AnasayfaBlogDireksiyon Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Direksiyon Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?

22 Haziran 2021
Görüntüde elinde bir ehliyet tutan bir kadın görülüyor. Beyaz bir tişört ve mavi kot pantolon giyiyor ve omuz hizasında siyah saçları var. Bir arabanın sürücü koltuğunda oturuyor ve diğer elinde bir kağıt parçası var. Yüz ifadesi odaklanmış ve ciddi bir şekilde ehliyete bakıyor. Duruşu rahat ama tetikte, gözleri ehliyete odaklanmış. Araba standart bir sedan, açık mavi renkli ve gümüş süslemeli. Ehliyetin arka planı siyah ve üzerinde beyaz bir metin var. Kadının elinde tuttuğu kağıt parçası beyaz ve koyu renk baskılıdır.
Direksiyon Öğretmeni Nedir?Direksiyon Öğretmeni Ne İş Yapar?Direksiyon Öğretmeni İçin Gerekli Özellikler
Sürücü adaylarına aracı tanıtarak kullanmayı öğreten kişi.Sürücü adaylarına araç kullanmayı uygulamalı olarak öğretir.Sabırlı olmalı, empati yeteneği gelişmiş olmalı, stres yönetimi yapabilmeli.
Özel sürücü kurslarında çalışır.Tehlikeli anları öngörüp, trafikte acemi sürücülerle çalışır.Yüksek özgüvene sahip olmalı, dikkatli ve disiplinli olmalı.
Her araç türüne göre eğitim verebilen kişi.Her marka ve model aracı kullanabilme yeteneği.Gelişmiş el-göz koordinasyonu, güçlü öğretme becerileri.
Trafik işaretlerini ve kuralları öğretmek.Sürücü adayına hatalarını ve eksikliklerini belirtir.Güçlü gözlem yeteneği, kısa ve etkili geri bildirim sağlama yeteneği.
Ehliyet sınavlarına eşlik eden kişi.Araç bakımı ve arızalar hakkında bilgi sağlar.Mekanik bilgi ve beceriye sahip olmalı.
Sürücü adayına yol ve trafik durumuna göre nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğretir.Sürücü adayına trafikte sakin kalmayı öğretir.Sakin, sabırlı ve güçlü stres yönetimi yeteneği gelişmiş olmalıdır.
Ehliyet alma sürecini yürüten kişi.Direksiyon ders planının ve programının yapılmasını sağlar.Organizasyon ve planlama yeteneği.
Sürücü kursları için eğitim materyali geliştiren kişi.Öğrencilerin trafikteki durumlarla ilgili bilinçlenmesini sağlar.İyi iletişim becerileri ve didaktik yeteneğe sahip olmalı.
Sınavlarda adaylara eşlik eder ve onların başarısına katkıda bulunan kişi.Öğrencinin ehliyet alabilmesi için gereken tüm becerileri öğretir.Öğrencileri motive etme yeteneği, öğrenci merkezli öğretim yeteneği.
Derslerin zamanlamasını ve süresini belirleyen kişi.Ehliyet sınavı için gerekli olan tüm kuralları öğretir.disiplinli, planlı ve iyi zaman yönetimi becerilerine sahip olmalıdır.

Birçoğumuz araba kullanmayı öğrenirken önce kursa yazılmak yerine yakınlarımızdan öğrenmeyi tercih ederiz. Bize direksiyon eğitimi veren kişi de genellikle babamız olur. Tabii abisinden ya da eşinden bu işi öğrenmeye çalışanların sayısı da az değildir. Bakıldığında bu eğitimlerin çoğu hüsranla sona erer. Öğreten kişinin sinirlenmesi, öğrenen kişinin de kızarak direksiyon başından kalkmasıyla ders noktalanır. Böylelikle profesyonel bir öğretmene yönelme gerekliliği ortaya çıkar.

Direksiyon öğretmenleri bunu meslek olarak yaptıklarından öğretebilme yetenekleri ve sabırları doğal olarak akrabalarımızdan daha fazladır. Araba kullanmak ciddi ve zincirleme bir iştir. Bu nedenle iyi bir öğretmenden öğrenilmesi gerekir. Direksiyon öğretmenlerinin de bazı yeterliliklere sahip olması beklenir. Bu yeterlilikleri taşıyıp taşımadığımızı öğrenmek için “direksiyon öğretmeni nedir?” sorusuyla başlamak yerinde olacaktır.

Direksiyon Öğretmeni Nedir?

Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarına kullanmak istedikleri aracın türüne göre eğitim veren, aracın aksamını tanıtan ve aracı kullanmayı öğreten kişiye direksiyon öğretmeni denir. Özel sürücü kurslarında çalışır. Direksiyon öğretmenleri trafikte acemi sürücülerle çalışır. Bu nedenle zaman zaman tehlikeli anlar yaşayabilirler. Bunu düşünerek daima dikkatli olmak zorundadırlar. Ders sırasında başka şeylerle ilgilenmemeli ve sürücü adayının dikkatini dağıtmamalıdır. Yaşanabilecek kazalara karşı tetikte olmalıdır.

Her öğrenci aynı sürede öğrenemeyebilir ya da hiç öğrenemeyebilir. Bu nedenle sabırlı olmalıdır. Empati yeteneği gelişmiş olmalıdır. Stres yönetimi yapabilmelidir. Disiplinli ve planlı çalışmalıdır. Sorumluluk sahibi olmalıdır. Direksiyon öğretmenliği yapmasına engel olabilecek ya da kendini tehlikeye sokabilecek panik atak, renk körlüğü gibi rahatsızlıkları olmamalıdır. Öğretme becerisine sahip olmalıdır. El göz koordinasyonu gelişmiş olmalıdır. Sakin ve özgüvenli olmalıdır. Tedirgin olan bir direksiyon öğretmeni sürücü adayını da tedirgin ederek istenmeyen şeylerin yaşanmasına neden olabilir. Öğretmen ne kadar güven verirse sürücü adayı da o kadar kendine güvenen bir sürücü olur.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi

Direksiyon öğretmenleri yalnızca sürücü kurslarında çalışmadığından her marka ve modeldeki arabayı rahatlıkla kullanabilecek durumda olmalıdır. Zaman yönetimi yapabilmeli, derslere belirlenen zamanlarda katılmalıdır. Ehliyeti olduğu halde araç kullanmayan ve pratik yapmak için direksiyon dersi alanlar da bulunur. Bu gibi durumlarda direksiyon öğretmeni sürücünün bilmediğini varsayarak yapması gerekenleri ve kuralları anlatmalıdır.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Direksiyon Öğretmeni Ne İş Yapar?

Ehliyet alırken hem teorik hem de uygulama olarak eğitim verilir. Ancak uygulama eğitimi teorik eğitime göre çok daha önemlidir. Teorik eğitim bir şekilde kendi kendine de okuyarak öğrenilebilir. Ancak araç sürme uygulaması biri göstermeden tek başına yapılabilecek bir uygulama değildir. Bu durumda direksiyon öğretmenine çok iş düşer. Direksiyon öğretmeninin temel görevi sürücü adaylarına araç kullanmayı uygulamalı olarak öğretmektir. Hafta içi, hafta sonu ya da akşam saatlerinde ders verebilir. Bu nedenle gün boyu trafikte olur. Bazen sakin yerlerde bazen de trafiğin yoğun olduğu yerlerde çalışabilirler. Bütün gün her sürücü adayına hemen hemen aynı şeyleri anlatacağından yorucu bir çalışma temposu bulunur. Sadece direksiyon öğretmeni olarak çalışabilir ya da direksiyon öğretmenliğini mesleğine ek olarak yapabilir. Çalışma yeri genellikle sürücü kursu olur. Ancak herhangi bir kursa bağlı olmadan özel ders veren direksiyon öğretmenleri de bulunur. Verilen eğitimin süresi ehliyetin tipine göre farklılık gösterir.

  • A sınıfı ehliyetlerde 6 saat,

  • B sınıfı ehliyet için 14 saat,

  • C sınıfı ehliyetlerde 20 saat,

  • D sınıfı ehliyetler için 14 saat,

  • F sınıfı ehliyetler için 12 saat sürer.

Bu süreler sürücü kurslarında verilen direksiyon uygulama eğitimi saatleridir. Bireyin öğrenme durumuna göre azalır ya da artar. Belirtilen saatler ehliyet alabilmek için yeterlidir. Ancak trafiğe çıkmak için ek eğitim alınabilir. Bir adayın ehliyet alabilmesi için sınavda başarılı olması gerekir. 4 kez üst üste başarısız olan adaylar kursu tekrarlamak zorundadır. Direksiyon öğretmeninin birçok görev ve sorumluluğu bulunur. Bu görev ve sorumluluklar şunlardır:

  • Ders planı yapar.

  • Haftalık ve dönemlik ders planları hazırlar.

  • Verdiği eğitimleri kayır altına alır.

  • Eğitim vereceği araçta gerekli kontrolleri yapar.

  • Eğitim sırasında teorik bilgiler verir.

  • Sürücünün trafik işaretlerine ve lambalara dikkat etmesi için uyarılarda bulunur.

  • Aracın aksamını uygulamalı olarak tanıtır.

  • Sürücü adaylarında gördüğü hataları ve eksiklikleri söyler.

  • Direksiyon sınavlarına eşlik eder.

  • Araçların bakımlarının yapılmasını sağlar.

  • Herhangi bir arıza ya da kaza durumunda yetkililere bilgi verir.

  • Sürücü kurslarında ya da ehliyet sınavlarında kendisine verilen görevi yerine getirir.

  • Kursun yönetim işlerinde idareye yardım eder.

  • Sürücü adayının güvenli bir şekilde trafiğe çıkmasını sağlar.

  • Sürücü adayına pratik yaptırır.

  • Araçlarla ilgili bilgi verir.

  • Aracı park etme uygulaması yaptırır.

  • Eğitim vereceği aracı hazır bulundurur.

  • Direksiyon sınavının yapılacağı yerde çalışmalar yaptırır.

Direksiyon Öğretmeni Maaşları

Direksiyon öğretmenleri işini tam zamanlı ve tek meslek olarak yapacaklarsa aldıkları maaş asgari ücretin altında olamaz. Devlet memurları ve öğretmenler de ayda en az 10 saat, en fazla 40 saat direksiyon öğretmenliği yapabilirler. Alacakları ücret verdikleri ders saatine bağlı olarak hesaplanır. Direksiyon öğretmenlerinin aldığı en yüksek maaş 5000 liradır. Ortalama olarak 3500 lira aldıkları söylenebilir. Bu ücretler sadece sürücü kursuna bağlı olarak çalışan direksiyon öğretmenleri için geçerlidir.

Özel ders veren direksiyon öğretmenlerinin ders saati ücretleri farklı şehirlerde farklılık gösterir. Hatta aynı şehrin farklı ilçelerinde bile ders ücretlerinde farklılaşmalar görülebilir. Ortalama olarak özel direksiyon dersleri 45 dakika ile 60 dakika arasında değişir. Ücretleri ise 80 lira ile 125 lira arasındadır. Ortalama olarak saati 80 liradan günlük 4 saat ders veren bir direksiyon öğretmeninin kazancı günlük 320 lira aylık olarak da 8000 lira civarında olur.

Direksiyon Öğretmeni Nasıl Olunur?

Direksiyon öğretmeni olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekir. Önceki yönetmeliğe göre en az ön lisans mezunu olma şartı aranırken artık bu şart kaldırılmıştır. Ancak adaylar arasında lisans ve ön lisans mezunu olanların tercih edilme şansı daha yüksektir. Ayrıca en az öğretmenliğini yapacağı ehliyet sınıfından en az 3 yıllık sürücü belgesi sahibi olmak ve herhangi bir ceza almamış olmak da diğer şartlardır. Bu şartları sağlayanlar kurslara başvurarak öğretmenlik belgelerini alabilirler. Direksiyon öğretmenliğini hem kadınlar hem de erkekler tercih edebilir. Hatta kadın sürücü adaylarının direksiyon derslerinde kadın öğretmenleri daha çok tercih ettiği gözlemlenmiştir.

Direksiyon öğretmenliği kursları il milli eğitim müdürlükleri ve halk eğitim merkezleri tarafından verilir. İki kurumdan birine başvurarak kursa gidilebilir. Verilen eğitimin süresi 200 saattir. Kursta ilk yardım eğitimi, iletişim, kişisel gelişim, trafik kuralları, güvenli sürüş teknikleri gibi dersler ayrıntılı olarak anlatılır. Kurslara devam zorunluluğu bulunur. Belirlenen devamsızlık süresini aşanların kursla ilişiği kesilir. Eğitimin sonunda bir sınav yapılır. Bu sınavda başarılı olanlar direksiyon öğretmenliği sertifikasını elde ederler. Sertifikayla bulundukları il ve ilçelerde bulunan özel sürücü kurslarında direksiyon öğretmenliği yapabilirler. Bunun için sertifikayı aldıktan sonra kurslara başvurmak yeterlidir. Özel ders de verebilirler. Özel ders vermek isteyenlerin kendilerini tanıtmaları, ilan vermeleri gerekir. Ayrıca çalışacakları arabaya sürücü kursu arabalarındaki gibi bir düzenek taktırmaları gerekir. Bu da biraz maliyetli olabilir.

Sürücü adaylarına aracı tanıtarak kullanmayı öğreten kişi, Sürücü adaylarına araç kullanmayı uygulamalı olarak öğretir, Sabırlı olmalı, empati yeteneği gelişmiş olmalı, stres yönetimi yapabilmeli, Özel sürücü kurslarında çalışır, Tehlikeli anları öngörüp, trafikte acemi sürücülerle çalışır, Yüksek özgüvene sahip olmalı, dikkatli ve disiplinli olmalı, Her araç türüne göre eğitim verebilen kişi, Her marka ve model aracı kullanabilme yeteneği, Gelişmiş el-göz koordinasyonu, güçlü öğretme becerileri, Trafik işaretlerini ve kuralları öğretmek, Sürücü adayına hatalarını ve eksikliklerini belirtir, Güçlü gözlem yeteneği, kısa ve etkili geri bildirim sağlama yeteneği, Ehliyet sınavlarına eşlik eden kişi, Araç bakımı ve arızalar hakkında bilgi sağlar, Mekanik bilgi ve beceriye sahip olmalı, Sürücü adayına yol ve trafik durumuna göre nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğretir, Sürücü adayına trafikte sakin kalmayı öğretir, Sakin, sabırlı ve güçlü stres yönetimi yeteneği gelişmiş olmalıdır, Ehliyet alma sürecini yürüten kişi, Direksiyon ders planının ve programının yapılmasını sağlar, Organizasyon ve planlama yeteneği, Sürücü kursları için eğitim materyali geliştiren kişi, Öğrencilerin trafikteki durumlarla ilgili bilinçlenmesini sağlar, İyi iletişim becerileri ve didaktik yeteneğe sahip olmalı, Sınavlarda adaylara eşlik eder ve onların başarısına katkıda bulunan kişi, Öğrencinin ehliyet alabilmesi için gereken tüm becerileri öğretir, Öğrencileri motive etme yeteneği, öğrenci merkezli öğretim yeteneği, Derslerin zamanlamasını ve süresini belirleyen kişi, Ehliyet sınavı için gerekli olan tüm kuralları öğretir, disiplinli, planlı ve iyi zaman yönetimi becerilerine sahip olmalıdır
Direksiyon Öğretmeni Direksiyon Öğretmeni nedir Direksiyon Öğretmeni ne iş yapar Direksiyon Öğretmeni nasıl olunur Direksiyon Öğretmeni maaşları
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.