AnasayfaBlogDezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi (MYO)
Bölümler

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi (MYO)

18 Aralık 2020
Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi Meslek Yüksek Okulu
Bölüm ve TanımıNitelikler ve Görevlerİş İmkânları
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi (MYO)Tıbbi aletlerin tekrar kullanıma sunulmasına kadar sorumlu kişi. Donanımı buna uygun.Kamu veya özel sektör, hastaneler, laboratuvarlar, araştırma merkezleri.
DezenfeksiyonFiziksel veya kimyasal ajanların kullanılmasıyla mikroorganizmaların birçoğunun yok edilmesi işlemi.Sağlık sektörü, laboratuvarlar, gıda işleme hizmeti veren kurumlar.
SterilizasyonHerhangi bir maddenin üzerinde ve içinde bulunan tüm mikroorganizmaların yok edilmesi.Hastaneler, laboratuvarlar, gıda işleme hizmeti veren kurumlar.
AntisepsiCilt veya diğer canlı dokular üzerine kimyasal ajanlar kullanarak mikroorganizmaların eliminasyonunu veya inhibisyonunu sağlama.Sağlık sektörü, laboratuvarlar, gıda işleme hizmeti veren kurumlar.
Biyoloji (DGS ile geçiş)Bilimsel araştırmalar ve laboratuvar çalışmaları.Araştırma merkezleri, laboratuvarlar, üniversiteler.
İş Sağlığı ve Güvenliği (DGS ile geçiş)Çalışma ortamlarının sağlık ve güvenlik standartlarına uygunluğunu sağlama.Özel ve kamuya ait iş yerleri, sanayi alanları.
Sağlık Yönetimi (DGS ile geçiş)Sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve yönetimi.Hastaneler, sağlık merkezleri, sigorta ve ilaç firmaları.
Acil Yardım ve Afet Yönetimi (DGS ile geçiş)Afet ve acil durum planlama ve yönetme.Kamu ve özel sektörde acil yardım hizmetleri, arama kurtarma ekipleri.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (DGS ile geçiş)Kurumun halkla ilişkilerini yönetme ve reklam stratejileri oluşturma.PR ve reklam ajansları, kurumsal şirketler.
Kamu Yönetimi (DGS ile geçiş)Kamu politikalarının analizi ve uygulanması.Devlet daireleri, belediyeler, araştırma merkezleri.

Dikkat, dikkat, bölüm canlı-cansız birçok mikroorganizmaya savaş açar! Yazı okunsun, değerlendirilsin, taraflar belirlensin! Her zamanki gibi önce öğrenmek istediğimiz bölümün anlamını bilelim. Birçoğumuz dezenfeksiyon ve sterilizasyon kavramını bir yerlerden okumuş veya duymuştur, peki gerçek anlamda bu kavramların hayatımızdaki yeri nedir?

Dezenfeksiyon; çeşitli fiziksel veya kimyasal ajanların kullanılmasıyla mikroorganizmaların birçoğunun yok edilmesidir. Sporlar ve diğerlerine göre daha dirençli olan organizmalar (mikobakteriler, virüsler, mantarlar) yok edilemeyebilir. Sterilizasyon; dezenfeksiyondan daha geniş çaplı bir temizleme, sporlar da dahil herhangi bir maddenin üzerinde ve içinde bulunan tüm mikroorganizmaların yok edilmesi işlemidir.

Şimdi gelelim üçüncü kavramımıza, pek bilindik değil kabul ediyoruz, öyleyse öğrenelim. Antisepsi; cilt veya diğer canlı dokular üzerine kimyasal ajanlar kullanılarak mikroorganizmaların eliminasyonunun veya inhibisyonunun sağlanmasıdır, dezenfeksiyon işlemi gibi bu işlem de sporları yok etmeye yetmez. Bölümümüz az çok kafamızda şekillenmişse devam ediyorum. 

Programın kattığı niteliklere gelelim, burası önemli! Bölümü okuyan öğrenciler tıbbi aletlerin tekrar kullanıma sunulmasına kadar her aşamadan sorumlu, teorik ve pratik olarak da bunları yapabilecek donanımda kişiler olarak mesleğe adım atacaklardır. Onlardan önce biz bölümün ayrıntılarına adım adım ilerleyelim.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Bölümü Nedir?

2019-2020 senelerinde eğitim hayatına başlayan programımız kesinlikle gelecek vadediyor. Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi bölümünde öğrenci tıbbi malzemeleri tanıyan, bu malzemelerin her türlü ön temizlik, dekontaminasyon gibi temizleme işlemlerini kurallarına uygun olarak yerine getirebilen donanımlı bir personel olarak mezun olacak. Aynı zamanda bu malzemelerin sayımından, bakım ve kontrolünden, malzemelere uygun paketleme tekniklerinden, depolanmasından, teslim edilmesinden ve tüm aşamalarda yapılan işlemlerin kayıt altına alınmasından sorumlu olacaktır. Bütün bunlar için de donanımlı bilgiyi öğrencilere aktarmak bölümünün hedefidir.

Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsinin sağlık sektöründeki önemi paha biçilemez. Hele ki gündemimizde bu kadar viral bir salgın söz konusuyken, evet artık ismi bile tüyleri ürperten Covid-19 salgınından bahsediyoruz. Hastanelerin bu kadar trafikte olduğu bir dönemde Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi bölümüne ihtiyaç da son derece arttı. Her gün binlerce insan hastaneye giriyor, çıkıyor ve onlarla beraber mikroorganizmaların her yere yayılması da cabası. Bu alanda ihtiyaç duyulan eleman sıkıntısının da bölümümüzün açılmasıyla ortadan kaldırılması hedeflenmiştir. Bölümümüz teknikerleri sayesinde bu konuda daha yetkin, daha bilinçli sağlık çalışanları kazanacağız.

Peki şu an bu kadar büyük öneme sahip olan bölümümüzün iş imkanlarını merak ediyor musunuz, ben ettim ve araştırdım, siz de bir göz atın.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi İş İmkânları Nelerdir?

Programı 120 AKTS’lik kredilerini başarıyla tamamlayan öğrencilere ön lisans diploması ve ‘Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Sağlık Teknikeri’ unvanı verilir. Mezun olan öğrencilerimiz kamu veya özel sektörde iş imkânlarına sahip olurlar. Bunları sıralayacak olursak;

  • Özel, kamu ve üniversite hastanelerinin sterilizasyon birimlerinde, 

  • Araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda, 

  • Çevresel ve endüstriyel uygulamalar yapan şirketlerde,

  • Ağız ve Diş Sağlığı merkezlerinde,

  • Gıda işleme hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.

Bölümümüzün mezunları Dikey Geçiş Sınavı ile de iş sahalarını genişletebilirler. Peki, DGS ile hangi bölümlere geçiş yapılabilir?

Belirttiğimiz bölümlerin yanında Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü mezunları DGS ile açık öğretim bölümlerine de geçiş yapabilmektedir, geçebilecekleri bölümleri de listeledik, buyrun!

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Mezunları Ne İş Yapar?

Eskiden hemşirelik bölümünün üstlendiği görevlere kendi adıyla sahip çıkan programımız iş imkânı açısından oldukça verimli. Bölümün ikinci olarak açılacağı Atlas Üniversitesinde bir uzman doktor ‘Sahada bölüm profesyonellerine ihtiyaç var.’ diyerek bölümde tam donanımlı personel açığını vurguluyor. Bölümde teknolojiye dayalı gelişmelerin de beklenmesi bunu doğruluyor. Çağrı açık ve net.

Sağlık sektörüne adım atmak isteyenler, bölüme ilgi duyanlar içleri ferah bir şekilde tercih edebilirler. Şunun da altını çizelim ki kendini geliştirmek ve her gün ilerleyen sağlık sektörünün bilincinde olmak da önemli. Önü çok açık olan bölümümüzde kişilere düşen sorumluluk da bir o kadar fazla. Sonuçta yapılan dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemleri hayati öneme sahip, sağlık sektörünün de olmazsa olmazı.

Mikroorganizmaların hastane, laboratuvar gibi yoğun olduğu yerlerde insidansını düşürebilmenin, bulaşıcılığını önlemenin yolu dezenfeksiyon ve sterilizasyondan geçmekte. Tabi dezenfeksiyon, sterilizasyon ve antisepsi teknikeri bu noktada kendini de korumalı, önlemlerini almalıdır. Şöyle bir liste yaparak iş tanımını toparlayalım:

  • Tıbbi malzemelerin uygun koşullarda ön temizliği, dekontaminasyonu,

  • Malzemelerin sayımı, kontrolü, bakımı ve paketlenmesi,

  • Malzemelerin steril edilmesi ve depolanması,

  • Malzemelerin kullanıcılara teslim edilmesi,

  • Tüm aşamaların kaydının tutulması teknikerin iş tanımını oluşturur.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Dersleri Nelerdir?

Bölümümüzün öğrencileri 1.sınıfta;

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, 

  • Temel İngilizce

  • Temel Mikrobiyoloji, 

  • Dezenfektanlar, 

  • Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonda Kavramlar, 

  • Cerrahi Setlerin Tanınması, 

  • Sterilizasyon Süreci Tanımlanması, 

  • Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonda Biyogüvenlik, 

  • Türk Dili I-II,

  • Endoskopların Tekrar Kullanıma Hazırlanması, 

  • Sterilizasyon ve Dezenfeksiyonda Standartlar, 

  • Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uygulamaları, 

  • Sterilizasyonda Paketleme Materyalleri, 

  • Diş Hekimliğinde Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon, 

  • Düşük Isı Sterilizasyon Yöntemleri derslerini zorunlu olarak alırlar.

Tıbbi Terminoloji, Hasta Güvenliği, Antimikrobiyal İlaçlar birinci dönemin, Biyomedikal Teknoloji, Mikrobiyolojik Tanı Yöntemleri, İlk Yardım dersleri ise ikinci dönemin seçmeli dersleridir.

Öğrenciler 2. Sınıfta ise;

  • Otoklav, 

  • Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Yapılanması, 

  • Enfeksiyon Hastalıkları derslerini alırlar.

Bu derslerin yanı sıra bölüm öğrencileri 2. yılda yoğun bir staj döneminden geçerler. Öğrenciler hem teorik hem pratik alanda donanıma sahip olduktan sonra iş hayatına adım atabilirler.

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Taban Puanları ve Sıralama

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi bölümü 2019-2020 eğitim yılında açılan bir program olduğu için taban puanı ve başarı sıralaması da tek bir yıla aittir. Bölüm sadece Hacettepe Üniversitesi ve Atlas Üniversitesi’nde mevcuttur. Bu taze ve önü açık bölümümüze girmek için önce TYT şart tabi!

Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi (MYO), Tıbbi aletlerin tekrar kullanıma sunulmasına kadar sorumlu kişi Donanımı buna uygun, Kamu veya özel sektör, hastaneler, laboratuvarlar, araştırma merkezleri, Dezenfeksiyon, Fiziksel veya kimyasal ajanların kullanılmasıyla mikroorganizmaların birçoğunun yok edilmesi işlemi, Sağlık sektörü, laboratuvarlar, gıda işleme hizmeti veren kurumlar, Sterilizasyon, Herhangi bir maddenin üzerinde ve içinde bulunan tüm mikroorganizmaların yok edilmesi, Hastaneler, laboratuvarlar, gıda işleme hizmeti veren kurumlar, Antisepsi, Cilt veya diğer canlı dokular üzerine kimyasal ajanlar kullanarak mikroorganizmaların eliminasyonunu veya inhibisyonunu sağlama, Sağlık sektörü, laboratuvarlar, gıda işleme hizmeti veren kurumlar, Biyoloji (DGS ile geçiş), Bilimsel araştırmalar ve laboratuvar çalışmaları, Araştırma merkezleri, laboratuvarlar, üniversiteler, İş Sağlığı ve Güvenliği (DGS ile geçiş), Çalışma ortamlarının sağlık ve güvenlik standartlarına uygunluğunu sağlama, Özel ve kamuya ait iş yerleri, sanayi alanları, Sağlık Yönetimi (DGS ile geçiş), Sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve yönetimi, Hastaneler, sağlık merkezleri, sigorta ve ilaç firmaları, Acil Yardım ve Afet Yönetimi (DGS ile geçiş), Afet ve acil durum planlama ve yönetme, Kamu ve özel sektörde acil yardım hizmetleri, arama kurtarma ekipleri, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (DGS ile geçiş), Kurumun halkla ilişkilerini yönetme ve reklam stratejileri oluşturma, PR ve reklam ajansları, kurumsal şirketler, Kamu Yönetimi (DGS ile geçiş), Kamu politikalarının analizi ve uygulanması, Devlet daireleri, belediyeler, araştırma merkezleri
Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi (MYO) Dezenfeksiyon Sterilizasyon ve Antisepsi
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.