senaryosunun yan öykülere vakit harcaması doğru olmaz. Bundan dolayı kısa filmler, merkezine tek öyküyü alarak akışı hızlandırır. Senaryonun tema üzerine inşa edilmesiyle asıl vurgulanmak istenen anlatı da ortaya çıkar. 

Kısa film senaryoları, hem kısa film sektörünün sağladığı özgürlük neticesinde hem de senaryo yazarının kendi özgünlüğü yansıtması açısından başarılı hale geelebiliyor. Özellikle yönetmen ve senaryo yazarlığı açısından, kısa filmlerde kendi tarzınızı ortaya çıkabilirsiniz. Senaryonun başarılı ulaşması ve kendi tarzınızı yansitmak açısından da yazma becerilerinizi geliştirebilir ve  kısa film senaryolarına göz atabilirsiniz.

Etkileyici Kısa Filmler

Uzun metraj filmler de olduğu gibi kısa film sektörü de görülmeye değer ürünler üretmiştir. Daha önce listesi yapılmış olan ödüllü kısa filmler ve izlemeniz gereken kısa filmler yazılarına da göz atarak kısa filmlere giriş yapabilirsiniz. Bu yazımızda ise etkileyici senaryoya sahip kısa filmleri listeledik. 

Empty- 2015 

Kısa film senaryoları, özgün nitelikte olabileceği gibi toplumsal meseleler üzerine de yazılabilir. Bunun güzel örneklerinden birini 2015 yapımı Empty kısa filmi göstermektedir. 8 dakikalık kısa film, anoreksiya hastalığının kişiye olan baskısını merkeze alıyor. Empty, ilk sahnesinde kişinin ruh hâline bir gönderme yapan girişle başlıyor ve senaryonun ilerleyen kısmında diyaloglarla asıl meseleyi bizlere gösteriyor. Filmin sonunda ise izleyicinin beklemediği bir durum ortaya çıkıyor ve anoreksiyanın kişiye olan etkisine tanık oluyorsunuz.

Empty, hem akışın farklı bir yöne gidebilmesiyle hem de toplumsal bir konuya didaktik olmayan çarpıcı bir üslubu kullanmasıyla örnek bir kısa film senaryosu. Eğer bir mesaj kaygısı güdüyor ve topluma uzanan bir konuyu görsele dökmek istiyorsanız kısa filmin bu fırsatı yarattığını söyleyebiliriz. 

Struck- 2008 

7 dakikalık süre zarfında oldukça eğlenceli ve metaforik bir anlatımı benimseyen Struck, kısa film önerileri arasında rahatlıkla kendine yer bulabiliyor. Romantik bir konuyu ele alan ödüllü film, alışılmış anlatılardan uzak kalarak aşık olan bir adamı farklı bir anlatımla merkeze alıyor. 

Kalbine tam anlamıyla Erosun okunu yiyen bir karakterin gün boyunca yaşadıkları filmde yer alırken karakterin verdiği tepkilere tebessüm etmeden duramıyorsunuz.  Kısa süresi boyunca hem anlatım tarzı hem de müzikleriyle keyifli bir film izlediğiniz de farkında oluyorsunuz. Diyalogdan ziyade olay, karakter ve sahnelerin işlenişini gördüğümüz Struck kısa filmi, etkileyici bir film anlatısını da sunarak aldığı ödülleri hak ettiğini gösteriyor. 

Feast- 2015 

2015 Oscar kısa animasyon film ödülünü kazanan Feast, hayvan dostluğunu ve romantizmi tebessüm ettirerek anlatan başarılı animasyonlar arasında. Verilen fast-food artıklarıyla beslenen bir yavru köpeğin, James tarafından sahiplenmesiyle öykü başlar. Obur olan köpeğimiz Winston, başlangıçta sahibinin de isteğiyle sürekli abur cubur yer ve bundan da gayet memnundur. İlerleyen sahnelerde James, Kirby adlı bir kızla ilişkiye başlar ve Kirby'in sağlıklı diyetleri de evde uygulanır.

Winston sebzeli diyet yemeklerini yemek istemez, yediklerini de kusar. Bu süre zarfında ise James ile Kirby tartışır ve ayrılırlar. Ayrılık sonrası tekrar eski yemek alışkanlarını tekrarlayan James mutsuzdur. Sahibinin mutsuz olduğunu gören Winston ise James ile Kirby'i barıştırmanın bir yolunu bulur. 

Bir köpeğin, yemek yeme alışkanlıkları üzerinden bir çifti ve romantizmi anlatan Feast, animasyon ile kısa filmin en eğlenceli birleşimini de yaratıyor. 

El Empleo- 2009

Bir başka ödüllü film El Empleo (İstihdam) ile listemize devam ediyoruz. Temel meselelerden biri olan insanın insanı kullanma durumunu özgün bir tema ile zenginleştiren El Empleo, animasyonun da sınırsız imkânlarından yararlanmayı başarıyor. Animasyon kısa film türünde izlediğimiz filmin açılış sahnesinde sıradan ve kontrollü bir hayata sahip olduğu anlaşılan karakteri görüyoruz. İlerleyen sahnelerde her bir aracın, nesnenin bir insan tarafından temsil edildiğini ve bir işlevi yerine getirdiğine tanık oluyoruz. Ana karakterin ihityaçlarına, isteklerine karşılayan eşyalar (insanlar), gibi karakter de daha sonra bir başkasının üzerine basıp geçtiği bir basamak işlevini üstleniyor. Sonuçta ise sistemin işlevlerini yerine getirerek mutsuz olan insanları görmüş oluyoruz. 

Bu tarz filmlerin, temel aldığı meseleleri metaforik ve sembollerle anlatmak için animasyon daha uygun bir kullanım sunabiliyor. Kısa film çekme gibi bir niyetiniz var ve animasyon tekniklerine de hakimseniz daha özgün bir tarz oluşturabilirsiniz. Sonuç olarak hangi tekniği kullanırsanız kullanın, aklınızda mutlaka bir tema olsun. Kısa film senaryoları açısından da fikir bulma ve tema oluşturma, kısa film yapımının temeli için önemli bir adım olacaktır. 

Festivallerde gösterilir, geniş kitlelere ulaşması zor, Yalın anlatı yapısında ve özgün, Anoreksiyayı ele alır, beklenmedik son, Genellikle öğrencilere hitap eder, yarışmalarda yer alır, İyi kullanılan zaman, hızlı olay akışı, 2015 yapımı, süresi 8 dakika, İzleme nedeni genellikle filmin anlattığı hikaye, Tek bir öykü yapısı, diyalogsuz da olabilir, Anoreksiyayı kişisinin ruh haline gönderme yaparak başlar, Kısa süreli olup, olayı hızla anlatma gerekliliği, Ana konu ve tema belirlenir, ayrıntı verilmez, Didaktik olmayan çarpıcı bir üslup kullanılır, Teknik ve senaryo kullanımı ile etkileyicilik kazanır, Inandırıcılık ve tutarlılık önemlidir, İzleyiciye beklenmedik bir son sunar, Özgün ve yaratıcı fikirlere sahip olabilir, Sinopsis yazılır, öykünün başlangıcı, gelişimi ve sonu açıklanır, Hastalığın kişiye olan etkisini net bir şekilde anlatmaktadır, Kısa film sektörünün özgürlüğünden doğan çeşitlilik, Senaryo yazarının özgünlüğünün yansıtılmasına olanak sağlar, Baskı ve kontrol temasını işler, Ödüllü kısa filmler ve izlenmesi gereken kısa filmler mevcuttur, Senaryo ve tema üzerine inşa edilmiştir, Akışın beklenmedik bir yöne gitmesi ile dikkat çeker, Görülmeye değer ürünler üretebilir, Kendi tarzınızı ortaya çıkarabilir, Bireysel ve toplumsal meseleleri ele alır, Gelişen sinema sektörünün önemli bir parçası, Kısa film senaryo yazma becerileri geliştirilebilir, Toplumsal bir konuya çarpıcı bir üslup ile değinir
kısa film senaryoları kısa film senaryosu kısa film yarışması kısa film önerileri etkileyici kısa filmler
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde tripod üzerine monte edilmiş bir film kamerası ve sağında siyah ve sarı dikdörtgen bir nesne görülüyor. Film kamerası bir film projektörüyle donatılmış ve etrafına birkaç film şeridi yerleştirilmiş. Kamera ve sehpa metalden yapılmış gibi görünmekte, kamera üzerinde çeşitli düğmeler ve düğmeler görülmektedir. Tripod, çeşitli açılara ve yüksekliklere izin verecek şekilde ayarlanabilir. Görüntü yüksek bir açıdan çerçevelenmiş, kameranın ve çevresindeki alanın net bir görüntüsünü sağlıyor. Arka plan bulanıklaştırılarak film kamerasına ve ilgili aksesuarlarına odaklanılır.
Kişisel Gelişim

İzlemeniz Gereken 5 En İyi Kısa Film

03 Haziran 2020
Sarı saçlı bir kadın parlak mavi bir elbise giyiyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve gülümsüyor, gözleri sevinçle parıldıyor. Arka planda siyah metinli gri dikdörtgen bir tabela görülüyor. Ayrıca, bir kadının göğsünün yakın çekimi de mevcut. Sol alt köşede, beyaz zeminli siyah bir daire ve ortasında bir kare olan beyaz dikdörtgen bir nesne görülüyor. Sağ alt köşede ise bir cep telefonunun ekran görüntüsü yer alıyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek güzel ve canlı bir görüntü oluşturuyor.
Kişisel Gelişim

Kısa Film Yarışmaları

18 Ağustos 2021
Beyaz gömlekli genç bir adam mavi bir arka planın önünde durmakta ve sağ elinde bir film klaketi tutmaktadır. Güneş gözlüğü takmaktadır ve siyah saçları geriye taranmıştır. Yüzü kameraya dönüktür ve gözlüklerinin altından gözleri görünmektedir. Sol eli klaket tahtasının alt kısmına yakın. Tahta siyah beyazdır ve üst kısmında bir kulp vardır. Tahta açık ve üzerinde Take 1 yazısı var. Adam kendinden emin bir şekilde gülümsüyor ve sahneyi başlatmaya hazır görünüyor.
Nedir?

Senaryo Nasıl Yazılır?

18 Şubat 2020