Bal reklamlarını bilirsiniz değil mi? Hani şu bir değil, iki değil diye satan. Heh işte, sizce günümüzün ücretli online sertifika programları da bal reklamlarına benzemiyor mu? Pazarlamacılık yeteneklerini, sırf para kazanmak uğruna sergileyen eğitimci görünümlü bal satıcıları. Bizler de aynen bal müşterileri gibi sağlığımıza (CV'mize) iyi gelen balları alarak, ilaç niyetine hap gibi yutup kısa sürede iyi gelmesini bekliyoruz. O zaman size kötü bir haberim var.
O ballar nasıl gerçek değilse o eğitimler de sulu şeker kıvamındadır. Onu bal kıvamına getiren elbette harika online eğitimler veren bir çok site var. Hatta harika eğitim verdikleri gibi bir de bunu ücretsiz yapıyorlar. (Bknz. İİEE) Fakat size tavsiyem sırf CV'nizi doldurmak uğruna size bir şey katmayacak olan yerlere paranızı harcamayın.
Peki hep mi yararsız? Tabii ki değil. Lütfen buradan online eğitimleri kötülediğimi sanmayın birazdan gerçekten önemli yararlarına da değineceğim. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Öncelikle araştırma yapmak gerçekten önemli. O eğitimlere daha önce katılmış kişilerin yorumlarını mutlaka okuyun. Tabii gerilla pazarlama tekniği ile o yorumların çoğunu da onlar yazmış olabilir. Artık günümüzde hiçbir şeye de güven olmuyor. Fakat bu yine baz alabileceğiniz kriterlerden biri. Diğer kriter; bir eğitim için ortalama fiyat üzerindeki eğitime sırf CV'nizi doldurmak için kaydolmayın. Bu ücreti vermeyin diyemiyorum farkedersiniz ki, çünkü karşınıza öyle bir eğitim çıkar ki sizin bütçenize göre makuldur, o fiyata değerdir ve verirsiniz. Ama yine de tekrar geleceğim nokta araştırmadan bir eğitime fazla bir ücret ödemeyiniz. Ücretsiz mi buldunuz? Gömülün :) Şaka bir yana illa ki ücretli olsun ücretsiz olsun hepsinden alacağınız az ya da çok bir bilgi vardır. Benim amacım ise sizin bu bilgi alımınızı en yükseğe çıkarmak için size öneride bulunmak. Gerisi size kalmış.
Gelelim fasulyenin faydalarına. Ne demiştik hep sövecek değiliz ya biraz da övelim. Şu an kavşaktan u dönüş yapmış gibi gözükeceğim ama aslında online eğitimlerin çokça faydaları da var. Diyelim ki sizin bir eğitim kurumuna gidip o eğitimi, konferansı ve yahut semineri alabilecek sağlığınız, zamanınız ya da paranız var. Fakat biliyor musunuz sizin o yaptıklarınızı yapamayacak binlerce insan var Türkiye'nin her yerinde ve bunlar için velinimet bir uygulama. Bu eğitimler ile yeni mesleklere yelken açabilir ya da var olan becerilerinizin gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz.
"Ekmekten sonra eğitim, bir miIIetin en büyük ihtiyacıdır" demiş PauI Richer. Biz de Paul amca ve nicelerinin önerilerini dikkate alıyoruz ve sadece üniversite bitirerek değil ya da sadece CV'mizi doldurmak için değil gerçekten de kendimizi bir çok farklı alanda geliştirebilmek için bu eğitimleri almalıyız.
Günümüzde artık tek bir alanda uzmanlaşmak yeterli sayılmıyor. Ufuk Tarhan'ın da dediği gibi T insan modeli geçerli. Yani bir konuda uzmanlaşıp diğer alanlarda yüzeysel bir bilgiye sahip olmalıyız. Bir de işe şu açıdan da bakabilirsiniz. İlgi duyduğunuz veya yaptığınız herhangi bir iş ile ilgili bir eğitim alsanız fena olmaz mı? İsterseniz o işin yükseğini yapmış olun bilgi her zaman güncelleniyor ki şu anki gibi hızlı gelişen bir dünya da yakalamak bu kadar zorken sizler de kendinizi bir çok alanda donanımlı yaparak hem çok yönlülüğünüzü arttırın hem de geleceğin geniş bilgi dünyasına biraz da olsa hazırlanın.
Online eğitimlere tekrar gelecek olursak, kaydolması gayet basit olan bu eğitimlere istediğiniz yer ve zamanda girerek vakit ayırabilirsiniz. Düşünsenize evde boş otururken bile ne yapsam diye sıkılacağınıza hemen bir eğitime kaydolun. Belki de günlük ayıracağınız bir saat sizin gelecekteki mesleğiniz olacak. E hadi ne duruyorsunuz? :)
Yazar: Elif Erim
Online eğitim bize çok kolaylık sağladı