ERP (kurumsal kaynak planlama) şirketlerin iş süreçlerinin sisteme bir bütün olarak entegresini sağlamak için tasarlanmış yazılım sistemine verilen addır. Bu yazılım sisteminin işleyişi hakkında gerekli bilgi ve donanıma sahip olan ve teknik bilgi ile tüm desteği sağlayan kişilere ise ERP uzmanı adı verilir. İşletmelerin iş akışlarının birbiriyle bağlantılı olacak şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış olan yazılım sistemleri hakkında gerekli bilgiye sahip ERP uzmanı aynı zamanda işletme yönetimi hakkında da bilgi sahibi olması gerekir.
İşletme yönetimi iş akışına sahip olması gerektiği gibi en üst kademeden en alt kademeye kadar işleyişe hakim olmalıdır. Ayrıca iyi derecede yazılım, işletme, muhasebe ve üretim bilgisine de sahip olmaları da oldukça önemlidir. Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler neticesinde ortaya çıkan sektörel büyümeler, meslek mensuplarına olan ihtiyacı da arttırmıştır.
Yazımızda ERP uzmanı nedir? ERP uzmanı ne iş yapar? ERP uzmanı maaşları nedir? Gibi sorulara yanıt aradık.
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama / Enterprise Resource Planning) kurumların iş süreçlerini birleşik olacak şekilde sisteme entegre etmek için tasarlanmış bir yazılımdır. ERP uzmanı ise ERP sistemleri ile ilgili teknik ve fonksiyonel destek sağlayan kişilere verilen addır.
ERP uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversitelerde dört yıllık eğitim veren Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik, Endüstri Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmaları gerekir. ERP uzmanları son dönemlerde oldukça fazla ihtiyaç duyulan meslek mensuplarından biridir. ERP uzmanı, önemli çevrimiçi mevcudiyeti bulunan şirketler için Kurumsal Kaynak Planlama sistemlerinin uygulanmasından ve desteklenmesinden öncelikli olarak sorumlu olan kişidir.
ERP uzmanı, sistem gereksinimlerini tanımlar, çözümler tasarlar ve önerir. Yazılımı yapılandırmak ve çalışanları eğitmek için sistemleri analiz eder. Müşteriler ve yönetim ile birlikte çalışmalarını yürütür. Çalışmaları sırasında olası problemleri tahmin edebilmeli ve çözüm seçeneklerini hızlı ve etkin bir şekilde uygulayabilmelidir. Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri de oldukça önemlidir.
ERP uzmanlarının oldukça çeşitli görevleri bulunmaktadır. Bu görevler çalıştıkları kurumun yapısına göre de değişiklik gösterebilir. Aldıkları sorumlulukları kendilerinden beklenen sürede eksiksiz olarak yerine getirmeleri gerekir. Genel olarak bir ERP uzmanının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
ERP yazılımı ile işletmelerin her bir birimi tek bir sistemde birleşebilir. Bu sistem düşünüldüğü kadar kolay bir sistem değildir ve alanında uzman olan kişiler tarafından yönetilmelidir. Bu kişilerde kaynak planlama uzmanıdır. Bir diğer ifade iel yazılım sisteminin işleyişi hakkında gereken donanım ve bilgiye sahip olan kişilere ERP uzmanı denir. Kurumsal dünyada ERP uzmanı ya da ERP danışmanı olarak anılırlar. Sadece yazılım sistemini yönetmek gibi bir görev tanımları olduğu söylenemez. Şirketin tüm birimlerini tek bir kumandadan idare edileceği için aynı zamanda işletme, üretim ya da muhasebe gibi konular hakkında da bilgi sahibi olmalıdır. Bu durumda görevlerinin ve sorumluluklarının ne kadar çeşitli olduğunun önemli bir göstergesidir. ERP uzmanı eğitim ve tecrübesine bağlı olarak gelir elde eder. Aynı zamanda çalıştığı kurumun özellikleri de önemlidir. Bazı kurumlar çalışanlarını eğitimler ile destekler. Bu durum da hem iş yaşamlarına hem da maaşlarına olumlu yönde yansır. Ayrıca kişilerin de kendilerini sürekli olarak geliştirmeye devam etmeleri gerekir. ERP uzmanı ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.
ERP uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren ilgili bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Bunlar; Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik, Endüstri Mühendisliği gibi bölümleridir. Lise ya da dengi okullardan mezun olan kişilerin üniversite sınavına katılmaları ve sınavın sayısal alanından yeterli puanı almaları gerekir. Yeterli puanı elde eden adaylar üniversitelerin ilgili bölümleri için tercih edebilir. Tercih sonuçlarının açıklanması sonrasında puanının yeterli olduğu ve kontenjan dahilinde üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşme imkanı elde ederler. İlgili bölümlerden mezun olan kişiler mesleklerinde çalışma imkanına sahip olurlar. Çalışma alanları kamu alanında da özel sektörde de oldukça çeşitlidir. Eğitimin yanı sıra ERP uzmanlarının bazı özelliklere sahip olması beklenir. İşverenler işe alım sürecinde adayların niteliklerini öncelikli olarak inceler. Beklenen özelliklere sahip olan adaylar hem işlerinde daha başarılı olurlar hem de diğer adayları daha kolay eleyebilirler. ERP uzmanının sahip olması gereken özellikleri inceleyelim.
ERP Uzmanı Kimdir?
ERP uzmanı ERP sistemleri ile ilgili teknik ve fonksiyonel destek veren kişilerin aldığı mesleki unvandır. ERP uzmanı olmak isteyen kişiler mutlaka lisans eğitimini tamamlamalıdır. Bunlar; üniversitelerde dört yıllık eğitim veren Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Matematik, Endüstri Mühendisliği ve ilgili bölümler olarak sıralanabilir.
ERP Uzmanının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
ERP uzmanı şirketlerin yönetim birimine ilerleme raporları sunması gereken kişidir. Son kullanıcılar tarafından iletilen ERP sistemi sorunlarını analiz eder birden çok sisteme entegre olmak için ERP’yi özelleştirir ve yapılandırmasını sağlar. Kurumsal kaynak planlamasını geliştirmek üzere verileri işler çözüm üretir ve kurum personeline kurumsal kaynak planlama ve uygulama desteği verir.
ERP Uzmanının Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
ERP uzmanı sem analizi ve bilgi teknolojisi prensiplerine hakim olması gereken kişidir. Veri tabanı yönetim sistemleri kullanımında yetkinlik göstermeleri gerekir aynı zamanda hesap verebilirlik ve inisiyatif alabilme özelliklerine sahip olmaları oldukça önemlidir. Ekip yönetimini sağlayabilmesi gerekir gerekli durumlarda da liderlik becerisi göstermelidir.