AnasayfaBlogElektronik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Elektronik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

14 Temmuz 2021
Görüntüde koruyucu gözlük ve beyaz laboratuvar önlüğü giyen bir adam görülüyor. Dümdüz karşıya bakıyor ve gözlük yüzünün üst kısmını kapatıyor. Gözlerinin yanı sıra burnu ve ağzı da görülebilmektedir. Beyaz önlüğünün düğmeleri iliklenmiş ve yakası yukarı kaldırılmıştır. Arka plan sade ve görüntünün alt kısmında birkaç elektrik devresi görülebiliyor. Odaklanmış ve çalışmaya hazır görünüyor.
TerimlerAçıklamalarÖrnekler
Elektronik MühendisiElektriğin ve elektromanyetizmanın kullanıldığı alanlarda çalışan, uzman mühendisler.Enerji üretim ve dağıtımı, iletişim sistemleri, mobil telefon sistemleri.
Uygulama AlanlarıElektronik mühendisliği, çok geniş bir uygulama alanına sahiptir.Bilgisayar sistemleri, haberleşme sistemleri, optik sistemler, tıp elektroniği.
Lisans ProgramıElektronik mühendisliği bölümünde verilen eğitimler.Analog elektronik, elektromanyetik alan teorisi, sayısal devreler.
Elektronik Mühendisinin GörevleriÇalıştıkları kurumun elektrik ve elektronik sistemleri üzerinde görev yapan uzmanlardır.Elektrik ve elektronik sistemlerin maliyetlerini belirlemek, elektriğin iletimini sağlamak.
Kamu KurumlarıElektronik mühendislerinin istihdam edildiği kamu kurumları.TÜBİTAK, TRT, TÜRKSAT, TEMSAN.
Özel KuruluşlarElektronik mühendislerinin istihdam edildiği özel kurumlar.Aselsan, Türk Telekom, Vodafone, Turkcell.
Karşılaşılan SorularElektronik mühendisliği hakkında sıklıkla sorulan sorular.Elektronik mühendisi ne iş yapar? Elektronik mühendisi nasıl olunur?
YeteneklerElektronik mühendisi olmayı arzulayan adayların sahip olması gereken yetenekler.Matematik ve fizik gibi sayısal alanlarda yetenekli ve meraklı olmak.
ElektronikElektrik akımları aracılığıyla bilgi işleyen, taşıyan veya saklayan sistemleri inceleyen bilim dalı.Bilişim sistemleri, uydu sistemleri, iletişim sistemleri.
Elektronik CihazlarEğitim, iş ve sosyal hayatta kullanılan teknolojik aletler ve sistemler.Laptoplar, tabletler, mobil telefonlar, uydu sistemleri.

Elektronik mühendisliği, çağımızda sosyal hayatın ve iş dünyasının ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojinin en temel ihtiyacı olan mesleklerdendir. Hayatın her alanında ve her adımında karşımıza çıkan teknolojik gelişmeler, elektroniği hayatımızın odak noktasına yerleştirmiştir. Dünyanın son bir yılına bakarsak; eğitim-öğretim işlerinin yürütülebilmesi için bile elektronik cihazların zorunlu olarak kullanıldığını görebiliriz.

“Elektronik” kavramına bir açıklama getirmemiz gerekirse, elektrik ve elektrikle çalışan elektronik cihazlardan çok daha fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Elektronik, elektrik akımları aracılığıyla bilgileri işleyen, taşıyan veya saklayan sistemleri inceleyen bilim dalıdır. “Elektronik” sözcüğü Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Bu kavram, elektrik sinyalleri aracılığıyla istenen işlemlerin yaptırılmasını amaçlar. Bu sinyallerin kullanılmasıyla da dijital cihazların ve elektronik sistemlerin kontrol edilmesi sağlanır. Elektronik; 21. yüzyılda bilişim sistemlerinden uydu sistemlerine, iletişim sistemlerinden sistemlerine kadar çok çeşitli bir alanda kullanılıyor. Dolayısıyla da elektronik mühendisi ihtiyacı da sürekli olarak artıyor. 

Elektronik mühendisliğinin en çok kullanıldığı alanlardan bazıları: iletişim, bilgisayar yazılımı ve donanımı, enerji üretim ve dağıtımı, mobil telefon sistemleridir. Bu kadar çeşitli sistemlerde elektroniğin kullanılmasından dolayı, elektronik mühendisleri hemen hemen her kurumda bulunuyor. Dolayısıyla da bu meslek için, ülkemizde en çok tercih edilen mesleklerden biridir diyebiliriz. 

Donanımlı bir elektronik mühendisi olmak için, insanların ihtiyaçlarına çözüm bulabilecek kalitede eğitim almak gerekir. Elektronik mühendisi olmak için, üniversitelerin iki bölümünden mezun olmak gerekiyor: Elektronik Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği. Bu bölümleri seçmek isteyen adayların matematik ve fizik gibi sayısal alanlarda yetenekli ve meraklı olmaları bekleniyor. Bu alanlara istekli ve yetenekli adayların, teknolojiyle ilgili olmaları durumunda elektronik mühendisliği bölümünde başarı kazanmaları sürpriz olmayacaktır. 

Bu yazımızda, “Elektronik mühendisi nedir?”, “Elektronik mühendisi ne iş yapar?”, “Elektronik mühendisi nasıl olunur?” ve “Elektronik mühendisi maaşları” gibi konuları işleyeceğiz. Elektronik mühendisliği hakkında merak edilen konu başlıklarına bakmaya ne dersiniz?

Elektronik Mühendisi Nedir?

“Elektronik mühendisi nedir?” sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Elektronik mühendisi, elektrik ve elektromanyetik konularında çalışan uzman mühendistir. Elektronik mühendisi; elektriğin kullanıldığı ortamlarda, elektronik cihazlar ile iletişim sistemlerinin çalışması ve geliştirilmesi işlerini yürüten uzmandır.

Elektronik mühendisleri, yeni cihazların veya sistemlerin tasarım aşamasından uygulamasına kadar bütün aşamalarında çalışan profesyonellerdir. Elektronik mühendisliğinin uygulama alanı çok geniştir. Bilgisayar sistemleri, iletişim-haberleşme sistemleri, optik sistemler, radar- uydu iletişim sistemleri, tıp elektroniği ve mobil telefon sistemleri gibi…

Elektronik mühendisliği, son yıllarda hızla gelişen bir mühendislik dalı haline geldi. Bunun nedenini tahmin etmek zor değil. Yaşadığımız dijital çağda, elektronik cihazlar hayatımızı kaplıyorken ve teknoloji bu kadar hızla gelişiyorken, başka bir sonuç beklenemezdi. Elektronik mühendisliği, iletişim ve haberleşme teknolojileri, elektromanyetik ve sinyal sistemleri gibi konuları inceleyen mühendislik dalıdır. Ülkemizde elektronik mühendisliği alanında açılan ilk lisans bölümünün İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde açıldığını eklemeliyiz. 

Elektronik mühendisliği lisans programında verilen eğitimlerden bazıları şunlardır:

  • Analog elektronik

  • Elektromanyetik alan teorisi

  • Elektromanyetik dalga teorisi

  • Elektronik devre elemanları

  • Kontrol Sistemleri

  • Matematik (Diferansiyel denklemler, Lineer cebir, İstatistik…)

  • Mikrodalga tekniği

  • Sayısal devreler

  • Sayısal elektronik

  • Sinyaller ve sistemler

  • Temel fizik ve temel kimya

  • Telekomünikasyon

Elektronik Mühendisi Ne İş Yapar? 

Elektronik mühendisleri için, kamu kurumlarında ve özel kurumlarda çalışma imkânı oldukça geniştir. Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte, donanımlı elektronik mühendislerine olan ihtiyaç da aynı oranda artıyor. Elektronik mühendisleri, çalıştığı kurumun çalışma alanına göre ofis veya şantiye gibi kurumlarda çalışabilirler. Kurumlarda bu mühendislerin yapmakla sorumlu oldukları görevler sektöre göre ve işyerine göre değişkenlik gösterebilir. Elektronik mühendislerinin çalışabileceği kamu kurum ve kuruluşlarından bazıları: TÜBİTAK, TRT, TÜRKSAT, TEMSAN gibi kuruluşlardır. Özel sektörde ise; Aselsan, Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, Havelsan, Roketsan, ve Milsoft gibi köklü kurumlardır. 

Elektronik mühendislerinin başlıca görevleri şunlardır:

  • Kurumun elektrik ve elektronik sistemlerinin maliyetlerini belirlemek,

  • Çeşitli kaynaklarda üretilen elektriği kontrol etmek ve ilgili yerlere iletimini sağlamak, 

  • Cihazların ve sistemlerin tasarlanmasını ve geliştirilmesini sağlamak,

  • Elektronik sistemlerin kurulum, test, analiz ve üretim işlemlerini yapmak,

  • Test ve analiz sonuçlarını rapor olarak ilgili yerlere iletmek, 

  • Elektronik sistemlerin bakım ve onarım işlemlerini yürütmek,

  • Sistemlerde kullanılacak donanımların düzenli olarak teknik kontrolünü yapmak,

  • Ülkemizin ve dünyanın ihtiyaçları doğrultusunda elektronik cihazlar tasarlamak, 

  • Bu cihazların tasarımları ve üretimindeki bütün maliyet hesaplarını yapmak,

  • Elektronik cihazların ve sistemlerin kalite standartlarına uygunluğunu kontrol etmek,

  • Elektronik sistemleriyle ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek. 

Elektronik Mühendisi Maaşları

Elektronik mühendisi maaşlarında, kurumlar arasında farklılıklar olabildiğini görüyoruz. Hem devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda, hem de özel kuruluşlarda çalışma şartları ve maaşlar değişkenlik gösterebiliyor. Elektronik mühendisi maaşları 2021 yılı için özel sektörde en düşük 3.500 TL ve ortalama 7.650 TL civarında görülüyor. Göreve yeni başlayan bir elektronik mühendisi asgarî ücret sınırı olan 3.000 TL maaş alırken, en fazla 12.500 TL alabiliyor. Maaşlara etki eden en önemli faktörlerden birisi de tecrübedir. Örnek verecek olursak; 5 yıl tecrübesi olan elektronik mühendisi, ortalama olarak 6000 TL maaş alır. Ayrıca özel sektör mühendislerinin maaşına ikramiyeler ve fazla mesai ücretleri gibi ek ödemeler de ekleniyor. Bu sayede, mühendisler daha yüksek bir aylık gelir elde edilebiliyor.

devlet kurumlarındaki elektronik mühendisi maaşları da özel sektördeki maaşlara denk bir durumdadır. ancak devlet kurumunda çalışan bir elektronik mühendisinin maaşına etki eden başka faktörler de bulunuyor. agi̇, sözleşmeli veya kadrolu olma durumu, kıdem yılı, çalışan kişinin medenî durumu, eş ve çocuklarının bilgisi de maaşa ek ödeme olarak yansıyor. elektronik mühendislerinin maaşlarını etkileyen başka etkenler de vardır. akademik kariyer durumu, mezun olunan üniversite, ödül ve başarılar, araştırmalar ve projeler, yabancı dil bilgisi bu etkenlerdendir.

Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?

“Elektronik mühendisi nasıl olunur?” sorusuna verilecek cevap iki aşamalıdır: Elektronik mühendisi olabilmek için iki yol vardır. Birinci yol, Mühendislik fakültelerinin Elektronik Mühendisliği bölümünden ve ikinci yol da Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden mezun olmaktır. Her iki bölüm mezunu olan adaylar, “elektronik mühendisi” unvanıyla ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. 

Mühendislik fakültelerindeki Elektronik Mühendisliği bölümünü okuyabilmek için, üniversiteye giriş sınavında yeterli bir TYT puanı almak gerekiyor. Aynı durum Elektrik-Elektronik Mühendisliği için de geçerlidir. Bu bölümler, Sayısal puan türünde öğrenci kabul eden dört yıllık lisans eğitimi verirler. 

Elektronik Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği, birçok üniversitede Türkçe okutulan bir bölümdür. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı da eğitim plânına dâhil edilerek bir yıl İngilizce hazırlık okutuluyor. Hazırlık eğitimi sayesinde, meslekî İngilizce temelinin öğretilmesi amaçlanıyor.

elektronik mühendisleri, çalışma alanlarına göre değişik cihazlarla çalışmak durumundadır. bu cihazlardan bazıları; bilgisayar, jeneratör, motor, optik ölçüm cihazları, spektrum analiz cihazları ve osiloskop gibi araçlardır.
son olarak, elektrik mühendisi unvanıyla mezun olanlardan beklenen özelliklere göz atalım:

  • Çok iyi derecede Auto-cad ve Microsoft Office gibi programları kullanabilmek,

  • Yazılım sistemleri ve kod geliştirme konularına hâkim olmak,

  • Problemleri kısa sürede ve doğru metotlarla çözebilmek,

  • Ekip çalışmasına ve organize işlere uyum sağlayabilmek,

  • En az bir yabancı dili iyi derecede biliyor olmak.

Elektronik Mühendisi Nedir?

Elektronik mühendisi; üretilmiş olan elektriğin çeşitli sistemlere iletimi, bu sistemlerde kurulumu gibi konularda çalışan kişidir. Çalıştıkları iş yerlerinde, elektronik sistemlerinin çalışması ve cihazlarla ilgili kontrolleri yaparlar.

Elektronik Mühendisi Ne İş Yapar?

Elektronik mühendisinin yaptığı işlerin başında; elektronik sistemlerinin tasarım ve uygulamasını yürütmek geliyor. Elektronik cihazların, mobil telefonların ve iletişim-haberleşme sistemleri gibi birçok sistemin kontrolünü de elektronik mühendisleri yapar. 

Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektronik Mühendisi olmak için ilk seçenek, üniversitelerin mühendislik fakültelerindeki Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmaktır. Diğer seçenek de Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmaktır. Mezuniyeti hak eden adaylar, “elektronik mühendisi” unvanı verilir.

Elektronik Mühendisi, Elektriğin ve elektromanyetizmanın kullanıldığı alanlarda çalışan, uzman mühendisler, Enerji üretim ve dağıtımı, iletişim sistemleri, mobil telefon sistemleri, Uygulama Alanları, Elektronik mühendisliği, çok geniş bir uygulama alanına sahiptir, Bilgisayar sistemleri, haberleşme sistemleri, optik sistemler, tıp elektroniği, Lisans Programı, Elektronik mühendisliği bölümünde verilen eğitimler, Analog elektronik, elektromanyetik alan teorisi, sayısal devreler, Elektronik Mühendisinin Görevleri, Çalıştıkları kurumun elektrik ve elektronik sistemleri üzerinde görev yapan uzmanlardır, Elektrik ve elektronik sistemlerin maliyetlerini belirlemek, elektriğin iletimini sağlamak, Kamu Kurumları, Elektronik mühendislerinin istihdam edildiği kamu kurumları, TÜBİTAK, TRT, TÜRKSAT, TEMSAN, Özel Kuruluşlar, Elektronik mühendislerinin istihdam edildiği özel kurumlar, Aselsan, Türk Telekom, Vodafone, Turkcell, Karşılaşılan Sorular, Elektronik mühendisliği hakkında sıklıkla sorulan sorular, Elektronik mühendisi ne iş yapar? Elektronik mühendisi nasıl olunur?, Yetenekler, Elektronik mühendisi olmayı arzulayan adayların sahip olması gereken yetenekler, Matematik ve fizik gibi sayısal alanlarda yetenekli ve meraklı olmak, Elektronik, Elektrik akımları aracılığıyla bilgi işleyen, taşıyan veya saklayan sistemleri inceleyen bilim dalı, Bilişim sistemleri, uydu sistemleri, iletişim sistemleri, Elektronik Cihazlar, Eğitim, iş ve sosyal hayatta kullanılan teknolojik aletler ve sistemler, Laptoplar, tabletler, mobil telefonlar, uydu sistemleri
Elektronik Mühendisi Elektronik Mühendisi nedir Elektronik Mühendisi ne iş yapar Elektronik Mühendisi maaşları Elektronik Mühendisi nasıl olunur
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.