AnasayfaBlogBulut Depolama Nedir?
Bilişim

Bulut Depolama Nedir?

04 Mart 2020
Bu görüntü bulut şeklindeki bir devre kartına aittir. Kart koyu gri renktedir ve bulut tasarımını oluşturan belirgin çizgi ve şekillere sahiptir. Kartın ışığı yansıtan ve ona ilginç bir doku veren metalik bir parlaklığı vardır. Arka planda parlak mavi bir gökyüzü ve gökyüzüne dağılmış beyaz, kabarık bulutlar var. Gökyüzü ve bulutlar devre kartına hoş bir kontrast katıyor ve ilginç bir görsel oluşturuyor. Devre kartı, hayal gücünü yakalayan ilginç ve benzersiz bir tasarımdır.
Bulut Depolama ServisiÜcretsiz Depolama AlanıÖzellikler
Box10 GBDosyalara çevrimdışı erişim, 100'den fazla dosya türünün depolanması, her dosyaya ayrı şifreleme ve güvenlik seviyesi belirleme
Mega50 GBYüksek güvenlik, şifre değişikliği izni olmaması
Dropbox2 GBKullanım kolaylığı, yüksek popülarite
Google Drive15 GBGoogle ürünleri ile entegre çalışabilme, kullanım kolaylığı
iCloud5 GBApple ürünleri ile entegre çalışabilme, güvenli paylaşım
OneDrive5 GBMicrosoft ürünleri ile entegre çalışabilme, otomatik yedekleme özelliği
Amazon Drive5 GBAmazon Prime üyelerine sınırsız fotoğraf depolama, uygun fiyatlı planlar
pCloud10 GBKullanıcı dostu arayüz, güvenli veri aktarımı ve depolama
Sync.com5 GBYüksek güvenlikli şifreleme, kullanıcı dostu arayüz
Tresorit3 GBGüçlü şifreleme, İsviçre tabanlı gizlilik

Günümüzde gelişen teknolojinin sonucu olarak hayatımıza giren dijital cihazlar, pek çok farklı türde veri dosyasının üretilebilmesini sağlarken bu verilerin saklanmasını da zorunlu kılmıştır. Örneğin; cep telefonlarının içerisine sığdırılabilen kaliteli objektifler, yüksek boyutlara sahip fotoğraf ve videoların çekilebilmesine olanak sağlar. Durum böyle olunca bir süre sonra yeterli gelmeyen telefon hafızası yerine farklı yöntemlerle veri yedeklemek gerekir. Flash bellek, hard disk gibi fiziksel depolama birimleri satın alınarak veriler saklanabilir.

Fiziksel depolama birimlerinin bozulabilir olması verilerin kaybedilmesine yol açabilmektedir. Ayrıca verilerin taşınabilmesi için bu cihazları sürekli yanımızda bulundurmamız gerekir. Her zaman verilere ulaşmak da mümkün değildir. Bu noktada veri depolamak için yeni arayışlar oluşmaktadır. Bulut depolama nedir sorusu da karşımıza bu anda çıkmaktadır. 

Bulut depolama nedir sorusuna verilebilecek en net yanıt şudur: Veri dosyalarını üçüncü bir tarafın sağladığı depolama sunucusu sistemine internet veya farklı bir ağ üzerinden göndererek, depolamayı sağlayan hizmettir. Sunulan hizmet, sunucuların ağ üzerinde sanal olarak oluşturduğu depolama havuzlarında verileri saklar. Böylece veri dosyalarının uzak sunucuların oluşturduğu bir ağa yüklenebilmesini sağlar. Sanal sunucu üzerinde bulunan veriler bilgisayar ya da depolama birimi bozulsa da zarar görmez. Çünkü veriler bu cihazlarda değildir. Aynı zamanda bulut depolama hizmetleri verilere internet bağlantısı olan her yerden ulaşabilmeyi mümkün kılar. Böylece ayrı bir cihaz taşıma zorunluluğu yoktur.

Bulut depolama nedir sorusunu yanıtladıktan sonra önemli olan şey, bu hizmeti sunan şirketlerin hangisinin tercih edileceğidir. Bulut depolama hizmetleri veren şirketlerin hepsi aynı görevi yapsa da kullanıcılara sundukları hizmetler konusunda farklılıklar bulunmaktadır. Bu hizmetlerin geneli belirli bir depolama alanını ücretsiz olarak sunmaktadır. Ancak belirlenen alandan fazlasını kullanmak isteyen kullanıcılar için abonelik ücretleri belirlenmiştir. Biz de yazımızın devamında bulut depolama alanında hizmet veren alternatifleri incelerken sağladıkları ücretsiz alanları ve diğer özelliklerini aktaracağız.

Ücretsiz Bulut Depolama Hizmetleri

Bulut depolama hizmetleri genel itibariyle ücretsizdir. Ancak ücretsiz kullanım önceden belirlenen veri depolama alanı ile kısıtlanmaktadır. Kısıtlama alanını arttırarak hizmetlerden yararlanmak isteyen kullanıcılar, ihtiyaçlarına uygun olan boyuta sahip depolama alanını seçerek ücreti karşılığı kullanabilmektedir.

Hangi bulut depolama uygulamasının kullanılacağına karar verilirken dikkat edilmesi geren önemli konulardan biri de güvenliktir. Çünkü bulut sunucularına yüklenen veriler kişiseldir ve başkaları ile paylaşılması istenmez. Güvenlik haricinde kullanım kolaylığı da dikkat edilen belirleyicilerdendir. Dosya yükleme işlemlerinin basit ve kullanışlı arayüz ile yapılabilmesi düzen için önemlidir. 

Bulut depolama hizmetleri veren sağlayıcılardan en çok tercih edilen ve ücretsiz olanlarına bakalım.

Box

En başarılı kabul edilen bulut depolama servislerinden biridir. Bu servis, kullanıcılarına 10 GB ücretsiz depolama alanı sunmaktadır. Box ile yedeklenen tüm dosyalara sürekli olarak erişilebilmektedir. Bunun için akıllı telefonlarda kullanılabilen bir uygulamaya sahiptir. Aynı zamanda içerisindeki verilerin kolay bir şekilde paylaşılabilmesi de mümkündür. 

Box kullanırken dosyalara erişmek için internet bağlantısı zorunluluğu yoktur. Bu sayede çevrimdışı şekilde dosyalara ulaşılabilmektedir. Fotoğraf, video, Word, AI vb. yüzden fazla dosya türünün depolanabilmesine izin vermektedir. Dosyaların güvenliği için her dosyaya ayrı şifreleme ve güvenlik seviyesi belirleme seçenekleri bulunmaktadır. 

Mega

Mega, Kim Dotcom tarafından kurulmuştur. Bulut depolama servisi ise 2013 yılında Avustralya merkezli kurulmuştur. Bu servis, kullanıcılarına 50 GB depolama alanını ücretsiz olarak sunmaktadır. Bu açıdan oldukça avantajlıdır. Ancak, bulut depolama hizmetleri için Mega kullanmayı tercih eden kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli bir konu vardır. Mega, bulut servisi hesabının şifre değişikliğine izin vermemektedir. Bu nedenle şifreyi unutmamak çok önemlidir.

Mega diğer servislere göre güvenlik bakımından öne çıkmaktadır. Sunucularına yüklenen dosyaların şifrelemesi ve şifre çözümlemesi sadece istemci tarafından yapılmaktadır. Bu şifreleme işlemi parola sıfırlamaya izin vermemektedir. Bu sayede Mega yüksek güvenlikli bir servistir ancak belirttiğimiz riski de barındırmaktadır. Şifrenin unutulması demek verilere erişimin kaybedilmesi demektir.

Dropbox

Dünyanın ilk bulut depolama servislerinden birisidir. Ayrıca en popüler olanlarındandır. Dropbox ’un kullanıcılara sunduğu ücretsiz depolama alanı 2 GB’dir. Bu durum diğer servislere göre dezavantajlıdır. Buna rağmen sunduğu özellikler ve kullanım avantajlarıyla en çok tercih edilen servislerden bir tanesidir. 

Dropbox, uygulaması sayesinde tek bir yerde bulunan dosyalara kullanılan tüm cihazlardan erişim sağlamaktadır. Hem bilgisayar hem de akıllı telefon ve diğer cihazlardan verilere ulaşmak mümkündür. Dropbox Paper isimli uygulaması ile belge düzenlemesi yapılabilmektedir. Buna ek olarak Word, Excel ve PowerPoint dosyalarının da düzenlenmesine izin vermektedir. Ayrıca bu belgeleri anında PDF dosyalarına çevirebilmek mümkündür. Dosyalara çevrimdışı erişime de olanak sağlamaktadır.

Google Drive

Google şirketinin bilişim alanındaki gücü herkes tarafından bilinmektedir. Şirket bu gücünü bulut depolama hizmetleri alanında da fazlasıyla kullanmaktadır. Google Drive kullanıcılarına ücretsiz depolama alanı olarak 15 GB sunmaktadır. Gmail hesabı ile hızlıca kayıt olarak servisi kullanmaya başlamak mümkündür. Güçlü altyapısı sayesinde en güvenilir bulut depolama servislerinden biridir. 

Google hesabında bulunan diğer kişiler ile dosya paylaşımı kolayca yapılabilmektedir. İçerisinde yer alan özelliği ile yazılı dokümanların fotoğraflarını çekerek PDF dosyası halinde dijital ortama eklenmesini sağlamaktadır. Bu özellik bir nevi tarayıcı görevi görerek fiziksel belgelerin dijital ortama yedeklenebilmesini kolaylaştırmaktadır. 

Google geniş hizmet servisleri ile uyumlu olarak kullanıma olanak vermektedir. Örnek vermek gerekirse, Google Fotoğraflar uygulamasında bulunan fotoğrafların kolaylıkla Google Drive içerisinde yedeklenmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca, Google Dokümanlar uygulaması ile de belgelerin kolaylıkla aktarılması, düzenlenmesi ve paylaşılması mümkündür. 

Microsoft OneDrive

OneDrive, Microsoft tarafından sunulan kişisel bulut depolama hizmetleri servisidir. Kullanıcılara 5GB ücretsiz depolama alanı sunmaktadır. Microsoft’a ait olmasına rağmen Mac Book, iPhone ve iPad gibi cihazlarda da kullanılabilmektedir. OneDrive içerisinde depolanan dosyaların Microsoft’un diğer Office uygulamaları ile senkronize bir şekilde kullanılması mümkündür. Fotoğraf etiketleme, dosya düzenleme bildirimleri gibi özelliklere sahiptir. Ayrıca OneDrive, depolanan tüm dosyalara çevrimdışı erişimi de sağlamaktadır. Office uygulamalarını da içeren avantajlı paketleri ile özellikle ofis çalışanları için oldukça uygundur.

Degoo

Degoo, kullanıcılara ücretsiz olarak 100 GB depolama alanı sağlaması ile bulut depolama hizmetleri arasında ön plana çıkmaktadır. Depolama servisleri içerisinde en fazla ücretsiz alan veren servistir. Aynı zamanda Degoo askeri güvenlik seviyesinde kriptolama kullanmaktadır. Bu özelliği ile çok güvenli bir bulut depolama servisidir. Kullanılan cihazlarda yeni bir fotoğraf ya da video çekildiğinde o veriyi algılayarak otomatik olarak güncellemektedir. Böylece depolama işlemini verilen yetkiye göre kendiliğinden gerçekleştirmektedir. 

Görüldüğü üzere bulut depolama hizmetleri için servis sağlayıcıların hiçbiri tamamen ücretsiz kullanıma izin vermemektedir. Bu yüzden sistemi kullanacak olan kullanıcıların, kendi depolama ihtiyaçlarına göre seçeceği servislerin fiyatlandırma seçeneklerini inceleyerek seçim yapmaları gerekmektedir. 

Bulut depolama, fiziksel alan kaplayan ve bozulabilen cihazlar kullanmadan verilerin saklanabilmesini sağlayarak çok iyi bir alternatif olmaktadır. Ayrıca, bulut bilişim ile verilere istenilen her yerden ulaşılabilmesi, dijital dönüşüm içerisinde olan tüm alanlarda kullanıcılara hız kazandırarak yardımcı olmaktadır. Bu avantajlarına bakıldığında bulut depolama servislerinin tercih edilmesi oldukça mantıklıdır.

Box, 10 GB, Dosyalara çevrimdışı erişim, 100'den fazla dosya türünün depolanması, her dosyaya ayrı şifreleme ve güvenlik seviyesi belirleme, Mega, 50 GB, Yüksek güvenlik, şifre değişikliği izni olmaması, Dropbox, 2 GB, Kullanım kolaylığı, yüksek popülarite, Google Drive, 15 GB, Google ürünleri ile entegre çalışabilme, kullanım kolaylığı, iCloud, 5 GB, Apple ürünleri ile entegre çalışabilme, güvenli paylaşım, OneDrive, 5 GB, Microsoft ürünleri ile entegre çalışabilme, otomatik yedekleme özelliği, Amazon Drive, 5 GB, Amazon Prime üyelerine sınırsız fotoğraf depolama, uygun fiyatlı planlar, pCloud, 10 GB, Kullanıcı dostu arayüz, güvenli veri aktarımı ve depolama, Synccom, 5 GB, Yüksek güvenlikli şifreleme, kullanıcı dostu arayüz, Tresorit, 3 GB, Güçlü şifreleme, İsviçre tabanlı gizlilik
bulut depolama nedir bulut depolama hizmetleri bulut depolama ücretsiz bulut depolama bulut depolama servisleri
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi elinde bir akıllı telefon tutuyor ve arka planda bulutlu bir gökyüzü var. Kişinin parmağı bulutlu gökyüzünü işaret ediyor. Kişinin başparmağı yakın ve tırnağı görülebiliyor. Görüntünün ortasında, kişinin parmağı gökyüzündeki küçük bir buluta dokunuyor. Kişi elindeki telefona bakıyor ve bulutun görüntüsünden büyülenmiş gibi görünüyor. Sanki gökyüzünün güzelliğine hayranlık duyuyor gibi görünüyorlar. Telefonun arka planı parlak mavi ve ortasında beyaz bir bulut var.
Bilişim

Bulut Bilişim Nedir?

28 Ocak 2020
Bu görüntü, üzerinde gökyüzünde beyaz bir bulut bulunan bir şehrin yüksek açıdan görünümüdür. Gökyüzü güzel bir mavidir ve bulut bir ışık şeklindedir. Ön planda, çok sayıda penceresi olan bir bina görülüyor. Pencerelerden birine yakın çekim yapıldığında parlak bir ışığın parladığı ve binanın yüzeyine sıcak bir parıltı yaydığı görülüyor. Bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü de var, bu da resimde birisinin olduğunu gösteriyor, ancak kimliği bilinmiyor. Resim genel olarak, gökyüzünde güzel bir bulutun yer aldığı bir kent manzarasını gösteriyor.
Teknoloji

Bulut Teknolojisi Nedir?

24 Mayıs 2019