AnasayfaBlogBüyük Dert: Pazartesi Sendromu
Pazartesi Sendromu

Büyük Dert: Pazartesi Sendromu

21 Haziran 2019
Bu görüntü gözlük takan ve elleriyle yüzünü kapatan bir kadını gösteriyor. Kadının üzerinde beyaz bir gömlek var ve gözlükten gözleri görünüyor. Kadının açık kahverengi saçları var ve yüzü elleri tarafından kısmen gizlenmiş. Arka planda siyah kenarlıklı beyaz bir yüzey var. Arka planda saksıda bir bitki ve beyaz bir abajur da var. Resimde beyaz bir fincanın yakın çekimi de görülüyor. Kadının elinde yüzünü kapatmak için kullandığı bir gözlük var. Görüntü bulanık ve ışık loş.
Konu/NedenBelirtilerÇözüm Önerileri
Pazartesi SendromuUyku hali, konsantrasyon eksikliği, stres, endişe, iletişim ve uyum sorunları.Düşüncelerimi pozitif tutma, uyandıktan sonra biraz spor yapma veya meditasyon.
Hafta Sonu BitmesiYorgunluk, tedirginlik, gerginlikHafta sonunu yeniden planlama, yeni bir hobi bulma veya aile ve arkadaşlarla geçirilecek zaman planlama.
Çalışma Hayatının GerginliğiSinir, konsantrasyon yetersizliği, uykusuzlukÇalışma şeklini değiştirme, mola verme, spor yapma.
Pazar Günü StresiKorku, endişe, gerginlikRadikal bir değişiklik yapma (örneğin, tatil planı veya yürüyüşe gitme)
Uyum Sorunuİş yerinde verimsizlik, konsantrasyon zorluğuUyku düzenini sabit tutmak, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak
Kendine İnanmayı KaybetmekMotivasyon eksiklliği, amaçsızlık, stresKişisel gelişim çalışmaları yapmak, hedefler koymak
Değişiklikten KorkmakHuzursuzluk, motivasyon düşüklüğü, strestKüçük değişiklikler yapmayı denemek, yeni bir hobi edinmek
Uykusuz KalmakYorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliğiDüzenli bir uyku programı edinmek, bitkisel çaylar kullanmak
StresEndişe, gerginlik, uyum sorunlarıStres yönetimi teknikleri öğrenmek, meditasyon uygulamaları yapmak
Sevilen bir işte çalışmamakMesai saatlerine uymakta zorluk, hayattan memnuniyetsizlikArzu edilen bir işte çalışmak için başvurmak, yeni bir meslek prensibi belirlemek

Modern çağın yaygın sorunlarından olan bu sendrom kişilerin hayatını fazlasıyla zorlaştırmakta. Pazartesi sendromu çalışan ve çalışmayan tüm insanların üzerinde huzur bozucu bir etkiye sahip. İletişimi olumsuz yönde etkileyen bu sendromun asıl sebebi ise pazar günü. Pazar günü hem tatil olduğundan hem de gelecek haftayı müjdelediğinden kişilerde strese yol açmakta.

Hafta Sonu Bitmesin

Sinir, yorgunluk ve yoğun çalışma hayatı akıllara geldiğinde adeta pazar gecesinden sendrom başlıyor. Hafta içinde yaşanılan koşuşturma, trafik ve buna benzer psikolojik etkiler motivasyonu düşürerek ruhsal sağlığı olumsuz olarak etkilediğinde pazartesi sendromundan kurtulmak kaçınılmaz olur. Hafta sonu tatilinde güzelce dinlendikten sonra pek çok kişiye tekrar aynı iş stresini yaşamak zor gelir.

Hafta sonu biterken de sendrom yavaş yavaş sinyallerini göstermeye başlar. Hafta sonunun bitmiş olması tedirginlik yaratabilir.Bu durumda endişe içinde kalıp arkadaş ya da ailenizle iletişim sorunları yaşamanız mümkün. İş hayatınızda da uyum sorunu yaşayabilir ve ağırlıklı olarak pazartesi günü odaklanamama sorunları yaşamanız mümkün hale gelir. İletişim sorunlarını barındıran pazartesi sendromu oldukça zorlayıcı etkileriyle gününüzü çekilmez duruma getirebilir. Sadece para kazanmak için çalışılan ortamlardan kişiler fazlasıyla olumsuz etkilenmekte. 

Pazartesi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Pazartesi sendromu belirtileri herkeste farklı şekilde meydana gelir. Genellikle ilk belirtileri arasında kişilerdeki uyku hali bulunur. Devamlı bir uyuma isteği gibi durumlar ortaya çıkar. Kişiler pazartesi günü yataktan çıkmakta zorlanırlar. İş yerinde sersemlik halleri belirginlik gösterir. Olumsuz düşüncelerden kaynaklanan zihin karışıklığı ortaya çıkar. İşe gitmeyi istememek önemli belirtiler arasındadır. Konsantrasyon eksikliği sık görülen belirtilerdendir. 

Pazartesi sendromu belirtileri arasında uyum sağlayamama, karar vermede güçlük ve amaçsızlaşma gibi önemli belirtiler de gözlemlenir. Tatilden sonra işe tekrar adapte olma ve stres gibi etkiler ortaya çıkarmakta. İster istemez siz de bu akışa kendiniz bırakırsınız ve önceden pazartesilerden nefret etmeseniz bile artık nefret ettiğinizi düşünmeye başlarsınız. Bunun yerine pazartesi sendromundan kurtulmanın yollarını deneyin.



Pazartesi Sendromundan Kurtulma Yolları

Bu sorunlardan kurtulmak imkansız değil. Peki, Pazartesi Sendromuna Karşı Ne Yapmalıyız? Günlük hayatın gerçeklerini kabullenerek sendromdan biraz olsun uzaklaşmayı başarabilirsiniz. Pazartesi sendromu yarattığı psikolojik sorunlar nedeniyle kişiler arasında ciddi iletişim problemlerine yol açıyor. Kalp krizi ve inme gibi hastalıklar da en çok pazartesi günleri görülmekte. Bu nedenle problemlerden uzak kalarak mutlu bir hafta geçirmek için sakin ve gerçekçi olmaya özen göstermeniz gerek.

Kişi kendisiyle mutlu olarak birçok sorundan kolaylıkla korunabilir. Kendisiyle mutlu kişilerde huzursuzluk durumları hemen hemen hiç görülmemektedir. Olumlu şeyler düşünerek kendinizi sendromdan kurtarmanız mümkün. Çünkü olumsuz şeyler düşündüğünüzde mutlaka hayatınız olumsuz olmaya başlayacak. Çalışma hayatında mutlu olmak için uzman desteği alarak da tüm sorunlarınızdan rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

Yeni Haftaya Odaklanın

Yeni haftanın başlangıcı için heyecan duymak zor değildir. Yeni nelerle karşılaşabileceğinizi düşünerek kendinizi pozitif etkilemek için çalışmalara geç olmadan başlamalısınız. Pazar günü etkisini göstererek ilerleyen pazartesi sendromunun nedeni bazı kişilerde çocukluk dönemine kadar gitmektedir. 

Pazar gecesi sendromu gerginlik ve huzursuzluk yaratır. İleri düzeyi ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Özen göstererek kendinizi psikolojik olarak da olumsuz etkilerinden kurtarabilirsiniz. Kendinize belirli kurallar koymalısınız. Beden ve zihninizi dinlendirecek planlar yapmalı ve gergin ortamlardan uzak durmalısınız. 

Uykusuz Kalmayın

Bozuk uyku düzeninden mutlaka uzak durulmalı. Hafta sonu geç yatmak bünyede değişime neden olur. Bu nedenle hafta sonu uykusuz kalınmamalı. Sosyal aktivitelere, spora ve beslenme tarzına özen göstermek gerek. Sağlıklı gıdalar tüketmek aktif olmanızı sağlar. Zararlı içecekler ise halsizlik ve yorgunluğa neden olur. Örneğin bitki çayları tüketmek vücudu zinde tutar ve birçok olumsuz etkiden korunmayı sağlar. Düzenli bir yaşam biçiminin sizi sendrom yaşamaktan uzaklaştırıcağı kesin.

Pazartesi Sendromu Yaşayanlar İçin Öneriler

Pazartesi sendromu yaşayanlar bu durumdan kurtulmak için birçok yola başvurmaktadır. Pozitif bir pazartesi geçirmek istiyorsanız önerileri dikkate alabilir ve pazartesi günlerinin zorluğundan kurtulabilirsiniz. Bu sendromu iş hayatında oldukça başarılı kişiler de yaşayabilmektedir. Ancak yapılması gerekenler sizleri tüm stresten uzaklaştıracak. Sevmediğiniz bir işte çalışmaktan vazgeçmelisiniz.

evet birçok kişi için seçmesi zor olabilir ama kendinizi mutlu edecek bir meslek seçimi bu konuda ilk önce gelmektedir. güne iyi bir kahvaltı yaparak başlamak neşeli olmanızı sağlayacaktır. Pazartesi sendromu yaşayanlar arasında bulunuyorsanız sabah kalktığınızda sevdiğiniz hareketli bir şarkıyı açarak dinleyebilirsiniz. İyi hissedeceğiniz kıyafetleri giymek de sizi sıkıntıdan uzak tutacaktır. 

Sevdiğiniz kişilerle gün içinde iletişiminizin iyi olmasına özen gösterebilirsiniz. Yarım saat yürümek ve kendinizi dinlemek iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Depresif halden kurtulmak istiyorsanız motivasyonunuzu yüksek tutmak için çaba göstermelisiniz. Kendinizi kontrol altında tutmaya çaba göstermek günü kötü geçirmekten sizi kurtaracaktır. 

Olumlu şeyler olacağını düşünmek korkuları yenmeye yardımcı oluyor. İltifat etmek kişileri stresten uzaklaştırıyor. Bu nedenle karşılaştığınız kişilere küçük iltifatlar edebilirsiniz. Mutlu olacağınız şeyler düşünebilir ve asık suratlı halinizden uzaklaşarak sendromla başa çıkabilirsiniz. Aynaya bakarak gülümsemeyi deneyin. Gülümsemek her zaman daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Pazartesi Sendromu, Uyku hali, konsantrasyon eksikliği, stres, endişe, iletişim ve uyum sorunları, Düşüncelerimi pozitif tutma, uyandıktan sonra biraz spor yapma veya meditasyon, Hafta Sonu Bitmesi, Yorgunluk, tedirginlik, gerginlik, Hafta sonunu yeniden planlama, yeni bir hobi bulma veya aile ve arkadaşlarla geçirilecek zaman planlama, Çalışma Hayatının Gerginliği, Sinir, konsantrasyon yetersizliği, uykusuzluk, Çalışma şeklini değiştirme, mola verme, spor yapma, Pazar Günü Stresi, Korku, endişe, gerginlik, Radikal bir değişiklik yapma (örneğin, tatil planı veya yürüyüşe gitme), Uyum Sorunu, İş yerinde verimsizlik, konsantrasyon zorluğu, Uyku düzenini sabit tutmak, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak, Kendine İnanmayı Kaybetmek, Motivasyon eksiklliği, amaçsızlık, stres, Kişisel gelişim çalışmaları yapmak, hedefler koymak, Değişiklikten Korkmak, Huzursuzluk, motivasyon düşüklüğü, strest, Küçük değişiklikler yapmayı denemek, yeni bir hobi edinmek, Uykusuz Kalmak, Yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon eksikliği, Düzenli bir uyku programı edinmek, bitkisel çaylar kullanmak, Stres, Endişe, gerginlik, uyum sorunları, Stres yönetimi teknikleri öğrenmek, meditasyon uygulamaları yapmak, Sevilen bir işte çalışmamak, Mesai saatlerine uymakta zorluk, hayattan memnuniyetsizlik, Arzu edilen bir işte çalışmak için başvurmak, yeni bir meslek prensibi belirlemek
pazartesi sendromu pozitif olumsuz pazartesi pazar hafta sonu halsizlik depresif sendrom
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bileğinde saat olan bir kadın dikkatle saate bakıyor, ağzı hafifçe açık ve gözleri saatin tik taklarına odaklanmış. Sol kolunu kaldırmış, dirseğini bükmüş ve elini başının üzerine koymuş. Diğer eli görüş alanının dışında. Arka planda, beyaz bir yüzey üzerinde beyaz bir kare, yakın planda altın bir bilezik ve bir klavye görülüyor. Kadın derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, muhtemelen daha ne kadar beklemesi gerektiğini merak ediyor.
Pazartesi Sendromu

Bu Hafta Pazartesi Sendromu Yok

03 Temmuz 2019
Bir grup balık ve sebze bir masanın üzerindeki kesme tahtasına yayılmıştır. Balık, domates, bir kase turuncu mercimek ve bir kase pirinç de dahil olmak üzere çeşitli sebzelerle çevrilidir. Yiyeceklerin yakın çekimi, malzemelerin canlı renklerini ve dokularını ortaya çıkarıyor. Bitkinin yakın çekiminde yeşilin çeşitli tonları ve yapraklı bir doku görülüyor. Yeşil yiyecek kasesi, Brüksel lahanası ve kereviz de dahil olmak üzere çeşitli sebzeler içeriyor. Görüntü genel olarak renkli ve besleyici bir yemek sunuyor.
Pazartesi Sendromu

Pazartesi Sendromsuz Diyet

27 Mayıs 2019