AnasayfaBlogÇocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri (MYO)
Bölümler

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri (MYO)

26 Ağustos 2020
Genç bir çocuk ağzı sonuna kadar açık bir şekilde yerde oturmaktadır. Üzerinde kırmızı bir tişört var ve iki elini de önüne uzatmış. Yüz ifadesi sanki bir şey söylemek üzereymiş gibi şaşkın. Saçları kısa ve kahverengi, gözleri ise faltaşı gibi açık. Etrafındaki oda seyrek bir şekilde dekore edilmiş, arka planda birkaç mobilya parçası var. Odadaki ışık parlak ve güneşli.
Bölüm AdıBölüm Amacıİş İmkanları
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriKorunmaya muhtaç durumdaki çocukların bakımında hem sosyal hem manevi açıdan destek sağlayacak nitelikli profesyoneller yetiştirmekAile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çeşitli kamu ve özel sosyal hizmet kurumları, sağlık kurumları ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriDevlet koruması altındaki çocukların korunma ve bakımına yönelik hizmet vermekÇocuk evleri, sevgi evleri, çocuk destek merkezleri, esirgeme kurumları
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriÇocukların manevi açıdan desteklenmeleri ve eğitimlerine yardımcı olmakÇocuk eğitim merkezleri, manevi destek merkezleri
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriÇocukların sosyal sorunlardan korunmasına yardımcı olmak ve topluma kazandırmakSosyal hizmet merkezleri, mülteci merkezleri
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriÇocukların topluma kazandırılması ve rehabilitasyonuRehabilitasyon merkezleri, toplum hizmetlerine rehberlik yapılan kurumlar
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriÇocukların eğitim ve öğretimlerine katkı sağlamakEğitim kurumları, özel öğretim kurumları
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriYetiştirme yurtlarındaki çocukların korunması ve bakımıYetiştirme yurtları, çocuk koruma merkezleri
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriÇocukların devlet korumasına alındığı mekanlarda hizmet vermekMülteci merkezleri, uluslararası çocuk koruma organizasyonları
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriÇocukların temel ihtiyaçları ve bakımlarıyla ilgilenmekÇocuk bakım evleri, çocuk yanı sıra aile ve çocuk hizmetleri sunan kuruluşlar
Çocuk Koruma ve Bakım HizmetleriÇocukların bakım ve eğitiminde görev alabilecek nitelikli kişiler yetiştirmekÇocuk evleri ve koruma altındaki çocukların eğitimine katkı sağlayan diğer kurumlar

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümü, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde verilen 2 yıllık ön lisans programlarından biridir. çocuk koruma ve bakım hizmetleri programında herhangi bir özel koşul aranmamakta sadece adayların tyt 150 barajını geçmeleri gerekmektedir. giderek öğrencilerin ilgi gösterdiği programlar arasında yer alan çocuk koruma ve bakım hizmetleri bölümü; korunmaya muhtaç durumda olan çocukların bakımında hem sosyal hem manevi açıdan destek sağlayacak profesyoneller yetiştirmeyi amaç edinmiştir. buradan mezun olan bireylerin, iletişim becerileri ve insan ilişkileri bakımından güçlü nitelikli kişilere dönüşmesi hedefleniyor.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümünden mezunlar; çeşitli sebeplerden dolayı devlet koruması altına alınan çocukların; çocuk evleri, esirgeme kurumları, sevgi evleri ve çocuk destek merkezleri gibi kurumlarda çocuğun korunması ve bakımına yönelik hizmetle konusunda büyük öneme sahip.

Çocuklar bir toplumun en değerli parçaları ve geleceğidir. Ne üzücü ki günümüzde birçok çocuk çeşitli sebeplerden dolayı devlet koruması altına alınmaktadır. Keşke her çocuğun huzurlu ve refah bir şekilde anne sevgisiyle büyüyüp yetişmesi mümkün olsaydı. Dünya daha yaşanılası bir yer olurdu bence.

Sonuç olarak her çocuk eşit şartlarda dünyaya gelmiyor ve bazıları için şartlar oldukça zor. İşte çocuk koruma ve bakım hizmetleri bölümü mezunları sayesinde bu çocuklar hayata daha sağlam sarılabilecek ve karanlıklarını aydınlatabilecekler. Bu nedenle bu bölüm, taşıdığı amaç bakımından oldukça değerli. Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümünü tercih edecek adayların güler yüzlü, çocukları seven, özverili, grup ve bireysel çalışmaya yatkın, empati kurabilen kişiler olması gerekiyor. Ayrıca çocuklarla vakit geçirmeyi seven ve onların davranışlarını anlayabilen, sorumluluk sahibi,  özellikle sabırlı ve şefkatli kişiler olmaları oldukça önemli.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Bölümü Nedir?

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümünün en temel amacı, çeşitli sebeplerden ötürü devlet korumasına alınan çocukların yerleştirildiği çocuk siteleri ve çocuk destek merkezleri gibi kurumlarda çocukların korunması ve bakımına yönelik hizmet edebilecek nitelikli kişiler yetiştirmektir. Bu kişiler; çocuklara hem eğitim hem manevi açıdan destek olabilecek şekilde bu bölümde eğitim almaktadır.

Eski tabiriyle yetiştirme yurtları günümüzde dönüşüm içine girdi. Yurtlarda toplu halde kalan çocukların kendini ait hissedebileceği bakım evleri çeşitli isimlerde faaliyete geçti. Sonuç olarak bu alanda çalışacak personelin de dönüşüm süreci başladı. Bu bölüm mezunları; korunma ihtiyacı olan çocukların temel ihtiyaçları ile ilgilenmesi gereken bir elemandan fazlası konumuna geçti. Bir nevi o çocukların ebeveyni olacak nitelikte yetiştirilmeye başlandı.

Ayrıca Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri ön lisans programında eğitim gören her bir öğrenci, pratik çalışma deneyimi kazanmak ve uygulama yeteneklerini geliştirmek amacıyla mezun olmadan önce uygun görülen kurumlarda staj yapması zorunludur. Bu sayede mezun olmadan çalışma alanına inerek kendini geliştirme olanağı bulmaktadır. Bu bölüme gelmeden önce bölümün var olduğu üniversiteleri arayarak bilgi almak yerinde bir adım olabilir. Benim gözümde bu bölüm oldukça değerli, bir kesimin yaptığı gibi öylesine okunacak bir bölüm değil.

Bu bölümü okuyacak adayların sosyal sorululuk duygusunun gelişmiş olması gerekiyor. Çünkü çalışma alanlarında sosyal sorunlardan en çok etkilenen mağdurlar, çocuklar, var. Bu bölüm tercih edilecekse mesleki getirisi yanında manevi getirisi de dikkate alınarak tercih edilmeli. Ancak kadrolu olarak atanma durumu için bölümle ilgili iyileştirmelere ihtiyaç olduğu da bir gerçek. Bu bölümün, gerekli düzenlemeler yapılarak daha iyi bir noktaya geleceğini temenni ediyorum. Korunmaya ihtiyacı olan, ailesi yanında olamayan çocukların, alanında eğitim almış kişilerin gözetiminde yetişmesi elbette onların topluma kazandırılmasında çok büyük bir rol oynayacaktır.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri İş İmkanları Nelerdir?

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümünden mezun olan öğrenciler; başta Aile Çalışma ve Hizmetler Bakanlığı olmak üzere çeşitli kamu ve özel sosyal hizmet kurumlarında, sağlık kurum ve kuruluşlarında iş bulabilmektedir. Bunun dışında, sivil toplum örgütlerinde, çocukların devlet korumasına alındığı mülteci merkezlerinde, sosyal çalışma gerektiren çeşitli projelerde, UNICEF gibi uluslararası organizasyonlarda ve gönüllü yardım kuruluşlarında da çalışabilmektedir.

Adayların Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Bölümü okurken ÇAP yapma şansı da var. Burada açıklamak gerekirse ÇAP; Çift Ana Dal Programıdır. Yani bir lisans öğretim programına (birinci ana dal) kayıtlı olan öğrencilerin, aynı yükseköğretim kurumunun iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır.

Çift ana dal programı, lisans öğrencilerine iki farklı lisans dalından mezun olma şansı sunar. Siz de Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümü okurken isterseniz çocuk gelişimi ya da sosyal hizmetler bölümünde çift ana dal yapabilirsiniz. Böylece iş imkanlarını arttırabilirsiniz. Ayrıca öğrenim sürecinde sivil toplum kuruluşlarının çocukları koruma üzerine olan faaliyetlerine katılabilir bu süreçte, mezun olunca size iş istihdamı sağlayacak birimler bulabilirsiniz.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Mezunları Ne İş Yapar?

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümü mezunları; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı çocuk ve gençlik merkezleri, çocuk siteleri,  çocuk koruma ilk müdahale birimleri gibi çocukları korumaya yönelik özel ve kamu kuruluşlarında kendilerine iş imkanı bulabilirler.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölümünü tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Çocuk Gelişimi bölümü, Okul Öncesi Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Sosyal Hizmet bölümü gibi programlara geçiş yaparak ön lisanslarını lisansa tamamlayabilirler. Bu programları bitirmeleri halinde ilgili bölümlerin şartlarını sağlayarak öğretmen olarak da çalışabilirler.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Dersleri Nelerdir?

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri programında öğrencilere teorik ve uygulamalı birçok ders verilmektedir. Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Programındaki 2 yıllık eğitim süresince öğrencilere verilen başlıca dersler:

  • Sosyal Refah Hizmetlerine Giriş,

  • Öğrenme Psikolojisi,

  • Korunmaya İhtiyacı Olan Çocuklar,

  • Çocuk Psikolojisi ve Ruh Sağlığı, 

  • Çocuk Beslenmesi,

  • Çocuk Hakları ve Hukuku,

  • Çocuk İhmali ve İstismarı

  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,

  • Çocuk Gelişimi,

  • Çocuk ve İletişim,

  • Özel Gereksinimli Çocuklar ve Özel Eğitim,

  • Çocuk Psikolojisi ve Ruh Sağlığı,

  • Kanunla İhtilafa Düşen Çocuklar,

  • Çocuk Edebiyatı ve Medya,

  • İlk Yardım,

  • Çocuk ve Oyun

Çkhb eğitim süresince yapılan staj ile öğrencilerin öğrenim süreleri içinde kazandıkları teorik bilgi ve deneyimlerini daha iyi seviyeye getirmeleri ve görev alacakları kurumlardaki sorumluluklarını, ilişkileri, organizasyon ve hizmet sürecini tanımalarını hedeflenmektedir.

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri Taban Puan ve Sıralama

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri az sayıda üniversitede alım yapan bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. 2022 YKS tercih kılavuzuna göre oluşan Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri bölü taban puan ve sıralamaları şu şekilde:

  • Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ÇKBH taban puan: 263,89639 sıralama: 714960

  • Bingöl Üniversitesi ÇKBH taban puan: 224,25968 / sıralama: 1219367

  • Mustafa Kemal Üniversitesi ÇKBHtaban puan: 217,45557 / sıralama: 1315801

  • Sinop Üniversitesi ÇKBHtaban puan: 216,30314 / sıralama: 1331931

  • Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ÇKBH taban puan ve sıralama oluşmadı.

  • Üsküdar Üniversitesi (Vakıf Üniversitesi – burslu) ÇKBH taban puan: 274,54419 sıralama: 607821

Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Korunmaya muhtaç durumdaki çocukların bakımında hem sosyal hem manevi açıdan destek sağlayacak nitelikli profesyoneller yetiştirmek, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çeşitli kamu ve özel sosyal hizmet kurumları, sağlık kurumları ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Devlet koruması altındaki çocukların korunma ve bakımına yönelik hizmet vermek, Çocuk evleri, sevgi evleri, çocuk destek merkezleri, esirgeme kurumları, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Çocukların manevi açıdan desteklenmeleri ve eğitimlerine yardımcı olmak, Çocuk eğitim merkezleri, manevi destek merkezleri, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Çocukların sosyal sorunlardan korunmasına yardımcı olmak ve topluma kazandırmak, Sosyal hizmet merkezleri, mülteci merkezleri, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Çocukların topluma kazandırılması ve rehabilitasyonu, Rehabilitasyon merkezleri, toplum hizmetlerine rehberlik yapılan kurumlar, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Çocukların eğitim ve öğretimlerine katkı sağlamak, Eğitim kurumları, özel öğretim kurumları, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Yetiştirme yurtlarındaki çocukların korunması ve bakımı, Yetiştirme yurtları, çocuk koruma merkezleri, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Çocukların devlet korumasına alındığı mekanlarda hizmet vermek, Mülteci merkezleri, uluslararası çocuk koruma organizasyonları, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Çocukların temel ihtiyaçları ve bakımlarıyla ilgilenmek, Çocuk bakım evleri, çocuk yanı sıra aile ve çocuk hizmetleri sunan kuruluşlar, Çocuk Koruma ve Bakım Hizmetleri, Çocukların bakım ve eğitiminde görev alabilecek nitelikli kişiler yetiştirmek, Çocuk evleri ve koruma altındaki çocukların eğitimine katkı sağlayan diğer kurumlar
çocuk koruma ve bakım hizmetleri çocuk koruma ve bakım hizmetleri taban puan çocuk koruma ve bakım hizmetleri iş imkanları çkbh ön lisans
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.