AnasayfaBlogBilgisayar Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bilgisayar Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

23 Mart 2021
Gözlüklü ve çizgili gömlekli bir adam, mavi ve beyaz karelerden oluşan bir resmin bulunduğu duvarın önünde bir dizüstü bilgisayar tutmaktadır. Dizüstü bilgisayarı konsantre bir şekilde kullanıyor ve arkasında kırmızı noktalı beyaz bir direk görülüyor. Çalışırken gözleri dizüstü bilgisayarın ekranına odaklanmış, omuzları hafifçe kamburlaşmış ve duruşu işine derinlemesine dalmış olduğunu gösteriyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Bilgisayar Mühendisi Kimdir?Teknoloji alanını yakından takip eden ve bilgisayarda uygulamalara erişmek için farklı yazılım ve programlar geliştiren kişilere verilen addır.Bilgisayar sistemlerinin analizi ve donanımların geliştirilmesi de görevleri arasındadır.
EğitimBilgisayar mühendisliği, bilgisayarla ilgili konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyen gençler tarafından tercih edilir.Türkiye'de birçok üniversite bu eğitimi sunmaktadır.
İş İmkanlarıBilgisayar mühendisleri, özel ve kamu sektöründe çeşitli iş olanakları bulur.Yazılım geliştirme, sistem yönetimi, analistlik gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
GörevlerBilgisayar mühendislerin görevi, donanım ve yazılım sorunlarını çözmek, güncellemeleri gerçekleştirmek ve güvenlik önlemleri almak olabilir.Ayrıca, yeni teknolojik uygulamaları tasarlamak ve test etmek de görevleri arasındadır.
MaaşBilgisayar mühendislerinin başlangıç maaşı genellikle 2900 TL'dir.Tecrübe arttıkça ve uzmanlık seviyesi yükseldikçe, maaş da artmaktadır.
GelişimKişisel gelişim eğitimlerine katılmak ve birden fazla dil öğrenmek, meslekte ilerlemeyi sağlar.Meslekte yükselme ve daha fazla iş imkanı için sürekli gelişim göstermelidir.
Bilgisayar Mühendisliğinin AlanlarıBilgisayar mühendisliği; yazılım, donanım, ağ ve veri tabanı sistemleri, oyun tasarımı gibi birçok alanda faaliyet gösterir.Uzmanlık alanı kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Mesleğin GeleceğiTeknolojik gelişmeler ve dijitalleşme ile birlikte bilgisayar mühendisliği mesleği önemini arttırmakta ve iş olanakları genişlemektedir.Bilgisayar mühendisliği, geleceğin en popüler ve en çok iş imkanı sunan mesleklerinden biri olmaya aday.
Bilgisayar Mühendisliği EğitimiBilgisayar mühendisliği eğitimi, matematik ve fizik alt yapısı gerektiren, ayrıca algoritma ve programlama becerileri kazandıran bir eğitimdir.Aynı zamanda donanım bilgisini de içerir.
Bilgisayar Mühendisinin Çalışma KoşullarıBüyük oranda ofis ortamında çalışır, ancak bazen saha çalışmasına ihtiyaç duyabilir.Çalışma saatleri genellikle standart iş saatleridir, ancak projelerin durumuna bağlı olarak uzayabilir.

Teknolojnin her geçen gün gelişmesi ile birlikte hayatımızda uzun bir süredir varlığı bilinse de, son yıllarda en çok ön plana çıkan mesleklerden birisi de bilgisayar mühendisliğidir. Bilgisayar mühendisi, teknoloji alanını yakından takip eden ve bilgisayarda uygulamalara erişmek için farklı yazılım ve programları geliştiren kişilere verilen addır.

Bunların yanında bilişim ve bilgisayar sistemlerinin analizi aynı zamanda yazıcı, modem gibi bilgisayar donanımları ile ilgili tüm ihtiyaçların geliştirilmesi işlemi ile uğraşan kişilerdir. Bilgisayar oyunları geliştirmek te işlerinin bir parçasıdır. Özellikle bilgisayarda vakit geçirmekten keyif alan gençler tarafından tercih edilen bilgisayar mühendisliği; klavye, modem, yazılım ve programlama gibi bilgisayar ile ilgili tüm bilgilere hâkim olacak kişileri yetiştiren bir mühendislik bölümüdür.

Ülkemizde bu alanda eğitim alabilecekleri çok sayıda üniversite seçeneği bulunmaktadır. Gerekli eğitimi tamamladıktan sonra meslek yaşamına adım atacak olan bilgisayar mühendisleri, özel ve kamu alanında hemen hemen her alanda iş imkanı elde eder. Yazımızda Bilgisayar mühendisi kimdir? Bilgisayar mühendisi olma şartları nelerdir? Bilgisayara mühendisi ne kadar maaş alır? Gibi araştırmalara ait kapsamlı bilgiler bulabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisi Nedir?

Çağımızın gereklerinden biri olan bilgisayarlar, hayatımızın her alanında yerinin aldı. Birçoğumuz hemen hemen bütün işlerimizi bilgisayaralar aracılığı yürütür olduk. Bu alanda çalışmalar yürütecek, gelişmeleri yakından takip edecek ve yeni teknolojileri uygulayacak bilgisayar mühendislerine olan ihtiyaçta bu gelişme ile doğru orantılı olarak çoğaldı.

Bilgisayar mühendisi bilgisayar donanım ve ekipmanlarına ait tüm bilgilere sahip ve bu alanlarda yapılacak çalışmalardan sorumlu kişilerdir. Devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar da dahil olmak üzere bilgisayara ait tüm ihtiyaçların tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumlu kişilerdir. Temel olarak alanları; yazılım, programlama ve algoritmadır.

Bilgisayar mühendisi görev aldığı kurum ya da işletmelerde bilgisayar yazılım ve donanımlarındaki sorunları çözmekten sorumludur. Bunun yanında düzenli olarak uygulama ya da oyun geliştirme konusunda çalışmalar yapar. Tüm bunların dışında ekipmanların farklı testlerini uygular ve bilgisayar korsanlarına karşı gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.

Son yıllarda kurum bünyesinde çalışan bilgisayar mühendisleri, bulundukları sektörün olmazsa olmaz meslek mensuplarından biri halini aldı. Dolayısı ile yaşanan bu gelişmeler neticesinde en çok tercih edilen mühendislik bölümleri arasında olması da kaçınılmaz oldu. Bu alandan mezun olan mühendisler, iş bulma konusunda sıkıntı yaşamazlar. Kendilerini geliştirmeleri ve birden fazla yabancı dil öğrenmeleri, kişisel gelişim eğitimlerine katılmaları iş yaşamında daha hızlı yükselmelerini sağlayacak önemli unsurlardır.

Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisi bulunduğu kurumda bilgisayarla ilgili sistemsel ve ekipman olarak tüm ihtiyaçları karşılamak üzere çalışmalarını yürütür. Bilgisayar mühendisi, bilişim sistemleri yöneticiliği yapabilir. Bilgisayar sistemleri analisti ve yazılım uygulamaları geliştiriciliği gibi alanlarda uzmanlık sergileyebilir. Uzmanlık alanına bağlı olarak görev tanımı farklılık gösterir. Bilgisayar mühendisinin genel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kullanılmakta olan teknoloji ve test araçları ile düzenli donanım testleri gerçekleştirir.

  • Yeni ya da yeniden yapılandırılmış olan ana kart için doğrulama testi gerçekleştirir.

  • Düzenli olarak bakım faaliyetleri gerçekleştirir ve bilgisayar donanımı sorunlarını giderir.

  • Kullanılmakta olan bilgisayar ekipmanını günceller ve yeni teknoloji uygulamalarını eski ekipmanlara entegre eder.

  • Yeni mobil uygulama teknikleri geliştirmek üzere yazılım geliştirme ekibi ile işbirliği içerisinde çalışmalarını yürütür.

  • Herhangi bir internet özellikli uygulama kullanım türü için yönetici personeline teknik destek sağlamalıdır.

  • Potansiyel olarak gördüğü bilgisayar korsanlık tehditlerinden korunmasını sağlar ve bunun için şirketin bulut depolama hesaplarını kontrol eder.

  • İhtiyaçları ön görmemesi ve gerektiğinde yedek donanım ekipmanını tedarik etmesi gerekir.

Bilgisayar Mühendisi Maaşları

Birçok farklı meslek grubuna oranla daha fazla iş imkanına erişebilen bilgisayar mühendisleri, başta devlet kurumları olmak üzere özel sektörde de oldukça geniş iş imkânı bulabilmektedir. Özel sektörde çeşitli iş alanlarına sahip özel firmalarda ofis ortamlarında çalışma olanaklarına erişebilen bilgisayar mühendisleri, bunun yanında farklı iş sahalarında da aktif olarak görev alma fırsatı yakalayarak, çalışma yaşamına atılabilmektedir.

Çeşitli kamu kurumlarında ya da özel sektörde görev alabilecek olan bilgisayar mühendisinin en düşük başlangıç maaşı 2.900TL’dir. Bu rakam yeni mezun olmuş ve henüz iş tecrübesi edinmemiş adaylar için geçerlidir. Bilgisayar mühendisinin ortalama maaş kazancı 6.000 TL olarak görülmektedir. Tecrübeli, kendini geliştirmiş bilgisayar mühendislerinin ise ortalama 9.000 TL maaş elde ettiği görülür. Kazançları; çalıştıkları kuruma göre, tecrübelerine ve bulundukları sektörlere göre oldukça değişiklik gösterebilir. Kendi işini yapan bilgisayar mezunları ile karşılaşmak mümkünüdür. Kazançları yaptıkları işin kapsamına göre değişiklik gösterir.

Bilgisayar Mühendisi Nasıl Olunur?

Bilgisayar mühendisi olmayı düşünen adaylar detaylı bir araştırma sürecine girer. Bilgisayara olan ilgileri sadece oyunlarla sınırlı olmayan gençler, kariyer yaşamlarında onları neler beklediğini, eğitim sürecinin nasıl geliştiğini ve ileride ne kadar gelir elde edeceklerini araştırır. Bilgisayar mühendisi olmayı düşünen kişilerin ilk olarak seçtikleri bir üniversitenin 4 yıllık Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazanmaları gerekir.

Eğitimi başarı ile tamamlayıp, üniversiteden lisans derecesi ile mezun olduktan sonra çalışma yaşamına geçebilirler. Bu eğitim süreci tamamlandıktan sonra bilgisayar mühendisi lisans diploması almaya hak kazanırlar. Bilgisayar mühendisi olmak için gerekli tek önemli şart 4 yıllık Bilgisayar Mühendisliği üniversite bölümünden başarıyla mezun olmaktır. Teknik eğitimin yanı sıra iş bulmak için bilgisayar mühendislerinde aranan bazı önemli kriterler bulunur. Bu kriterler başvurdukları pozisyonlara yerleştirilmelerinde önemli bir yere sahiptir. Belirleyici rol oynayan bu kriterler de aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Bilgisayar mühendisi olmayı düşünen kişinin ilk olarak problem çözme konusunda güçlü bir yeteneğe sahip olması gerekir.

  • Uzun süre konsantrasyonu koruyabilmeli ve analitik düşünceye sahip olması gerekir.

  • Ekip çalışması yapabilmeli ve insan ilişkilerinde başarılı olması gerekir.

  • Yaratıcılık konusunda uzman olması ve eleştirel düşünme becerisine sahip olması gerekir.

  • Mesleki yenilikleri öğrenmeye istekli olmalı, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelidir.

  • Disiplinli, titiz ve dikkatli olmaları gerekir.

  • Erkek adayların askeri yükümlülüğünü tamamlamış olması istenir.

Bilgisayar Mühendisi Kimdir?, Teknoloji alanını yakından takip eden ve bilgisayarda uygulamalara erişmek için farklı yazılım ve programlar geliştiren kişilere verilen addır, Bilgisayar sistemlerinin analizi ve donanımların geliştirilmesi de görevleri arasındadır, Eğitim, Bilgisayar mühendisliği, bilgisayarla ilgili konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyen gençler tarafından tercih edilir, Türkiye'de birçok üniversite bu eğitimi sunmaktadır, İş İmkanları, Bilgisayar mühendisleri, özel ve kamu sektöründe çeşitli iş olanakları bulur, Yazılım geliştirme, sistem yönetimi, analistlik gibi alanlarda uzmanlaşabilirler, Görevler, Bilgisayar mühendislerin görevi, donanım ve yazılım sorunlarını çözmek, güncellemeleri gerçekleştirmek ve güvenlik önlemleri almak olabilir, Ayrıca, yeni teknolojik uygulamaları tasarlamak ve test etmek de görevleri arasındadır, Maaş, Bilgisayar mühendislerinin başlangıç maaşı genellikle 2900 TL'dir, Tecrübe arttıkça ve uzmanlık seviyesi yükseldikçe, maaş da artmaktadır, Gelişim, Kişisel gelişim eğitimlerine katılmak ve birden fazla dil öğrenmek, meslekte ilerlemeyi sağlar, Meslekte yükselme ve daha fazla iş imkanı için sürekli gelişim göstermelidir, Bilgisayar Mühendisliğinin Alanları, Bilgisayar mühendisliği; yazılım, donanım, ağ ve veri tabanı sistemleri, oyun tasarımı gibi birçok alanda faaliyet gösterir, Uzmanlık alanı kişiye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir, Mesleğin Geleceği, Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme ile birlikte bilgisayar mühendisliği mesleği önemini arttırmakta ve iş olanakları genişlemektedir, Bilgisayar mühendisliği, geleceğin en popüler ve en çok iş imkanı sunan mesleklerinden biri olmaya aday, Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi, Bilgisayar mühendisliği eğitimi, matematik ve fizik alt yapısı gerektiren, ayrıca algoritma ve programlama becerileri kazandıran bir eğitimdir, Aynı zamanda donanım bilgisini de içerir, Bilgisayar Mühendisinin Çalışma Koşulları, Büyük oranda ofis ortamında çalışır, ancak bazen saha çalışmasına ihtiyaç duyabilir, Çalışma saatleri genellikle standart iş saatleridir, ancak projelerin durumuna bağlı olarak uzayabilir
bilgisayar bilgisayar mühendisi bilgisayar mühendisliği donanım yazılım bilgisayar mühendisi nedir bilgisayar mühendisi ne iş yapar bilgisayar mühendisi maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.