AnasayfaBlogBaşarının Kuralları Nelerdir?
Başarı

Başarının Kuralları Nelerdir?

15 Aralık 2018
Bir kişi sağ elindeki kalemle bir deftere yazı yazmaktadır. Defter açık ve üzerinde yukarı bakan yeşil bir ok bulunan bir grafik içeriyor. Kişi işine konsantre olmuş gibi görünüyor ve arkasında cüzdanının yakın çekimi görülüyor. Arka plan renkli ve yeşil dikdörtgenli bir ekran da görüntüde yer alıyor. Kişi siyah bir gömlek giyiyor ve saçları at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmış. Defter mavi kenarlıklı koyu gri bir renktedir.
Başarının KurallarıTanımıDaha Fazla Bilgi
Hedef BelirlemekBaşarıya ulaşmanın ilk koşulu ulaşılması mümkün olan hedefler belirlemektir.Başarılı insanlar olumlu ve etik olan hedefler belirlerler.
Hayal Gücü ve YaratıcılıkHer başarı başlangıçta zihinsel bir kurgudur.Başarılı insanlar çevrelerinde hayal gücü geniş, iç dünyası zengin insanlar olarak fark edilir.
Objektif OlmakBaşarılı insanlar kişisel özelliklerinin yanı sıra objektif olabilme yeteneğine de sahiptirler.Kendisini ve çalışmalarını objektif olarak gözden geçiren ve yapıcı eleştirilere açık olan kişiler başarıya yaklaşır.
Hatalardan Ders ÇıkarmakHata yapmak tecrübe kazandırır ve geliştirir.Başarılı insanlar, hatalarını fırsata çevirerek ders çıkarırlar.
Disiplinli ÇalışmakBaşarıda sonuca götüren yol disiplinli çalışmadan geçer.Hakkını vererek yapılan her eylem hayata anlam katar.
Sabırla Tekrar DenemekBaşarının altın kuralı, başarısızlıkla karşılaştığında bile pes etmemek ve tekrar denemektir.Başarılı insanlar, her başarısızlık sonrasında kendilerini toparlayıp yeniden başlarlar.
Yeni Değerler OluşturmakBaşarılı insanlar, yenilikçi fikirlerle hayata değer katan sonuçlar elde eder.Her başarı yeni başarıların tohumudur.
İşini SevmekKişinin, yaptığı işi sevmesi onun başarıya ulaşmasını sağlar.Sevgi olmazsa, araştırma ve kendini geliştirme konusunda sıkıntı yaşanabilir.
Eleştirilere Açık OlmakEleştirilere karşı saygılı ve hoşgörülü olmak, başarıya ulaşmayı kolaylaştırır.Her eleştiri, kişinin kendini geliştirmek için bir fırsattır.

Başarmak bir işin istenilen biçimde bitirilmesi olarak tanımlanır. Başarılı insanlar giriştikleri çoğu eylemde baştan öngördükleri biçimde istedikleri doğru sonuçlara ulaşırlar. Hiçbir başarı tesadüf olmadığına göre bu işin sırrı nedir? Başarı nedir? Başarı, bazı kişisel özellikleri kullanarak disiplinli ve akılcı çalışmayla elde edilen bir sonuçtur. Başarıya ulaşmanın ilk koşulu baştan ulaşılması mümkün olan hedefler belirlemektir.

Başarı Hedef İlişkisi

Başarılı insanlar olumlu ve etik olan hedefler belirlerler. Doğayı katlederek yeni binalar yapıp çok para kazanmak başarı değildir. Başarı etik ve ahlaki değerlerle uyum içindedir. Başarılı İnsanlar eylemleriyle topluma olumlu bir katkıda bulunurlar. Sonuca doğru yollardan gitmek, insana ve çevreye pozitif bir katkıda bulunmak önemlidir. İnsanların yaşamını daha iyi hale getiren, eşitlik ve adalet gibi kavramları hayata geçiren değer katan insan onurunu koruyan barışçıl uygulamalarla gerçek bir başarı kazanılır. 

Başarıyı Getiren Nedir?

Başarılı insanlar hangi özellikleriyle başarı elde ediyorlar?  Her başarı başlangıçta zihinsel bir kurgudur. Başarılı insanlar çevrelerinde hayal gücü geniş iç dünyası zengin insanlar olarak fark edilir. İçte yaratılan bu kurgunun somut sonuçlara dönüşüp görünür hale gelmesi başarıdır aslında. Sahip olduğumuz her şey başlangıçta bir hayal ürünüydü. 

Başarılı insanlar neler yapabilir?

İnternetin, sosyal ağların ve bilişim sektörünün bu kadar ilerlemesi, ufkumuzun her gün biraz daha açılması, günlük hayatı kolaylaştıran makinaların aletlerin elimizin altında oluşu ve internetle bütün dünyaya ulaşabilmemiz hepsi başarılı insanlar tarafından ortaya konan hayal gücü ve yaratıcı düşüncelerin emeğe dönüşmesiyle ortaya çıktı. 

Objektif Olmak

Başarılı insanlar hayal gücü veya yaratıcılık özgünlük gibi kişisel özelliklerinin yanı sıra objektif olabilme yeteneğine de sahiptirler. Kendisini ve çalışmalarını objektif olarak gözden geçiren ve yapıcı eleştirileri değerlendiren motivasyonunu kaybetmeyen kişiler başarıya yaklaşır Başarı yolunda karşılaşılan engellerden biri de hatalardır. 

Hata yapmak tecrübe kazandırır ve geliştirir. Hiç hata yapmadan her şeyi kolayca elde ettiğinizi düşünün. Nasıl gelişeceksiniz? Farklı durumlarda ne yapmak gerektiğini nasıl öngöreceksiniz. Bilimde buluşların çoğu bilim insanlarının hatalarıyla ortaya çıkmıştır.

Disiplinli Çalışmak

Başarıda sonuca götüren yol disiplinli çalışmadan geçer. Disiplinli bir şekilde adım adım ilerlemek süreci keyifli bir şekilde takip etmek ve zaman yönetimini sağlamak başarılı insanlar tarafından ciddiyetle hayata geçirilir. Hakkını vererek yapılan her eylem hayata anlam katar.

Başarı Sonradan Kazanılır Mı?

Şimdiye kadar hedeflerinde çoğu kez başarısız olmuş bir insan sonradan başarı kazanabilir mi? Başarısızlık ya da başarı kader midir? Başarılı insanlar her başarısızlığın sebebini sorgulayıp, başa dönüp tekrar eyleme geçerler. Sabırla ve yılmadan tekrar denemek püf noktası. Tam sonuca ulaşacakken vazgeçmek çoğu insanın tekrar deneme cesaretini de kaybetmesine yol açar. Şu ana kadar sürekli başarısız olunan konular tekrar masaya yatırılıp incelenirse başarısızlığın sebeplerine yönelik çözümler ortaya çıkacaktır. 

Yeni Değerler Oluşturmak

Hayata değer katan, kendisinin ve başkalarının yaşamını daha anlamlı hale getiren başarılı sonuçlar elde eder. Yaşama dair dileklerimiz sağlık, mutluluk ve başarıdır. Başarı olmaksızın anlamlı bir hayat olmayacaktır. Başarı da belli kurallar uygulanarak sabırla emekle elde edilir. 

Başarılı insanlar kendi argümanlarını yaratarak yeni değerler oluştururlar. Başkaları yapabiliyorsa ben de yapabilirim demek, araştırmak, okumak kendini daima öğrenci gibi görmek hayatın tümüne yayılan bir başarı sağlar. Her başarı yeni başarıların tohumudur. Her seferinde elde edilen kazanımlar, yeni hedeflerin önünü açar. Değişim ve dönüşüm başarının sonucudur. Konfor alanınızdan çıkarak başarıya doğru hareket etmenin tam zamanı!

İş Hayatında Başarı ve Mutluluğa Giden 5 Adım

Hayatımızın büyük kısmını geçirdiğimiz iş hayatımızda ne derece mutluyuz acaba?

O kadar önemli bir kavram ki mutluluk; başarı, huzur, sağlık gibi kavramları doğrudan etkileyebilecek türden. Peki mutlu ve başarılı olmamıza yardımcı olacak ilkeler nelerdir? Aşağıda bu konuya değindim.

Nasıl Başarılı Olabilirim?

1 - Yaptığımız İşi Sevmek ve Ona Saygı Duymak

Günümüzde yapılan araştırmalarda maalesef çalışanların %84'ü işini sevmiyor. Bu yüksek bir yüzde, eğer mutluluğa bir adım atmak istiyorsak işimizi sevmemiz gerekiyor. Sevgi olmazsa, araştırma ve kendinizi geliştirme konusunda sıkıntı yaşarsınız. Bu yüzden işimizi sevme konusunda kendimizi ikna etmeye çalışalım.

2- Eleştirilere Karşı Saygılı ve Hoşgörülü Olmak

Hayatımız boyunca her zaman toplum, akraba, yakın arkadaş gibi kavramlarla bazen yumuşak, bazen de acımasız eleştirilere maruz kalırız. Bunlara karşı tepkimiz ılımlı, hoşgörülü ve yapıcı olursa iş hayatında da başarı kaçınılmazdır. Her eleştiriyi değerlendirmeli, analiz etmeli ve yapıcı kararlar almalıyız.

3 - Çalışanlara Karşı Mesafeyi Ayarlama

İster patron ol, ister çalışan iş hayatında disipline edilmesi gereken bir konudur samimiyet.

Fazlası laubaliliğe, tembelliğe ve verimsiz çalışmaya vesiledir. Ortası ve yerine göre samimiyet her zaman iyidir. Azı ise mutsuzluğa ve hataya meyil ettirir. 

Bu yüzden mesafeyi iyi ayarlamalı ve iş hayatımıza bu orta yolu entegre etmeliyiz.

4 - Müşterilerle Etkili İletişim

İş hayatında en önemli unsurlardan biri olan müşterilerle iletişim faktörü daima ehemmiyet vereceğimiz bir konudur. Her müşteri farklı karakter ve ruh halinde olacağından diyaloğumuzu insan bazlı samimi bir şekilde yapmamız hem müşterilerin hem de sizlerin etkili iletişim kurmasına yardımcı olacaktır.

5 - Kararlılık, Azim ve Sabır

Bu üç unsur birleştiğinde başarısız olma lüksünüz neredeyse yok gibidir.

Kararlılıkla yürür, azimle güç bulur sabırla hedefinize ulaşırsınız. Ama unutmayalım ki bu üç faktör birbiriyle iletişim kuramazsa başarısızlığa ve keder dolu buhranlara göz kırpar iş hayatınız.

Son olarak: 

İş hayatımızda ki tüm engelleri düşünmekten ziyade kendimizi sevelim ve güvenelim.

Unutmayalım başarıya giden o çetin yolda her şey sevmekle başlar.

Hedef Belirlemek, Başarıya ulaşmanın ilk koşulu ulaşılması mümkün olan hedefler belirlemektir, Başarılı insanlar olumlu ve etik olan hedefler belirlerler, Hayal Gücü ve Yaratıcılık, Her başarı başlangıçta zihinsel bir kurgudur, Başarılı insanlar çevrelerinde hayal gücü geniş, iç dünyası zengin insanlar olarak fark edilir, Objektif Olmak, Başarılı insanlar kişisel özelliklerinin yanı sıra objektif olabilme yeteneğine de sahiptirler, Kendisini ve çalışmalarını objektif olarak gözden geçiren ve yapıcı eleştirilere açık olan kişiler başarıya yaklaşır, Hatalardan Ders Çıkarmak, Hata yapmak tecrübe kazandırır ve geliştirir, Başarılı insanlar, hatalarını fırsata çevirerek ders çıkarırlar, Disiplinli Çalışmak, Başarıda sonuca götüren yol disiplinli çalışmadan geçer, Hakkını vererek yapılan her eylem hayata anlam katar, Sabırla Tekrar Denemek, Başarının altın kuralı, başarısızlıkla karşılaştığında bile pes etmemek ve tekrar denemektir, Başarılı insanlar, her başarısızlık sonrasında kendilerini toparlayıp yeniden başlarlar, Yeni Değerler Oluşturmak, Başarılı insanlar, yenilikçi fikirlerle hayata değer katan sonuçlar elde eder, Her başarı yeni başarıların tohumudur, İşini Sevmek, Kişinin, yaptığı işi sevmesi onun başarıya ulaşmasını sağlar, Sevgi olmazsa, araştırma ve kendini geliştirme konusunda sıkıntı yaşanabilir, Eleştirilere Açık Olmak, Eleştirilere karşı saygılı ve hoşgörülü olmak, başarıya ulaşmayı kolaylaştırır, Her eleştiri, kişinin kendini geliştirmek için bir fırsattır
başarının kuralları nelerdir başarı nedir nasıl başarılı olunur başarılı olmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.