AnasayfaBlogBaşarılı Olmanın Sırrı Nedir?
Başarı

Başarılı Olmanın Sırrı Nedir?

29 Ağustos 2016
Lacivert takım elbise giyen bir adam, parlak beyaz arka plana sahip bir duvarın karşısında durmaktadır. Sol elinde kravatının düğümünü tutuyor, sağ elini ise cebine sokmuş. Yüzü odaklanmış ve kararlı, ancak gözleri aşağıya bakıyor. Takım elbisesi, geniş omuzlarını ve ince belini vurgulayacak şekilde dikilmiş ve tam oturmuştur. Takım elbisesinin altına, üst iki düğmesi açık beyaz bir gömlek giymiştir. Açık kahverengi saçları geriye taranmıştır ve çene hattı keskin ve köşelidir. Duruşu kendinden emin ve iddialı ve çerçevede uzun duruyor. Kravatı koyu mavi renkte ve ince bir desene sahip ve mükemmel bir şekilde düğümlenmiş.
Başarılı Olmanın UnsurlarıAçıklamaÖnemli Notlar
Yardım İhtiyacıBaşarıya giden yolda, bir takıma veya danışmana ihtiyaç duyulur.Her ne kadar bazıları yalnız başarıya ulaşmış olsa da yardım almak genellikle daha verimli bir yol olabilir.
DanışmanBir danışman işinizdeki problemlere farklı bir bakış açısı sunar ve çözüm yolları önerir.Danışmanla güvene dayalı bir ilişki olması gereklidir.
TeşvikDanışman, size işin bir sonraki seviyesine taşımak için motivasyon sağlar.Motivasyon, her zaman başarıya giden yolda önemli bir adımdır.
Yapıcı EleştiriDanışman, iş süreçlerinizi eleştirerek daha iyiye gitmeniz için öneriler sunar.Eleştiriye açık olmak, kendini geliştirme ve başarıya ulaşma yolunda kritiktir.
DeneyimDanışmanın deneyimi, başarıya giden yolda size önemli bir kılavuzluk yapar.Danışmanın tecrübeleri doğru kararlar vermeniz için yardımcı olacaktır.
DestekZor zamanlarda, bir danışmanın desteği moralinizi yükselterek motivasyon sağlar.Destek ve cesaret, başarıya giden yolda karşılaşılan engellere rağmen devam etmek için gereklidir.
BağlılıkHer ortamda ve durumda hedeflerinize bağlı kalmanız, başarılı olmanızı sağlar.Hedeflere odaklanmak ve onları başarmak için çalışmak temel bir prensiptir.
KararlılıkZorluklara rağmen doğru yolda ilerlemeye devam etmek başarının sırrıdır.Kararlılık, başarıya giden yolda birçok zorluğun üstesinden gelmeyi sağlar.
Kendine İnançKendinize inanmanız, başarının olmazsa olmaz koşuludur.Kendine inanç eksikliği başarıyı önleyen en büyük engellerden biridir.
Hedefe KilitlenmeNet ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, başarıya giden yolda önemlidir.Belirsiz hedefler sizi başarısızlığa doğru yönlendirebilir.

Uzun zamandır başarılı insanların nasıl o noktaya geldiklerini araştırmakla meşgulüm. Bu araştırmam yalnızca ülkemizle bağlı değil, yurtdışındaki örnekleri de birebir inceledim. Nasıl bir sonuca mı vardım? İstediğim sonuca kesin olarak ulaşabildiğimi söyleyemem ama aradığım şey aslında onların hangi avantajlara sahip olduğuydu. Yaptığım araştırma uzun zamandır üzerinde konuşulan bir alan. Benden önce yapılan benzer araştırmaları da inceledim ve başarılı olmanın sırrı olarak gösterilen bazı kalıp kelimeler var: bağlılık, kararlılık, kendine inanç ve hedefe kilitlenme... Bu arada bir dipnot olarak şunu da eklemek istiyorum. Bu araştırmanın amacı tamamen kendi işimi geliştirmek için. Zengin hayranlığı için değil!

Başarılı olmak için neye ihtiyacınız var?

Yardıma ihtiyacınız var.

Yalnız kurtlar olarak bunu başaran sektör liderleri yok değil. Girişimci olmak günümüzde fazlasıyla izole oldu. Bir girişimcinin her gün savaşlara katılmak ve işini yürütme büyük bir yükü var. Yine de yalnız kurdun masalı her zaman efsane olarak anlatılır. Hani şu çiftçilikten sektör liderliğine giden efsane masallardan bahsediyorum. Bu birçok insanın anlatmayı sevdiği bir hikaye ama gerçeği yansıtmıyor. Yapması gereken yenilikleri yapmak için mücadele eden kadın ve erkekleri başarılı girişimcilerden neyin ayırdığı çok şaşırtıcı. Bu kendi başınıza yapamayacağınızı bilmenin verdiği cesaret ve yetenek.

Eğer başarılı olacaksanız yardıma ihtiyacınız var. Diğer anlamda bir takıma ihtiyacınız var. Ne yaptığınızı övecek, sizi motive edecek ve sizin üzerinde mantıklı ve pratik kararlar alabileceğiniz uzmanlık veya zamana sahip olmadığınız iş alanlarında size tavsiye verecek olan ekip üyelerine ihtiyacınız var. Bir kere bunu anladığınızda, işinizi büyük ölçüde değiştirecek olan kararları almaya başlayabileceksiniz. Uzun zaman önce her şeyi tek başına yapmam gerektiği zihniyetine sahiptim. Herkese yardıma ihtiyacım olmadığını kanıtlamalıydım. Bu beni fazlasıyla yordu. Girişimci hayatımın en önemli ikinci adımını atana kadar ve bu engellerin üstesinden gelmeme yardım edecek biriyle çalışmam gerektiği kararı alana kadar sürdü bu: Bir Danışman. Aslında yıllarca bana düzenli bir ölçüde hocalık yapan insanlarla ve benimle spesifik bir proje veya zorluklarda çalışan danışmanlarla çalıştım.

Bir danışmana sahip olmak size ve işinize neler getirir?

Ayrı bir bakış açısı.

Siz işinizle her gün yeterince iç içesiniz. Kendinizi günlük nakit akışı konularından, çalışan problemlerinden düşüşlerden ve yedi yirmi dört iş akışından harici tutmanız zordur. Bir danışmana sahip olmak size işinizi görmek için başka bir çift göz sağlar. Bu uzaklık danışmanınızın büyük resmi görmenizi sağlar ve sizin hedeflerinize odaklanmanıza ve ne yaptığınıza bakış açısı getirmeye yardımcı olur.

Dürüst değerlendirme.

Bir danışmanla çalıştığınızda ortada güven olmalı. Siz sadece gizli iş detaylarınızı paylaşmıyorsunuz aynı zamanda iş kurmak hakkındaki en dipte olan umutlarınızı, hayallerinizi paylaşıyorsunuz. Öncelikle zayıf hissedebilirsiniz ama dürüstlük ve açıklık danışman ilişkisinin çalışması için bir zorunluluktur. Bu dürüstlük iki şekilde çalışır: süreç hakkında dürüst olmanız gerekli ve danışmanınız süreci nasıl gördüğü hakkında dürüst olmalı.

Bir teşvik.

Bazen zihninizi yeni bir şekle sokmak, düşüncelerinizi gözden geçirmek için bir danışmana ihtiyacınız var. Sizi işin bir sonraki seviyesine taşımak için bir güç patlaması.

Yapıcı eleştiri.

Negatif insanları bulmak için hiçbir zaman mücadele etmeyeceksiniz. Müttefik olarak düşündüğünüz size yakın olan insanlar, ama kendi işlerine sahip olmayanlar sizin karşılaştığınız zorlukları anlayamayacak insanlardır. Çalışanlara aşılamaz olarak gözüken problem bizim her gün karşılaştığımız problemlerdir. Bu yüzden onların fikirlerini ve geri bildirimlerini dinlemek zarar verebilir. Bir danışman sizin nereden geldiğinizi anlar ve düşünceli, hedef alınan yapıcı eleştiri üretmek için daha iyi bir pozisyonda aynı zorlukları ve başarıları deneyimlemiş biridir.

Deneyim.

Eğer A noktasından B noktasına gitmek isterseniz, haritaya ihtiyacınız var. Ama her yolculuğun farklı rotaları ve engelleri vardır. Danışman size yön verecek ve size o yönde ilerlerken size yan koltukta yardımcı olacak insandır. O yollardan geçmiş olan bir danışmana sahip olmanın en büyük avantajlarından biri de onların büyük deneyimlerinden yararlanmaktır. Bir keresinde sizin pozisyonunuzda olan bir danışmandan alacağınız bir iki parça tavsiye ile birlikte aylarca süren acılı öğrenme sürecinden kestirmeden çıkabilirsiniz.

Destek.

Bir danışman sizin işinizi yürütmeyecektir, bu sizin işiniz. Ama kutlama yapmanız gereken veya motivasyon konuşması yapmanız gerektiği zamanlarda danışman sizin için orada olacaktır. Harika bir danışman sizin köşenizdeki şampiyondur. Bir kere harika bir danışmanla çalışmanın yararlarından faydalandığınızda hiçbir zaman geri gitmeyeceksiniz. Aslında dünyadaki en iyi işletme sahipleri aynı zamanda birçok iş danışmanına sahiptirler. Ya da genellikle ana bir danışmana sahip olurlar ve ihtiyaçlarına bağlı olarak birçok danışmana kısa dönemlerde veya seanslarla akıl istemeye giderler.

Gururlarının başarılarının önüne geçmesine izin vermezler. Limitlerini ve taze bir bakış açısının değerini ve işinize dışarıdan bir gözün verebileceklerini bilirler. Tek başınıza bunları yapmak zordur ve sizin yolculuğunuzu anlayan, sizi yukarıya kaldırabilecek ve sizi destekleyebilecek ve kendi başarısından sizi sorumlu tutan bir danışman sizin başarınızdan hiçbir şey almayacaktır. Tam aksine; sizi ona ulaştıracaktır. Çok basit, deneyimli bir danışmana sahip olmak herhangi bir girişimci için değerli bir varlık demektir. İşinizi geliştirmeye hazır mısınız?

Yardım İhtiyacı, Başarıya giden yolda, bir takıma veya danışmana ihtiyaç duyulur, Her ne kadar bazıları yalnız başarıya ulaşmış olsa da yardım almak genellikle daha verimli bir yol olabilir, Danışman, Bir danışman işinizdeki problemlere farklı bir bakış açısı sunar ve çözüm yolları önerir, Danışmanla güvene dayalı bir ilişki olması gereklidir, Teşvik, Danışman, size işin bir sonraki seviyesine taşımak için motivasyon sağlar, Motivasyon, her zaman başarıya giden yolda önemli bir adımdır, Yapıcı Eleştiri, Danışman, iş süreçlerinizi eleştirerek daha iyiye gitmeniz için öneriler sunar, Eleştiriye açık olmak, kendini geliştirme ve başarıya ulaşma yolunda kritiktir, Deneyim, Danışmanın deneyimi, başarıya giden yolda size önemli bir kılavuzluk yapar, Danışmanın tecrübeleri doğru kararlar vermeniz için yardımcı olacaktır, Destek, Zor zamanlarda, bir danışmanın desteği moralinizi yükselterek motivasyon sağlar, Destek ve cesaret, başarıya giden yolda karşılaşılan engellere rağmen devam etmek için gereklidir, Bağlılık, Her ortamda ve durumda hedeflerinize bağlı kalmanız, başarılı olmanızı sağlar, Hedeflere odaklanmak ve onları başarmak için çalışmak temel bir prensiptir, Kararlılık, Zorluklara rağmen doğru yolda ilerlemeye devam etmek başarının sırrıdır, Kararlılık, başarıya giden yolda birçok zorluğun üstesinden gelmeyi sağlar, Kendine İnanç, Kendinize inanmanız, başarının olmazsa olmaz koşuludur, Kendine inanç eksikliği başarıyı önleyen en büyük engellerden biridir, Hedefe Kilitlenme, Net ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, başarıya giden yolda önemlidir, Belirsiz hedefler sizi başarısızlığa doğru yönlendirebilir
nasıl başarılı olunur başarılı olmanın sırrı nedir başarılı olmak Başarılı Olmanın Sırrı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.