AnasayfaBlogBlog Yazmak İçin 5 Altın Kural
Blog Yazmak

Blog Yazmak İçin 5 Altın Kural

17 Temmuz 2019
Genç bir kadın ahşap bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarında çalışıyor. Yanındaki sehpaya bir dijital fotoğraf makinesi yerleştirilmiş ve önündeki tabağın üzerinde bir fincan kahve duruyor. Güneş gözlüğü takıyor ve sağındaki masanın üzerinde saksı içinde küçük bir bitki duruyor. Dizüstü bilgisayar ekranı aydınlatılmış ve kameranın objektifi ona doğrultulmuştur. Kahve sıcak ve dumanı tütüyor, bitki odakta, yaprakları ve saksısı arka planda görünüyor.
Kural AdıAçıklamaÖneriler
Blog Yazısı Konunuzu SeçinBelirli bir konu başlamadan önce seçilmeli.Hem okuyucuların ilgisini çekebilecek hem de yazarken keyif alabileceğiniz konular seçmelisiniz.
Bloğunuzu Kimsesiz BırakmayınBlog düzenli olarak güncellenmeli.Belirli aralıklarla, örneğin haftada bir gün, blogunuzu güncellemelisiniz.
SEO Kuralları İle Dost OlunBlog içerikleri arama motorları ile uyumlu olmalı.SEO kurallarını uygulayarak, daha fazla organik trafiği blogunuza çekmek mümkün olabilir.
Doğal Olmaktan KorkmayınBlog yazarken samimi olmalısınız.Duygu ve düşüncelerinizi, bildiklerinizi, söylemek istediklerinizi içtenlikle paylaşın.
Bloggerlar ile Yoldaş OlunDiğer blog yazarlarından öğrenmeli ve onları desteklemeli.Diğer blogger'ların yazılarını okuyarak, kendinizi geliştirebilir ve yeni deneyimler edinebilirsiniz.
Blog Yazarkan Kendinize Ne Öğrendiğinizi SorunHer yazıda yeni bir şeyler öğrenme açısına değer.Yeni bir konu araştırırken ya da yazı yazarken öğrendiğiniz bilgileri daha sonra kullanabilirsiniz.
Hikayeler AnlatınBlog yazılarınızda kişisel hikayelerinizi paylaşın.Bu, okuyucuların yazılarınıza daha çok bağlanmasına yardımcı olur.
Düzgün ve İyi Bir Dil KullanınDil ve imla kurallarına dikkat edin, düzgün ve anlaşılır bir dil kullanın.Bu, blogunuzun kalitesini ve profesyonelliğini artırır.
Görseller KullanınBlog yazılarınızda görseller kullanın.Bu, yazılarınızın okunabilirliğini ve çekiciliğini artırabilir.
Sosyal Medyada Aktif OlunBlog yazılarınızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.Bu, blogunuza daha fazla trafik çekmenize yardımcı olabilir.

Blog yazısı yazmak başta çok kolay ve hemen uygulanabilir bir eylem olarak görünebilir. Dijital çağın bizlere sunmuş olduğu onlarca yazı yazma platformu içerisinden bir tanesini seçip blogger olmanın ilk adımlarını atmak gerçekten de kolaydır. Sadece beyaz ve dijital bir sayfa yeterli gerisi bir şekilde gelir.

Oysa blogger dünyası bu şekilde hızlı ve programsız adımlarla başlatılmış ve şimdilerde terk edilmiş, unutulmuş hatta silinmiş bloglar ile dolu. İçerikler ne kadar kaliteli ve samimi olsa da belirli bir rota çıkartılmadığı için yarıda kalmış bloglar internetin karanlık köşelerinde okunmuyor ve oluşun çaresizliği ile baş başa. Blog yazmak isteyenler için ipuçları var mıdır? Elbette var işte 5 altın kural.

Blog Yazısı Konunuzu Seçin

Belirli bir konu seçilmeden yazılmış olan blog yazısı okunma konusunda sıkıntı yaşayabilir. Hem okuyucuların ilgisini çekebilecek hem de yazarken keyif alabileceğiniz konular seçmeye özen gösterin. Seçtiğiniz konuların çok farklı alanlardan olmamasına da dikkat edin. Her çiçekten bal almaya çalışırken bir süre sonra yolunuzu kaybedebilirsiniz. Birbirleriyle alakasız olan blog yazıları okuyucuların da kafasını karıştırıp bir daha blog sayfanıza uğramamalarına sebep olabilir.

Bloğunuzu Kimsesiz Bırakmayın

Heyecan ve hevesle başlamış olduğunuz blog yazısı yazma macerasına uzun süreli aralar vermek hem sizin bloğunuzdan soğumanıza hem de okuyucularınızın ipi kopan inci taneleri gibi yazılarınızdan uzaklaşmasına neden olur. Blog yazarken kendinize belirli aralıklar belirleyin haftada bir gün gibi. Bu devamlılığı yazma sıklığınıza göre istediğiniz ölçüde şekillendirebilirsiniz. Planlı bir şekilde yayımlanan yeni yazıların okuyucular tarafından merakla beklendiğini deneyimlemenin keyfi ise bir başka.

SEO Kuralları İle Dost Olun

Okuyucuların niceliğini artırmanın yolu organik trafikten geçer. Arama motorları ile blog yazılarınızın iyi anlaşabilmesi de SEO kurallarını doğru uygulamak ile mümkündür. Blog yazısı kaleme alırken okuyucularınızın duygu düşüncelerine değer verdiğiniz kadar arama motorları tarafından anlaşılabilir olmaya da özen göstermelisiniz. 

SEO kurallarını kısaca anlatmak gerekirse blog yazınız için bir anahtar kelime seçin. Bu anahtar kelimeyi yazınızın ana ve ara başlıklarında kullanmaya çalışın. Metninizin uzunluğuna göre toplamda %2 olacak şekilde anahtar kelime yoğunluğu belirleyin. Yazınız için konu özeti yerine geçebilecek kısa bir açıklama kaleme alın ve arama motorları ile arkadaşlığın mutluluğunu yaşayın.

Doğal Olmaktan Korkmayın

Niçin blog yazısı yazmaya başladığınızı unutmamalısınız. Siz duygu ve düşüncelerinizi, bildiklerinizi, söylemek istediklerinizi ve hatta söyleyemediklerinizi bir yerlerde paylaşmak için yazmaya başladınız. Bu samimiyet ve doğallıktan ve okuyucularınızın sizi tanıdığı yazı ruhunuzdan uzaklaşmayın. Her yazınızda kendinize farklı roller biçerek bambaşka karakterler yaratmak için çaba harcamayın. Ne iseniz o şekilde yazın. Yoksa bir süre sonra yazmak sizin için zevkten çok bir işkence halini alabilir. Mutsuz olmamak için ise blog yazmaya son vermeniz işten bile değildir.

Bloggerlar ile Yoldaş Olun

Başarılı bir blogger sadece blog yazısı yazmakla kalmaz. Sürekli araştırır, başka yazılar okur ve başka blog yazılarını ziyaret eder/yeni deneyimler edinir. Aklınızı kendi yazılarınızın yanı sıra diğer blogger yoldaşlarınızın yazıları ile de meşgul etmeyi öğrenmelisiniz. Sizin bilmiyor olduğunuz şeyleri belki sizden daha tecrübeli blogger arkadaşlarınızdan öğrenebilirsiniz. Blogger olma yolunda destek beklemeden önce destek olmaya istekli olmalısınız. Bambaşka blog sayfaları keşfederken kendinizi daha da geliştirmeniz mümkün olabilir.

Blog yazısı yazmak aslında oldukça kolay ve zevkli. Bu konuda başarılı olmak ise zaman istek ve planlılık gerektirir. Gelişen dünyamızda yeni bir alan olan blog yazarlığı zamanla popülerliğini daha da artıracak. Bugün blog yazarlığı freelance yapılacak işler arasında en çok tercih edilen işler arasında. İyi bir blog yazarı olmak istiyorsanız İstanbul İşletme Enstitüsünde yer alan ücretsiz online eğitimler arasından Blog Yazarlığı Eğitimi alın.

Yazar: Feride Şimşek

Blog Yazısı Konunuzu Seçin, Belirli bir konu başlamadan önce seçilmeli, Hem okuyucuların ilgisini çekebilecek hem de yazarken keyif alabileceğiniz konular seçmelisiniz, Bloğunuzu Kimsesiz Bırakmayın, Blog düzenli olarak güncellenmeli, Belirli aralıklarla, örneğin haftada bir gün, blogunuzu güncellemelisiniz, SEO Kuralları İle Dost Olun, Blog içerikleri arama motorları ile uyumlu olmalı, SEO kurallarını uygulayarak, daha fazla organik trafiği blogunuza çekmek mümkün olabilir, Doğal Olmaktan Korkmayın, Blog yazarken samimi olmalısınız, Duygu ve düşüncelerinizi, bildiklerinizi, söylemek istediklerinizi içtenlikle paylaşın, Bloggerlar ile Yoldaş Olun, Diğer blog yazarlarından öğrenmeli ve onları desteklemeli, Diğer blogger'ların yazılarını okuyarak, kendinizi geliştirebilir ve yeni deneyimler edinebilirsiniz, Blog Yazarkan Kendinize Ne Öğrendiğinizi Sorun, Her yazıda yeni bir şeyler öğrenme açısına değer, Yeni bir konu araştırırken ya da yazı yazarken öğrendiğiniz bilgileri daha sonra kullanabilirsiniz, Hikayeler Anlatın, Blog yazılarınızda kişisel hikayelerinizi paylaşın, Bu, okuyucuların yazılarınıza daha çok bağlanmasına yardımcı olur, Düzgün ve İyi Bir Dil Kullanın, Dil ve imla kurallarına dikkat edin, düzgün ve anlaşılır bir dil kullanın, Bu, blogunuzun kalitesini ve profesyonelliğini artırır, Görseller Kullanın, Blog yazılarınızda görseller kullanın, Bu, yazılarınızın okunabilirliğini ve çekiciliğini artırabilir, Sosyal Medyada Aktif Olun, Blog yazılarınızı sosyal medya hesaplarınızda paylaşın, Bu, blogunuza daha fazla trafik çekmenize yardımcı olabilir
blog yazısı blog blogger online eğitimler blog yazarlığı freelence planlılık
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi elbiseli bir kadın ayakta duruyor ve kameraya gülümsüyor. Arkasında siyah metinli ilginç gri dikdörtgen bir tabela var. Görüntünün odak noktası, beyaz bir atletle kaplı olan göğsünün yakın çekimi gibi görünüyor. Görüntünün köşesinde beyaz bir kare içinde siyah bir x ve beyaz ve gri bir sembol var. Ayrıca kadının altında simgelerle dolu beyaz bir ızgara var. Kadın gülümsüyor ve görüntünün alt kısmına yakın bir yerde siyah bir kare ile beyaz dikdörtgen bir nesne var gibi görünüyor.
İçerik Editörlüğü

İçerik Yazarı Nasıl Olunur?

07 Eylül 2021
Siyah beyaz gömlek giymiş bir kadın masada oturmaktadır. Gözlük takmaktadır ve ellerini masaya dayamıştır. Doğrudan kameraya bakmaktadır ve yüzünde nötr bir ifade vardır. Arkasında mavi metinli beyaz bir kâğıt vardır. Solunda çeşitli semboller ve detaylar içeren bir tabelanın yakın çekimi vardır. Sağında ise göğsünün yakın çekimi vardır. Odadaki ışık parlaktır ve arka plan odak dışıdır.
İş Hayatı

İş Hayatında Görgü Kuralları

20 Haziran 2020
Bir kadın masa başında dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Bir not defterine bir şeyler yazıyor ve dikkatle ekrana bakıyor. Elleri klavyenin üzerinde duruyor ve yüzü konsantrasyon içinde odaklanmış. Masanın üzerinde sarı kenarlıklı beyaz bir kâğıt ve bir fincan kahve var. Arkasında beyaz çarşaflı ve mavi battaniyeli bir yatak var. Oda, sıcak ve davetkâr bir atmosfer sağlayan bir lamba ile aydınlatılmıştır. Kadın beyaz bir gömlek, mavi bir kot pantolon ve kahverengi ayakkabılar giymiştir. Uzun, kahverengi saçları at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmıştır. Görüntü kadının yakın çekimidir ve onun adanmışlık ve kararlılık ifadesini görmemizi sağlar.
Bilim

Bilimsel Makale Nedir?

08 Ocak 2020