AnasayfaBlogÇocuk Gelişimi Bölümü
Bölümler

Çocuk Gelişimi Bölümü

05 Mayıs 2020
Küçük bir çocuk renkli bir blok setiyle oynuyor. Bloklar çeşitli şekil ve boyutlardadır ve renkleri parlak ve canlıdır. Yeşil kenarlıklı kırmızı bir kare, yeşil bir üçgen, sarı ve yeşil bir küp ve bloklardan oluşan bir yığın var. Arka planda, yeşil bir duvarın üzerinde kırmızı ve mavi bir nesne var. Kırmızı ve beyaz bir nesnenin yakın çekimi görülüyor ve uzakta kırmızı bir kutunun bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Bir oyuncağın yakın çekimi de görülebiliyor. Çocuk mutlu görünüyor ve bloklarla oynayarak ve renkli dünyasını keşfederek faaliyetlerine katılıyor.
Çocuk Gelişimi Bölümüne İlişkin KonularTanımÖnem ve Etki Alanları
Bölünün İçeriğiÇocuk Gelişimi Bölümü, insanın her yaş grubundaki gelişimine dair eğitimler verir. Bu gelişim aşamaları, 'bebeklik ve çocukluk' çağlarındaki özelliklerle temellendirilir.Bireylerin ilk eğitimini aldığı aile ortamında, çocuk gelişimi ve eğitiminin sağlıklı gerçekleştirilmesi toplumun daha sağlıklı bireylerden oluşmasını sağlar.
Bölümün Öğrenim TürüBu bölüm, üniversitelerde hem önlisans, hem de lisans olarak okutulmaktadır. Ayrıca, örgün eğitimin yanı sıra, açıköğretim ve ikinci öğretimde de önlisans ve lisans programları sunulmaktadır.Farklı öğrenim türlerindeki mevcudiyeti, bu alanda eğitim görmek isteyen farklı yaş ve statüden kişilere uygun seçenekler sunar.
Bölüm Mezunlarının İş AlanlarıBölüm mezunları, “çocuk gelişim uzmanı” unvanıyla çeşitli kamu ve özel kurumlarda görev alabilirler. Lisans mezunları, kendilerine ait kreş ve çocuk gelişimi merkezi açabilirler.Bölüm mezunları, toplumun en hassas grubu olan çocukların sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunurken, aynı zamanda çocukları ve aileleri için rehberlik etme görevini de üstlenirler.
Çocuk Gelişimi Bölümünün DersleriÇocuk Gelişimi Bölümünde psikoloji, sosyoloji, gelişim psikolojisi gibi temel dersler okutulur.Bölümün derslerinin içeriği, öğrencilere çocukları ve gençleri anlama, onların gelişim süreçlerini destekleme konusunda bilgi ve beceriler kazandırır.

Toplumu oluşturan en küçük yapının aile olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bireylerin ilk eğitiminin ailede başlaması nedeniyle, çocuk gelişimi eğitimi hayatî derecede önemlidir. Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi olarak, derslerime çalıştıkça bu eğitimin öneminin daha çok farkına varıyorum.

Öğrendiklerimden çıkardığım sonuçlardan biri de, çocuk isteyen her ebeveyn adayının mutlaka bu bölümü okumaları gerektiğidir. Tabii ki bu alanda yapılacak eğitim, kariyer hayatında meslek olarak karşımıza çıkacaktır. Ancak eğitim ailede başladığı için, öncelikle aileyi oluşturan bireylerin de bu konuda eğitim alması çok önemlidir. Uzun yıllardır hem dünyada, hem de ülkemizde şiddetin ve suçun artmasının temelinde yatan etkenlerden en önemlisi, aile eğitimindeki eksiklik ve yanlışlıklardır.  

Bu bölümde okudukça anlıyorum ki; sadece kariyer olarak değil, hayatımızın her alanında ve insana dair her konuda, çocuk gelişimi eğitimini kullanabiliriz. İnsan anatomisinden tutun da, çocukluk çağları, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık gibi gelişim dönemlerinin bütün özelliklerini öğrenebiliriz. Bu öğrendiklerimizi hayatımızda uygulamaya başladığımızda, çevremizdeki her yaş grubunda insanı daha iyi anlayabilir ve daha kaliteli ilişkiler kurabiliriz.  

Çocuk Gelişimi Bölümü Nedir?

Çocuk Gelişimi Bölümü, üniversitelerde hem önlisans olarak, hem de lisans olarak okutulmaktadır. Örgün öğretimdeki bu programların dışında, açıköğretim ve ikinci öğretim olarak da önlisans ve lisans programları bulunmaktadır. Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencileri mezun olduklarında, “çocuk gelişim uzmanı” unvanı almaktadırlar.

Bu bölümün adı "Çocuk Gelişimi" olmasına rağmen, insanın her yaş grubundaki gelişimine dair eğitimler verilmekte, bu gelişim aşamaları, 'bebeklik ve çocukluk' çağlarındaki özelliklerle temellendirilmektedir.

Çocuk Gelişimi Bölümünde okumak, bu işi profesyonel anlamda yapmak isteyenler için önemlidir. Bu bölümde eğitim görmek merak uyandırıcı ve ufuk açıcı özelliktedir. Bölümde okutulan dersleri, kitap olarak bile okuyan bir insan, çocuk eğitimine eskisi gibi bakamaz. Değiştirilen ve düzeltilen tutumlar sayesinde, önce çocuklarda, sonra aile içi iletişimde ve daha sonra da toplumda düzelmeler, iyileşmeler başlar. Toplumdaki bazı yanlışları düzeltmek ve daha iyi bir gelecek elde etmek istiyorsak, ilk olarak aile eğitimi ve çocuk eğitimi konusundan işe başlamalıyız. Böylelikle hem ülkemizi, hem de dünyamızı daha iyi ve daha mutlu bir yer yapmak için önemli bir adım atmış oluruz.

İnsanın doğumundan itibaren, bütün gelişim aşamalarını incelemek, önemli bir keşif yapmak gibidir. İnsanların çevresini keşfetmesi kadar, kendi varoluşunu ve gelişimini de keşfetmesi önemli bir ihtiyaçtır. Bu bölümde okurken; kendinizi ve çocukluğunuzdan itibaren gelişiminizi düşünmeye başlarsınız. Hatta kendinizi; çevrenizdeki bebekleri, çocukları, ergenleri, gençleri ve diğer yaş gruplarındaki insanları gözlemlerken bulursunuz. Okuduğunuz dersler; insan dünyasını her yönüyle ele alır ve size gittikçe uzmanlık kazandırır.

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimi Bölümünün önlisans ve lisans programları mezunları “çocuk  gelişim uzmanı” olarak çeşitli kamu ve özel kurumlarda çalışabilirler. Önlisans programı mezunlarından farklı olarak, lisans programından mezun olanlar, kendilerine ait kreş açabilir ve idarecilik yapabilirler.

Çocuk Gelişimi Bölümünün İş İmkanları Nelerdir?

Çocuk Gelişimi Bölümü mezunlarının iş olanakları oldukça geniştir. Okulöncesi eğitim kurumlarında idareci, uzman veya danışman olarak çalışabilirler. Aynı şekilde, idareci, uzman veya danışman olarak; hastanelerde, devletin aile konusunda yetkili bakanlıklarında, kamu ya da özel kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca medya şirketlerinde ve yayınevlerinde, görsel ve yazılı yayınların denetlenmesi konusunda da uzman olarak çalışma imkânları vardır.

Çocuk Gelişimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çocuk Gelişimi Bölümünün temel derslerinin başında; Psikoloji, Sosyoloji ve Gelişim Psikolojisi gibi temel dersler bulunmaktadır.
Bu bölümün başlıca dersleri;

  • Psikoloji

  • Sosyolojiye Giriş

  • Anatomi

  • Gelişim Psikolojisi

  • Anne-Çocuk Beslenmesi

  • Yaşam Becerileri Eğitimi

  • İstatistik

  • Çocuk Edebiyatı

  • Oyun ve Oyun Materyalleri

  • Özel Eğitime Giriş

  • Bilişsel ve Dil Gelişimi

  • İlkyardım

  • Çocuk Hakları ve Hukuku

  • Okulöncesi Eğitim Programları

  • Aile Danışmanlığı

  • Anne-Baba Eğitimi

  • Risk Altında Bulunan Çocuklar ve Eğitimi

  • Özel Eğitim Kurumlarında Uygulama

Bölümdeki temel dersler bu şekildedir. Çocuk Gelişimi Bölümün son senesinde verilen "Özel Eğitim Kurumlarında Uygulama" dersi, staj niteliğinde ve çok önemli sayılabilecek bir idarecilik dersidir.  

Bu bölümün bazı temel dersleri, öğrencilere teorik bir altyapı kazandıracak nitelikteyken, bazıları da bu teorik altyapının üstüne, pratik yapmayı sağlayacak niteliktedir. Böylelikle, öğrenciler bu bölümden mezun olduktan sonra; hem teorik olarak, hem de pratik olarak güçlü bir hale gelirler. Bu sayede, kariyer hayatında daha verimli ve daha başarılı işler yapabilirler. Ayrıca bu bölümden mezun olanlar, kariyer hayatlarında ve aile hayatlarında, ömür boyu sürecek bir kazanım elde etmiş olarak hayata atılırlar.

Çocuk Gelişimi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları Nelerdir?

Çocuk Gelişimi bölümünün lisans programı için, 2020 yılındaki en yüksek taban puanı 349,350 ve en yüksek başarı sıralaması 97573 olarak açıklanmıştır. En yüksek taban puana sahip üniversitelerden ilk üç tanesi; İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi’dir. En düşük taban puana sahip olan İstanbul Kent Üniversitesi'nin 225,431 taban puanı bulunmaktadır ve en düşük başarı sıralaması ise 760024'tür.

Önlisans programının 2020 yılı en yüksek taban puanı ise 338,905 ve en yüksek başarı sıralaması 1717255 olarak açıklanmıştır. En yüksek taban puana sahip üniversitelerden ilk üç tanesi; Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi’dir. En düşük taban puana sahip olan Maltepe Üniversitesi’nin (%50 burslu) taban puanı ise 188,710 ve başarı sıralaması da 1717255'tir.

Bölünün İçeriği, Çocuk Gelişimi Bölümü, insanın her yaş grubundaki gelişimine dair eğitimler verir Bu gelişim aşamaları, 'bebeklik ve çocukluk' çağlarındaki özelliklerle temellendirilir, Bireylerin ilk eğitimini aldığı aile ortamında, çocuk gelişimi ve eğitiminin sağlıklı gerçekleştirilmesi toplumun daha sağlıklı bireylerden oluşmasını sağlar, Bölümün Öğrenim Türü, Bu bölüm, üniversitelerde hem önlisans, hem de lisans olarak okutulmaktadır Ayrıca, örgün eğitimin yanı sıra, açıköğretim ve ikinci öğretimde de önlisans ve lisans programları sunulmaktadır, Farklı öğrenim türlerindeki mevcudiyeti, bu alanda eğitim görmek isteyen farklı yaş ve statüden kişilere uygun seçenekler sunar, Bölüm Mezunlarının İş Alanları, Bölüm mezunları, “çocuk gelişim uzmanı” unvanıyla çeşitli kamu ve özel kurumlarda görev alabilirler Lisans mezunları, kendilerine ait kreş ve çocuk gelişimi merkezi açabilirler, Bölüm mezunları, toplumun en hassas grubu olan çocukların sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunurken, aynı zamanda çocukları ve aileleri için rehberlik etme görevini de üstlenirler, Çocuk Gelişimi Bölümünün Dersleri, Çocuk Gelişimi Bölümünde psikoloji, sosyoloji, gelişim psikolojisi gibi temel dersler okutulur, Bölümün derslerinin içeriği, öğrencilere çocukları ve gençleri anlama, onların gelişim süreçlerini destekleme konusunda bilgi ve beceriler kazandırır
Çocuk gelişimi çocuk gelişimi bölümü çocuk gelişimi eğitimi aile aile eğitimi.
Bu, uzun siyah saçlı genç bir kadının görüntüsüdür. Üzerinde hafif bol parlak kırmızı bir gömlek var. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık, sanki rahatlamak için bir an ayırıyormuş gibi. Başı hafifçe eğik ve kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş. Kendinden emin ve rahat bir duruşu var. Saçları omuzlarına dökülen yumuşak, doğal dalgalarla şekillendirilmiş. Yirmili yaşlarında olduğu anlaşılıyor ve yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Bu anda dingin ve mutlu görünüyor.
Emel Keskin
Blog Yazarı

1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.