AnasayfaBlogBaşarılı İnsanların Sırları
Başarı

Başarılı İnsanların Sırları

29 Ocak 2019
Şık lacivert bir takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam kollarını göğsünde kavuşturmuş ayakta duruyor. Beyaz bir gömleği, siyah ayakkabıları ve kırmızı desenli bir kravatı var. Saçları geriye taranmış ve yüzünde sert bir ifade var. Kollarını kavuşturmuş, sol kolunu sağ pazusunun üzerine koymuş. Elleri birbirine kenetlenmiş ve güçlü duruşunu vurguluyor. Görünürde arka planda herhangi bir nesne bulunmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor gibi görünüyor. Kıyafeti ve ifadesi profesyonellik ve güven mesajı veriyor.
Başarılı İnsanların ÖzelliğiÖzelliklerinin DetayıÖzellikleri ile İlgili Örnek
HayalperestlikHayallerini canlandırıp onlara inanıyorlar ve bu hayallerinin peşinden gitmekten çekinmiyorlar.Mark Zuckerberg'in Jarvis hayali ve onu gerçekleştirmiş olması.
Sabırlı olmakHedeflerine ulaşmak için gereken sabırla çalışıyorlar, hatta aynı şeyi defalarca denemekte sakınca görmüyorlar.Edison'un ampulü icat etmek için binlerce deney yapması.
Dünyayı değiştirebileceklerine inanmakHedefleri sadece kişisel başarılarıyla sınırlı değil, aynı zamanda toplumsal etki yaratmayı da hedefliyorlar.Martin Luther King'in dünyayı değiştirme hayali ve bunu başarmış olması.
Meraklı olmakÖğrenmeye, gelişmeye ve bilgi sahibi olmaya devamlı açlar.Mark Zuckerberg'in sürekli yeni teknolojiler üzerinde çalışma isteği.
Doğru İnsanlarla BirliktelikEnerjileriyle çevrelerine katkı sağlayan ve başarılarına destek olan kişilerle vakit geçirirler.Steve Jobs'un başarılı iş ortağı Steve Wozniak ile işbirliğinin Apple'ın başarısında önemli bir rol oynaması.
Hatalarını UnutmamakHatalarının üzerine gitmekten korkmazlar, aksine hatalarından ders çıkarırlar.Bernard Shaw'ın hataları saklamak düşüncesi
Rasyonel ve İçgüdüsel YaklaşımlarYalnızca akılcı düşünmekle yetinmez, içgüdüleriyle de hareket ederler.-
Hem Gururlu Hem Mütevazı olmaBaşarılarıyla gurur duyarlar ama mütevazi kalmayı, yardımlarını unutmamayı bilirler.-

Herkesin hayatta rol model aldığı insanlar vardır, Steve Jobs, Mark Zuckerberg ya da adını çok başka bir mecrada duyurmuş Nuri Bilge Ceylan. Biz de onlar gibi olmak ister onlardan ilham alırız. Bu insanların ortak özelliği başarıyı yakalamış olmaları. Kim istemez ki başarılı olmak. Peki başarıya ulaşan kişiler nasıl bir yol izledi? Başarılı olmanın sırrı nedir? bunları merak ediyor ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız onların hikayeleri size yardımcı olabilir.

Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri Neler?

Yapılan araştırmalara göre başarıya ulaşmış kişilerin karakteristik bir çok özelliğinin ortak olduğu ve başarıya ulaşmak için kullandıkları yöntemlerin benzediği saptanmıştır. İşte biz de bu yöntemlerden ve özelliklerden bahsedeceğiz. Mesela size başarıya ulaşmış bu insanların benzer yollardan geçtiğini söylesem... İşte başarılı insanların yöntemleri ve karakteristik özellikleri;

Hayalperesttirler

Aslında gerçek hayat bize hep tam tersini söyledi değil mi? Gerçekçi olun, uykunuzdan uyanın gibi büyük laflar etti. Bütün bunları unutun hayal kurun! Başarıya ulaşmış kişiler hayallerini anlattığında muhtemelen etraflarındaki herkes hayalperest olmakla, rüyada yaşamakla suçladı onları. Ancak başarı hayaline inanan insanlara gelir. Biliyor muydunuz; Şuan dünyanın en başarılı platformlarından birinin sahibi Mark Zuckerberg'in hayallerinden biri Iron Man filmindeki Jarvis gibi yapay zekalı bir sistem geliştirmekti ve bunu başararak kamuoyuna tanıttı.

 Mark Zuckerberg “Bazı insanlar çok zeki olabilir. Hayata ve işe direkt uygulayabileceği yeteneklere de sahip olabilir. Ama eğer gerçekleştirmek istediği bir hayali yoksa, o hedef için yeterince çalışmaz.”

Sabırlıdırlar

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sabır ve kararlılık hedefe giden yolda en büyük destekçi. Gerekirse aynı şeyi defalarca deneyecek sabrınız olmalı. Unutmayın Edison "Evet,ben hayalimi 999 başarısız deneyden sonra binincide gerçekleştirdim!" diyor.

Dünyayı Değiştirebileceklerine İnanırlar

İlk okuduğunuzda çok iddialı geldi değil mi? Dünyayı değiştirmek çok büyük bir laf. Ancak hala 1900ler'de gibi miyiz sizce? Birileri dünyayı değiştirdi. Neden siz de yapamayasınız? Martin Luther King "I have a dream" dediği gün ona kaç kişi inanıyordu, belki kendisi de korkuyordu bu sözün ağırlığından ancak bir çok zenci için dünyayı bir daha asla eskisi kadar zalim olmadı.

Meraklıdırlar

Bize hep meraklı olmanın çok da iyi bir şey olmadığı öğretildi değil mi? ancak çok başarılı insanların çok çalıştığını, sürekli öğrenmeye çalıştığını ve öğrendikçe daha çok şeyi merak ettiklerini biliyor muydunuz? Ezberle değil de merakla edindikleri bilgilerin daha kalıcı olduğunu savunuyorlar.

Doğru İnsanlarla Birliktelik Neden Önemlidir?

Başarılı İnsanlar kendilerine benzer görüşlere sahip olan, hedef belirleme konusunda başarılı insanlarla zaman geçirirler. Sosyalleşmek için bile tercih ettikleri insanlar enerjileriyle bulundukları ortama katkı sağlayan insanlardır. Unutmayın atalarımızın da dediği gibi vakit geçirdiğiniz insanlar kim olduğunuzun yansımasıdır. Yanlış ya da size bir şey katmayan insanlarla vaktinizi harcamayın.

Hatalarını Unutmazlar

Görünmeyeni görmek elbetteki insanları birbirinden ayıran özellik. Bardağı dolu tarafından bakmak liderlerin ortak özelliklerinden biri ancak bunu yaparken hatalarını göz ardı etmezler. Hatalarından ders çıkarıp üzerine çalışırlar. Hatalarını görmezden gelmez, kaçmazlar.

Bernard Shaw'ın da dediği gibi "Hataları saklamak, düzeltmekten daha çok acı verir".

Yaklaşımları Nasıldır?

Rasyonel yani matematiksel düşünce IQ testleri ile ölçülebilen bir şeydir. İçgüdüsel düşünce ise ölçümlenebilen bir şey değildir. IQ'nuz ne kadar yüksek olursa olsun, içgüdülerinizi dinlemediğiniz müddetçe robottan farkınız olmayacaktır. Büyük başarılara ulaşan insanlar rasyonel yaklaşımlarının yanı sıra içgüdülerini de kullanmışlardır. Zaten insanı yapay zekadan ayıran da budur. Unutmayın kumandasıyla kendine komut verebilen tek robot insandır.

Hem Gururlu Hem Mütevazıdırlar

İşinizle gurur duymak elbette başarı için bir gerekliliktir. Ancak başardığınız yerde başarınıza yardım edenleri unutmama mütevazılığını göstermek gerekir. Başarılı insanlar bulundukları yerlere geldiklerinde yanlarında olan insanlara karşı vefa duyarlar.


Hayalperestlik, Hayallerini canlandırıp onlara inanıyorlar ve bu hayallerinin peşinden gitmekten çekinmiyorlar, Mark Zuckerberg'in Jarvis hayali ve onu gerçekleştirmiş olması, Sabırlı olmak, Hedeflerine ulaşmak için gereken sabırla çalışıyorlar, hatta aynı şeyi defalarca denemekte sakınca görmüyorlar, Edison'un ampulü icat etmek için binlerce deney yapması, Dünyayı değiştirebileceklerine inanmak, Hedefleri sadece kişisel başarılarıyla sınırlı değil, aynı zamanda toplumsal etki yaratmayı da hedefliyorlar, Martin Luther King'in dünyayı değiştirme hayali ve bunu başarmış olması, Meraklı olmak, Öğrenmeye, gelişmeye ve bilgi sahibi olmaya devamlı açlar, Mark Zuckerberg'in sürekli yeni teknolojiler üzerinde çalışma isteği, Doğru İnsanlarla Birliktelik, Enerjileriyle çevrelerine katkı sağlayan ve başarılarına destek olan kişilerle vakit geçirirler, Steve Jobs'un başarılı iş ortağı Steve Wozniak ile işbirliğinin Apple'ın başarısında önemli bir rol oynaması, Hatalarını Unutmamak, Hatalarının üzerine gitmekten korkmazlar, aksine hatalarından ders çıkarırlar, Bernard Shaw'ın hataları saklamak düşüncesi, Rasyonel ve İçgüdüsel Yaklaşımlar, Yalnızca akılcı düşünmekle yetinmez, içgüdüleriyle de hareket ederler, -, Hem Gururlu Hem Mütevazı olma, Başarılarıyla gurur duyarlar ama mütevazi kalmayı, yardımlarını unutmamayı bilirler, -
başarılı insanlar başarı mark zuckerberg steve jobs başarılı olmak başarılı insanların özellikleri
Parlak kırmızı, uzun kollu bir kazak giyen bir kadın figürünün görüntüsüdür. Kolları iki yanında, beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Omuz hizasındaki kahverengi saçları hafif dalgalı ve yüz hatları belli belirsiz. Gözleri kapalı ve dolgun dudakları huzurlu bir ifadeyle hafifçe açık. Beyaz kemerli açık mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Rahat ve mutlu görünüyor. Kıyafetlerinin sıcak renkleri, huzurlu yüz ifadesiyle birleşince çok sakinleştirici ve davetkar görünüyor.
Kübra Uslu
İçerik Editörü

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsü'nde Kariyer, iletişim konularında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Şık lacivert bir takım elbise giymiş ve kravat takmış bir adam kollarını göğsünde kavuşturmuş ayakta duruyor. Beyaz bir gömleği, siyah ayakkabıları ve kırmızı desenli bir kravatı var. Saçları geriye taranmış ve yüzünde sert bir ifade var. Kollarını kavuşturmuş, sol kolunu sağ pazusunun üzerine koymuş. Elleri birbirine kenetlenmiş ve güçlü duruşunu vurguluyor. Görünürde arka planda herhangi bir nesne bulunmayan beyaz bir duvarın önünde duruyor gibi görünüyor. Kıyafeti ve ifadesi profesyonellik ve güven mesajı veriyor.
Başarılı İnsanlar

Başarılı İnsanları Farklı Kılan 10 Özellik

13 Mayıs 2019
Mavi elbise giyen bir kadın yüzünde sıcak bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Açık kahverengi saçları var ve teni parlıyor. Görüntünün arka planında, küçük siyah karelerden oluşan beyaz bir ızgaraya sahip bir bilgisayar ekranının ekran görüntüsü var. Gözleri parlak ve ifadesi neşe dolu. Görüntünün odağında o var ve arka plan fotoğrafa bağlam katmaya yarıyor. Bu görüntü, görsel olarak çekici ve duygusal olarak ilgi çekici bir görüntü olduğu için bir görüntü başlığı veri kümesi oluşturmak için kullanılabilir.
Başarılı İnsanlar

Başarılı İnsanların Bilinen 12 Özelliği

06 Eylül 2021
Siyah kravatını ayarlayan bir adamın yakın çekimi. Adam aşağı bakarken sağ eliyle kravatı boynuna doğru çekmektedir. Sol eli kravatın tam oturmasını sağlamak için yerinde tutmaktadır. Gözleri elindeki işe odaklanmış ve yüzü kararlılıkla belirlenmiş. Arka plan odak dışıdır ve adamın yüzündeki ışık sıcak ve davetkârdır. Adam yeni aksesuarı içinde kendinden emin ve şık görünüyor.
Başarılı İnsanlar

Başarılı İnsanlar ve Stratejileri

19 Mart 2019