Bilgisayar kullanımı, işe alım noktasında istenilen en önemli yetkinliklerden biri hâline geldi. Sektör ve meslek fark etmeksizin bilgisayar kullanımının orta seviyede olması, işe alınmanın da önemli bir kriteridir. Bundan dolayı da edinilen bilgiler, kurs ya da sertifika yoluyla kanıtlanıyor. Söz konusu sertifikalardan biri, bilgisayar işletmenliği sertifikasıdır.
Bilgisayar işletmenliği sertifikası, özellikle kamu kurumlarında istenilen bir yetkinliktir. Bununla birlikte bilgisayar kullanım yetkinliğinizi göstermek adına özel sektörde de bilgisayar işletmeni sertifikasını edinebilirsiniz. Kısaca bilgisayar işletmenliği sertifikasının size katacağı mesleki katkıları ve gerekliliği anlamak için yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Bilgisayar işletmenliği, bilgi işlem alanıyla ilgili bir meslek dalıdır. Genellikle kamu kurumlarına giriş için ön koşullardan biri olarak görülen bilgisayar işletmenliği sertifikası, bilgisayar işletmenliği mesleği için de gerekli görülüyor. Bilgisayar işletmenliği sertifikası, kurumlarda gerekli olan bilgisayar kullanımını ölçmek ve kanıtlamak adına istenebiliyor.
ÖSYM'nin belirttiği KPSS başvuru kılavuzunda yer alan 6225 nitelik kodu, zorunlu olarak bilgisayar işletmenliği sertifikasını istemektedir. MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası kurs ya da eğitim yoluyla verilmektedir. Bununla birlikte, kamu kurumlarına girişte yetkinliğinizi kanıtlamak için öğrenim sırasında gördüğünüz bilgisayar dersleri, sertifika yerine geçmektedir. Yani, lise, ön lisans ya da lisans öğrenimindeki zorunlu ya da seçmeli bilgisayar, temel bilgi teknolojileri gibi bilgisayar derslerinden geçtiyseniz sertifika almanıza gerek yoktur. Bu düzenleme ile ilgili kılavuzu da KPSS tercih bilgileri kılavuzunda bulabilirsiniz.
Her sektör için gerekli olan bilgisayar kullanımı, işleri bilgisayar üzerinden yürütmek amacıyla istenilmektedir. Ayrıca pek çok kurum ve işletme için bilgisayar aracılığıyla iş yapılır ve günlük iş planı bilgisayar üzerinden yürütülür. Kişisel hayatımız içinde de kullandığımız bilgisayar, iş dünyasının vazgeçilmez kullanımlarından biridir.
Bugün bilgisayar işletmenliği mesleği de bilgi işlem ve üst düzey bilgisayar kullanımı ile ilgilidir. Özellikle kamu kurumlarında bilgi işlem departmanında görevlendirilen bilgisayar işletmeni, bilgisayar ile ilgili teknik onarım ve bakım işlerini düzenler. Daha çok kamu kurumlarında gördüğümüz bilgisayar işletmenliği, teknik ve kullanım konusundaki becerilerini kurs, eğitim ve edinilen sertifika ile gösterir. Bilgisayar işletmenliği sertifikası, bilgisayar işletmeni kadrosuna kabul için en önemli şartlardan biridir. Bu konuda yetkinlik sahibi olma adına MEB onaylı bilgisayar işletmenliği kursu alarak ilgili kadroya başvurmak gerekir.
Bilgisayar işletmenliği sertifikası, eğitim yoluyla edinebiliyor. Bilgisayar işletmenliği kursu, resmi ve özel kurumlarda kendi bilgisayar kullanım yetkinliğinizi gösterebilmenin bir yoludur. Günümüzde yüz yüze kurslar dışında uzaktan eğitim yoluyla da dersler verilebilmektedir. Bilgisayar işletmenliği kursu da bu niteliğe sahiptir. Peki bilgisayar işletmenliği kursu kamu ve özel sektörde nasıl bir katkı sunar?
Kamu sektöründeki bazı memur kadroları için 6225 nitelik kodu geçerlidir. 6225 nitelik kodu ise bilgisayar kullanımı ile ilgilidir. Eğer eğitim sürecinde bir bilgisayar dersi almadıysanız bilgisayar işletmenliği kursu ve sertifikası almak zorundasınız. Alacağınız eğitim boyunca; bilgi teknolojisi ve kullanımı hakkında yeterli bilgileri edinebileceksiniz. Özellikle Ofis programları, hem özel hem de kamu sektöründe sıkça kullanılıyor.
Bilgisayar işletmenliği kursunun size katacağı en büyük katkılardan biri, Ofis programlarını nasıl etkin kullanacağınız bilmek olacaktır. Ayrıca henüz bilgisayar kullanımınızı geliştiremediyseniz de alabileceğiniz en verimli kurslardan biri, bilgisayar işletmenliği kursudur.
Bilgisayar işletmenliği sadece kamuya özgü bir alan değildir. Bilgi işlem adıyla da bilgisayarların teknik bakım- onarım ve programlarından sorumlu olabilirsiniz. Dolayısıyla alacağınız eğitim ve sertifikayla bilgi işlem alanında kendinize bir kariyer çizebilirsiniz. Bilgisayar işletmenliği sertifikası, uzaktan eğitim aracılığıyla da edinebildiğinden zaman ve mekân sıkıntısı çekmeden istediğiniz yerden eğitim alabilirsiniz. Enstitü tarafından da verilen bilgisayar operatörlüğü kursunu, evinizden de alarak alan ve uygulama bilginizi artırabilirsiniz.
MEB onaylı kurslar, yüz yüze olduğu kadar uzaktan eğitim yoluyla da verilebilmektedir. Aldığınız MEB onaylı sertifika hem kamu hem de özel sektör için geçerli kabul edilir. Uzaktan eğitimle verilen kurs süreleri de yüz yüze kurslarla aynı süreye sahiptir. Enstitü eğitimleri içinde de yer alan bilgisayar işletmenliği kurs içeriklerini aşağıda bulabilirsiniz.
Yukarıda sıraladığımız ders içerikleri; bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanımının temel kavramları, İnternet ve ağ güvenliğini sağlayabilme ve daha başka kullanımları kapsar. Derslerin pratik fayda sağlaması adına verilen ödev, deneme sınavları ve örnek uygulamaları da ders içeriğinde bulabileceksiniz. Ofis programlarını kullanarak uygun görsel sunum hazırlama, Excel'de gerekli formül ve hesapları kullanma ve Word'de uygun biçimlendirme yöntemlerini işiniz için uygulayabileceksiniz.
Enstitü bilgisayar işletmenliği kursu sayfasından eğitime kayıt olarak mesleki yetkinliklerinize bir yenisini daha ekleyebilirsiniz. Bilgisayar işletmenliği sadece kamuya özgü bir alan değildir. Bilgi işlem adıyla da bilgisayarların teknik bakım- onarım ve programlarından sorumlu olabilirsiniz.
Bilgisayar işletmeni kadrosu, kamu personeli olmak için tercih edilebilen mesleklerin başında gelmektedir. Bilgisayar işletmeni, KPSS ile bazı ön şartlar neticesinde tercih edilebiliyor. Bilgisayar işletmenliği mesleği için herhangi bir bölümden mezun olabilirsiniz. Bilgisayar işletmeni; hastanelere, üniversitelere, ÖSYM'ye, ve çeşitli kamu kurumlarına atanır.
Bilgisayar işletmeni kadrosu için KPSS'den en az 70 almak gerekir. Herhangi bir kamu kurumuna atanan bilgisayar işletmeni; kurumdaki bilgisayarın teknik onarımdan sorumludur ve gerekli yazılım ve veri girişlerini etkinleştirmekle görevlidir. Aynı zamanda kurumun halihazırda kullandığı programları da bilgisayar işletmeni kurar ve gerekli programların çalışmalarını denetler. Eğer bilgisayar işletmenliği kadrosu için hazırlanma niyetiniz varsa mutlaka transkript ya da sertifika yoluyla mesleğe uygun olduğunuzu belgeleyin.
Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kamu ve özel sektörde bilgisayar yoluyla düzenlenen işlerin çoğalması nedeniyle, neredeyse her meslek dalı için bilgisayar kullanabilme yetkinliği istenmektedir. Bu yetkinliği gösterebilmenin en doğru yollarından biri de bilgisayar işletmenliği sertifikasıdır. 6225 nitelik kodunda belirtildiği üzere, kamu kurumlarına giriş için MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmak şartı zorunlu olarak aranır.
Eğitimde Alınan Bilgisayar Dersleri Sertifika Yerine Geçer Mi?
Örgün ya da açıköğretim fark etmeksizin alınan bilgisayar ile ilgili dersler sertifika yerine geçer. Bilgi teknolojisi ve bilgisayar içeriği olan her seçmeli ya da zorunlu ders, sertifika almanızı gerektirmemektedir. Yine de özel sektörde bilgisayar kullanımınızı kanıtlamak ve Cv'nizde yazmak adına sertifika alarak mesleki yetkinliğinizi gösterebilirsiniz.
Bilgisayar İşletmenliği Sertifika Kursunda Hangi Konular Var?
Bilgisayar işletmenliği kursunda; ofis programları, Windows işletim sistemi, ağ ve İnternet güvenliği, temel bilgisayar kullanımı, e-posta güvenliği ve web tarayıcı programı ders içerikleri yer alır. Yüz yüze ya da uzaktan eğitim yoluyla verilen bilgisayar işletmenliği kursları, İnternet ve bilgisayarın sağladığı olanaklardan faydalanmayı sağlamaktadır. Ayrıca uzaktan eğitim veren bilgisayar işletmenliği kursunda, kurum için gerekli programları ve yazılımları kurmayı da öğrenebileceksiniz.