AnasayfaBlogBir İletişim Problemi: Özgüven Eksikliği
Özgüven

Bir İletişim Problemi: Özgüven Eksikliği

17 Temmuz 2019
Parlak sarı kazak giyen bir kadın yüzünde düşünceli bir ifadeyle yukarı bakıyor. Gözleri hafifçe kısılmış ve dudakları hafifçe ayrılmış, derin bir tefekkür hissi veriyor. Koyu renk saçları düzgün bir topuz şeklinde geriye toplanmış ve açık ten rengi canlı süveterinde göze çarpıyor. Açık mavi bir etek ve siyah ayakkabılar giyerek kıyafetini bir parça sofistike bir şekilde tamamlıyor. Elleri önünde kenetlenmiş, sanki derin düşüncelere dalmış gibi. Arka planın nötr olması, kadının sarı kazağının ön plana çıkmasını sağlıyor.
Özgüven Geliştirme StratejisiAçıklamaKazanım
Karşınızdakini OnurlandırınKendi varlığınızı kabullene, karşınızdakine olumlu özelliklerini bildir.Özgüvenin artması ve kabullenebilme yetisi.
İletişim Kurmaktan Kaçmayınİnsanlarla dokunma temelli iletişim kur, kendi sesine alış.Daha fazla özgüven ve toplumla etkili iletişim yeteneği.
Kendinizi KanıtlayınTek başına seyahate çıkmayı deneyin, yeteneklerinizi kanıtlayın.Özgüven artışı ve kendi yeteneklerin farkına varma.
Her Konuda İyi Olmak Zor DeğilHer konuda mükemmeliyetçi olmayın, kendi iyi olduğunuz alanları bulun.Özgüven artışı ve kişinin yeteneklerini keşfetme.
Teknolojisel İletişimden KaçınınYüz yüze iletişim tercih edin ve teknolojik araçların yerini almasını engelleyin.Daha fazla özgüven ve toplumla etkili iletişim yeteneği.
Aktivitelerle Kendinizi GeliştirinBelli bir aktiviteye odaklanın ve bu alanda kendinizi geliştirmeye çalışın.Bir alanda uzmanlaşma ve özgüven artışı.
Kendinizi Videoya KaydedinKendi videonuzu izleyerek kendinizi analiz edin ve alışın.Kendine güven ve kişisel gelişim.
El Kaldırmaktan ÇekinmeyinFikirlerinizi ve bilgilerinizi paylaşmak için elimizi kaldırmaktan çekinmeyin.Özgüven ve sosyal becerilerde artış.
Kendinizle Dalga GeçinHatalarınızı afaki bakış açısıyla değerlendirin ve tüm ciddiyeti bırakın.Özgüven kazanma ve hata yapma korkusunun ortadan kalkması.
Kendi Ustanızı BelirleyinTakip etmek istediğiniz bir kişiyi belirleyin ve onun tarzını özümseyin.Özgüven artışı ve kişisel gelişim.

Özgüveni bireyin kendine olan güveni olarak tanımlayabilir ve herkes için bir gereksinim olarak düşünebiliriz. Bu bir ihtiyaçtır dersek karşılanmadığı durumda bireyde özgüven eksikliği ortaya çıkarabilir. Bu durumda kişi sosyal hayatında kendisi olamayabilir ve benliğini yansıtamayabilir. Kendinizi sevin, tahammül edin, geliştirin ve ışığınızın farkına varın. Ön yargılarımızı kaldıralım. İçindeki özgüveni uyandır.

Özgüven Eksikliği İle Nasıl Mücadele Edilir?

Bazı bireyler özgüven eksikliği problemini gideren bir ilaç olsa ve bundan kurtulsak diye düşünürler. Ama bunun kalıcı çözümlerini araştırmaktan kaçınırlar. Sosyal hayatta yaşanan olaylar özgüveni büyük ölçüde etkiler. Okul, aile, ikili ilişkiler ve daha birçok örnek bu etkenler arasında yer alır.

Hemen hemen her birey bazı durumlarda bu problemi yaşar. Özgüven problemi düşük olan bireyler dönemsel olayları daha çabuk atlatır. Fakat bu problemi yaşayan kişiler bununla uzun süre mücadele eder. Bu durumu çözmek ve kendi ışığının farkına varmak için neler yapılabilir? 

Karşınızdakini Onurlandırın

Kendinizle konuşun ve durumu kabullenin. “Ben” dili kullanarak kendinize “Ben buradayım varım, yapabilirim” demeyi öğretin. Karşınızdaki bir kişiye onda beğendiğiniz özellikleri söylemekten çekinmeyin. Bu hem onu onurlandırır hem sizin özgüveninizi geliştirir. Yeni biri ile tanıştığınız zaman kendi isminizi söylerken onun ismini de önemseyin. Çoğu zaman bunu yapmayız ve karşımızdakinin ismini unuturuz. Dikkat edin ve ona ismi ile hitap edin. Size “Merhaba” dediğinde ona karşılık olarak ismini ekleyerek mesela “Merhaba Ali” deyin. Bu şekilde seni önemsiyorum imajı verir kendinizi de iyi hissetmiş olursunuz.

İletişim Kurmaktan Kaçmayın

Bireylerle iletişim kurarken dokunmaktan çekinmeyin. El sıkışmak veya onu onaylayacak şekilde omzuna dokunmak buna örnek olabilir. Kendinizle konuşun ve sesli olarak bir şeyler okuyun. Kendi sesinize alışmaya ve tahammül etmeye çalışın. Bu özgüven eksikliği gidermek için büyük bir etken. Ne zaman kendinize tahammül eder ve severseniz büyük bir adım ilerlemiş olursunuz.

Özgüven problemini çözebilmek için insanlarla mümkün olduğunca konuşun. Teknolojinin hayatımıza girmesi ve yerleşmesi ile iletişim için daha çok mesajlaşma yöntemini kullanıyoruz. Bu bizi daha çok içe kapatan bir etken olur. Biriyle konuşmanız gerektiğinde onu arayın veya mümkünse yanına gidin.

Kendinizi Kanıtlayın

Tek başınıza seyahat edin ve aktivite yapın. Yani kendinizle mutlu olun. Bu şekilde kendinize yettiğinizi görecek ve kendinizi daha çok seveceksiniz. Kendinizi videoya kaydedin. Aklınıza ne geliyorsa anlatın. Sonra açın ve onu izleyin. Yani bunu yaparak yine kendinize tahammül edin. Elinizi kaldırmaktan çekinmeyin. Biliyorum zor ama bunu başardığınızda unutulmaz anlar yaşıyor olacaksınız. Sahneye, sınıfta tahtaya veya iş yerinde sunuma çıkmaya çekinmeyin. Böylece kendinizi kanıtlamış korkunuzu yenmiş olacaksınız.

Kendinizle dalga geçin. Yani bir hata yaptığınızda karşı taraf bunu yapmadan siz yapın. Bu şekilde karşı tarafa fırsat vermemiş ve özgüven sarsılması yaşamamış olursunuz. İlginizi çeken şeyler üstüne bolca çalışın ve bilgi birikiminizi zenginleştirin. Bilgi hazinesi ne kadar zenginleşirse o kadar özgüveniniz artar. Kendinize bir usta belirleyin. Hepimizin sevdiği bir usta vardır. Kendi ilgi alanınıza göre bunu yapın ve onu taklit edin. Farkında olmadan o sevdiğiniz kişiye benziyor olacaksınız.

Her Konuda İyi Olmak Zor

Özgüven eksikliği ile mücadele ederken yapılan en büyük hata her konuda iyi olma çabasıdır. Bu mümkün olamaz. Herkesin kendine özel iyi olduğu bir alan olduğunu unutmayın ve bunun farkına varın. Yaşadığınız anlarda takılı kalmayın. O günün kötü bir gün olduğunu ve geçici olduğunu düşünün. Yanınıza sizin gibi özgüven eksikliği yaşayan bir arkadaşınızı alın ve birlikte mücadele etmeye çalışın. 

Özgüven eksikliğini çözmekte bununla yaşamayı kabullenmekte sizin elinizde. Etkili iletişimin sırrı özgüven.

Hangi yaşta olursanız olun etkili iletişim ile özgüven geliştirilebilir ve toplum kaygısı aşılabilir. Konu ile ilgili ücretsiz online eğitimler kapsamında Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili eğitimi almak özgüvenli olma açısından çok önemli.

Yazar: Gaye Dilara Çevik

Karşınızdakini Onurlandırın, Kendi varlığınızı kabullene, karşınızdakine olumlu özelliklerini bildir, Özgüvenin artması ve kabullenebilme yetisi, İletişim Kurmaktan Kaçmayın, İnsanlarla dokunma temelli iletişim kur, kendi sesine alış, Daha fazla özgüven ve toplumla etkili iletişim yeteneği, Kendinizi Kanıtlayın, Tek başına seyahate çıkmayı deneyin, yeteneklerinizi kanıtlayın, Özgüven artışı ve kendi yeteneklerin farkına varma, Her Konuda İyi Olmak Zor Değil, Her konuda mükemmeliyetçi olmayın, kendi iyi olduğunuz alanları bulun, Özgüven artışı ve kişinin yeteneklerini keşfetme, Teknolojisel İletişimden Kaçının, Yüz yüze iletişim tercih edin ve teknolojik araçların yerini almasını engelleyin, Daha fazla özgüven ve toplumla etkili iletişim yeteneği, Aktivitelerle Kendinizi Geliştirin, Belli bir aktiviteye odaklanın ve bu alanda kendinizi geliştirmeye çalışın, Bir alanda uzmanlaşma ve özgüven artışı, Kendinizi Videoya Kaydedin, Kendi videonuzu izleyerek kendinizi analiz edin ve alışın, Kendine güven ve kişisel gelişim, El Kaldırmaktan Çekinmeyin, Fikirlerinizi ve bilgilerinizi paylaşmak için elimizi kaldırmaktan çekinmeyin, Özgüven ve sosyal becerilerde artış, Kendinizle Dalga Geçin, Hatalarınızı afaki bakış açısıyla değerlendirin ve tüm ciddiyeti bırakın, Özgüven kazanma ve hata yapma korkusunun ortadan kalkması, Kendi Ustanızı Belirleyin, Takip etmek istediğiniz bir kişiyi belirleyin ve onun tarzını özümseyin, Özgüven artışı ve kişisel gelişim
özgüven eksikliği özgüven beden dili etkili iletişim iletişim online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.