AnasayfaBlogE-Ticaret Sitesi Kurmanız İçin Yapmanız Gerekenler
Girişimcilik

E-Ticaret Sitesi Kurmanız İçin Yapmanız Gerekenler

10 Ocak 2022
Bir kadın önünde dizüstü bilgisayarıyla masada oturuyor. Gözlük takıyor ve kameraya sıcak bir şekilde gülümsüyor. Yüzü yakın plandadır ve rahatlamış ve memnun görünmektedir. Arka planda mavi ve yeşil bir bulut, beyaz çizgili kırmızı bir daire, beyaz arka planlı sarı bir daire ve beyaz arka planlı yeşil bir top var. Dizüstü bilgisayarında yazıyor ya da çalışıyor gibi görünüyor. Kahverengi saçları hafif dalgalı ve arkadan bağlanmış ve açık tenli.
AdımAçıklamaÖrnekler
Şirket KurmaE-ticaret üzerinden online satış yapmanın ilk adımı şirket kurmaktır.Bir şahıs şirketi ya da limited şirketi kurma
Altyapı SeçimiDoğru bir e-ticaret altyapısı, şirket ve müşterileri arasında iletişim kurulmasını sağlarMagento, OpenCart, Wix, Shopify, WooCommerce
Ürün PortföyüSatılacak ürünlerin belirlenmesi ve kategorilere ayrılmasıElektronik eşya, giyim, kozmetik ürünleri
Hedef KitleÜrünlerin hedeflenen müşteri kitlesi belirlenirGençler, yetişkinler, çocuklar
Online Ödeme SistemleriMüşterilerin rahat ve güvenli bir şekilde satın alma işlemi yapabilmesi için online ödeme sistemlerinin ayarlanmasıKredi kartı, sanal pos, PayPal
İçerik DüzenlemeSitenin kullanıcı dostu ve SEO uyumlu olmasını sağlamak için içerik düzenlemesi yapılmasıÜrün açıklamaları, blog yazıları, ana sayfa içeriği
Geri BildirimlerMüşteri hizmetleri ve geri bildirim sistemlerinin düzgün bir şekilde ayarlanmasıMüşteri değerlendirmeleri, yorumlar, şikayet yönetimi
SEO ve Dijital PazarlamaSitenin arama motorlarına uyumlu olmasını sağlamak ve dijital pazarlama stratejileri belirlemekAnahtar kelime analizi, reklam kampanyaları, sosyal medya pazarlama
Analiz ve RaporlamaSitenin performansını ölçmek ve geliştirmek için sürekli analiz ve raporlama yapmaSite trafiği, satış raporları, müşteri davranışları
Sürekli GeliştirmeE-ticaret sitesinin başarısı için sürekli olarak test etme ve iyileştirme yapmaA/B testleri, kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri, yeni özellikler eklemek

20. yüzyılda değişen toplumsal ilişkiler, değerler, yargılar ve yapılar iş modellerinin de farklılaşmasını sağlar. E-ticaret, son yılların en önemli iş alanlarından biridir. Köklü bir tarihe sahip olan şirketler, yeni açılan küçük, orta ya da büyük firmalar sosyal medya ya da web siteler ile e-ticaret dünyasında yerlerini almıştır. Tüketim alışkanlıklarının yükselen trendi olan bu durum, ilk olarak 1995 yılında ortaya atılmıştır. Alıcı ve satıcı bazında önemli kolaylıklar sağlayan bir yapıdır. Üretilen mal ve hizmetlerin tanıtım, satış, dağıtım ve ödeme gibi aşamalarının tamamen elektronik bir ortamda yapılması anlamına gelir.

Yeni marka ve şirketlerin katılması küresel çapta büyüme görülen bir alandır. Türkiye, her geçen gün gelişerek kendini kanıtlar. Müşteri alışkanlıkları ile paralel olarak değişen bu sektör, satış sırası ve sonrası verdiği destek ile öneminin büyüklüğünü gösterir. Kullanıcı deneyiminin ön planda tutulduğu e-ticaret, ölçülebilir bir alandır. Satıcı tarafından analiz edilen bu alan, güvenilirliğini net bir şekilde gözler önüne serer. E-ticaret araştırma ile başlayıp site açıp faaliyete geçmek ile devam eden bir süreçtir. Site kurarken dikkat edilmesi gerekenler arasında; ürün portföyünüz, hedef kitleniz, geri bildirimler ve içine girdikçe şaşırtan daha birçok detay bulunur. E-ticaret sitesi kurarken her adımı ince ince işlediğinizde, başarısızlığa uğramanız için hiç bir sebep kalmayacaktır.

Online Satış İçin E-Ticaret Sitesi Nasıl Açılır?

E-ticaret üzerinden online satış yapmanın ilk adımı şirket kurmaktır. Online ödeme sistemleri, rahat ve güvenilir bir satış yapmanızı sağlar. Her aşama için önemli kararlar verip kendi mağazanızı açma yolunda ilerleyebilirsiniz. Büyüyen pazar hacmi, ürün satmak isteyen kişilerin sayısının artmasına destek olur. Belirli çalışmalar sonrasında, şirket sahibi olmanızı sağlar. Mağazası ya da dükkanı olan işletmeler, dijital dönüşümlerini tamamlayarak bu alanda yer alır.

E-ticaret Sitesinin Altyapısı Nasıl Seçilir? Altyapı Çeşitleri Nelerdir?

E-ticaret altyapısı, çevrimiçi internet sitelerinin pazarlama ve satış gibi birçok işlemi yönetmesini sağlayan yazılımlardır. Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir sistemdir. Doğru bir e-ticaret altyapısı, şirket ve müşterileri arasında iletişim kurulmasını sağlar. İş stratejilerinize uygun bir altyapı, faaliyetlerinizin verimli bir şekilde artmasına destek olur. Esneklik, kullanılabilirlik, ölçeklenebilirlik, güvenlik, etkili planlama ve yönetim, bütçe, hedef kitle, ürün çeşitliliği, SEO ve destek gibi kriterler, altyapı seçiminde belirleyici rol oynar. E-ticaret altyapı yazılımlarına örnekler;

  • Magento: Büyük markalar tarafından sıklıkla tercih edilen şirket içi ve açık kaynaklı bir çözümdür.

  • OpenCart: Açık kaynaklı çevrimiçi mağaza yönetimi ile anılan bir programdır. MySQL veritabanı kullanan bu platform, HTML bileşenleri ile desteklenir. E-ticaret yapanların birden fazla mağaza ve ödeme seçeneği ayarlamasına, ürünlerinin özelliklerini yönetmesine ve sınırsız ürün eklemesine olanak tanır. Küçük işletmeler, serbest çalışanlar ya da orta ölçekli satıcılar için oldukça uygundur.

  • Wix: Kullanıcı dostu bir programdır. Sürükle-bırak arayüzü ile yaratıcılık arayan işletme sahiplerine hitap eder.

  • Shopify: Halka açık bir SaaS e-ticaret platformudur. Stok sayısı 100'den az olan başlangıç seviyesindeki işletmeler için uygundur.

  • WooCommerce: Zengin tema seçenekleri sunar. Wordpress tabanlı bu sistem, ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Sunduğu şablonlar, içerik düzenlemeleri yapma imkanı sunar.

  • BigCommerce: Büyüyen bir e-ticaret altyapısıdır. Yerleşik özellikler ve SEO kontrolü ile küçük işletmelere özel başlangıç adımları sunar.

  • 3dCart: API gerektirmeden, çok dilli destek ve profesyonel nakliye hizmetleri sağlar.

  • Joomla: İçerik düzenlemelerinize yardımcı olan bu platform, kurulum yapmanızı da sağlar. MySQL ve PHP veritabanlıdır. Stok kontrol, veri raporlama, özel ürün katalogları, rezervasyon ve iletişim alternatifleri sunar. Ücretsiz video eğitim desteği sayesinde sistemin kullanımını hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

  • PrestaShop: Özgün bir satış sitesi oluşturmanızı sağlar. Ürünlerinizi şablonlara yerleştirebilir ya da kendi tasarımınız olan bannerlar ile kampanya oluşturabilirsiniz.

Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Açmak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

Önlenemez yükselişi ile her an her yerde alışveriş yapmanızı sağlayan e-ticaret sistemleri, tüketim alışkanlıklarının hızlı bir şekilde değişmesini sağlar. Kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız, öncelikle detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. E-ticaret sitesi açmadan önce, açarken ve sonrasını etkileyen bazı adımlar vardır. Nedir bu adımlar ya da diğer adıyla geçmeniz gereken aşamalar? Şöyle;

  • İnternetten satış yapmak isteyen kişilerin öncelikle, bulunmayı düşündüğü sektör ve nişe karar vermesi gerekir. Bu durumda, kişiler en çok satış yapılan sektörleri, sektörlerin e-ticaret pastasındaki payını, yıllık büyüme istatistiklerini ve e-ticaret hacmindeki artışını araştırması gerekir.

  • Satmak istediğiniz ürün ve hizmetleri seçmeniz gerekir. Ürünleri belirlerken; faaliyet göstereceğiniz sektör rakiplerinizi, pazar yerlerinin satış sayılarını, diğer platformlarda ürünlere gelen yorum ve değerlendirmeleri, arama motorları üzerinden ürünlerin arama hacimlerini inceleyebilirsiniz.

  • Pazar araştırması yaparak ürün ve hizmetlerin bulunduğu piyasadaki ömrünü belirleyebilirsiniz. Bu araştırma içerisinde; pazar büyüklüğü, müşterilerin istek ve ihtiyaçları, ürün özellikleri, müşterilerin etkilendiği mesajlar, reklamlar ve ödeme yöntemleri önemli bir yere sahiptir.

  • Firmaların hedef kitlesini belirlemesi, doğru bir strateji uygulamaları anlamına gelir. Bu durum, ürün fiyatlandırma yönteminden dijital pazarlama çalışmalarına kadar birçok alanı etkiler.

  • Akılda kalıcı bir marka ve logo tasarlamanız gerekir.

  • Kişi ve işletmeler şirket kurarak vergi mükellefi olur.

  • Marka tescili ile markanızın yasal bir şekilde korunmasını sağlayabilirsiniz.

  • İşletmenize ait domain ve sosyal medya hesaplarını almanız gerekir.

  • Güvenilir bir e-ticaret altyapısı seçip kuruluma başlayabilirsiniz. Sonrasında SSL sertifikaları, 3D Secure ve Güven Damgası ile sayfanın güvenliğini koruyabilirsiniz.

  • Satış odaklı bir sayfa tasarlayıp kullanıcı deneyimini önemsemeniz gerekir. Profesyonel ürün fotoğrafları ve detaylı açıklamalar ile satışlarınızı artırmayı hedefleyebilirsiniz.

  • Sanal pos entegre edip ödemelerinizi güvenli bir yolla alabilirsiniz.

  • Sipariş yöntemine karar vererek kalıcı müşteriler elde edebilirsiniz. Bir hızlı kargo firması ile anlaşarak teslimat süreçlerini olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

  • Tüketicilerin alışveriş süreçleri hakkında yardım alma, sitede bulunan hatalar ve diğer konular hakkında bilgi alma gibi konular için canlı destek araçları yerleştirmeniz gerekir.

  • Reklam stratejisi ve dijital pazarlama kampanyası oluşturabilirsiniz. Arama Motoru Optimizasyonu ile Google'da üst sıralara yerleşebilirsiniz.

Çeşit Çeşit E-ticaret İş Modelleri

İnternetten satış yapmanızı sağlayan pek çok yöntem vardır. Bazı iş modelleri;

  • Şirketten Şirkete Satış: Toptan satışlar için kullanılır.

  • Şirketten Tüketiciye Satış: İşletmelerin ürünlerini tüketicileri ile buluşturduğu yöntemdir.

  • Tüketiciden Tüketiciye Satış: Tüketicilerin kendi aralarında satış yapmasıdır.

  • Dikey E-ticaret: Belli bir kategoriye odaklanır.

  • Yatay E-ticaret: Ürün yelpazesi ile geniş bir hedef kitleye ulaşır.

  • Stoksuz E-ticaret: Site tedarikçiler ile anlaşıp onların ürünlerini kendi sayfası üzerinde satışa sunar.

Şirket Kurma, E-ticaret üzerinden online satış yapmanın ilk adımı şirket kurmaktır, Bir şahıs şirketi ya da limited şirketi kurma, Altyapı Seçimi, Doğru bir e-ticaret altyapısı, şirket ve müşterileri arasında iletişim kurulmasını sağlar, Magento, OpenCart, Wix, Shopify, WooCommerce, Ürün Portföyü, Satılacak ürünlerin belirlenmesi ve kategorilere ayrılması, Elektronik eşya, giyim, kozmetik ürünleri, Hedef Kitle, Ürünlerin hedeflenen müşteri kitlesi belirlenir, Gençler, yetişkinler, çocuklar, Online Ödeme Sistemleri, Müşterilerin rahat ve güvenli bir şekilde satın alma işlemi yapabilmesi için online ödeme sistemlerinin ayarlanması, Kredi kartı, sanal pos, PayPal, İçerik Düzenleme, Sitenin kullanıcı dostu ve SEO uyumlu olmasını sağlamak için içerik düzenlemesi yapılması, Ürün açıklamaları, blog yazıları, ana sayfa içeriği, Geri Bildirimler, Müşteri hizmetleri ve geri bildirim sistemlerinin düzgün bir şekilde ayarlanması, Müşteri değerlendirmeleri, yorumlar, şikayet yönetimi, SEO ve Dijital Pazarlama, Sitenin arama motorlarına uyumlu olmasını sağlamak ve dijital pazarlama stratejileri belirlemek, Anahtar kelime analizi, reklam kampanyaları, sosyal medya pazarlama, Analiz ve Raporlama, Sitenin performansını ölçmek ve geliştirmek için sürekli analiz ve raporlama yapma, Site trafiği, satış raporları, müşteri davranışları, Sürekli Geliştirme, E-ticaret sitesinin başarısı için sürekli olarak test etme ve iyileştirme yapma, A/B testleri, kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri, yeni özellikler eklemek
e ticaret sitesi kurmaniz icin yapmaniz gerekenler e ticaret sitesi eticaret sitesi eticaret e ticaret ecommerce website what you need to do to set up an eCommerce site ecommerce e-commerce
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İki el, etrafına tel sarılmış bir bilgisayarı tutmaktadır. Bilgisayarda siyah beyaz bir monitör, ekranda bir harita ve ortasında kırmızı bir iğne var. Eller bilgisayarın kenarlarını sıkıca kavrarken, tel de bilgisayarın etrafına sıkıca sarılmıştır. Arka plan beyaz bir duvar gibi görünüyor ve kablo bilgisayarın arkasındaki bir bağlantı noktasına bağlı. Ekrandaki harita, sokakları, binaları ve parkları etiketlenmiş bir şehrin topografik haritasına benziyor. Kırmızı iğne, haritanın ortasına yerleştirilir ve ilgilenilen bir konumu gösterir.
E-Ticaret

Yaratıcı E-Ticaret Fikirleri

06 Aralık 2019
E ticaret ile birlikte alışveriş yeni bir anlam kazandı. Ticaretin dijital ortama geçmesiyle şirketlerin yeni rekabet savaşı başlamış oldu. Peki e ticaret nedir? Ne anlama geliyor
Satış - Pazarlama

E-Ticaret Yapmak Nedir?

05 Aralık 2019
Uzun açık kahverengi saçlı bir kadın kameraya gülümsüyor. Mavi bir kazak giymiş ve boynunda sarı bir eşarp var. Yanakları pembe ve gözleri parlak. Yüzünde sıcak ve misafirperver bir ifade var. Arka planda mavi metinli beyaz bir tabela var. Tabelada Evimize Hoş Geldiniz yazıyor. Kadın büyük bir pencerenin önünde durmakta ve ışığın içeri girmesini sağlayarak sahneye sıcak, davetkâr bir atmosfer kazandırmaktadır. Kadının gülümseyen yüzü ve arka plandaki tabela bu anı mükemmel bir fotoğraf haline getiriyor.
Satış - Pazarlama

E-Ticarette En Çok Satılan Ürünler

03 Aralık 2019
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2573901
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat