AnasayfaBlogÇok Meşgul İnsanlar İçin Zaman Yönetimi Teknikleri
Zaman Yönetimi

Çok Meşgul İnsanlar İçin Zaman Yönetimi Teknikleri

24 Şubat 2018
Bir blok üzerinde siyah bir çalar saat, etrafında bir hesap makinesi ve birkaç ataç görülmektedir. Çalar saat yakın plandadır, LCD ekranı ve üst kısmında iki düğmesi vardır. Hesap makinesi de yakın plandadır, birkaç düğmesi ve büyük bir ekranı vardır. Ataşlar küçük ve gümüş rengindedir ve düzenli bir şekilde dizilmişlerdir. Arka plan nötr bir renktedir ve öğeler parlak bir ışık kaynağıyla aydınlatılmıştır.
TeknikAçıklamaFayda
Her şeyi yapamayacağınızın farkına varınÖnce sizin için önemli olan şeyleri ve aktiviteleri belirleyin, sonra onlara göre zamanınızı yönetin.Hayatınızı daha bilinçli ve odaklı yaşamanıza yardımcı olur.
Önceliklerinizi belirleyinHer görevin eşit derecede öneme sahip olmadığını anlayarak daha önemli görevlere öncelik verin.Verimli zaman kullanımı ve stresin önlenmesini sağlar.
Hayır ve Evet demeyi öğreninBir şeyi yapmama konusunda kararlıysanız düşünmeden 'Hayır' demeyi öğrenin.Gereksiz beklentilere girmemenizi ve hayal kırıklığı yaşamamanızı sağlar.
Fişi çekinBir görev üzerinde çalışırken başkaları tarafından rahatsız edilmemek için 'fişi çekin'.Dikkatinizi bozmadan etkin bir şekilde çalışmayı sağlar.
Tatil yapınDüzenli aralarla tatil yaparak kendinizi tazeleyin ve daha üretken olun.İş stresini azaltır ve düşünme kapasitenizi artırır.
Zaman Yönetimi EğitimiÜcretsiz online eğitimlerle zaman yönetimini daha etkin öğrenebilirsiniz.Zamanı verimli kullanmayı sağlar ve profesyonel hayatta daha başarılı olmayı destekler.
Önemsiz Detaylara TakılmamakHer şeyi ayrıntılı incelemek yerine genel resmi görmeye çalışın.Mükemmeliyetçilikten uzaklaşır ve daha etkin bir zaman yönetimi sağlar.
Zaman ÇalmakBir işi tamamlamak için gereken zamanı aşırı tahmin etmeyin, gereken zamanı doğru şekilde ölçümleyin.Zaman verimliliğini artırır ve zamanı gereksiz yere harcamama konusunda yardımcı olur.
Delegasyon YapınTüm işleri tek başına yapmaya çalışmayın, görev dağıtımı yapın.Prodüktiviteyi artırır ve stresi azaltır.
Planlama YapınGünün, haftanın veya ayın başında planlama yaparak zamanınızı etkin biçimde kullanın.Zamanınızı daha etkin kullanmanızı sağlar ve stres düzeyinizi azaltır.

Gün içinde daha çok zamana ihtiyacınız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Evet, tabi ki var. Bütün yapmanız gereken bazı zaman yönetimi tekniklerini uygulamak olacaktır.

Hazır mısınız? Nasıl yapacağınızı aşağıda anlatıyorum

Zaman yönetimi teknikleri neler?

Teknik 1: Her şeyi yapamayacağınızın farkına varın

Hepimiz her şeye yetişmeye çalışıyoruz çünkü herkesin her şeyi birlikte yapabileceği hayaline kapılıyoruz. Tam zamanlı çalışmalı, çocuklarımızla kaliteli zaman geçirmeli, arkadaşlarımızla vakit geçirmeli, gönüllü iş yapmalı, fit ve sağlıklı olmalı ve kendimize zaman ayırmalıyız. Sizin için önemli olan şeylerin ve aktivitelerin neler olduğuna karar verin, zaman yönetimi tekniklerini uygulayın ve hayatınızı ona göre yaşayın.  

Teknik 2: Önceliklerinizi belirleyin

Bir diğer yanılgımız da her yaptığımız şeyin eşit derecede öneme sahip olmasını düşünmemizdir. Hayır, aslında öyle değil. Zaman yönetimi teknikleri konusunu inceledikten sonra herhangi bir gün takviminize bakın. Müşteriyle buluşmak kuru temizlemeden eşyaları almak kadar önemli mi? Hayır. O zaman ikisi arasında seçim yapın ve kuru temizlemeye uğramayı başka bir güne bırakın. Gün boyunca görevden göreve koşturmayın. Günün başlangıcında ne yapmanız gerektiğine bakın ve o gün yapmanızın "zorunlu" olduğu şeyleri yapın. Günün sonunda, istediğiniz şeyleri yaparak başarmış hissedeceksiniz.  

Teknik 3: "Hayır" ve "Evet" Demeyi Öğrenin

Hayır diyememe aşırı derecede yanlış anlaşılma ve sinir bozukluğuna sebep olur. Hayır demek yerine, insanlara "Belki" veya "Belki yapabilirim" diyen kişi dinleyicinin beklentilerini ve kendi üzerindeki baskıyı farkında olmadan artırmaktadır. Ve daha sonra söylenen şey yapılmadığında "Belki" dedikleri kişi hayal kırıklığına uğramış hissediyor. Bunun yerine "Evet" veya "Hayır" demeyi ve hızlı karar almayı öğrenin. Zaman yönetimi teknikleri kuralına göre detaylar önemsiz değildir ama detaylara takılmayın. Kararınız için kapsamlı sebepler göstermenize gerek yok. Basit bir "Hayır, yapamam" yeterlidir. Konuştuğunuz insan dürüstlüğünüzü takdir edecektir.  

Teknik 4: Fişi çekin

Göz ardı etmeniz gereken diğer bir hayal ürünü konu da daha fazla zaman istiyorsak sadece zaman yönetimi teknikleri uygulamak yetmez. Hepimizin ulaşılabilir ve ‘’bağlı’’ olması gerektiği şeklindeki gereksiz fikirdir. Hayır öyle olması gerekmiyor, aslında bazen önümüzdeki görev veya biri haricinde her şey ve herkes tarafından ulaşılamaz olmak önemli ve ihtiyaç duyulan bir durumdur. Uygun olduğunda kendinizin ‘’fişini çekin’’. Teknoloji tarafından yönetilmektense, siz onun yöneticisi olun. Her e-postayı geldiği gibi okumayın veya her telefona anında cevap vermeniz gerekiyormuş gibi hissetmeyin. Çalışırken gelen mesaj ve tweetlerin sizin dikkatinizi bozmasına izin vermeyin.  

Teknik 5: Tatil yapın.

Bu zaman yönetimi teknikleri konusunda çok tatile çıkma planı nasıl oluşturulur maddesi gibi duruyor ama birçok çalışan insan yedi gün tuzağına düşüyor. İşlerine ne kadar çok vakit ayırırlarsa, o kadar başarılı olacaklarını düşünüyorlar. Bir bakmışsınız, haftanın yedi günü çalışıyorlar ve her zaman neden bu kadar yorulduklarını düşünüyorlar! Peki, işletmeleri çok mu başarılı? Belki evet, belki de hayır. Göründüğü gibi, başarıları ne yaptıklarına bağlı, onu yaparak ne kadar vakit harcadıklarına değil.

Bu analizi göz önünde bulundurun: eğer golf öğrenmek istiyorsanız ve haftanın yedi günü günde sekiz saatinizi ona harcıyorsanız ama golf sopasını hep yanlış tutuyorsanız ve vurduğunuz her top deliği kaçırıyorsa, sizce sizin golf oynamanız nasıl gelişir? Bir işe ne kadar zaman harcadığınız o işi doğru yapmadığınız sürece önemli değil.   Yani, programınıza tatil de koyun. Çalışmadığınızda, ister hafta sonu ister hafta içi olsun, işe tazelenmiş ve daha üretken olarak ve çalışma saatlerinizde çok daha fazlasını yapabilecek kapasitede olursunuz.

Zaman yönetimi teknikleri daha fazla zaman mı demek?

Hayır. Bu zaman yönetim tekniklerini uyguladığınızda sihirli bir şekilde vaktiniz artmayacak. Ama sahip olduğunuz zamanı daha etkin yönetmeyi öğreneceksiniz. Ve bu açıdan, ne yapabildiğiniz ve nasıl hissettiğiniz aradaki farkı anlamanızı sağlayacaktır.

Zaman Yönetimini Nasıl Öğrenebilirim?

Ücretsiz Zaman Yönetimi Eğitimi size yardımcı olabilir. Ayrıca eğitimin online olması da, zamanınızı yollarda harcamamanızı sağlar :)

Her şeyi yapamayacağınızın farkına varın, Önce sizin için önemli olan şeyleri ve aktiviteleri belirleyin, sonra onlara göre zamanınızı yönetin, Hayatınızı daha bilinçli ve odaklı yaşamanıza yardımcı olur, Önceliklerinizi belirleyin, Her görevin eşit derecede öneme sahip olmadığını anlayarak daha önemli görevlere öncelik verin, Verimli zaman kullanımı ve stresin önlenmesini sağlar, Hayır ve Evet demeyi öğrenin, Bir şeyi yapmama konusunda kararlıysanız düşünmeden 'Hayır' demeyi öğrenin, Gereksiz beklentilere girmemenizi ve hayal kırıklığı yaşamamanızı sağlar, Fişi çekin, Bir görev üzerinde çalışırken başkaları tarafından rahatsız edilmemek için 'fişi çekin', Dikkatinizi bozmadan etkin bir şekilde çalışmayı sağlar, Tatil yapın, Düzenli aralarla tatil yaparak kendinizi tazeleyin ve daha üretken olun, İş stresini azaltır ve düşünme kapasitenizi artırır, Zaman Yönetimi Eğitimi, Ücretsiz online eğitimlerle zaman yönetimini daha etkin öğrenebilirsiniz, Zamanı verimli kullanmayı sağlar ve profesyonel hayatta daha başarılı olmayı destekler, Önemsiz Detaylara Takılmamak, Her şeyi ayrıntılı incelemek yerine genel resmi görmeye çalışın, Mükemmeliyetçilikten uzaklaşır ve daha etkin bir zaman yönetimi sağlar, Zaman Çalmak, Bir işi tamamlamak için gereken zamanı aşırı tahmin etmeyin, gereken zamanı doğru şekilde ölçümleyin, Zaman verimliliğini artırır ve zamanı gereksiz yere harcamama konusunda yardımcı olur, Delegasyon Yapın, Tüm işleri tek başına yapmaya çalışmayın, görev dağıtımı yapın, Prodüktiviteyi artırır ve stresi azaltır, Planlama Yapın, Günün, haftanın veya ayın başında planlama yaparak zamanınızı etkin biçimde kullanın, Zamanınızı daha etkin kullanmanızı sağlar ve stres düzeyinizi azaltır
Çok Meşgul İnsanlar İçin Zaman Yönetimi Teknikleri zaman yönetimi zaman zaman yönetimi eğitimi zaman yönetimi teknikleri
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, üzerinde metin bulunan bir saati göstermektedir. Saat çerçevenin ortasındadır ve yakın çekimdir. Saatin beyaz bir yüzü ve mavi bir ibresi vardır. Saatin solunda koyu bir yüzey üzerinde beyaz bir kurdele yer almaktadır. Saatin üzerinde bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü vardır. Saatin altında kahverengi zemin üzerine beyaz bir metin, saatin sağında ise mavi zemin üzerine beyaz bir metin yer almaktadır. Saatin üst kısmında ise gri bir yüzey üzerinde beyaz bir harf yer alıyor. Görüntü sıcak ama canlı bir tona sahiptir.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Teknikleri

17 Ekim 2019
Koyu renkli ahşap bir masanın üzerinde, siyah çerçeveyle çevrili, beyaz yüzlü, siyah beyaz bir saat durmaktadır. Yanında çeşitli renklerde kalemlerle dolu file bir kap ve kılıf içinde siyah bir kalem var. Ön planda siyah zemin üzerinde tek bir beyaz harf var. Saatin, saat üç ve on ikiyi gösteren iki ince metal ibresi ve ortasında küçük yuvarlak bir kadranı vardır. Sağ tarafta ince metal çerçeveli ve pembe camlı bir çift gözlük var. Masadan ve nesnelerden yansıyan ışık sahneye sıcak sarı bir renk veriyor.
Zaman Yönetimi

Popüler Zaman Yönetimi Teknikleri

10 Mayıs 2020
Siyah kadranlı, yuvarlak, gümüş bir saat beyaz bir yapboz parçasının ortasına yerleştirilmiştir. Saatin ve yapboz parçasının kenarları altınla kaplanmıştır. Saatin yüzünde, her biri siyahla yazılmış sayıları gösteren iki akrep ve yelkovan bulunmaktadır. Yapboz parçası hafif kavislidir ve daire, üçgen ve kare gibi çeşitli geometrik şekiller içerir. Ayrıca yapboz parçasının her tarafına dağılmış birkaç küçük siyah nokta da var. Genel kompozisyon büyüleyici, simetrik bir görüntü oluşturuyor.
Zaman Yönetimi

Sık Kullanılan Zaman Yönetimi Teknikleri

18 Mayıs 2021