AnasayfaBlogEn Etkili Özür Dileme Yöntemleri
İşyerinde Anlaşmazlıklar

En Etkili Özür Dileme Yöntemleri

16 Mart 2018
Kırmızı ve mavi ekoseli bir yelek ve kırmızı bir elbise giyen genç bir kız kara tahtanın önünde duruyor. Uzun saçları at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmış ve gözleri görevine odaklanmış. Bir çift siyah ayakkabı giyiyor ve ellerini arkasında kavuşturmuş. Kararlı ve önündeki meydan okumayı üstlenmeye hazır görünüyor. Ahşap zeminli ve beyaz duvarlı bir odada duruyor. Sağında bir pencere ve odada birkaç parça mobilya var.
Özür Dileme AdımıAçıklamaÖrnek
Problemin farkına varınAlındırdığınız kişinin bakış açısından olayı değerlendirin, duygusal etkisini anlamaya çalışınKırıcı sözlerimin sizi nasıl üzdüğünü anlıyorum.
İçten bir üzgünlük belirtinPişman olduğunuzu ve hatanın yanlış olduğunu kabul edin, basit ve sade bir dille ifade edinİçtenlikle özür dilerim, bu benim hatam.
Bahane uydurmayınÖzrünüzü koşullu yapmayın ve suçu başkasına atmayınBuna nasıl izin verdiğim benim de canımı sıkıyor, ama mazeretim yok.
Problem çözme planını anlatınBir daha aynı hatayı yapmayacağınıza dair garanti verin ve süreci açıklayınBunu tekrar yaşamamak için daha dikkatli olacağım.
Telafi etme teklif edinMümkünse, durumu telafi etmeye çalışınYanlışlıkla bozduğum eşyanızın bedelini ödemeyi teklif ediyorum.
Özrünüzü kabul etmelerini talep etmeyinÖzrünüzü kabul edip etmemekte özgür olduklarını belirtinÖzürlerimi kabul etmeyi seçip seçmeme konusunda sizin özgürlüğünüzü saygıyla kabul ediyorum.
Özür dilemeyi ertelemeyinÖzür dilemek için en iyi zaman genellikle hata fark edildiği andırBu konuyu hemen ele almak istedim ve sizden özür dilemek için bir an bile beklemeyi doğru bulmadım.
Özür dilemeyen özürden kaçınınÖzrünüzün samimi ve içten olduğunu hissettirinYanlış anlama üzerinde herhangi bir kontrolüm olsaydı, bu hiç olmazdı.
İletişimin şekline dikkat edinKişisel veya resmi duruma göre özrünüzü uygun bir şekilde ifade edinÖzür mektubunda detaylı ve dürüstçe tüm durumu anlatmak.
Özür dilemenin gücünü kabulleninÖzür dilemek cesaret, dürüstlük ve cömertlik gerektirir. Bu da güçlü bir kişilik gerektirir.Yanlışımı kabullenmek ve özür dilemek benim için zor oldu, ama dürüst ve cömert olmak istedim.

Kötü bir gün geçirdiniz ve özür dilemek mi gerekti? Nasıl doğru şekilde özür dilenir? Özür dileme yöntemi var mı? "Özür dilerim" ve "kusura bakma" cümlelerini günlük hayatta çok duyarız. Bunlar içten ve cömertçe kullanıldığında kibarlık gösterir ve ilginç durumları normalleştirir.

Eğer ben kazara kabalalık bir Metroda size çarparsam tabii ki "pardon" derim. Ve siz de kafanızı sallardınız, bilirdiniz ki bilerek yapmadım. Metrobüsteki sıradan itip kakışmada özür dileme gayet sıradan bir şey... Bu gibi sosyal durumlarda özür dileme çok büyük bir çaba gerektirmiyor. Her şey gibi bu da bir alışkanlık, nazik olmanın ve iyi bir ahlaka sahip olmanın parçası. Ama eğer eylemleriniz kaba, hissiz, şefkatsiz veya beceriksizliğe giriyorsa o zaman yeni bir bölgeye girmiş bulunuyoruz. Bir özür dilememiz gerekebilir.

Bu özellikle temsil ettiğimiz bir şirket veya kurumun korumaya söz verdiğimiz itibarı ile ilgiliyse. Eğer Donald Trump değilseniz ve herhangi bir şey için özür dilemeniz gerekmiyorsa o zaman sizin yargı eksikliğinizi veya şirketinizin zayıf performansını sahiplenmeniz gereken zamanlar olacaktır. Ve bu arada Donald özür dilemezken eminim ki onun şirketlerinin otel yöneticileri müşteri doğru muamele görmediğinde özür dileyecektir.

Özür dileme için birçok yöntem vardır ve internette buna birçok örnek bulabilirsiniz. Şu an adını hatırlamadığım bir internet sitesinde akla yatkın her hata için özür dileme notu mevcuttu. Neyi yanlış yapmış olursanız olun, onların bunun için bir özür dileme mektubu var! Bununla birlikte boşluk doldurmalı olan özür dileme örneklerini kullanmaya fazlaca karşıyım. Mesela teşekkür ve özür dileme notları kişisel olduklarında ve kalpten geldiklerinde çok etkilidir. Özrünüzü kendiniz yazmanız en iyisi.

İş ve profesyonel özürler daha resmi olabilir ama kişisel olmalılar ve durumun spesifiklerine göre ayarlanmış olmalılar. O zaman sizin özür dileme mektubunuzda ne olmalı? Aşağıda listelenenler iyi bir özrün temel yapı taşlarıdır. Bu beş adımı takip edin ve emin olun aranızı düzelteceksiniz:

Özür Dileme Yolları Neler?

Problemin farkına varın ama kendi bakış açınızdan değil, karşı tarafın açısından.

Kendinizi alındırdığınız veya gücendirdiğiniz insanların yerine koyun. Onlara onların endişelerine değer verdiğinizi, davranışınızın neden hayal kırıcı ve umursamaz olduğunu anladığınızı anlatın. Kısacası suça isim verin ve üstlenin. Konuşkan olmanıza sığınmayın veya geçiştirmeyin.

Basit ve sade bir dille üzgün olduğunuzu belirtin.

Özrünüzü koşullu yapmayın. Bahaneler uydurmayın. Olan şeyden pişmanlık duyduğunuzu belirtin. Örnek sağlayın, özellikle eğer ortada hafifletici durumlar varsa... Tabi bu sadece durumu sadeleştirmek için... Haklı çıkmak için değil! Bir daha, davranışınız için bahane uydurmayın veya suçu başkasına atmayın, özellikle özür dilediğiniz insana.

Problemi çözmek için ne yapacağınızı söyleyin ve bir daha olmasın.

Eğer uygunsa telafi etmeyi teklif edin. Bu birinin harcamalarını karşılamayı, benzer veya aynı ürün veya hizmetin teklifi veya gelecek satışta indirim sağlamak olabilir.

O insana özrünüzü kabul edip etmeyeceğini sorarak sonlandırın.

Eğer uygunsa konuyu size açmasından ve dürüst geri bildirim sağlamasından dolayı o insana teşekkür edin, böylece gelişmeye devam edebilirsiniz. Ayrıca özür dileme veya özür dileme mektubu yazmadaki diğer kilit noktaları da aklınızda bulundurun.

Özür Dileme Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Özür dilemeyi ertelemeyin.

Özellikle eğer ertelemeniz ilişkiye veya itibarınıza daha fazla zarar verecekse.

Özür dilemeyen özürden kaçının.

Siyasetçiler ve diğer popüler kişiler genel olarak üzgün olduklarını samimi olmayan şekillerde belli ederler. "Üzgünüm memurlarım verileri doğru şekilde vermedi. Kişisel olarak yanlış hiçbir şey yapmadım." Böyle özürler hiç de özür dilemeye benzemezler. Üzgün olduğunuzu söylemek zorunlu olarak sorumlu olmanız anlamına gelmez. Bununla birlikte özrü hazırlarken yargınızı kullanın. Açık bir şekilde "eğer kendi işimizi yapıyor olsaydık bu hiç olmazdı" gibi şeyler söylemekten kaçının.

Eğer dava konuları hakkında endişeliyseniz bir avukata danışın.

Samimi bir özür dilemenin bir ilişkiyi nasıl onarabileceğini, haysiyet ve değer hislerini yenileyeceğini veya yaralı bir itibarı tamir edebileceğinin en iyi örneklerini gördük. Özür dilemenin önünde duran en büyük engel özür dilemenin zayıflık ve suçu kabul etme göstergesi olduğuna olan inancımızdır. Biz suçlarımızı ve umudumuzu göz ardı etmede daha iyi olduğumuz düşüncesine sahibiz. Aslında özür dilemek erdemdir ve bir güç göstergesidir.

Özür dileme bir dürüstlük eylemidir çünkü yanlışımızı itiraf ederiz. Cömertlik eylemidir. Yenilenmiş bir ilişki için umut vaat eder. Özür dileme bağlılığın bir eylemidir çünkü bizi ilişkide ve kendi gelişimimizde çalışmaya sevk eder. Son olarak özür bir cesaret eylemidir çünkü alındırdığımız insanın ellerinde bizi utancın duygusal rahatlığına ve aşağılanma, reddedilme ve intikam riskine maruz bırakır.

Özrün bütün boyutları biz kendimizin zayıf taraflarını açığa vururken karakter gücü gerektirir, hala iyi insanlarız. Özür dilemekten çekinmeyin.

Problemin farkına varın, Alındırdığınız kişinin bakış açısından olayı değerlendirin, duygusal etkisini anlamaya çalışın, Kırıcı sözlerimin sizi nasıl üzdüğünü anlıyorum, İçten bir üzgünlük belirtin, Pişman olduğunuzu ve hatanın yanlış olduğunu kabul edin, basit ve sade bir dille ifade edin, İçtenlikle özür dilerim, bu benim hatam, Bahane uydurmayın, Özrünüzü koşullu yapmayın ve suçu başkasına atmayın, Buna nasıl izin verdiğim benim de canımı sıkıyor, ama mazeretim yok, Problem çözme planını anlatın, Bir daha aynı hatayı yapmayacağınıza dair garanti verin ve süreci açıklayın, Bunu tekrar yaşamamak için daha dikkatli olacağım, Telafi etme teklif edin, Mümkünse, durumu telafi etmeye çalışın, Yanlışlıkla bozduğum eşyanızın bedelini ödemeyi teklif ediyorum, Özrünüzü kabul etmelerini talep etmeyin, Özrünüzü kabul edip etmemekte özgür olduklarını belirtin, Özürlerimi kabul etmeyi seçip seçmeme konusunda sizin özgürlüğünüzü saygıyla kabul ediyorum, Özür dilemeyi ertelemeyin, Özür dilemek için en iyi zaman genellikle hata fark edildiği andır, Bu konuyu hemen ele almak istedim ve sizden özür dilemek için bir an bile beklemeyi doğru bulmadım, Özür dilemeyen özürden kaçının, Özrünüzün samimi ve içten olduğunu hissettirin, Yanlış anlama üzerinde herhangi bir kontrolüm olsaydı, bu hiç olmazdı, İletişimin şekline dikkat edin, Kişisel veya resmi duruma göre özrünüzü uygun bir şekilde ifade edin, Özür mektubunda detaylı ve dürüstçe tüm durumu anlatmak, Özür dilemenin gücünü kabullenin, Özür dilemek cesaret, dürüstlük ve cömertlik gerektirir Bu da güçlü bir kişilik gerektirir, Yanlışımı kabullenmek ve özür dilemek benim için zor oldu, ama dürüst ve cömert olmak istedim
En Etkili Özür Dileme Yöntemleri
Genç bir kadın pencerenin önündeki ahşap masada oturuyor, siyah saçlarını topuz yapmış. Beyaz bir gömlek ve koyu renk bir blazer ceket giymiş, önündeki kitaplara ve kâğıtlara bakıyor. Sol eli derin düşüncelere dalmış gibi masanın üzerinde durmakta, sağ eli ise bir kalem tutmaktadır. Masanın üzerinde birkaç belge, açık bir dizüstü bilgisayar ve bir fincan kahve var. Pencereden içeri süzülen parlak güneş ışığı odayı aydınlatıyor. Yüz ifadesi düşünceli ve ciddi, işine çok konsantre olmuş gibi görünüyor.
Serem Gökler
Sosyolog, Yazar

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezundur. Başarılı bir üniversite süreci geçirmiştir, birçok projede yer almıştır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbiseli iki adam birlikte durmakta, birbirlerine bakmakta ve el ele tutuşmaktadırlar. Adamlardan birinin üzerinde mavi bir takım elbise, altında beyaz bir gömlek ve mavi kırmızı bir kravat vardır. Diğer eli cebinde, öteki eli ise diğer adamın elini tutmaktadır. İkinci adam gri bir takım elbise, beyaz bir gömlek ve mavi bir kravat giymektedir. Diğer eli cebindedir ve gülümserken gözleri kapalıdır. Her iki adam da sol tarafında bir pencere bulunan beyaz bir duvarın önünde durmaktadır.
İş Hayatı

İş Yerinde Etkili Özür Dilemek

12 Kasım 2019
Narin beyaz bir çiçeği tutan bir elin yakın çekim fotoğrafı. Fotoğrafta çiçeğin ince gövdesi görülüyor, taç yaprakları gövdenin etrafına sıkıca sarılmış. El hafifçe kavranmış gibi görünüyor, çiçeğin taç yaprakları elin kavrayışının içine yerleşmiş. Görüntünün arka planı hafifçe bulanıklaştırılarak el ve çiçek üzerindeki keskin odakla hafif bir kontrast oluşturulmuş. Görüntünün renkleri sıcak, çiçeğin taç yaprakları elin altın tonuna karşı buz gibi beyaz görünüyor.
Kişisel Gelişim

Nezaket Kuralları Nelerdir?

03 Aralık 2019
Bu resim, siyah ve sarı zemin üzerine beyaz metinli bir tabelayı göstermektedir. Metin beyaz renkte yazılmıştır ve resmin üst kısmında yer almaktadır. Resmin ortasında ortalanmıştır ve birkaç kelimeden oluşmaktadır. Metin sarı bir kenarlıkla çevrilidir ve kavisli bir şekle sahiptir. Harfler eşit aralıklarla yerleştirilmiş ve tek tip bir boyuta sahip olduğundan okunmaları kolay. Arka plan, metinden uzanan birkaç beyaz ve sarı çizgi ile sarı ve siyah bir gradyandır. Tüm görsel beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir.
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Basit Diyaloglar

19 Aralık 2019