AnasayfaBlogBaşkomiser Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Meslekler

Başkomiser Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?

15 Haziran 2021
Bu, üzerinde mavi ve sarı ışıkları olan bir polis arabasının yakın çekim görüntüsüdür. Araba bir binanın önüne park edilmiş ve bulanık bir arka planla çevrelenmiştir. Görüntünün sol üst köşesinde siyah zemin üzerinde beyaz bir o harfi görülmektedir. Arabanın açık mavi bir gövdesi ve koyu mavi bir tavanı var, yan tarafında parlak sarı bir şerit uzanıyor. Ön tarafta iki büyük far görülebiliyor. Arabanın tepesinde sarı polis ışıkları yanıp sönmektedir.
BaşlıkAçıklamaEk Bilgi
Başkomiser Nedir?Emniyet birimlerinde yer alan ve bulunduğu şubenin faaliyetlerinden sorumlu olan kişiye başkomiser denir.Emniyet amiri ile komiser arasında bir rütbe.
Başkomiserin GörevleriBaşkomiser, birim içinde yapılan tüm çalışmayı kontrol eder ve bununla ilgili üst birime bilgi akışı sağlar.Aynı zamanda görev yaptığı bölgenin emniyet hizmetlerinden vatandaşın en iyi şekilde yararlanmasını sağlar.
Başkomiser Nasıl Olunur?Öncelikle lise ve lisans eğitiminizi tamamlamış olmalı ve polis eğitimini tamamlamış olmalısınız. Ardından belirli sınavları geçerek başkomiser olabilirsiniz.Polis Akademisi'nin bitirilmesi de zorunludur.
Başkomiserin Sahip Olması Gereken NiteliklerStrese dayanıklı olmalı, liderlik yapabilme yeteneği olmalı, zor şartlar altında çalışabilecek yapıya sahip olmalı ve her zaman göreve hazır olmalıdır.Uyku düzeni genellikle olmayabilir, bu duruma ayak uydurabilmeleri gerekir.
Başkomiser Ne İş Yapar?Başkomiser, karakol ya da şubelerdeki işleyişten ve personelden sorumludur. Ayrıca vatandaşın emniyet hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlar.Başkomiser, alt rütbesinde görev yapan emniyet personellerine üstlerinden gelen talimatları iletir.
Başkomiser MaaşlarıBaşkomiser maaşları görev alınan alan ve çalışma süresine göre değişiklik gösterir.Göreve yeni başlayan bir başkomiser 4.000 TL, tecrübeli bir başkomiser ise 11.000 TL maaş alabilir.
Başkomiserin Görev AlanlarıBaşkomiser Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında bulunan pek çok birimde görev alabilir.Belli aşamaları geçen kişiler başkomiserliğe kadar yükselme şansına sahiptir.
Başkomiserin RolüBaşkomiser, emniyet birimleri içerisinde önemli bir role sahip olup, birimin faaliyetlerinden ve alt rütbedeki personelden sorumludur.Başkomiserin görev yaptığı kuruma göre yetki ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.
Başkomiserin Mesleki NitelikleriBaşkomiser olmak için strese dayanıklılık, liderlik, kararlılık, sorumluluk alma kabiliyeti ve zor koşullarda çalışabilme gibi niteliklere sahip olunmalıdır.Bu nitelikler polis akademisinde ve alınan diğer eğitimler sırasında kazanılır.
Başkomiser Maaşlarına Etki Eden FaktörlerBaşkomiser maaşları görev yeri, çalışma süresi ve tecrübe gibi değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.Başkomiser maaşları, genel olarak diğer polis rütbelerine göre daha yüksektir.

Başkomiser, emniyet birimlerinde görev alan ve bulunduğu şubenin faaliyetlerinden sorumlu olan geniş yetkilere sahip kişilere verilen addır. Alt rütbelerde görev alan çalışanlardan sorumlu olan başkomiser polislik rütbesi olarak genellikle emniyet amiri ile komiser arasında yer alır. Başkomiser emniyet güçlerinde en üst rütbelerden biri olarak geçer. Ayrıca başkomiser rütbesi gereği oldukça fazla görev üstlenir.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan başkomiserler kritik ve önemli görevlerde yer alır. Başkomiser birim içinde yapılan tüm çalışmayı kontrol eder ve bu konuda üst birime bilgi akışı sağlamakla görevlidir. Bu alanda çalışmaya başlayan hemen hemen herkesin hayali bir gün başkomiser olmaktır.

Başkomiser Nedir? Başkomiser ne iş yapar? Başkomiser olmak için hangi şartlar aranır? Gibi sorulara yanıt aradık.

Başkomiser Nedir?

Emniyet birimlerinde yer alan, bulunduğu şubenin düzeninden sorumlu olan, alt rütbede çalışan görevlilerin çalışma şartlarına kadar oldukça geniş sorumluluklar üstelenen üst rütbeye sahip meslek mensuplarına başkomiser adı verilir. Polislik rütbesi içinde Emniyet amiri ile komiser arasında faaliyet gösterir. Başkomiser, Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında kritik bir role sahiptir. Başkomiser, yapılan çalışmaları üstlerine rapor ederek görevlerini farklı alanlarda icra etmekten sorumlu meslek mensuplarıdır. Karakollarda ya da şubelerde amir olarak görev alan başkomiserin, rütbesi gereği yetki alanları oldukça geniş olarak görülmektedir.

Başkomiser olabilmeniz ilk olarak lise ardından lisans eğitiminizi tamamlamalısınız. Polis eğitimini tamamlamış ola kişiler, belirli sınavları tamamladıktan sonra başkomiser olur. Polis Meslek ve Eğitim Merkezi ile Polis Meslek Yüksekokulundan mezun olan polis memurları, 2 yıl içinde komiser yardımcılığı sınavına girmek için hak kazanır. Ayrıca, Başkomiser olmak isteyen kişilerin Polis Akademisi'nin bitirilmesi zorunlu tutulmaktadır. Başarılı bir başkomiser olmak için alınan eğitimlerin yanında bazı mesleki niteliklere de sahip olmak gerekir. Bu nitelikler aşağıdaki gibidir.

  • Strese dayanıklı, zor şartlar altında çalışabilecek kadar sağlam bir yapıya sahip olmaları gerekir.

  • Stres altındayken önemli kararlar alabilmelidir.

  • Liderlik ruhuna sahip olmalı, yönetim yapabilme becerileri göstermelidir.

  • Gerekli yerlerde gerekli sorumlulukları alabilmelidir.

  • Uyku düzenleri genellikle yoktur, bu duruma ayak uydurmaları gerekir.

  • Her zaman her şartta göreve hazır olacak şekilde kendilerini geliştirmeleri gerekir.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Başkomiser Ne İş Yapar?

Başkomiserin görev yaptığı kuruma göre yetkileri değişiklik gösterir. Alt rütbesinde yer alan polislerin başında olan başkomiserin diğer görev ve sorumlulukları nelerdir.

  • Görev aldığı karakol ve şubenin işleyişinden ve personelinden sorumlu olan kişidir.

  • Bağlı oldukları kurumda işlerin doğru bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur ve düzeni sağlar.

  • Vatandaşın emniyet hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlar.

  • Emniyet güçlerinin vatandaş ile koordine bir şekilde çalışması için destek olur.

  • Alt rütbesinde yer alan polis memuru, komiser ve komiser yardımcılarının çalışma koşullarını, karakol ya da sahadaki güvenliği ve teçhizat durumunu denetlemekten sorumludur.

  • Karakol ya da şubelerdeki eksiklikleri giderir ve aksaklıkları düzeltir.

  • Sorumlusu olduğu kurumun bir yıllık ekonomik bütçesini düzenlemekten sorumludur.

  • Tüm planları ve ihtiyaç listesini bağlı olduğu amirine sunar.

  • Emir ve komuta zincirinde çalıştığı için üst rütbesinden gelen talimatları, alt rütbesinde görev yapan emniyet personellerine iletir.

  • Yapılan faaliyetleri üst rütbesinde bulunan amirlerine rapor eder.

Başkomiser Maaşları

Başkomiserler ruhsal ve fiziksel olarak oldukça zorlu bir görev yerine getirir. Bu sebeple başkomiser olacak kişilerin strese dayanıklı olması gerekir. Başkomiser çatışma, saldırı gibi olağanüstü durumlarda da görev yapar. Başkomiserler öne çıkması gerektiği zamanlarda kararlı olmalı ve asla geri adım atmamalıdır. Gerekli durumlarda tam olarak sorumluluk almaları gerekir. Emniyet personeli olarak faaliyet gösteren kişiler gerektiğinde 7 gün 24 saat çalışabilir. Başkomiser rütbesi ile çalışmak oldukça önemli sorumlulukları da beraberinde getirir. Bu sebeple sadece gelirini düşünerek, bu meslek tercih edilmemelidir. Kişiler tercih yaparken bu mesleğe uygun olup olmadığını çok iyi belirlemelidir.

Başkomiser Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında bulunan pek çok birimde görev alabilir. Belli aşamaları geçen kişiler başkomiserliğe kadar yükselme şansına sahiptir. Başkomiser maaşları görev alınan alan ve çalışma süresine göre değişiklik göstermektedir. Bir başkomiser ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Göreve ilk başlayan başkomiser 4.000 TL maaş alır. 

  • Bir süre tecrübe sahibi olmuş bir başkomiser ortalama maaş 6.500 TL maaş kazanır. 

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olan bir başkomiser için en yüksek maaş 11.000 TL olarak görülmektedir.

Başkomiser Nasıl Olunur?

Ülkemizde binlerce kişi polis olmak ister. Bunun hayalini kuran ve polislik mesleğinin kalbinde ayrı bir yeri olan birçok genç var. Pek çok kişi başkomiser olma şartlarını araştırır. Bu zorlu meslekteki rütbeye sahip olmak hiç kolay değildir. Başkomiser olmak isteyenlerin önünde çeşitli yollar vardır. Başkomiser olmak için belli başlı koşulları yerine getirmek zorunludur. Önce lise eğitimi tamamlanmalı ardından dört yıllık bir lisans bölümünde eğitim alınmalıdır. Bu eğitimleri tamamlayan kişiler polislik eğitimine katılma hakkına sahip olur.

Polislik eğitimlerini de başarı ile tamamlayan kişiler belirli sınavları da başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra başkomiser olabilir. Bunun için Polis Meslek ve Eğitim Merkezi ile birlikte Polis Meslek Yüksekokulundan eğitim almak gerekir. Bu bölümleri bitiren polis memurları iki yıl içinde komiser yardımcılığı sınavına girme hakkı kazanır. Bunun yanı sıra başkomiser olmak için de Polis Akademisi'ni tamamlamak gerekir. Bu alanda hizmet verebilmek için bazı önemli mesleki niteliklere de sahip olmak gerekir. Polis Meslek Eğitim Merkezi ya da Polis Meslek Yüksekokullarından mezun olduktan sonra belli bir sıralamada önce polis memuru, komiser yardımcısı, komiser olduktan sonra başkomiser olmaya hak kazanılır. Belirli hizmet yılı ve sınav şartını tamamlamak gerekir. Polislik mesleği özelinde yer alan dersler aşağıdaki gibidir.

  • Poliste Uygulamalı Durum Eğitimi,

  • Polis Hukuku,

  • Disiplin Hukuku,

  • Silah ve Atış Bilgisi,

  • Polis Savunma Taktikleri,

  • Güvenli Ekip Sürücülüğü ve Araç Kullanımı,

  • Toplumsal Olaylara Müdahale,

  • Resmî Yazışma Kuralları.

Başkomiser Nedir?, Emniyet birimlerinde yer alan ve bulunduğu şubenin faaliyetlerinden sorumlu olan kişiye başkomiser denir, Emniyet amiri ile komiser arasında bir rütbe, Başkomiserin Görevleri, Başkomiser, birim içinde yapılan tüm çalışmayı kontrol eder ve bununla ilgili üst birime bilgi akışı sağlar, Aynı zamanda görev yaptığı bölgenin emniyet hizmetlerinden vatandaşın en iyi şekilde yararlanmasını sağlar, Başkomiser Nasıl Olunur?, Öncelikle lise ve lisans eğitiminizi tamamlamış olmalı ve polis eğitimini tamamlamış olmalısınız Ardından belirli sınavları geçerek başkomiser olabilirsiniz, Polis Akademisi'nin bitirilmesi de zorunludur, Başkomiserin Sahip Olması Gereken Nitelikler, Strese dayanıklı olmalı, liderlik yapabilme yeteneği olmalı, zor şartlar altında çalışabilecek yapıya sahip olmalı ve her zaman göreve hazır olmalıdır, Uyku düzeni genellikle olmayabilir, bu duruma ayak uydurabilmeleri gerekir, Başkomiser Ne İş Yapar?, Başkomiser, karakol ya da şubelerdeki işleyişten ve personelden sorumludur Ayrıca vatandaşın emniyet hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmasını sağlar, Başkomiser, alt rütbesinde görev yapan emniyet personellerine üstlerinden gelen talimatları iletir, Başkomiser Maaşları, Başkomiser maaşları görev alınan alan ve çalışma süresine göre değişiklik gösterir, Göreve yeni başlayan bir başkomiser 4000 TL, tecrübeli bir başkomiser ise 11000 TL maaş alabilir, Başkomiserin Görev Alanları, Başkomiser Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında bulunan pek çok birimde görev alabilir, Belli aşamaları geçen kişiler başkomiserliğe kadar yükselme şansına sahiptir, Başkomiserin Rolü, Başkomiser, emniyet birimleri içerisinde önemli bir role sahip olup, birimin faaliyetlerinden ve alt rütbedeki personelden sorumludur, Başkomiserin görev yaptığı kuruma göre yetki ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir, Başkomiserin Mesleki Nitelikleri, Başkomiser olmak için strese dayanıklılık, liderlik, kararlılık, sorumluluk alma kabiliyeti ve zor koşullarda çalışabilme gibi niteliklere sahip olunmalıdır, Bu nitelikler polis akademisinde ve alınan diğer eğitimler sırasında kazanılır, Başkomiser Maaşlarına Etki Eden Faktörler, Başkomiser maaşları görev yeri, çalışma süresi ve tecrübe gibi değişkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir, Başkomiser maaşları, genel olarak diğer polis rütbelerine göre daha yüksektir
Başkomiser Başkomiser nedir Başkomiser ne iş yapar Başkomiser maaşları Başkomiser nasıl olunur emniyet amiri
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.