AnasayfaBlogDijitalleşme Ve Eğitim Sistemi
Uzaktan Eğitim

Dijitalleşme Ve Eğitim Sistemi

10 Haziran 2019
Gözlüklü genç bir çocuk kameraya gülümsüyor. Ağzının yakın çekiminde dişleri görülebiliyor. Kulağı da yakın planda görülmektedir. Arka planda beyaz ekranlı siyah dikdörtgen bir cihaz ve beyaz harflerle siyah beyaz bir tabela vardır. Çocuk neşeli bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor, yüzünde güneş parlıyor. Lacivert bir gömlek giymiştir ve gözleri taktığı gözlüklerle vurgulanmaktadır. Koyu renk saçları düzgünce taranmış ve yüzünde mutlu, memnun bir ifade var.
DönemTeknoloji ve Eğitim SistemiEtkileri
Geçmiş DönemÖğrenciler not almak ve yeni materyaller öğrenmek için kara tahta ve tebeşir kullanırlardı.Eğitim araçları sınırlı ve yöntemler geleneksel.
GünümüzAkıllı tahtalar ve tabletler, online kaynaklar modern eğitim sisteminin önemli parçalarıdır.Eğitim, her zamankinden daha erişilebilir ve verimli.
GelecekDaha fazla teknoloji entegrasyonu ve dijital öğrenme platformları muhtemelen dahil edilecek.Eğitim, daha fazla kişiselleştirilebilir ve erişilebilir olacak.
Eğitimin Tarihsel GelişimiYazının bulunması ve daha sonra matbaanın bulunması büyük gelişmeler oldu.Eğitime erişim kolaylaştı, bilgi paylaşımı çoğaldı.
Teknolojik GelişmelerMektuplaşmadan saniyeler içinde haberleşme yeteneğine geçiş.İletişim hızlandı ve genişledi, eğitime erişim arttı.
Eğitim İle Birlikte DijitalleşmeUzaktan eğitim, ders videoları, dil öğrenme gibi imkanlar internet üzerinden sunuluyor.Öğrenme deneyimi daha ilgi çekici ve erişilebilir hale geldi.
Eğitimin ve Teknolojinin birlikte gelişimiTeknoloji sayesinde öğrenciler her yerden bilgiye erişebiliyor.Eğitim, daha ilgi çekici ve interaktif.
Bilgiye erişimEskiden ansiklopediden alınan bilgi, şimdi bir telefonla elde edilebiliyor.Bilgiye erişim kolaylığı, öğrenme hızını artırdı.
Erken EğitimÇocuklar anaokuluna başlamadan renkleri ve sayıları, ilkokula başlamadan önce okumayı öğrenir.Erken yaşta teknolojiyle tanışma ve kullanma yeteneği.
Akademik Eğitim ve TeknolojiOrtaokul ve üstü eğitimde akademik baskı ve standart testler ön planda.Öğrenmeden ziyade not alma odaklı eğitim, teknolojik gelişmelerle daha çok bilgiye erişim.

Eğitim sistemi, kısmen teknolojideki ilerlemeler sayesinde yıllar içinde büyük ölçüde değişti. Geçmişte öğrenciler not almak ve yeni materyaller öğrenmek için kara tahta ve tebeşir kullanırlardı. Günümüzde ise akıllı tahtalar ve tabletler bu modası geçmiş araçların yerini alarak öğrencilerin materyallerle etkileşime geçmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca, online kaynaklar öğrencilerin dünyanın her yerinden bilgiye erişimini mümkün kılmıştır.

Sonuç olarak, modern eğitim sistemi her zamankinden daha erişilebilir ve verimli. Teknoloji, öğretmenlerin eğitim verme biçimleri üzerinde de olumlu bir etki yaratmıştır. Öğretmenler dijital kaynakları kullanarak öğrencilerinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan, daha ilgi çekici ve etkileşimli dersler oluşturabilmektedir. Kısacası teknoloji, eğitim sistemini daha iyi bir hale getirerek daha erişilebilir ve etkili kılmıştır. Teknoloji sayesinde bugünün öğrencileri sonsuz öğrenme fırsatlarına erişebiliyor.

Peki eğitim için teknolojiye nasıl ihtiyaç duyuldu? 

Eğitimin Tarihsel Gelişimi Kısaca

Öncelikli olarak eğitim alanında yazının bulunması en büyük gelişmelerden biriydi. Fakat iletişim ve eğitim için gerekli olan yazının çoğaltılma durumu çok zahmetli bir işti ve bir çözüm yolu bulunması  gerekiyordu.

Sonraki yıllarda matbaanın bulunması daha da büyük bir gelişmeydi. 

Böylece insanlar artık sınırlı kaynaklardan edindiği bilgileri daha kolay elde etme imkanı buldu.

Peki o dönemde yaşayan insanlar için bu şaşkınlık verici büyük bir olayken, şu an her gün eklenen teknolojik gelişmelere neden fazla şaşırmıyoruz? 

Mektuplaşarak günler sonra  haberleşebilen insanlar artık birbirlerine saniyeler içinde ulaşabiliyor. Telefon gibi bir icadı hayal bile edemezken şimdi mektubun varlığı bile unutuldu.

Teknolojik Gelişmeler

Teknolojinin her geçen gün daha da fazla büyümesi hayalini kurduğumuz şeylerin gerçekleşmesi içinde bulunduğumuz dijitalleşmenin büyüklüğünü görmemizi engelliyor. 

Günümüzde  insanlar arasında da bir teknoloji farkı var. Şu an bizim için son teknoloji, Iphone olsun. Türkiye'ye geldiğinde elimize alıp baktığımızda çok yadırgamayıp sadece beğenmemiz mümkün.

Ama herhangi eski model bir telefonu Afrika ülkesinde bir kabileye götürüp verdiğimizde onlar buna daha fazla şaşırıp tepki gösterebilir. Peki bu farkın olmasında eğitimin de katkısı var mıdır? 

Günümüzde yemek bile bulmalarının zor olduğunu bildiğimiz Afrika ülkesinde maalesef eğitim yok denecek kadar az. Şanslı olan Avrupa ülkelerinde ise, bu durum çok daha fazla gelişmekte.

Eğitim sayesinde öğrendiğimiz teknolojik gelişmeler belki de bizi daha fazla teknolojiye itiyor. Ne dersiniz? 

Eğitim İle Birlikte Dijitalleşme  

Bugün uzaktan eğitim, her konuda anında bilgi, ders videoları, dil öğrenme ya da işaret dili gibi tüm ihtiyaçlarımızı karşılayan bir internet gerçeği var. Teknolojinin eğitimdeki faydaları çok iyi biliniyor. Teknoloji, öğrenmeyi daha ilgi çekici, erişilebilir ve uygun hale getirme gücüne sahip. Ayrıca içeriği öğrencilerin ihtiyaçlarına göre uyarlamaları için eğitimcilere güç vermektedir.

Bu nedenlerle, teknolojiyi sınıfa dahil etmeye yönelik artan bir eğilim var. Bununla birlikte, teknolojinin geleneksel öğretim yöntemlerinin yerine geçmek yerine onlara ek olarak kullanılması gerektiğini unutmamak gerekir. Teknoloji etkin bir şekilde kullanıldığında, eğitimcilerin öğrencileri için daha ilgi çekici ve etkileşimli bir öğrenme deneyimi sağlamalarına yardımcı olacaktır.

Bunun aksine, bizi eğiten teknoloji midir? Aslında, teknolojinin kullanımının kolay olması ve kaynaklara kolay ulaşılabilmesi bizi daha fazla bilgi edinmeye yönlendiriyor. Eskiden bilgi kaynağı olan ansiklopediler ağırlıkları nedeniyle her yere götürülemezdi ve her an bulmak zordu. Şimdi ise elimizde bir telefonla bile bilgiye ulaşmak çok basit.

Bir akıllı telefon ile istediğimiz zaman istediğimiz konuya bakabiliyor ve saniyeler içinde son derece detaylı bilgilere ulaşabiliyoruz. Bilgiye erişimdeki bu kolaylık, yeni bilgileri öğrenme ve hatırlama hızımızı büyük ölçüde artırdı. Ayrıca teknoloji, bilgilerini bizimle paylaşabilecek diğer insanlarla bağlantı kurmamızı da sağladı. Örneğin, artık öğrenmek istediğimiz herhangi bir konuda uzman eğitmenlerden online dersler alabiliyoruz. Sonuç olarak, teknolojinin yeni bilgiler edinme becerimiz üzerinde derin bir etkisi olduğu açıktır. Teknoloji sayesinde artık daha önce hiç olmadığımız kadar eğitimliyiz.

Eğitim İçin Teknoloji Bir İhtiyaç

Ebeveynler çocuklarına her zaman erken yaşta, konuşmaya başladıkları andan anaokuluna kadar bir şeyler öğretmek isterler. Çocuklar anaokuluna başlamadan önce renkleri ve sayıları öğrenirler ve ilkokula başlamadan önce okumayı mutlaka öğrenmeleri gerekir. Ancak bu eğitimlerin amacı bu değildir. Eğitici çizgi filmler genellikle çocukları hem eğlensin hem öğrensin diye açılıyor. Ama tabii ortaokulda bu durum biraz değişiyor.

O zamana kadar akademik baskı ve standart testler, öğrenmeden ziyade not almaya ağırlık veriyor. Aslında, birçok öğrenci not konusunda o kadar endişelidir ki, öğrendiklerini akıllarında tutmazlar. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının öğretmenlerine güvenmeleri ve çok fazla baskı olmadan kendi hızlarında ilerlemelerine izin vermeleri gerekir. Başka bir deyişle, bırakın çocuklar çocuk olsun. Zaten çocuklar okula gitmeye başladıklarında öğreneceklerdir. Öğrenemediklerinde de bu dünyanın sonu değildir.

Yavaş yavaş büyüme çağına yaklaştıkları için çocuklar çizgi film izleme alışkanlıklarını azaltır. Eğitimi dahi çizgi film sayesinde kazanan çocuklar bunu televizyonla sınırlandırmayıp dışarıda da kitle iletişim araçları sayesinde izlemeye devam ettirirler. 

Dijitalleşen çocuk bu sefer bilgisayar oyunu alanına yönelir. Bu oyunlar genellikle savaş içerikli oyunlardır. Her ne kadar ebeveynler çocuklarına bir şeyler öğretmek istese de çocuklar evlerindeki bilgisayarlar ve tabletlerini oyun amaçlı kullanmaya daha yatkındır. 

Teknolojinin bize sunduğu bu kadar imkan varken eğlenirken eğitime de bir pay çıkarmalıyız. Daha fazla merak etmeli ve keşfetmeliyiz. Bunlar için maddi durumuzun iyi olma gibi bir şartı da yok artık.

Bize İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından sunulan ücretsiz online eğitimler sayesinde çok farklı eğitim programlarına sahip olmak mümkün. Teknolojinin her alanda bize katkısı ve faydası olsa da eğitim için yeri hep farklı olacaktır.

Yazar: Cansu Atalay

Geçmiş Dönem, Öğrenciler not almak ve yeni materyaller öğrenmek için kara tahta ve tebeşir kullanırlardı, Eğitim araçları sınırlı ve yöntemler geleneksel, Günümüz, Akıllı tahtalar ve tabletler, online kaynaklar modern eğitim sisteminin önemli parçalarıdır, Eğitim, her zamankinden daha erişilebilir ve verimli, Gelecek, Daha fazla teknoloji entegrasyonu ve dijital öğrenme platformları muhtemelen dahil edilecek, Eğitim, daha fazla kişiselleştirilebilir ve erişilebilir olacak, Eğitimin Tarihsel Gelişimi, Yazının bulunması ve daha sonra matbaanın bulunması büyük gelişmeler oldu, Eğitime erişim kolaylaştı, bilgi paylaşımı çoğaldı, Teknolojik Gelişmeler, Mektuplaşmadan saniyeler içinde haberleşme yeteneğine geçiş, İletişim hızlandı ve genişledi, eğitime erişim arttı, Eğitim İle Birlikte Dijitalleşme, Uzaktan eğitim, ders videoları, dil öğrenme gibi imkanlar internet üzerinden sunuluyor, Öğrenme deneyimi daha ilgi çekici ve erişilebilir hale geldi, Eğitimin ve Teknolojinin birlikte gelişimi, Teknoloji sayesinde öğrenciler her yerden bilgiye erişebiliyor, Eğitim, daha ilgi çekici ve interaktif, Bilgiye erişim, Eskiden ansiklopediden alınan bilgi, şimdi bir telefonla elde edilebiliyor, Bilgiye erişim kolaylığı, öğrenme hızını artırdı, Erken Eğitim, Çocuklar anaokuluna başlamadan renkleri ve sayıları, ilkokula başlamadan önce okumayı öğrenir, Erken yaşta teknolojiyle tanışma ve kullanma yeteneği, Akademik Eğitim ve Teknoloji, Ortaokul ve üstü eğitimde akademik baskı ve standart testler ön planda, Öğrenmeden ziyade not alma odaklı eğitim, teknolojik gelişmelerle daha çok bilgiye erişim
dijitalleşme eğitim ve teknoloji eğitim sistemi dijitalleşme ve eğitim eğitimde dijitalleşme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Lacivert takım elbise giyen orta yaşlı bir adam beyaz bir arka planın önünde duruyor. Sakallı ve kalın çerçeveli bir gözlük takıyor. Başı hafifçe eğiktir ve bakışları yukarı doğru yönelmiştir. Kendinden emin bir ifadesi var ve ellerini iki yanında tutuyor. Lacivert takım elbisesinin tek düğmeli, iki düğmeli ve sivri yakalı bir ceketi vardır. Beyaz gömleği ceketin altından görünmektedir ve şal desenli bir kravatla süslenmiştir. Adamın kol saati ve altın bir yüzüğü var. Sonuç olarak, dünyaya meydan okumaya hazır görünüyor.
4.9
(9)

Dijital İK Eğitimi

8 Konu10 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1110464
Bu görüntü, muhtemelen bir kursu tamamlamak için hesap makinesi kullanan bir kişiyi gösteriyor. Bu kişi takım elbise giymiş ve kravat takmış, sakallı ve bıyıklı bir adam gibi görünüyor. Bulanık bir elle hesap makinesindeki bir düğmeye basıyor, bu da kursa çok dikkat ettiğini gösteriyor. Kişi aktif olarak materyalle ilgileniyor, muhtemelen anlıyor ve not alıyor. Bu görüntü, kursların zorlayıcı olabileceğini, ancak kendinizi özenle uyguladığınızda da ödüllendirici olabileceğini hatırlatıyor.
4.5
(117)

Bordro Uygulamaları Eğitimi

8 Konu5 Saat
Bülent ÇaparBülent Çapar
12491010