AnasayfaBlogBeden Dili Okuma Nasıl Yapılır?
Beden Dili

Beden Dili Okuma Nasıl Yapılır?

19 Aralık 2019
Bir adam kolunu uzatmış, elini havaya kaldırmış bir şekilde duruyor. Üzerinde beyaz bir gömlek vardır ve görüntünün odağı elidir. El detaylıdır, parmakların yakın plan görüntüsü ciltteki kırışıklıkları ve çizgileri göstermektedir. Gömlek de kumaşın ve dikişin yakın plan görüntüsüyle görülebiliyor. Arka plan odak dışıdır, bu da adamın eli ve gömleği üzerindeki vurguyu artırır. Renkler sessiz ve görüntüye sakin bir atmosfer veriyor. Resim genel olarak huzur ve güç hissi uyandırıyor.
Beden Dilinin ÇeşitleriBunu Nasıl Anlarız?Yorumlama
Mimikler ve Yüz İfadeleriDuygu geçişlerinde yüzün aldığı ifadelerO an insanın yaşadığı durumu ortaya çıkar
Göz TemasıDiyalog halindeyken karşılıklı yapılan göz temasıKarşılıklı iletişimin güçlü bir göstergesi
Fiziksel TemasÖrneğin içtenlikle sarılma, el sıkışırken zayıf durmaİlişkinin sıcak ve samimi olduğunu ifade eder
Durduş ŞekilleriBireyin duruş şekilleri, oturuş pozisyonuKişinin kendine güvenini, rahatsızlığını, dikkatini gösterir
El ve Kol HareketleriBireyin konuşurken yaptığı el ve kol hareketleriKişinin konuşurken hislerini, düşüncelerini açıklar
MesafeBireyler arasındaki duruş mesafesiKişilerin birbirine ne kadar yakınlık hissettiğini gösterir
Beden DuruşuBireyin genel duruşu, vücut dili kullanımıKişinin genel durumunu, rahat mı yoksa gergin mi olduğunu gösterir
Ses TonuKonuşurken kullanılan ses tonu ve vurgularKişinin hislerini, duygusal durumunu ifade eder
Beden Dili Bazında Kültürel FarklılıklarFarklı kültürlerden kişilerin beden dilindeki farklılıklarıKültürler arası iletişimde alınan mesajların değişkenliği
İfade, Algı ve YorumlarKarşı tarafın beden dilini yorumlayarak edindiğimiz izlenimlerKarşı tarafı daha iyi anlama ve ilişkiyi yönlendirme

İletişimin en güçlü unsurlarından biri olan beden dili okunabilir mi? Beden dili genel hatlarıyla karşımızdaki kişi hakkında bize elbette bir fikir verir. Ancak sözlü iletişimde bile zaman zaman yanlış anlaşılmaların olduğunu düşünürsek aynı durum beden dili için de geçerlidir. Yanılma payımız her zaman vardır. Sözlü iletişimin bir tamamlayıcısı olan beden dilini iyi bilmek, kullanmanın yanında anlamak ve okumak sizi ikili ilişkilerde etkin bir noktaya getirir. Beden dilini okuyabilmek için öncelikle beden dilini iyi bilmek ve bilinçli bir şekilde kullanabilmek gerekir. İkinci yapmamız gereken iyi bir gözlemci olmaktır.

Çevremizdekilerin beden dilini, jest ve mimiklerini gözlemleyerek onları tanımaya çalışmak, beden dilini okumak konusunda iyi bir alıştırma olacaktır. Çünkü beden dilini okumak zamanla öğrenilebilecek bir kavramdır. Beden dili okuma, karşımızdaki kişinin iletişim esnasında gergin, heyecanlı, rahat, özgüvenli, samimi olması gibi genel durumu hakkında bize bir fikir verir. Ancak beden dili bir kişilik analizi yapabilmek için tek başına yeterli değildir. Sadece bir ön fikir edinme için kullanılabilir. Örneğin iş mülakatlarında görüşme yapacağınız adayların beden diline bakarak o an için gergin ya da soğukkanlı olup olmadıklarını anlayabilir, konuşmayı buna göre yönlendirebilirsiniz.

Ya da bir başka örnek, jest ve mimiklerini rahat bir şekilde karşınızda kullanan bir insan varsa bunu bir samimiyet ifadesi olarak yorumlayabilirsiniz. Beden dilini hem doğru bir şekilde kullanmak hem de okuyabilmek sizi hem sosyal hayatınızda hem de iş hayatında başarılı ilişkiler kurmanızı sağlar. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey beden dili okuma için karşınızdakini bir bütün olarak değerlendirebilmenizdir. Bunu yapmak için de beden dilini iyi bilmeli, beden dili hakkında en ince ayrıntılara kadar bilgi sahibi olmalısınız.

Beden Dili Neyi İfade Eder?

Beden dili, 20. Yüzyılın sonlarında yaygınlaşan bir dildir. Beden dili üzerine çalışmalar ilk defa İngiliz filozof ve bilim adamı Francis Bacon tarafından 1605 yılında yapılmıştır. Filozof Bacon, beden dili hakkında çalışmalarını sürdürürken jest ve mimiklerin insanları yansıttığını söylemiştir. Beden dili, jest ve mimikler aracılığıyla kurulan iletişimdir. Ayrıca beden dili, iletişimde oldukça önemli bir faktördür. Şöyle ki; araştırmacı Nick Morgan’ın insanlar üzerinde yaptığı çalışmada insanların 70000 üstünde işaret, 5000 tane el kol hareketi, 250000 civarında mimik ve 1000’den fazla vücut duruşu üretebildiği ortaya çıkmıştır.

Jest, mimik, el-kol hareketleri ve işaretlerle birlikte karşılıklı iletişim esnasında konuştuğunuz kişiye 7 saniye içerisinde sempati ya da anti-sempati duyabiliyorsunuz. Yapılan bu değerlendirmede ise aslında %55 gibi bir oranda beden dili daha ön planda oluyor.  Beden dilini göz iletişimi, mimikler, duruş şekilleri, el kol işaretleri ve iletişim sırasında kişiler arasındaki duruş mesafesi oluşturur. Örneğin diyalog halinde olduğumuz kişilerle birlikte aramızda 45 cm varsa bu kişileri kişisel alanımıza sokmak istiyoruz demek oluyor. Eğer yüz yüze iletişim içerisinde olduğumuz kişilerle aramızda 30-75 cm’lik bir mesafe söz konusu ise bu kişilerle sosyal ya da iş ortamında tanışmışız anlamına gelirken,

120-210 cm arasında ise tanıştığımız kişilerle yeni yeni sosyalleştiğimizin göstergesini ifade eder. Beden dili pek çok faktöre göre farklılık gösterir. Bu faktör kadın veya erkek ya da farklı kültürlerden olmamıza göre değişkenlik gösterir. İki farklı kişi ifade etmek istediği şeyleri farklı şekillerde beden diliyle ifade edebilse de aslında anlatmak istedikleri şeylerin birbirinden hiçbir farkı yoktur. Kısacası beden dili, iletişimin ana yapısını oluşturur.

Beden Dili Çeşitleri

beden dilinde yüzdeki mimik değişimleri, konuşma yaparken ya da sohbet halindeyken vücut hareketlerinden kişilerle kurduğunuz göz teması, dokunma ve ses tonuna kadar her şey etkili bir iletişimin ve beden dilinin temellerini oluşturur. beden dilini türleriyle birlikte yakından inceleyecek olursak:

Yüz ifadeleri ve mimikler

Duygu geçişlerinde yüzün aldığı ifadeler aslında o an insanın yaşadığı durumu net bir şekilde ortaya çıkarıyor. Yüz ifadeleri, kişiler arasında değişkenlik göstermiyor. Ancak topluluk önünde yapılan konuşmada, kızgın olunan bir durumda ya da herhangi bir konu üzerinde yapılan tartışmada mimiklerimiz aracılığıyla kendimizi rahat bir şekilde ifade edebiliyoruz.

Göz teması

Karşılıklı iletişimde önem verilen şeylerden birisi de kişilerin birbiriyle kurduğu göz temasıdır. Diyalog halindeyken karşınızdaki kişinin size bakmak yerine etrafa baktığını düşündüğünüzde hepinizin sanki duvara konuşuyormuş gibi hissettiğini tahmin etmek zor değil. Yüz yüze iletişimde göz teması olmadan asla olmaz.

Fiziksel temas

Fiziksel temas yani dokunma ile karşı tarafa bir sürü mesaj verebilirsiniz. Örneğin içtenlikle sarılma, el sıkışırken zayıf durma, eli elin üzerine koyma gibi fiziki davranışlarla kendinizi anlatabilirsiniz.

Ses tonu

Söyleyeceğiniz şeyleri hangi anlamıyla söylediğinizin yanı sıra söyleme şekliniz de iletişimde ön plana çıkar. “Bir çay ver oradan” diye tersleyici konuşmak yerine “ Bir çay alabilir miyim?” şeklinde ses tonunuzu iyi bir şekilde ayarlayarak konuşmak konusunda ciddi anlam farkı vardır. Bunun yanı sıra ses tonunuzla vurgu ve tonlamaları yerinde kullanarak insanlarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilirsiniz.

Vücut Hareketleri ve Mesafe

İnsanlarla sohbet halindeyken durduğunuz mesafe samimiyeti belirtir. İletişim esnasında abartı şeklinde yakın mesafede durmak yerine göre özel alanı suistimal etmeye girer. Bu yüzden suiistimali önlemek amacıyla kendimize ait özel bir fiziksel alan yaratırız.

İnsanlarla sohbet ederken ya da bir dersi, konuşmayı, konferansı dinlerken, kısacası her şekilde sözlü ya da sözsüz iletişim içerisinde vücudumuzun hareketleri anında bizi ele vermektedir.

Beden Dilini Okumada Beden Dili Eğitimi Rehberiniz Olsun

Enstitü’nün bünyesinde ücretsiz olarak verilen Beden Dili Eğitimi diyalog halinde olduğunuz kişilerin ne ifade etmeye çalıştığını, içi ve dışının bir olup olmadığını, davranışlarını bakışlarından hareketlerine, sesine kadar her şekilde kolaylıkla gözlem yaparak anlayabileceksiniz. Alanında uzman ve bilgili eğitmenle birlikte 7 gün boyunca her akşam gireceğiniz derste teorik bilgilerin yanında teoriğin uygulamaya konulmasıyla birlikte verimli bir eğitim ve başarı oranının artması amaçlanmıştır. Online eğitim süresince teorik bilgileri pratiğe döktüğünüz gibi günlük hayatta da pratiğe döktüğünüzde beden dili okuma başarıya ulaşmış olacaktır.  Bu eğitim kişisel gelişim için katkıda bulunmak isteyen, iletişim yeteneğini güçlendiren, topluluk önünde özgüvenli ve dimdik bir şekilde konuşmak isteyen ya da beden dilini merak edip onu doğru bir şekilde kullanmak isteyenler dahil herkes için verilen bir eğitimdir.

Beden dili eğitimi size iletişimin gerekliliğini ve etkili iletişim kurmanın yöntemlerini anlatmanın yanı sıra kişisel imajınıza beden dilinin nasıl katkıda bulunacağını da vurguluyor. Sosyal hayattaki iletişimle iş hayatındaki iletişim arasındaki farka da dikkat çeken bu eğitim iletişimi iyi yönetebilme becerisi kazandırıyor.  Eğitimin yapıldığı canlı ders zamanını kaçırdığınızda üzülmenize gerek yok. Canlı dersin kayıtlı hali o günkü dersten yalnızca birkaç saat sonra aktif hale gelmiş oluyor. Siz de iletişiminizi güçlendirmek, beden dilini doğru kullanmak ve beden dili okuma konusunda uzmanlaşmak için eğitime kaydolmayı unutmayın! 

Mimikler ve Yüz İfadeleri, Duygu geçişlerinde yüzün aldığı ifadeler, O an insanın yaşadığı durumu ortaya çıkar, Göz Teması, Diyalog halindeyken karşılıklı yapılan göz teması, Karşılıklı iletişimin güçlü bir göstergesi, Fiziksel Temas, Örneğin içtenlikle sarılma, el sıkışırken zayıf durma, İlişkinin sıcak ve samimi olduğunu ifade eder, Durduş Şekilleri, Bireyin duruş şekilleri, oturuş pozisyonu, Kişinin kendine güvenini, rahatsızlığını, dikkatini gösterir, El ve Kol Hareketleri, Bireyin konuşurken yaptığı el ve kol hareketleri, Kişinin konuşurken hislerini, düşüncelerini açıklar, Mesafe, Bireyler arasındaki duruş mesafesi, Kişilerin birbirine ne kadar yakınlık hissettiğini gösterir, Beden Duruşu, Bireyin genel duruşu, vücut dili kullanımı, Kişinin genel durumunu, rahat mı yoksa gergin mi olduğunu gösterir, Ses Tonu, Konuşurken kullanılan ses tonu ve vurgular, Kişinin hislerini, duygusal durumunu ifade eder, Beden Dili Bazında Kültürel Farklılıklar, Farklı kültürlerden kişilerin beden dilindeki farklılıkları, Kültürler arası iletişimde alınan mesajların değişkenliği, İfade, Algı ve Yorumlar, Karşı tarafın beden dilini yorumlayarak edindiğimiz izlenimler, Karşı tarafı daha iyi anlama ve ilişkiyi yönlendirme
beden dili beden dili okuma beden dili eğitimi iletişim jest mimik online eğitimler
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.