AnasayfaBlogDünyanın En Fakir Ülkesi
Nedir?

Dünyanın En Fakir Ülkesi

09 Haziran 2021
Gözlüklü ve mavi elbiseli bir kadın bulanık bir arka planın önünde poz veriyor. Kadın kameradan uzağa bakıyor ve yüzü büyük ölçüde gizlenmiş. Siyah kemerli mavi bir elbise giyiyor ve gözlükleri açık mavi renkte. Sağ kolu önünde uzanmış, sol kolu ise hafifçe bükülmüş. Sağ elinde ince bir sopa tutmaktadır. Resmin sol alt köşesinde, ön planda bir bebek görülüyor. Bebeğin üzerinde beyaz bir gömlek var ve doğrudan kameraya bakıyor.
Ülke AdıKişi Başına Düşen Milli GelirAçıklama
Burundi275 DolarGelirin halkın büyük çoğunluğu tarafından 1 doların altında olduğu ve iç çatışmaların yaşandığı bir ülke.
Somali90 DolarMerkezi hükümetin ülkenin pek çok bölgesine hakim olmadığı ve halkın genel olarak tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı bir ülke.
Orta Afrika Cumhuriyeti306 DolarGeçim koşullarının zor olduğu ve geçmişte Fransa sömürgesi olduğunu yakın bir tarihe kadar.
Nijer356 Dolar23 milyonluk nüfusu ile Afrika'nın batısında yer alan ve 1960 yılına kadar Fransa sömürgesi olan bir ülke.
Malavi338 DolarAfrika kıtasının güneyinde yer alıyor ve 20 milyona yakın nüfusu bulunuyor.
Mozambik484 DolarBir Güney Afrika ülkesi olan Mozambik, Antarktik Okyanusu'na kıyısı olan bir ülke.
Madagaskar527 DolarDünyanın dördüncü büyük adası olan Madagaskar, Afrika kıtasının doğusunda yer alıyor.
Gine1124 DolarBatı Afrika'da bulunan Gine, Atlantik Okyanusu'na kıyısı olan bir ülke.
Burkina Faso752 DolarBir Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso, Sahra Altı Afrika'da yer alıyor.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti567 DolarAfrika'nın ikinci büyük ülkesi olan Kongo, nefes kesen doğal güzellikleri ve zengin doğal kaynaklarına rağmen gelirin büyük çoğunluğuna sahip değil.

Zenginlik ve fakirlik… Hayatın hemen her alanında karşımıza çıkan zıt kavramlar. O sıklıkla karşılaştığımız kavramlar ülkeler düzeyinde de mevcut. Dünyanın en zengin ülkesi ve ülkeleri; dünyanın en fakir ülkesi ve ülkeleri... Bir yanda refah içinde yaşayan zengin devletlerin vatandaşları; diğer tarafta suya bile ulaşmakta güçlük çeken fakir ülkelerin yurttaşları. İki uç, iki tezatlık, iki dünya gerçeği…

Zengin ülkelerle ilgili pek çok şey merak ediliyor, fakir ülkelere dair merak edilenler var mı bilmiyorum. Dünyanın bir coğrafyasında zor şartlarda, çok zor şartlarda hayat mücadelesi veren insanların ülkesine ve ülkelerine dair bilgileri derlemek ve bir başlık altında toplamak istedim. Bu cümleye kadar okuduğunuza göre siz de merak ediyorsunuz. O vakit devam edelim. “Dünyanın en fakir ülkesi neresi?” sorusuyla başlayalım.

Dünyanın En Fakir Ülkesi Neresi?

Dünya ülkelerinin ekonomileriyle durumlarıyla ilgili verileri uluslararası pek çok kurum ve kuruluş paylaşıyor. Birleşmiş Milletler (BM); Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) bu kurumlardan bazıları. Uluslararası örgütlerin paylaştığı verilerden yola çıkılarak ulaşılan ilk bilgi; dünya nüfusun 1,3 milyar bireyinin yoksul olduğu. Bu sayı dünya nüfusunun yüzde 23’üne denk geliyor. Şöyle demek de mümkün; dünyadaki her 4 insandan biri yoksul. Yoksul nüfusun büyük çoğunluğu 18 yaş altında ve önemli bir kısmı da 10 yaşın altındaki çocuklar. 

Yoksul nüfusun büyük çoğunluğu bağlantılı olarak da dünyanın en fakir ülkeleri Afrika kıtasında yer alıyor. Burada ufak bir not düşmek istiyorum: Yazıda değindiğim en fakir 10 ülke Afrika kıtasında. Başka kıtalarda da en yoksul ülkeler olduğu bilgisine vakıfız ancak çoğunluk Afrika kıtası ülkeleri.

Afrika kıtasındaki pek çok ülkenin de henüz yakın zamana kadar sömürge altında olduğunu bilgisini paylaşmak gerekiyor. Genel verilerin ardından gelelim dünyanın en fakir ülkesine. Dünyanın en fakir ülkeleriyle ilgili yapılan haberlerin çoğunda en yoksul ülke olarak Burundi geçiyor. Bazı kaynaklarda denk geldiğim ülkeyi de yazmak istiyorum: Somali

Burundi; Afrika’nın ortalarında yer alan ülkelerden biri. Denize kıyısı bulunmuyor. Ruanda, Tanzanya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti komşu ülkeleri. Tanganika Gölü’ne de sınırı bulunuyor. 11,5 milyon nüfusa sahip ülkede kişi başına düşen milli gelir 275 dolar; insanlar günlük 1 doların altında gelirle hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. 

Ülkeyle ilgili araştırma yaptığınızda 20. yüzyılın başlarında Almanya tarafından sömürgeleştirildiği ve Birinci Dünya Savaşı’nın ardından da Belçika’ya devredildiği yazıyor. Sömürgeler öncesi ülkenin yönetim şekli krallık. 1962 yılına gelindiğinde Burundi, bağımsızlığını yeniden kazanıyor ancak bu kez de iç çatışmalar baş gösteriyor. İç çatışmalar 1990’lı yıllara kadar devam ediyor. Sonrasında hükümet kurma çalışmaları yürütülse de günümüze gelindiğinde siyasi anlamda çalkantıların olduğu bilgisi var. Ülkenin yoksulluğunun yanına, iç çatışmalar ve yolsuzluklar da eklenince; ekonomik imkansızlıklar artıyor ve kişi başına düşen milli gelir de yok denecek kadar azalıyor.

Somali; Doğu Afrika’da yer alıyor. Cibuti, Kenya, Yemen, Etiyopya ve Hint Okyanusu’na sınırı bulunuyor. Ülke nüfusunun 15 milyonun üstünde olduğu tahmin ediliyor. Ediliyor ifadesini kullandım zira; merkezi hükümetin ülkenin pek çok bölgesine hakim olmadığı gerçeği var. Ülkede kişi başına düşen milli gelirin ise 90 dolar olduğu ifade ediliyor. Ülke halkı tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Somali’nin de Süveyş Kanalı’nın açılmasından sora İngiltere tarafından işgal edildiği ve bir bölümün ise İtalya egemenliğinde olduğu bilgisi kaynaklarda yer alıyor. Somali’de konuşulan diller ise şöyle; Arapça, İngilizce, İtalyanca ve Fransızca.

Somali aslında yakından tanıdığımız ve hakkında bilgi sahibi olduğumuz bir ülke. 2011 yılındaki kuraklığın ardından Türkiye, ülkeye yardım için seferber olmuştu ve Türk milletinin desteğiyle toplanan insani yardımlar Somali’ye ulaştırılmıştı.

Dünyanın En Fakir Ülkeleri

Dünyanın en fakir iki ülkesiyle ilgili bilgilere değindikten sonra diğer fakir ülkeler hakkında da fikir sahibi olalım.

  • Orta Afrika Cumhuriyeti

Orta Afrika Cumhuriyeti, bulunduğu kıta Afrika’nın ismini taşıyan iki ülkeden biri. Denize kıyısı bulunmuyor. Sudan, Güney Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Kamerun komşusu olan ülkeler. 4,6 milyon nüfusa sahip ülkede kişi başına düşen milli gelir 306 dolar. Orta Afrika Cumhuriyeti’nin bir dönem Fransa sömürgesi olduğu ve 1960 yılında bağımsızlığını kazandığı kaynaklarda yer alan bilgilerden. 

  • Nijer

Nijer; Afrika’nın batısında yer alıyor. Libya, Cezayir, Nijerya, Benin, Mali ve Burkina Faso komşu ülkeleri. 23 milyon nüfusu sahip ülkede kişi başına düşen milli gelir 356 dolar. Nijer’in de 1960 yılına kadar Fransa sömürgesi olduğu bilgisi mevcut. 

  • Malavi

Malavi; Afrika kıtasının güneyinde. Zambia, Mozambik ve Tanzanya komşuları. Eyaletlerden oluşan ülkenin 20 milyona yakın nüfusu bulunuyor. Ülkede kişi başına düşen milli gelir 381 dolar. Malavi’nin de 1964 yılına kadar İngiltere sömürgesinde olduğu kaynaklarda yazılı.

  • Madagaskar

Madagaskar; ada ülkesi. Hint Okyanusu’nun batışında yer alan ülke Afrika sınırları içinde. Dünyanın en büyük adası olan Madagaskar nüfusu; 26 milyon. Kişi başına düşen milli gelir ise 411 dolar. 

  • Liberya

Liberya; Afrika’nın batı kıyısında. 5 milyon nüfusa sahip ülkede kişi başına düşen gelir 455 dolar. İç savaşlarla boğuşan Liberya’nın Sierra Leone, Gine ve Fildişi Sahili’ne sınırı bulunuyor. 

  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin eski adı Zaire. Orta Afrika’da bulunuyor ve geniş yüz ölçümüne sahip; dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip 11. ülkesi. 100 milyondan fazla nüfusa sahip ülkede kişi başına 456 dolar gelir düşüyor. Uganda, Zambiya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Sudan, Tanzanya komşu ülkeleri. Atlas Okyanusu’na kıyısı bulunuyor.

  • Togo

Togo, batı Afrika ülkesi. Benin Körfezi’ne kıyısı var. Gana, Burkina Faso ve Benin komşu ülkeleri. Yüz ölçümü bakımından Afrika’nın en küçük ülkesi. 8,6 milyonluk nüfusa sahip Togo’da kişi başına 547 dolar gelir düşüyor. Kuraklık ülkenin en büyük sorunlarından biri.

  • Sierra Leone

Sierra Leone; batı Afrika ülkesi. İsmini aslanlardan alıyor zira; ülke sınırlarında çok sayıda aslan bulunuyor. Elmas madeninin çıktığı ülkenin 1960’lı yıllara kadar İngiliz sömürgesi altında olduğu biliniyor. Bağımsızlığının ardından ise iç çatışmalarla mücadele ediyor. Elmas zenginliği; sömürgeler ve iç savaşlar sebebiyle ülke ekonomisine katkı sunmuyor. 8 milyonluk nüfusa sahip ülkede kişi başına 693 dolar gelir düşüyor. Atlas Okyanus, Güne ve Liberya’ya sınırları bulunuyor. 

Dünyanın en yoksul ülkesi ve ülkeleriyle ilgili bilgileri kısaca paylaşmış olduk. Bu ülkelerle ilgili ekonomik yorumları işin uzmanlarına bırakıp yazımızı özetleyen sorulara geçelim. Hemen bir not düşmek istiyorum; pek tabi siz yorumlarınızı yazının altına yazabilirsiniz.

Burundi, 275 Dolar, Gelirin halkın büyük çoğunluğu tarafından 1 doların altında olduğu ve iç çatışmaların yaşandığı bir ülke, Somali, 90 Dolar, Merkezi hükümetin ülkenin pek çok bölgesine hakim olmadığı ve halkın genel olarak tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı bir ülke, Orta Afrika Cumhuriyeti, 306 Dolar, Geçim koşullarının zor olduğu ve geçmişte Fransa sömürgesi olduğunu yakın bir tarihe kadar, Nijer, 356 Dolar, 23 milyonluk nüfusu ile Afrika'nın batısında yer alan ve 1960 yılına kadar Fransa sömürgesi olan bir ülke, Malavi, 338 Dolar, Afrika kıtasının güneyinde yer alıyor ve 20 milyona yakın nüfusu bulunuyor, Mozambik, 484 Dolar, Bir Güney Afrika ülkesi olan Mozambik, Antarktik Okyanusu'na kıyısı olan bir ülke, Madagaskar, 527 Dolar, Dünyanın dördüncü büyük adası olan Madagaskar, Afrika kıtasının doğusunda yer alıyor, Gine, 1124 Dolar, Batı Afrika'da bulunan Gine, Atlantik Okyanusu'na kıyısı olan bir ülke, Burkina Faso, 752 Dolar, Bir Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso, Sahra Altı Afrika'da yer alıyor, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 567 Dolar, Afrika'nın ikinci büyük ülkesi olan Kongo, nefes kesen doğal güzellikleri ve zengin doğal kaynaklarına rağmen gelirin büyük çoğunluğuna sahip değil
Dünyanın En Fakir Ülkesi Dünyanın En Fakir Ülkesi neresi Dünyanın En Fakir Ülkeleri Burundi Somali
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde bir binanın tepesinde duran kanatlı taştan bir melek heykeli yer almaktadır. Melekler bir kalkan tutuyor ve üstlerindeki binada bir saat var. Meleklerden biri bir işaret, diğeri ise bir kalkan tutuyor gibi görünmektedir. Taşın üzerinde rakamlardan oluşan bir yazı ve binanın üzerinde de bir harfin yakın çekimi görülmektedir. Ayrıca kanatlı bir kadın heykeli ve peruk takan bir kişi de var. Görüntüdeki renkler ağırlıklı olarak gri ve kahverengidir, bej ve beyaz tonları da mevcuttur. Işık doğaldır ve açık bir gökyüzü vardır.
İktisat

Kapitalizm ve Liberalizm Farkı

24 Şubat 2020
Parlak sarı bir başörtüsü takmış genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Eşarp başının etrafına bağlanmış, saçlarını örtüyor ve yüzünü çerçeveliyor. Ciddi bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Koyu kahverengi teni gibi açık kahverengi gözleri de görülebiliyor. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yanakları hafifçe kızarmış. Eşarbı, görüntüye doku ve detay katan beyaz ve siyah işlemelerle süslenmiş. Kendinden emin bir şekilde duruyor, kolları iki yanında ve çenesi hafifçe yukarı eğik. Resim, yüz hatlarını ve ifadesini vurgulayacak şekilde sıkıca çerçevelenmiş.
İş Hayatında Kadınlar

Kadına Karşı Ayrımcılık Yapan Ülkeler Daha Fakir

15 Mayıs 2016
Bu, bir pulun üzerinde yer alan bir adamın yüzünün yakın çekim görüntüsüdür. Adam yüzünde ciddi bir ifade ile dosdoğru karşıya bakmaktadır. Gözleri hafifçe kısılmış ve kaşları hafifçe çatılmış olan adamın yüz hatları kolayca görülebiliyor. Güçlü bir çene çizgisine ve belirgin elmacık kemiklerine sahip. Kısa, koyu renk saçları yanlardan hafifçe dökülmüştür. Pulun kendisi açık mavi renktedir ve adamın yüzünün etrafında beyaz bir kenarlık bulunmaktadır. Bu pul, bir erkeğin yüzünün detaylarını ve ifadesinin yoğunluğunu gösteren mükemmel bir örnektir.
Nedir?

Kapitalist Sistem Nedir?

24 Ağustos 2021